Image Alt

Blog

Koronatilanne Italiassa: yli puoli Italiaa punaisena

Perjantaina varmistui tieto, että Lazio – eli se alue, johon Rooma kuuluu – siirtyy maanantaina 15. maaliskuuta keltaisesta alueesta suoraan punaiseksi. Koronatilanne Italiassa on huonontunut jälleen niin, että uusia punaisia alueita tuli paljon muitakin: punaisena on nyt yli puoli Italiaa eli Italian 20:sta alueesta Lazion lisäksi myös Basilicata, Campania, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Trento, Piemonte, Puglia ja Veneto. Keltaisia alueita ei ole tällä hetkellä yhtään.

Zone Italia
Italian koronatilanne maanantaina 15.3.2021

Kuten edellisessä koronakatsauksessani kerroin, Italia on jaettu todettujen koronatartuntojen ja hoitokapasiteetin mukaan neljänlaisiin alueisiin: punaisiin, oransseihin, keltaisiin ja valkoisiin alueisiin. Punaisilla alueilla on todettuja koronatartuntoja enemmän kuin 250 sataatuhatta asukasta kohden. Osa alueista on määrätty punaisiksi myös sen vuoksi, etteivät niiden resurssit riitä potilaiden hoitamiseen, jos koronatapausten määrä lisääntyy. Punaisilla alueilla rajoitukset ovat tiukimmat ja valkoisilla alueilla rajoituksia on vain vähän. Toistaiseksi vain Sardinian saari on saavuttanut himoitun valkoisen alueen statuksen.

Lazio (Rooma mukaan lukien) on ollut koko aluejaon ajan joulua lukuun ottamatta keltaista aluetta eli täällä on saanut liikkua melko vapaasti oman alueen sisällä, ravintolat, baarit, kampaamot ja kaupat ovat saaneet olla auki, samoin koulut, tosin yläluokilla ja toisen asteen oppilaitoksissa vain 75 % oppilaista sai olla kerrallaan paikalla. Lazion keltaisuutta on kritisoitukin, sillä todettujen tartuntojen määrä mm. Roomassa ja etenkin sen tietyissä kaupunginosissa on ylittänyt selvästi oranssin ja punaisen alueen rajat. Mutta tällä hetkellä Italiassa ei siis ole yhtään keltaista aluetta. Samalla ilmoitettiin, että pääsiäisenä koko Italia on punaista aluetta tartuntojen määrästä riippumatta. Mikä muuttuu, kun alueesta tulee punainen?

Mitä punaisella alueella saa tehdä ja mitä ei?

Kun Lazion siirtyminen punaiseksi alueeksi varmistui, purskahdin melkein itkuun. Tuntui, että en jaksaisi enää yhtään päivää elämää eristyksissä kotona ja lupalapun kanssa korttelin kiertämistä. Mutta punaisen alueen rajoitukset eivät olekaan ihan niin tiukat kuin luulin, ainakaan verrattuna vuoden takaisiin rajoituksiin. Alla koottuna, mitä punaisella alueella saa tehdä ja mitä ei.

Kahvilan terasseille ei pääse nyt istahtamaan.

Liikkuminen

Kaikki tarpeeton liikkuminen on kielletty. Kotoa saa poistua vain välttämättömistä syistä kuten ruokakauppaan, apteekkiin tai muiden välttämättömyyksien hankintaan, töihin (!) tai terveydellisistä syistä esim. lääkäriin. Lisäksi ulkoilu ja urheilu (yksin) on sallittu, kunhan turvaväleistä pidetään huolta. Itse allekirjoitettu lupalappu pitää olla taas mukana.

Ravintolat ja baarit

Ravintolat ja baarit suljetaan. Noutoruoan myynti ja kotiinkuljetus on kuitenkin sallittu: kahviloissa klo 18:aan asti ja ravintoloissa klo 22:een asti. Mutta baarin tiloihin ei saa kahviaan jäädä juomaan, ei edes ulos terassille.

Kaupat

Ruokakaupat, apteekit, edicolat eli lehtikioskit, pesulat, puutarhaliikkeet ja yllättävän monet muutkin liikkeet saavat olla auki. Erityistarpeita tarjoavat kaupat ja liikkeet suljetaan, mutta minun logiikallani on vähän vaikea ymmärtää rajanvetoa. Auki saavat olla esimerkiksi urheilukaupat, rautakaupat, kodinkoneliikkeet, kännykkäliikkeet ja puutarhakaupat. Vaatteita ja kampaamoja sen sijaan emme tarvitse, joten ne suljetaan lastenvaateliikkeitä lukuun ottamatta. Minulla oli tietenkin kampaamoaika ensi viikoksi, mutta sain ajan tämän viimeisen viikonlopun aamusta iltaa huhkineelle kampaajalleni sunnuntai-iltapäiväksi. Siinä yhden miehen parturi-kampaamossa ainoana asiakkaana ollessani tuli mieleen, etteivät rajoitukset hänen näkökulmastaan ole varmaankaan ihan reiluja.

Lisäksi suositellaan, että tarpeelliset ostokset tehdään lähellä kotia ja pienissä kaupoissa ja suuria supermarketteja vältettäisiin.

Koulut ja päiväkodit

Kaikki koulut siirtyvät etäopetukseen, samoin päiväkodit. Juuri lasten ja nuorten puolesta tämä korona surettaa eniten. Poikani IB-kirjoitukset peruttiin jo viikko sitten. Etäkoulu on järjestetty melko hyvin, mutta eihän se sama ole kuin lähikoulu. Ystäviä ei voi nyt taas nähdä ja monet harrastukset on kielletty. Tästä maksetaan laskua vielä kauan, luulen.

Lisäksi katson kadehtien suomalaisten kaverien laittamia kuvia koulujen tarjoamista etäkoulun ruokapaketeista! Täällä ei tietenkään moisista ole puhettakaan, vaan nyt pitää taas keksiä ja varata aina nälkäiselle, liikkuvalle nuorelle miehelle syötävää.

Ystävien ja lähisukulaisten tapaaminen ja vierailut

Kielletty. Kotoa saa poistua vain välttämättömistä syistä, eikä ystävien tapaaminen ole sellainen, elleivät he tarvitse akuutisti apua. Kenenkään kotiin ei saa mennä kylään, mutta ulkona urheillessa voi kuitenkin tavata, kunhan pidetään turvavälit.

Ulkoilu ja urheilu

Kuntosalit ja hiihtokeskukset pysyvät kiinni tietenkin punaisella alueella. Kaikki ryhmäliikunta myös ulkona on nyt kielletty. Kodin lähellä saa käydä kuitenkin kävelyllä tai lenkillä, kunhan turvaväleistä pidetään huolta. Roomassa on päätetty pitää puistot ja leikkikentät ainakin toistaiseksi auki tällä kertaa. Urheilutapahtumat on ymmärtääkseni myös kielletty eli niitä ei saa olla edes ilman yleisöä.

Museot, näyttelyt ja muu kulttuuri

Museot, arkeologiset nähtävyydet ja näyttelyt sulkeutuvat. Vähän nyt harmittaa, etten aikomuksistani huolimatta käynyt museossa viime viikolla. Teatterit, leffateatterit ja muut tapahtumat pysyvät yhä kiinni tietenkin.

Maskipakko ja ulkonaliikkumiskielto koko Italiassa

Lisäksi koko Italiassa säilyy maskipakko eli maskia on pidettävä myös ulkotiloissa, ellei se terveydellisistä syistä ole mahdotonta. Myös ulkonaliikkumiskielto klo 22 – 05 on yhä voimassa. Nämä ovat voimassa myös valkoisilla alueilla.

3,2 miljoonaa koronaan sairastunutta ja satatuhatta siihen kuollutta

En oikein tiedä, mitä näistä rajoituksista ajattelisin. Toisaalta on mukavaa monestakin (mielenterveydellisestä) syystä, kun puistot ja leikkikentät pidetään auki ja ulos saa mennä koirattomatkin kävelylle, toisaalta toivoisin kovempiakin rajoituksia, että tilanne vähän taas helpottuisi. Eilen ensimmäisenä aurinkoisena punaisen alueen päivänä ei nimittäin rajoituksia juurikaan huomannut muuta kuin siinä, että pieni leikkipuisto lähellämme oli ihan tupaten täynnä. Samoin kuulemma Villa Pamphilin puisto, jossa poikani kävi pyörälenkillä. Kahvilat olivat poistaneet tuolit terasseiltaan, joten ihmiset joivat noutokahvejaan muovipikareista (!) kadulla. Autoja oli ruuhkaksi asti kuten yleensäkin.

Apteekit tekevät Covid-pikatestejä (antigeenitestejä).

Katsoin viime viikolla pitkästä aikaa Italian koronatilastoja, kun halusin vertailla Suomen koronalukemia väkilukuun suhteutettuna. Tähän mennessä Italiassa on todettuja koronatartunnan saaneita epidemian alusta asti 3 238 394. Siihen on kuollut 102 499 ihmistä, prosentuaalisesti eniten Euroopassa. Yli kolmen miljoonan määrä tuntuu suurelta, mutta se on silti on vasta 5,4 % Italian väestöstä. Eli yhä on 57 miljoonaa italialaista, jotka eivät ole sairastaneet koronaa.

Tämä konkreettinen luku iski tajuntaani kovaa. Kun tuntuu, että niin moni on koronan jo sairastanut ja jokaisella meistä on jo useampi ystävä, työkaveri tai tuttu, joka on saanut Covidin. Mutta vielä moninkertaisesti enemmän on niitä (meitä), jotka eivät ole. Heidän vuokseen pitää jaksaa näitä rajoituksia.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

Huh, varsin rankkoja nuo rajoitukset. Taitaa olla niin, että vaikka alue olisi valkoinenkin, niin silti rajoitukset olisivat pidemmälle meneviä kuin Suomessa. Minkähän takia tilanne nyt kesää kohti huononee, kun viime kesänä tilanne oli hetkellisesti isossa osassa Eurooppaa varsin hyvä…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x