Image Alt

Blog

Rooma tammikuussa

On aika luoda lyhyt katsaus siihen, miltä näyttää ja tuntuu Rooman talvi.

Sää. Tammikuu päättyi yhtä kylmänä kuin alkoikin. Vuodenvaihdettahan juhlittiin harvinaisen hyytävässä säässä, mikä oli tavallaan hyväkin, koska 80 % poliiseista ilmoittautui uudenvuodenaattona sairauslomalle. Kylmä sää piti ulos uskaltautuneen kansan rauhallisena. Sairauslomien taustalla ei ollutkaan garabinierien bilehalut, vaan töistä pois jääminen joukolla oli vastalause poliisien jatkuvalle siirrolle kaupunginosasta toiseen lahjuksien vastaanottamisen estämiseksi (lisätietoa vaikkapa täältä). Vaikka loppukuustakin oli sateista ja kylmää lähinnä hyytävän tuulen vuoksi, niin kyllä tammikuuhun aurinkoisiakin päiviä mahtui. Eikä sitä luntakaan ennustuksista huolimatta tullut, onneksi.

Tomaattisäilykesuosikkini. Ostaisin jo pelkän purkin takia, mutta onneksi se on myös hyvää.

Torien vihannes- ja hedelmävalikoima on tammikuussa Roomassakin ankeimmillaan. Tomaatit (ja muutkin vihannekset) ovat mauttomia, eikä artisokka- ja parsakausi ole vielä alkaneet. Tähän aikaan markettien runsaat säilykevalikoimat tulevat onneksi pelastukseksi! Ja onhan nyt sentään appelsiinikausi. Olen myös muistanut fenkolien olemassa olon: ne sopivat niin keittoon, salaattiin (esim. appelsiini-fenkoli -salaatti on ihanan raikas) kuin lisukkeeksikin (oliiviöljyssä paistettuna tai gratinoituina). Sen sijaan roomalaisten rakastamaan puntarelleen eli kylmässä vedessä kiharrettuihin sikurisalaatin varsiin en ole vielä lämmennyt, vaikka se kauden herkkua kuulemma onkin.

Puntarelle.

Alennusmyynnit alkavat yleensä Roomassa tammikuun ensimmäisenä lauantaina. Vielä neljä vuotta sitten se tarkoitti uskomattomia jonoja Fendin, Dolce&Gabbanan ja muiden merkkiliikkeiden ovilla, mutta tänä vuonna on uutisoitu lähinnä siitä, miten huonosti kauppa käy.

Turismin ja Roomassa lomailun kannalta tammikuu on varmaan vuoden hiljaisimpia kausia, ellei hiljaisin. Joulun jälkeen niin kadut kuin ravintolatkin ovat olleet puolityhjiä, eikä nähtävyyksiin ole varmaan tarvinnut paljon jonotella. Italiassa ei tietääkseni vietetä mitään tipatonta tammikuuta, mutta joulun jälkeen paikallisilla on vaan vähemmän rahaa käydä ulkona. Ainakin alkukuusta.

Katson autiota piazzaa…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marimente
9 years ago

Allekirjoitan myös Venetsian osalta nuo hyytävät kelit (niin ulkona kuin sisätiloissakin..) ja viime perjantaista lähtien ollaan saatu myös väistellä tulvivia katuja aamusaikaan. Autiota täällä ei kyllä ole ainakaan päivisin, vaan jopa vuoden kylmimpänä kuukautena matkailijoita riittää minusta jopa yllättävän paljon – en osaa edes varmaan kuvitella miten runsaasti täällä on populaa kesällä! Iltaisin on aika hiljaista kun kuppilat menee kiinni, ja tuntuu kuin koko saari pysähtyisi odottamaan uuden aamun valkeamista. Tavallaan aika ihanaakin, kun ei kuulu jatkuvaa liikenteen huminaa vaan saa nukkua yönsä ihan hiirenhiljaisuudessa (nimim. Helsingissä motarin varrella 4 vuotta asunut…:P )

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x