Image Alt

Blog

Linssejä punaisissa alusvaatteissa: uudenvuoden uskomuksia Italiassa

Jos joulunviettoon ei Italiassa liitykään mitään erityisiä perinneruokia ja tapoja, niin capodannon eli uudenvuoden – juhlimiseen niitä kuuluu senkin edestä. Italialaiset ovat hyvin taikauskoisia ja tämä näkyy täkäläisessä uudenvuoden vietossa. Erinäisiin uskomuksiin perustuvat rituaalit näkyvät myös Rooman katukuvassa ja kaupoissa: laatikoittain cotechino-makkaraa ja linssejä on tarjolla ruokakauppojen keskeisimmillä paikoilla ja seksikkään punaisia alusvaatteita myydään näkyvästi niin katukojuissa, tavarataloissa kuin alusvaateliikkeissäkin niin, että ensi kertaa vuoden lopussa Italiassa lomaileva voi luulla saapuneensa varsinaiseen synnin pesään.

Photo credit Romewise-blogi

Photo credit Romewise-blogi

Ruoka on tietenkin olennainen osa myös uudenvuoden viettoa, Italiassa kun ollaan. Italiassa syödään uudenvuodenyönä perunasalaatin ja nakkien asemesta linssejä ja cotechino-makkaraa. Cotechino on possun poskesta ja niskasta valmistettu melko miedonmakuinen ja rasvainen makkara, jota syödään lähinnä joulun aikaan. Sitä tarjotaan useimmiten uutenavuonna linssien kanssa. Linssit edustavat kolikoita, joten niiden syöminen uudenvuodenyönä tietää rahaa. Joidenkin ystävieni mukaan linssejä ja cotechinoa on pöydässä vain muodon vuoksi, toisten mukaan taas linssejä kuuluu pistellä lusikallinen jokaisella puolenyön kellonlyömällä. Hinta tulevasta varallisuudesta lienee sitten se, että vuoden alussa pierettää turvottaa.

Uudenvuoden aterian voi nauttia kotona perheen kanssa, mutta kyllä täälläkin monet ovat tässä vaiheessa juhlakautta saaneet jo sukulaisista tarpeekseen ja viettävät uutta vuotta ystäviensä kanssa. Mammakin on ehkä väsynyt jo kokkaaman seitsemän ruokalajin aterioita ja haluaa ulos syömään. Uudenvuodenaatto on tosin yksi kalleimmista illoista syödä ulkona, sillä useimmissa ravintoloissa on tarjolla menu, joka ihan yleisesti maksaa 200 euroa per henkilö. Menu on toki runsas – aterian kuuluu kestää tunteja – mutta silti.

Syömisen jälkeen italialaiset siirtyvät kaduille poksauttelemaan prosecco-pulloja ja ilotulitteita. Meno on puolenyön aikaan jo aika villiä, vaikka täkäläiset eivät mielestään koskaan humallukaan. (Edit 2017: Tänä vuonna turvallisuuteen tosin kiinnitetään erityistä huomiota, mutta aivan toisista syistä. Ja omaa turvallisuudentunnettani ei ainakaan lisää tieto siitä, että suurimpien ilotulituspaikkojen läheisillä katoilla on tarkka-ampujia…)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä se punaisten alusvaatteiden juttu oikein sitten on? Punaisten pikkareiden, rintsikoiden ja boksereiden uskotaan tuovan onnea, joten kaikki italialaiset pukeutuvat punaiseen uudenvuodenyönä. Vuoden lopussa voi siis ostaa torilta punaisen korsetin tai pitsipöksyt ilman, että tarvitsee vilkuilla ympärilleen, näkeekö kukaan, oli sitten minkä ikäinen tai kumpaa sukupuolta hyvänsä. Tarjolla on myös mummomallin punaisia pöksyjä, joten suvun kantaäidin ei tarvitse onnea saadakseen välttämättä pukeutua pitsistringeihin. Lapsillekin löytyy omia mallejaan.

Tänäkin vuonna tosin punaiset pitkät kalsarit olisivat kova sana, sillä luvassa on taas kylmä uudenvuodenyö Roomassa. Jopa pakkasasteita on luvassa! Onneksi itse vaihdan uutta vuotta omassa kodissani vihreällä kukkulalla. Puolen yön aikaan siirrymme kattoterassille, josta näkee niin keskustan, EURin suunnan kuin vuorten pikkukylien ilotulitukset. Ja josta pääsee sisälle nopeasti lämmittelemään.

Ja näemme taas salaperäiset uudenvuoden nunnat: joka uusivuosi puolenyön aikaan vastapäisen suljetun luostarin asukkaat tulevat ulos omalle kattoterassilleen, katselevat hetken muiden juhlintaa ja katoavat taas sisälle vuodeksi. Hetkessä on jotain maagista ja surullistakin.

BUON ANNO kaikille lukijoille!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
9 years ago

Se onni ei kuitenkaan ilmeisesti jakaudu ihan tasaisesti kaikille, koska kaikilla on noi punaiset alkkarit ja silti ehkä toiset ovat vähän onnellisempia kuin toiset. Rooma on kyllä aikamoinen näky uudenvuoden alla, kun punaisia pikkupöksyjä on tarjolla ihan joka paikassa.

Anna
Anna
9 years ago

Taas opin uutta! Siis ensi uutena vuotena punaiset alusvaatteet päälle, niin vuodesta tulee menestyksekäs.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x