Image Alt

Blog

Katutaidekierros Rooman Ostiensessa

Rooma ei ole kovinkaan tunnettu katutaiteestaan, eikä sitä juurikaan mainita niissä listoissa, joissa esitellään kaupunkeja, joissa kannattaa käydä katutaiteen vuoksi. Se on kyllä huutava vääryys, sillä Roomassa on kukoistava ja elinvoimainen katutaidekenttä: erilaisten projektien, katutaidefestivaalien ja tietysti myös yksittäisten artistien ansiosta unohdettujen talojen seiniä, muureja, moottoriteiden tunneleiden suuaukkoja ja jopa kokonaisia kaupunginosia koristavat kansainvälisesti arvostettujen taiteilijoiden tekemät toinen toistaan upeammat ja puhuttelevammat muraalit.  Ongelmana onkin, että upeimmat teokset ja katutaidekokonaisuudet löytyvät nimenomaan Rooman lähiöistä, joihin satunnaisen kävijän on Rooman surkean joukkoliikenteen vuoksi vaikea päästä. Keskustan tuntumassakin toki on muraaleja ja pienempiä katutaideteoksia etenkin Terminin aseman tuntumassa sijaitsevassa Pigneton kaupunginosassa ja San Giovannissa, yksittäisiä muraaleja on myös Trasteveressa. Tässä postauksessa esittelen helpon ja katukävelykierroksen Rooman Ostiensen kaupunginosassa, joka on yksi roomalaisen street artin keskittymiä: pienellä alueella on useita tunnettujen taiteilijoiden muraaleja. Vanha, rouhea teollisuuskaupunginosa sopii ympäristönäkin mainiosti tutustumispaikkana roomalaiseen katutaiteeseen.

Ozmon "Shelley"

Aloituspiste: Piramiden metroasemalta

Aloitamme kierroksemme Piramidelta, B-metron pysäkiltä. Itse metroasema on maailman monien metroasemien tavoin graffittien peittämä, mutta tietääkseni siellä ei ole mitään pysyvämpää, kuuluisaa teosta. Lähde kulkemaan metroasemalta Via Ostiensea pitkin keskustasta pois päin.

1. Useita teoksia mm. Ozmon “Shelley” (Alikulkutunneli, Via Ostiense 40 – 44)

Alikulkutunnelit ovat katutaiteen ominta aluetta, eikä Via Ostiensen radanalitustunneli tee poikkeusta. Parhaiten siellä on säilynyt torinolaisen katutaiteilijan Ozmon englantilaista runoilijaa Percy Byshe Shelleytä (1792 – 1822) ja italialaista kommunistia Gramscia esittävät teokset. Muiden artistien teosten päälle on tullut toisten “taitelijoiden” graffitteja. Kunnianhimoisempiakin uusia töitä sinne ilmestyy.

Ozmon "Gramsci"

Katutaiteen kohtaloa

Via Ostiense

2. BLUn “House of Monsters” ja “Sinking boat” sekä Cruzin “Hunting smog” (Porto Fluviale)

Heti alikulkutunnelin jälkeen seuraavassa kadunkulmassa on oma katutaidekohdesuosikkini Roomassa: bolognalaisen BLUn maalaama värikäs “Hirviötalo”. Via Ostiensen ja Porto Fluvialen kulmassa sijaitseva talo on entinen ilmailualan kasarmi, jonka 82 pohjoisafrikkalaista ja eteläamerikkalaista perhettä valtasi vuonna 2013 (en tiedä, asuvatko he siellä yhä).  BLU on käyttänyt talon ikkunoita luomiensa banaaneista, nauloista, suomuista, vetoketujuista ja muista muodostuvien iloisen väristen hirviöiden silminä.  BLUn (oikea identiteetti tuntematon) teokset ovat täynnä metaforia ja symboleita, talon sympaattiset hirviöt ottavat kantaa mm. asunnottomuutta, kulutusta ja ilmaston saastumista vastaan, mutta ammentavat aineksia myös alueen historiasta. Hirviötalon Via Ostiensen puolen päädyssä on BLUn  myöhemmin maalaama uppoava laiva, joka tarkemmin katsottuna onkin merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi joutunut teollinen metropoli tai rakennustyömaa. Talo onkin runsaiden yksityiskohtiensa ja värikkyytensä vuoksi lasten suosikki!

BLUn kuuluisa Hirviötalo Porto Fluvialella

BLUn "Hirviötalo"

Blun Uppoavasta laivasta on vaikea saada kuvaa.

Porto Fluvialen talon aitaa koristavat lentävät kalat

Katutaidetta Porto Fluvialella

BLUn hirviötaloa vastapäätä on uusi tulokas, milanolaisen Federica Massan aka Iena Cruzin syksyllä 2018 maalaama muraali. Teoksesta kohuttiin julkaisun yhteydessä siksi, että se on maalattu ilmansaasteita puhdistavalla maalilla. Lehdistötiedotteen mukaan muraali puhdistaa ilmansaasteita yhtä paljon kuin 30 puuta. No, pienen selvityksen (eli kavereilta kyselyn) jälkeen kannattaa ehkä kuitenkin istuttaa vielä se omenapuu, sillä vaikka maalin titaanidioksidi reagoi autoista tulevien typpioksidien kanssa ja hajottaa typpioksidit vähemmän haitallisiin aineisiin, niin vaikutus on vähäinen ja toimii lähinnä, kun maalikerros on tuore. Kiva ajatus silti.

Cruzin "ilmansaastetta syövä" muraali Ostiensessa

3. JBRockin “Wall of Fame” ja Sten&Lexin “Black and white power” (Via dei Magazzini Generali 9–10)

Jatka Porto Fluvialea eteenpäin ja käänny ensimmäisestä risteyksestä (Via del Gasometro) oikealle ja sitten seuraavasta oikealle ja päädyt Via dei Magazzini Generalille, jossa on JBRockin teos “Wall of Fame”. 60 metriä pitkä maalattu muuri esittelee eri aikojen kuuluisuuksia A:sta Z:aan. Montako tunnistat? Hämäykseksi mukana on myös JBRockin oma äiti. Teos on tehty osana ensimmäistä Outdoor Urban Festivalia 2010.

JBRockin Wall of Fame

JBRockin Wall of fame

2019-03-26_09-07-21

Maineen muuria vastapäätä on Sten&Lexin  “Black and white power”, jossa puolestaan on joukko anonyymeja taviksia (katselemassa kuuluisuuksia). Hauska idea.

Black & white Power

* Tästä voi halutessaan jatkaa Gasometrolle (Via del Commercio), jossa on Kid Acnen “Paint Over Crack” -tekstiteos ja siitä edelleen Via del Porto Fluvialelle, jossa on Axel Voidin hyperrealistinen muraali ja Agostino Iacurcin kalakaupan yläpuolelle maalaama iloinen uimari, mutta olen jättänyt nämä pois kierrokselta. Paikat löytyvät kuitenkin jutun lopussa olevasta kartasta.

4. Useita teoksia (alikulkutunneli Via delle Conce)

Palaa takaisin Via del Porto Fluvialle ja jatka BLUn talon vierestä Via delle Concelle. Ensimmäisessä alikulkutunnelissa voi taas pysähtyä etsimään useita pieniä katutaideteoksia. Tässä tunnelissa teokset vaihtuvat usein (ts. uusia tehdään vanhojen päälle), enkä kevyellä googlauksella löytänyt sieltä mitään erityistä mainetta niittänyttä, mutta olen pitänyt useista siellä näkemistäni jutuista.
Nimetöntä katutaidetta Roomassa

Katutaidetta Ostiensessa

 

5. MTOn “Casa di Silvio”, Herbert Baglionen nimetön muraali ja muita teoksia (Via delle Conce)

Kun jatkaa eteenpäin Via delle Concea, niin seuraavana tulee brasilialaisen artistin Herbert Baglione katua reunustavaan aitaan maalaama 30-metrinen muraali, joka oli osa edellä mainittua katutaidefestivaalia vuonna 2011. Kadun toisella puolella on niin ikään edellä mainitun Sten&Lexin kasvokuva satunnaisesta opiskelijasta, jonka kuvan taitelijat löysivät yliopiston vanhasta vuosikirjasta. Anonyymin opiskelijan vieressä vartioi MTO:n maalaama varsin vaikuttava henkivartija tai gangsteri. Talossa toimii (on toiminut?) suosittu yökerho ja MTO on nimennyt työnsä Silvion taloksi. Keneenkähän hän mahtaa viitata? Herbert Baglionen gangsteri (Silvio's house)

Yksityiskohta Herbert Baglionen maalaamasta muurista

Streetart Ostiense

6. Lucy McLauchlanin “Not Forgotten” ja muita teoksia (Via Nicola Zabaglia & Via Caio Cestio)

Kulje eteenpäin Via delle Concea, liikenneympyrän ohi ja portista läpi Testaccion kaupunginosan puolelle Via Nicola Zabaglialle. Ensimmäinen katu oikealla on Via Caio Cestio ja sen vierusmuureilla on usein kivoja pieniä töitä. (Kannattaa myös ehdottomasti pistäytyä maailman kauneimmalla hautausmaalla, yhdellä Rooman ihanimmista paikoista, jos se on jostain syystä jäänyt väliin). Hieman edempänä Via Zabaglialla on brittiläisen Lucy MacLachlanin muraali, joka on valmistunut vuonna 2018 osana Forgotten-projektia. Tämän projektin ideana on nostaa esiin sellaisia rakennuksia Rooman keskustassa, joita uhkaa unohdetuksi tuleminen. Projekti kutsuu Roomaan sellaisia kansainvälisiä katutaiteilijoita, jotka eivät aiemmin ole työskennelleet täällä.

Katutaidetta Via Caio Cestiolla

Lucy McLachlanin "Not Forgotten"

7. ROAn “Jumping Wolf” (Via Galvani)

Kierroksen päättää kuuluisan, vaikkakin identiteetiltään tuntemattoman belgialaisen katutaiteilijan ROAn vaikuttava muraali hyppäävästä naarassudesta. Teos ei jätä ketään kylmäksi: sitä niin inhotaan kuin rakastetaankin. Minusta se on hieno, mutta en tiedä haluaisinko katsella sitä esimerkiksi ikkunastani joka päivä.

ROAn "Jumping wolf"

Kierroksen jälkeen voi mennä vaikka lounaalle tai lasilliselle viereiseen Testaccion kauppahalliin, jos se on auki. Tai miksei jatkaa läheiselle luomutorille ja tapahtumakeskukselle Città dell’altra Economiaan, josta löytyy takuulla lisää katutaidetta. Kaikki jutussa mainitut paikat on merkitty oheiseen karttaan.

Alkoiko roomalainen katutaide kiinnostaa? Lue sitten myös nämä:

  • Opas Roomaan esittelee useita street art -paikkoja ja sieltä löytyy myös kartat ja muut tiedot, miten niiden luo pääsee.
  • Wanted in Rome -sivustolta löytyy melko kattava listaus Rooman katutaidepaikoista (englanniksi)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sateenmuru
5 years ago

Piti tulla heti lukemaan tämä postaus, koska kirjoitin juuri itsekin Sao Paulon katutaiteesta! Kiersin Roomassa viime syksynä juttukeikalla, joten katutaiteen katselu jäi vähälle, harmi! Näyttää hienolta, ja tosi kätevät vinkit olet koonnut (nimim. Seuraavaa Rooman matkaa odotellessa) . 🙂 Mukavaa sunnuntaita Roomaan!

Martina
5 years ago

Vau, tässäpä näyttäytyi taas aivan erilainen Rooma kuin mitä olen itse nähnyt. Tämä sun blogi on kyllä mainio. Olen tainnut sanoa sen aiemminkin. 🙂

Jenna / Huge passion for life

Wau, nyt oli kyllä ihan uudenlaista Roomaa ja tää olisi just sellainen kävelykierros, jonka voisin seuraavalla Rooman reissulla tehdä. Tuo jumping wolf on mielettömän siisti. Kiitti, kun tuot näitä hidden gem-juttuja esiin Roomasta 🙂

Maarit - niceMatkaaja
5 years ago

Onpa hienoja! Tekisi ihan noiden takia lähteä Roomaan, joka näyttäytyisi ihan uudessa jännittävässä valossa. Tähän asti olen pitänyt sitä lähinnä historiallisena kulissikaupunkina. Mutta osaavat ne roomalaiset näköjään nykyisinkin yllättää .

Martta / Martan matkassa

Tämäpä kiva kävelykierros vinkki! Viime vuosina olen tykännyt kierrellä kaupunkilomilla kiertämässä näitä muraaleja sekä näköalapaikkoja. Tämä lenkki pistetään ehdottomasti mieleen ja kartta oli ihan mahtava lisä hahmottamaan aluetta.

Eve, Jetlaggies
5 years ago

Muraalit ja katutaide vetävät isolla magneetilla meitä puoleensa. Tämä Rooman alue on kuitenkin meillekin ihan uusi. Kiitos vinkistä. Sinne varmasti suunnataan ensi kerralla, kun Roomassa käydään. Onkin kiva löytää uusia modernimpia paikkoja muutoin upeita historiallisia nähtävyyksiä pursuavasta kaupungista:)

Noora / Seikkailumielellä

Nämä ovat kerrassaan upeita! Tein juuri vähän aikaa sitten postauksen kotikaupunkini Tampereen muraaleista ja jotenkin silmät ovat eksyneet sen jälkeen tutkailemaan näitä muidenkin kohteiden katutaiteesta kertovia juttuja. Niin kuin joku tuossa edellä jo totesikin, niin tässä tulee esiin kyllä aivan erilaista Roomaa, kuin mihin turistina yleensä törmää! Voisin hyvinkin lähteä seuraavalla reissulla tutkailemaan tätä puolta kaupungista 🙂

Virpi/Hätälasku matkablogi

Olen ollut tuolla Piramiden metroasemalla 😀 , mutta en tietenkään tälläistä taidetta osannut etsiä. Aivan mahtava opas katutaiteen ystävälle, täytyypä laittaa mieleen, kun seuraavan kerran joskus tie Roomaan vie. 🙂

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x