Image Alt

Blog

La Chiusa: täydellinen majapaikka Toscanan auringon alla

Minkälainen on sinun mielestäsi täydellinen majapaikka lomalla? Jos jätetään pois satunnaiset unelmat hulppeasta kattohuoneistosviitistä ja puhutaan vain sellaisesta hotellista, johon minulla on oikeasti varaa, niin minun täydellisessä majapaikassani on tietenkin upeat näkymät. Hyvä palvelu. Mielellään kaunis sisustus, tilava huone ja mukava sänky. Uima-allas täytyy tietenkin olla. Ja hyvä ravintola, sillä useimmiten en halua illalla lähteä kauemmas syömään. Ja koska matkustan useimmiten nelijalkaisen perheenjäsenen kanssa, arvostan koiraystävällisyyttä. Useimmiten jostain näistä joutuu tinkimään, mutta keskellä kauneinta Italiaa sijaitsevassa La Chiusassa kaikki palaset olivat kohdallaan.

La Chiusa

La Chiusa 2

La Chiusa on todellinen löytö, mutta kunnia siitä ei kuulu itselleni omani, vaan A Matter of Taste -blogin Agalle, jonka kanssa teimme puolisoinemme pienen viikonloppumatkan Toscanan viinialueelle muutama vuosi sitten. Aga suunnitteli koko reissun, valitsi käyntikohteet ja hotellin, mikä oli mukavaa vaihtelua, sillä yleensä käytännön suunnittelu on minun hommani. Etenkin kun tiesin voivani luottaa Agan loistavaan makuun (joka on hyvin samanlainen kuin omani)! Heti La Chiusan pihaan ajettuamme tiesin, että Aga myös onnistui yöpaikan valinnassa vielä paljon paremmin kuin minä! Paikka oli oikea toscanalainen unelma: upeat näköalat, oliivipuulehto ja puutarhassa kaikkialla olevat kukka- ja muista koristeasetelmat saivat minut välittömästi ihastumaan paikkaan. Kohotellessamme viinilasillisia hotellin terassilla auringonlaskun aikaan toscanalaista maisemaa vasten tunnustinkin auliisti Agalle, että tämä oli löytänyt minun makuuni täydellisen majapaikan. Ilta paikan erinomaisessa ravintolassa vain vahvisti asiaa.

Seuraavana päivänä laskua maksaessani juttelin paikan amerikkalaisten omistajien ja tulin maininneeksi meidän olevan bloggaajia. He kutsuivat saman tien paikkaan uudelleen. Kun ensimmäisen vaikean blogikevään jälkeen sai vihdoin matkustaa Italian sisällä, otin heihin yhteyttä ja kyselin, mahtoiko kutsu olla voimassa. Se oli ja niinpä tein pikkukoiran kanssa ihanan pikkureissun ihan yksin, koska lockdownin jälkeen todellakin kaipasin omaa tilaa ja aikaa. La Chiusalla on tässäkin mielessä erityinen paikka sydämessäni.

Erinomainen sijainti Toscanan sydämessä

La Chiusa on keskellä Toscanan kauneinta sydäntä ja sen sijainti on loistava niin Toscanan kukkulakaupunkien, maailmanperintökohdemaisemien kuin viinialueidenkin tutkimiseen. Esimerkiksi Val d’Orcian maailmanperintökohteisiin kuuluvat postikorttimaisemat ovat n. 20 minuutin ajon päässä, toinen maailmanperintökohde Pienza on vain vartin ajomatkan päässä ja Brunello-viinistään tunnettu Montalcino vain 20 minuutin päässä. La Chiusan uima-altaalta näkyy toinen tunnettu viinikaupunki Montepulciano, jota kannattaa käydä katsomassa myös lähempää: sinne on vain kahdeksan kilometriä, mutta autolla mutkaisia teitä pitkin matkaan kuluu vartti. Itse hotelli sijaitsee tuntemattomamman, mutta erittäin idyllisen Montefollonico-nimisen kylän kupeessa, johon on vain muutaman sadan metrin matka. Montefollonicossa on myös toinen Michelin-maininnan saanut ravintola.

Montefollonico

Sypressikuja

Eipä sillä, että La Chiusasta tarvitsisi poistua mihinkään, sillä pelkkä hotellialue tarjoaa elämyksiä. Itse nousin ensimmäisenä aamuna nousin aikaisin ja teimme koiran kanssa lyhyen kävelyn alhaalle oliivilehtoon. Siellä nenämme edestä lähti loikkimaan peuroja ja muutenkin tunnelma utuisessa lehdossa auringon noustessa oli lähes maaginen. La Chiusa järjestää myös lounaita tuossa oliivilehdossa, mikä kuulostaa kerta kaikkiaan hurmaavalta!. Muutenkin paikka tarjoaa mm. ruoanlaittokursseja paikallisten isoäitien opastuksella, viinin, oluen ja juustojen maistelua ja tutustumista heidän omaan mehiläistarhaansa.

Oliivilehto

La Chiusa 6

Palvelu ja ravintola

Kuten mainitsin, La Chiusan omistajat ovat amerikkalaisia, mutta tämä ei tee paikasta yhtään vähempää italialaista tai toscanalaista! Pikemminkin päinvastoin, sillä on ehkä juuri omistajien taustan vuoksi erityistä on kiinnitetty huomiota sellaisiin pikkuasioihin, jotka luovat juuri sitä tunnelmaa, jota vieraat Toscanasta hakevat. Huoneet on sisustettu niin, että ne voisivat olla suoraan “Talo Toscanan auringon alla” -elokuvasta. Puutarhassa on kaikkialla istahtamaan kutsuvia tuoleja puiden alla. Pieniä asetelmia löytyy niin hotellihuoneesta kuin ympäristöstäkin. Vierailijaa odottaa illalla vesikannullinen ja jokunen keksi. Nelijalkaiset vieraat on otettu huomioon erinomaisesti: koiralle on omat kupit ja nukkumapaikka huoneessa.

La Chiusa 1

La Chiusan filosofia pohjautuu nimenomaan paikallisuuteen: kaikki paikan palvelut ja ravintolan ruoat pohjautuvat joko ihan tilan omiin tai muihin paikallisiin tuotteisiin. Ja miksipä tuodakaan raaka-aineita yhtään kauempaa kuin kilometrin päästä, sillä ovathan Toscanan tuoreet vihannekset ja hedelmät, viini, juustot ja oliiviöljy ihan parasta laatua! Ainoastaan tuore kala tuodaan päivittäin vähän kauempaa. Liha ja leikkeleet tulevat läheltä ja liharuoat valmistetaan useimmiten avotulella. Myös riistaa suositaan listalla. Ravintola itse tuottaa itse oliiviöljyä ja hunajaa. Monet ravintolassa käytettävät vihannekset ja yrtit kasvavat La Chiusan omassa puutarhassa.

Keittiötä voi luonnehtia perinteistä ammentavaksi moderniksi toscanalaiseksi. Annokset ovat kauniita kuin karkit ja niissä on kiinnostavia yhdistelmiä. Myös aamiaiselta löytyy niin suolaista kuin makeaakin jokaiseen makuun. Ja myös esimerkiksi tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, joita itse usein kaipaan italialaisella aamiaisella. Ravintolasta voi tilata myös piknik-korin mukaan.

Kuten sanottu, käynnistäni paikalla tulee kuluneeksi kaksi vuotta. Olen kuitenkin varmistanut paikalta, että tässä antamani tiedot ovat voimassa. Seuraan itse myös heidän Instagram– ja Facebook-tiliään: ne nostattavat haluani palata paikalle!

*Majoitus (2 yötä) on maksettu, kaikki ateriat ja muut palvelut maksoin itse.*

Relais La Chiusa: Boutique Inn

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

Itse majapaikan upeuden sijaan minulle on tärkeämpää aina missä se sijaitsee. Olen vähemmän kiinnostunut majapaikasta itsestään. No, La Chiusa kyllä täyttää tuon sijaintivaatimuksen helposti! 🙂 Toki, majapaikan pitää olla “ihan kiva”, mutta se yleensä minulle riittää.

Rive
Rive
5 months ago

Kiitos hyvästä vinkistä ja mielenkiintoisesta kirjoituksesta. La Chiusa menee ilman muuta harkintaan seuraavalla Toscanan matkallamme.
.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x