Image Alt

Blog

Garbatella, Rooman ihana puutarhakaupunginosa

Garbatella sai alkunsa 101 vuotta sitten eli 19. helmikuuta 1920, kun Italian kuningas Vittorio Emanuele III (Italiahan on ollut tasavalta vasta vuodesta 1946 lähtien, mikä pienenä muistutuksena mainittakoon) laski uuden asuinalueen perustuskiven seremoniallisin menoin Piazza Benedetto Brinille. Alueelle oli tarkoitus rakentaa uusia asuntoja viereisellä Ostiensen teollisuusalueella työskentelevien rautatieläisten, rakennus- ja teollisuustyöntekijöille. Garbatellasta suunniteltiin brittiläisen arkkitehdin Ebenezer Howardin ajatuksiin pohjautuvan puutarhakaupunkiliikkeen mukainen naapurusto, jossa talojen väliin on jätetty viheralueita ja tilaa viljelylle, lasten leikeille ja yhteisöllisyydelle. Ideaalinen puutarhakaupunki on kaupunkien sisälle tai ympärille muodostettu asukasluvultaan rajoitettu, ilmava ja puistomaisesti suunniteltu alue, jolla ihmisen ja luonnon suhde on täydellisessä harmoniassa. Suomessa tämän ihanteen mukaisia kaupunginosia ovat mm. Helsingin Käpylä ja Espoon Tapiola.

Nykyään Garbatella on Rooman suosituimpia ja trendikkäimpiä asuinalueita. Alueella sijaitsevan Studi Roma Tre -yliopiston ansiosta siellä on myös paljon viihtyisiä baareja ja ravintoloita. Turisteja Garbatellassa näkee vain vähän, vaikka etelä-Roomaan rakennettu puutarhakaupunginosa ei ole enää ollenkaan niin kaukana kuin silloin sata vuotta sitten tuntui. Garbatellaan pääsee jopa metrolla, se on vain kolmen pysäkinvälin päässä Colosseumilta! Tosin matkailijat tuntevat ylipäätään huonosti Rooman kaupunginosia verrattuna esimerkiksi Lontoon tai Pariisin kaupunginosiin. Garbatellaan kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua!

Garbatella kuja

Garbatellan kujilla tuntee olevansa kuin pienessä kylässä.

Optimized-Garbatella  puutarhakaupunginosa

Garbatella sisäpiha

Kuin kylä kaupungin keskellä

Täytyy myöntää, ettei Garbatella ole minullekaan mitenkään erityisen tuttu. Kun kaikki palvelut ja hyviä ravintoloita löytyy omastakin kaupunginosasta, tulee harvoin lähdettyä Rooman toisiin kaupunginosiin, ellei siellä asu joku kaveri. Garbatellassa olen käynyt joskus lounaalla ja pari kertaa aperitiiveilla ja tietenkin olen ajanut lukuisia kertoja sen ohi siltä rumemmalta puolelta. Puutarhakaupungin idea nimittäin pääsi unohtumaan, kun alue kasvoi nopeasti 1920-luvun lopulla ja tonteille rakennettiin suurien sisäpihojen asemesta vieri viereen uusia kerrostaloja. Olen joskus jopa ihmetellyt Garbatellan suosiota asuinalueena. Se paljastuu vasta, kun jalkautuu alkuperäiseen Garbatellaan: se on ihana!

Jos haluaa tutustua kauniiseen Garbatellaan, kannattaa laittaa osoitteeksi vaikka Teatro Palladium, josta voi lähteä mihin päin tahansa ja päätyy kapeille kujille, joita reunustavat arkkitehtonisesti kiinnostavat talot ja vihreät puutarhamaiset sisäpihat. Niin minä tein eräänä aurinkoisena helmikuun päivänä. Tarkoitukseni oli vain lähteä kävelylle muualle kuin korona-aikana kovin tutuksi käyneisiin kotikortteleihin ja ehkä ottaa pari kuvaakin. Lopulta huomasin kävelleeni Garbatellan vain linnunlaulun säestämässä rauhassa kolme tuntia! Ja niitä kuviakin tuli otettua enemmän kuin muutama. Mikä ihana kylätunnelma vain vartin ajomatkan päässä kotoa!

Garbatella on kuin kylä.

Optimized-Garbatella  katu

Garbatella koostuu useamman talon ja niitä yhdistävän puutarhamaisen yhteispihan muodostamista yksiköistä eli italiaksi lotoista (lotto, mon. lotti). Jokainen lotto on numeroitu ja niitä on yhteensä 62. Garbatellan arkkitehtuurissa näkyy niin rokokoo-, barokki- kuin sen ajan rationalisten tyylienkin vaikutukset. Talojen on annettu kauniisti ikääntyä ja niiden ulkomuodon, portaikkojen, ikkunaluukkujen ja mukulakivikatujen vuoksi Garbatellassa tuntee olevansa paljon 1920-luvulla rakennettua naapurustoa vanhemmalla alueella! Terrakotan ja keltaisen sävyiset kivitalot saavat vain 100-vuotiaan – eli Rooman mittakaavassa ihan naurettavan nuoren – asuinalueen tuntumaan hyvin roomalaiselta.

Garbatellan arkkitehtuuria

Mistä Garbatellan runollinen nimi tulee?

Tunnetuimman tarinan mukaan Garbatella on saanut viehättävän nimensä Carlotta-nimisen ystävällisen majatalon pitäjän ansiosta. Carlotalla oli tapana tarjota ruokaa ilmaiseksi rakennustyöläisille, jotka alkoivat kutsua hänen paikkaansa garbata ostellaksi (suom. suunnilleen ‘pidetty/ kohtelias hostelli’), jonka lyhennys garbatella sitten on.

Optimized-Garbatella muraali

Garbatellalla on myös moderni puoli, siellä voi tehdä vaikka samantapaisen katutaidekierroksen kuin viereisellä Ostiensen alueella (johon Garbatella Rooman rione-jaottelussa muuten kuuluu). Onnistuin näkemään kävelylläni muutaman muraalin, mutta palaan vielä etsimään tässä blogijutussa (italiaksi) esitellyt katutaideteokset. Myös juuri lukemani juttu Garbatellan historiasta antifasistisena naapurustona vaatii palaamaan paikan päälle. Garbatellassa maailman pahuus on helppo unohtaa. Sen sijaan tutustuminen Garbatellan hyvään ja monipuoliseen ravintolatarjontaan opiskelijoiden suosimista edullisista katukahviloista Michelin-ravintolaan saa vielä odottaa koronan jälkeistä aikaa. En tähän juttuun nyt vielä ainakaan liitä yhtään vinkkiä, kun tällä hetkellä ei tiedä, mitkä ravintolat ja baarit koronasta selviävät ja avautuvat uudestaan. Mutta ei Garbatellassa kuivin suin tai nälkäisenä tarvitse varmasti kierrellä!

Garbatella muraali 1

Minä siis palaan vielä Garbatellaan, montakin kertaa! Sillä en löytänyt kymmenistä ottamistani kuvista kuuluisaa Rakastavaisten portaikkoa…

Entä sinä, saiko tämä juttu kiinnostumaan Rooman puutarhakaupunginosasta? Tai onko Garbatella tuttu entuudestaan? Jos tykkäät jutusta, olisin todella iloinen, jos jättäisit kommentin ja/tai jakaisit tämän ystävälle tai somessa. 🙂

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karin Mattsson
Karin Mattsson
3 years ago

Kyllä sai! Kirjoitan sen heti mun Rooma-listaan. Sinne siis heti kun pääsee❤️

Milla
Milla
3 years ago

Kiitos Heli, eipä ollut tuttu paikka vaikka on paljolti kierretty eri osissa Roomaa. Hyvä vinkki seuraavlle reissulle- kun vain korona antaa myöten. Kiitos kirjoituksista – hyviä ja mielenkiintoiisa matkavinkkejä saa näiltä sivuilta.

Sari
Sari
3 years ago

Kiitos, tuonne suunta heti kun taas Roomaan pääsee!

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

Tätä olikin kiinnostava lukea, sillä itse en ollut kuullutkaan tästä kaupunginosasta. Ja pitää varmasti ihan paikkaansa, Rooman kaupunginosat eivät tosiaan taida olla matkailijoiden keskuudessa kovinkaan tunnettuja. Mutta kieltämättä juttu sai minut kyllä kiinnostumaan Garbatella. Voi hyvinkin olla, että tulee seuraavaksi käytyä, kun Roomassa satun käymään.

Mirkku
Mirkku
3 years ago

Kiitos tästä postauksesta.
Aivan ihanalta kaupunginosalta vaikuttaa. Olen melko varma, että olen siellä käynytkin, tietämättä sen kummemmin, missä tarkalleen sijainti.
Post scriptum: Ylistys upealle blogillesi!

Jouko Pelkonen
Jouko Pelkonen
3 years ago

Mielenkiintoinen kuvaus keskustan “turistialueiden” ulkopuolelta. On kiva lukea myös sellaisista alueista, joissa tavalliset roomalaiset asuvat.

JannaMari
JannaMari
3 years ago

Kunhan taas Italiaan pääsee matkustamaan vapaasti saankin viettää siellä aika pitkän ajan, kun kierrän kaikki esittelemäsi ihanat paikat. Suurkiitokset, kun jaat näitä ihanuuksia meille!

Anni
Anni
3 years ago

Kiitoksia aivan ihanista postauksista, kuvista ja reissuvinkeistä! Löysin blogisi Italian matkasta haaveillessani, saa nähdä milloin toteutuu. Ajatuksena olisi siis vuokrata auto pariksi viikoksi ja huristella oman mielen mukaan Pohjois- tai Keski-Italiassa. Lomani ajoittuvat joka vuosi heinäkuuhun, jolloin taitaa olla useampi muukin turisti liikkeellä. Mietinkin, että täytyisikö majoitukset varata hyvissä ajoin etukäteen vai onko tuohon aikaan toivoa löytää majapaikkoja lyhyelläkin varoitusajalla? Ajatus tarkkaan suunnitellusta reitistä ja aikataulusta ei varsinaisesti houkuttele.

Anni
Anni
3 years ago

Kiitos vastauksesta! Tosiaan reissuun olisi tarkoitus lähteä tänä kesänä, mikäli se vain on mahdollista. Jos ei niin jäänee sitten seuraavan vuoden heinäkuulle. Rokotuksen olenkin jo saanut, mutta matkailu ei tunnu järkevältä jos silloin on vielä voimassa kovin paljon rajoituksia.
Kiva tietää kuitenkin että ainakin tavallisesti heinäkuussa pystyisi roadtripin toteuttamaan sen kummempia etukäteisvarauksia tekemättä. En ole matkustellut paljoa eikä itselläni ole oikein käsitystä siitä, miten hyvissä ajoin majapaikat yleensä buukataan täyteen.

Tarja
Tarja
3 years ago

Kiitos, todella kiva vinkki Roomassa moneen kertaan vierailleelle. Turistikohteet on nähty jo kauan sitten, joten joka kerralle on kiva löytää uusia kohteita kaupungista ja onhan niitä löytynyt, mutta tämä Garbatella ei ollut tiedossa ollenkaan. Minun Italiani- ja Vaelluksia Italiassa -kirjoista on jo löytynyt kivat vinkit seuraaville reissuille ja nyt vielä tämäkin uusi kohde. Eli matkoja odotellessa!

Taina K
Taina K
3 years ago

Tämä blogi on ihana, herättää tosin matkakuumetta kovasti nyt! Ei ollut tämäkään alue tuttu. Olemme aikanaan asuneet 4 vuotta Albanossa/Castelgandolfossa ja mielestämme kolunneet Roomaakin paljon. Mutta kaipa se on juuri kuten sanot, että siellä on niin paljon nähtävää, että muutamassa vuodessakaan ei kaikkea ehdi – ja kun liikenne on mitä on, sitä tulee mentyä paikkoihin minne “helposti” osaa ja pääsee. Voi, kun pian pääsisi taas Roomaan ja Italia selviäisi tästä pandemiasta jaloilleen. Hurjaa on ollut seurata, millaista siellä on ollut. Miehellä on kollegoita Bergamon-Milanon alueella ja etenkin alkuvuonna palaverien taustalla ulisevat ambulanssit olivat kylmäävää kuultavaa. Täällä Suomessa ollaan lopulta päästy… Read more »

Hanna
Hanna
2 years ago

Kiva oli kuulla tastä. Toivottavasti tuonne pääsen tunnelmaa haistelemaan itsekin vielä joskus.

Helena Saxberg
Helena Saxberg
7 months ago

Aivan ihana blogi sinulla! Entinen työpaikkani sijaitsi Garbatellassa, Via delle Sette Chiese 142. Garbatella oli ennen Millenniumia aika rosoinen paikka. Työläiskorttelimainen. Edullisia ja hyviä lounaspaikkoja oli muutama työpaikan lähistöllä.

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x