Image Alt

Blog

Seitsemän ruokasääntöä, jotka on hyvä tietää Italiassa

Italialaiset ovat hyvin joustavia esimerkiksi liikennesääntöjen ja aika monien lakienkin suhteen. Mutta on täälläkin yksi alue, jonka säännöstöä noudatetaan tiukkaakin tiukemmin ja sääntöjen rikkojia italialaiset rankaisisivat maastakarkotuksella tai vähintään ankarilla sakoilla, jos pystyisivät. Varmaan arvasittekin, että kyse on tietenkin ruoasta. Tosin italialaiset eivät itse tietenkään pidä monia ruokaa ja sen nauttimistapaa koskevia käsityksiään sääntöinä, vaan ylipäätään nyt vain ainoina oikeina tapoina toimia. Tieto siitä, minkä tyyppisen pastan kanssa mikin kastike sopii tarjottavaksi ja milloin ja miten on sopivaa nauttia kahvikupposensa, on varmaan ohjelmoitu jo italialaisten DNA:han. Siksi he ovatkin vilpittömän tyrmistyneitä, jos me ulkomaan elävät vaikka lisäilemme pastaamme jotain, joka ei sinne kuulu ja pilaa koko ruoan. Jos siis olet saanut huonoa palvelua jossain italialaisravintolassa, niin saattaa olla, että tarjoilija on närkästynyt, koska olet tietämättäsi rikkonut jotain ruokaa koskevaa kirjoittamatonta lakia. Esittelen tässä seitsemän tärkeintä sääntöä, joiden rikkominen saa italialaiset pyörittämään silmiään ja repimään hiuksiaan: stranieri!

1. Ei cappuccinoa aamupäivän jälkeen
Tämä on varmaankin tunnetuin säännöistä, mutta aika monelle Italian kävijälle yhä uutta tietoa: cappuccino on aamukahvi, eikä sitä juoda enää 10.30 jälkeen aamupäivällä. Tai tarkalla ajalla ei ole niin väliä, vaan sillä, että cappuccinoa juodaan vain aamiaisella. Jos italialainen tilaa cappuccinon puolen päivän aikaan (tai myöhemmin), hän saa kuulla naljailua myöhään nukkumisesta. Jos haluat kahvisi välttämättä maidon kera iltapäivälläkin, voit tilata caffè macchiaton.


2. Ei parmesania (tai muutakaan juustoa) kalan kanssa
Parmesania ei kuulu ripotella mihinkään, missä on kalaa tai muita mereneläviä. Ei siis edes pastaan tai risottoon ai frutti di mare. Kalan hieno maku ei kestä juuston voimakasta makua. Muutenkin kalan maustamisessa italialaiset ovat sitä mieltä, että yksinkertaisempi on parempaa. Pieni loraus oliiviöljyä, silolehtipersiljaa ja ehkä vähän sitruunaa riittää.  Ja he ovat siinä ihan oikeassa.

Tämä EI kaipaa parmesania


3. Ketsuppi ei kuulu pastaan
Ketsupin lisääminen pastaan kuuluu oikeastaan kuolemansynteihin. Ylipäätään ketsuppia ei sovi käyttää minkään muun ruoan kanssa kuin ranskalaisten perunoiden. Kotona voit pilata maustaa pasta-annoksesi tai muut ruokasi kuten haluat, mutta älä vain loukkaa italialaiskokkia pyytämällä ketsuppia – tai oikeastaan mitään muutakaan, mitä ei erikseen tarjota – annokseesi.

4. Vain vesi tai viini ovat sopivia ruokajuomia aikuiselle
Aikuisen henkilön ei todellakaan sovi aterialla muita juomia. Olutta voi juoda pelkän pizzan ja ehkä grillatun ruoan kanssa, mutta sen nauttiminen ruokajuomana pidetään kuitenkin moukkamaisena ja pilaahan se ruoankin. Coca Colaa tai muita virvoitusjuomia yli 12-vuotiaat nauttivat vain erikseen baarissa, eivät ruoan kanssa. Ja sanomattakin on tietenkin selvää, että maito ruokajuomana on pois laskuista. Myös lapsille.
Ravintolassa juodaan aina pullotettua vettä, joko kuplivaa (frizzante  tai gassata) tai tavallista (naturale). Viinin suhteen sen sijaan Italiassa ollaan hyvinkin vapaamielisiä. Täällä voi ihan hyvin nauttia punaviiniä kalan kanssa ja lorauttaa viiniin vaikka vettä tai jopa kokista, jos se on liian vahvaa (mikä saa minut henkäisemään järkytyksestä joka kerta).

5. Ei leipää pastan kanssa
On ihan ok ottaa pala pöytään tuodusta leipäkorista ennen ruokailua tai alkupalojen kanssa. Mutta siirrä leipäkori sivummalle, kun pasta-annoksesi saapuu. Leipäpalalla voi aterian lopuksi fare la scarpetta eli pyyhkäistä leivällä lautaselle jääneet kastikkeen jämät suuhunsa. Tästä syystä monissa Italian maakunnissa leipä on suolatonta: sitä ei ole tarkoitettukaan sellaisenaan nautittavaksi. Mutta vilkaise ensin ympärillesi ennen kuin alat lautasta pyyhkimään, sillä joissakin paikoissa tapaa pidetään moukkamaisena. Jos tarjoilija vie leipäkorisi pois primon tai secondon saavuttua, leipää ei sovi pyytää lisää.

6. Salaatti syödään vasta pääruoan jälkeen
Jos tilaat salaatin pääruokasi lisukkeeksi, niin älä kuitenkaan siirrä sitä pääruokasi viereen tai muutenkaan syö edes yhtaikaa pääruoan kanssa. Italialaiset syövät salaattinsa vasta ruoan päätteeksi. Näin se kuulemma puhdistaa ja auttaa ruoansulatuksessa. Älä myöskään pyydä salaatinkastiketta, sillä ainoat salaatinkastikkeet ovat oliiviöljy ja viinietikka sekä ripaus suolaa ja pippuria.

7. Älä leikkaa spaghettia veitsellä
Spaghettia on hankalaa syödä siististi ja tyylikkäästi, kaikkihan sen tietää. Mutta sen syömistä ei silti pidä yrittää helpottaa leikkaamalla spaghettia! Apuna spaghetin syömisessä ei käytetä myöskään lusikkaa, vaan se kierretään pelkän haarukan ympäri tarpeeksi pieni määrä kerrallaan.

Etsi_kuvasta_viisi_virhettä

Vielä kun muistat suunnata lounaalle vasta yhden aikaan iltapäivällä ja illalliselle aikaisintaan kahdeksalta illalla ja tilata pääruoan kanssa myös jonkin lisäkkeen, niin suoriudut ruokailusta Italiassa luultavasti ihan kunnialla. Ja mitä pitempään täällä asuu – tai useammin käy – sitä luontevimmilta ja järkeenkäyvemmiltä  Italian ruokasäännöt alkavat tuntua. Tärkeintä on kuitenkin antaa kullekin ruoalle ja sen nauttimiselle sille kuuluva arvo ja siihenhän nämä säännötkin tähtäävät.

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Kiitos paljon sinulle! 🙂 Täytyy katsoa myös tuo toisen blogin kirjoitus.
-Helena

Heli
9 years ago

Hei Helena. Allergisen lapsen kanssa matkustaminen epäilemättä huolettaa, minulle on tullut muutamia kyselyjä jo aiemminkin yksityisesti aiheesta. Kananmuna-allergia on pastojen kannalta hankala, sillä tuorepastaan (pasta all'uovo) käytetään kananmunaa (uovo = kananmuna). Mutta useimmiissa ravintoloissa käytetään myös kuivapastaa, jossa ei ole kananmunaa. Yleensä tagliatelle, spaghetti, maltagliatio, ja muut ns. pitkät pastat on tehty tuorepastoista ja "lyhyet" (penne, farfalle, tonnarelli) taas kuivapastasta. Mutta kannattaa varmistaa ravintolassa, että pasta on "senza uovo" eli ilman kananmunaa. Kananmunaa on myös pasta carbonarassa. Mutta toki ravintoloissa on runsaasti tarjolla muutakin ruokaa kuin pastoja, joten pääruokalistalta varmasti löytyy ruoaksi ja lisukkeeksi jotain ruoka-allergioihin sopivaa. Leivissä ja pizzapohjissakaan… Read more »

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Kiitos sinulle mielenkiintoisesta blogista. Täältä on löytynyt todella paljon hyviä vinkkejä. Meillä on tarkoituksena lähteä Roomaan tässä keväällä ja mukana on 2-vuotias lapsemme, jolla on ruoka-allergioita. Pahin allergia on kananmuna ja nyt mietityttää mitä hän pystyy matkalla syömään. Suomessakin vaikea välillä saada selville ravintola-annosten allergeenejä, niin en tiedä miten se Italiassa onnistuu. Osaisitko antaa neuvoja tähän asiaan?
-Helena

Anu Rinkinen
9 years ago

Eteläisemmässä Italiassa kierrellessäni olen huomannut, että siellä on hämmentävän yleistä juoda Cokista pizzan kanssa. Varsinkin ne aikuiset, jotka eivät haluat juoda alkoholia, nauttivat Cokista tai jotain muuta virvoitusjuomaa.

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Koti ja mamma. Ne ohjaavat italialaista vahvasti.
Mamma on aina tehnyt näin. Siitä on paha poiketa.
Jotkut jutut ovat tyhmiäkin, mutta useimmille on varmasti olemassa perusteita.
Esim. jos vain saat selville tuon pastaongelman, niin jaa se ihmeessä.
Ja syyt miksi.

Toisaalta, varmasti osa pastoista on tehty ihan muut kuin kastikkeen toimiminen mielessä.
Mikä kastike toimii parhaiten miehen soidinvälineen muotoisen pastan kanssa, tai ne kirjaimet.

Mutta yksi asia on aina minua askarruttanut. Vaikka monesti olen Italiassa käynyt,
en ole koskaan missään nähnyt spaghettipuita. Missähän niitä kasvaa?

Heli
9 years ago

Pizza on juuri se ainoa poikkeus, jonka kanssa sopii juoda oluttakin! Olut (tai vesi) on itse asiassa viiniä yleisempi ruokajuoma pizzan kanssa ja luin juuri yhdestä firenzeläisblogista, että siellä ei jopa sopisi nauttia viiniä pizzan kanssa ollenkaan. Tiedä häntä, täällä ja muualla Italiassa viini käy aina. Sen sijaan cokista en ole aikuisten (yli 20-vuotiaiden) juovan ruoan kanssa koskaan, mutta ei kai sekään niin vakava rike ole pizzan kanssa 🙂

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Tuo ruokajuomana vettä tai viiniä oli uutta tietoa! Sen olen tiennyt, ettei maitoa juoda, mutta pizzani olen aina nauttinut Cokiksen kanssa ja mies oluen! Mutta että viiniin sekoittaisin Cokista, hui! 😀

Anna-Maija

Heli
9 years ago

Totta, myös yksi minun italialainen ystäväni tilasi taannoin cappuccinon iltakuudelta, eikä kukaan reagoinut siihen mitenkään. No, ehkä se oli vain ylipäätään niin outo aika käydä kahvilla, että ihan sama, mitä ottaa. Eikä minuakaan ole ravintolasta ulos heitetty, vaikka toistuvasti syönkin leipää pastan ja salaattia pääruoan kanssa.

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Jotkut kiellot ovat ehdottomampia kuin toiset. Tunnen italialaisia, jotka laittavat parmesania kala- tai mereneläväpastaansa, ja olenpa istunut roomalaisissa trattorioissa, joissa tarjoilijankaan mielestä se ei ole niin nokonuukaa laittaako parmesania vai ei.
Tutustukaahan alati täydentyvään vasta avattuun online-Rooma-oppaaseeni http://www.tripsteri.fi/rooma/

yst. Anu Rinkinen 🙂

Heli
9 years ago

Kieltämättä aikuisten suomalaisten maidonjuonti on alkanut näyttää aika kummalliselta myös omasta mielestäni…Tai suorastaan se maidon tuputtaminen – kyllä sitä kalsiumia kuulkaa saa muualtakin, eikä ne luut täällä jännä kyllä ole yhtään hauraampia kuin Suomessakaan. Pullovedessä on melkein yhtä paljon kalsiumia kuin maidossa. Maitoa (tai piimää) juodaan ruoan kanssa myös Hollannissa.
Ja täällä on todellakin paras syödä spaghettinsa ilman ketsuppia, ravintolassa ainakin. Sitä ei edes löydy monesta ravintolasta.

Heli
9 years ago

Kyllä minäkin kotioloissa saatan maitokahvia nauttia iltapäivälläkin, mutta ruoan jälkeen se on liikaa! Ja se tuntuu niin itsestäänselvyydeltä, että aina ei enää muista omia vieraitakaan neuvoa.
Ketsuppia meillä kuluu myös kotona, jälkipolvi sitä etenkin lisäilee ruokaan. Mutta ei nekään sitä ravintolassa kaipaa, joten mun ruoissa on ehkä jotain vikana…

Terhi
9 years ago

Haha, suomalaiset taitavat olla kyllä harvinaisuus siinä maidonjuonnissa, en tiedä, että missään muualla juotaisiin maitoa ruoan kanssa (tai että aikuiset ylipäätään myöntäisivät juovansa maitoa – "sehän on lasten ja vauvojen juoma"! Sen sijaan tuo kokiksen lisääminen punkkuun on kyllä lähes rikollista – olkoot kuinka pahaa punkkua tahansa 😀
Ja monikohan suomalainen suostuu syömään spaghettinsa ilman ketsuppia… myönnetään, kyllä se sinne omallekin pastalautaselle eksyy. ja salaatin haluan syödä ruoan kanssa, ei jälkeen… Hauskoja juttuja ja NIIN hyödyllisiä 😀

iivika t
9 years ago

Totta tuo, että täällä asuessa nuo säännöt alkavat tuntua ihan normaaleilta. Myönnän, että kerran hävetti kun miehen sukulainen meillä vierraillessaan halusi illallisen jälkeen cappucinon! Ei, ei, ei!
Ketsuppi on myös jäänyt omasta "ruokavaliosta" suunnilleen kokonaan, vaikka jääkaapissa sitä pullo nököttääkin, lämpimien voileipien kaverina se menee. Spaghetinkin on oppinut syömään ihan siististi pelkästään haarukalla.
Sen verran meillä pidetään kiinni pohjoisemman Euroopan ruokatavoista, että lounaalla kotioloissa syödään leipää. Ja tämähän on sitten Italiassa vähän vaikeampaa. Esimerkiksi meidän lähileipomon leipää ei vain pysty syömään suomalaisittain kinkun, juuston ja kurkun kera.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x