Image Alt

Blog

Quartiere Coppedè: salainen satukaupunki roomassa

Perustin tämän blogin aikanaan, koska halusin kertoa, mitä kaikkea kaunista ja ihmeellistä Roomassa on ruuhkaisten Colosseumin, Trevin suihkulähteen, Espanjalaisten portaiden ja Vatikaanin lisäksi. Siksi onkin vähän erikoista, etten ole kirjoittanut täällä yhdestä Rooman satumaisimmasta salaisuudesta: Quartiere Coppedèsta.

Portti Coppedeen

Ja kun sanon satumainen, niin tarkoitan sitä ihan kirjaimellisesti: Rooman pohjoisosassa sijaitseva Quartiere Coppedè on kuin satukaupunki. Taianomainen tunnelma alkaa jo kun kulkee kortteliin johdattavan kaaren ali, jonka kattoa koristavat näyttävä kattokruunu ja veistokset. Portin jälkeen avautuu näkymä värikkääseen maailmaan, joka ei muistuta mitään muuta aluetta Roomassa, mutta jonka omaperäisessä arkkitehtuurissa on samalla läsnä elementtejä ympäri Roomaa. Quartiere Coppedéssa yhdistyvät goottilainen, barokki-, renessanssi- ja art nouveau-tyylit sulassa sovussa. Jokainen erimuotoinen rakennus runsaine yksityiskohtineen ja niiden keskellä pulppuava suihkulähde on kuin oma taideteoksensa, mutta samalla ne muodostavat jännittävän kokonaisuuden. Rakennusten nimet kuten Villa delle Fate (suom. ‘keijujen huvila’) ja Palazzo del ragno (suom. ‘hämähäkkipalatsi’) vain lisäävät kaupunginosan satumaista tunnelmaa.

Rooman vastine Gaudille

Quartire Coppedè on saanut nimensä arkkitehti Dino Coppedèn (26.9.1866–20.9.1927) mukaan, joka suunnitteli alueen vuosina 1915–1927. Coppedè tunnettiin rohkeasta tyylistään sekoittaa erilaisia historiallisia ja taiteellisia vaikutteita. Tämä näkyy hänen Quartiere Coppedéen luomassaan maailmassa: siellä on samankaltaisia loggioita, koristeita, kaaria ja torneja kuin jugendtyylissä, barokissa ja keskiaikaisessa arkkitehtuurissa. Coppedè käytti myös runsaasti koristeita ja kaiverruksia rakennustensa julkisivuissa ja hyödynsi erilaisia materiaaleja ja värejä luodakseen kontrasteja ja elävöittääkseen rakennusten ulkoasua.

En missään mielessä esitä tietäväni arkkitehtuurista juuri mitään, mutta tuskin olen ainut, jonka mielestä Quartiere Coppedèn talot tuovat mieleen kuuluisan espanjalaisen arkkitehdin Gaudin suunnittelemat värikkäät ja koristeelliset rakennukset esimerkiksi Barcelonassa. Gino Coppedèsta ei koskaan vain tullut yhtä tunnettua kuin espanjalaisesta kollegastaan, vaikka hän olikin merkittävä hahmo 1900-luvun alun italialaisessa arkkitehtuurissa.

Quartiere Coppedè ei varsinaisesti ole kaupunginosa, vaan pikemminkin muutamien rakennusten muodostama kortteli, joka sijaitsee Triesten kaupunginosassa. Sitä voi pitää sikäli hienostoalueena, että siellä sijaitsee muutamia suurlähetystöjä. Coppedè suunnitteli kuitenkin alueen myös asuinkäyttöön, joten koristeellisten seinien sisällä on myös ihan tavallisia koteja. Näin siis väitetään, itse en ole käynyt yhdessäkään rakennuksessa sisällä. Valitettavasti.

Quartiere Coppedèn merkittävimmät rakennukset

Porta Piciana

Quartiere Coppeden portti alhaalta päin

Kuten sanottu, porttina Quartiere Coppedèn taianomaiseen maailmaan toimii Porta Pinciana. Se on suuri kaari, joka on koristeltu veistoksilla, kuvilla ja erilaisilla pinnoilla. Kaaren katosta riippuu valtava takorautainen kynttiläkruunu. Jos kaaren eteen on mahdollista pysähtyä seisomaan hetkeksi, se kehystää upeasti näkymää piazzalle, sen keskellä olevalle suihkulähteelle ja ympäröiville rakennuksille.

PIAzza Mincio ja Fontana delle Rane

Coppede

Kaaren ali kuljettuaan päätyy Quartiere Coppedèn pääaukiolle, Piazza Minciolle, jolla voi ihailla vuonna 1924 rakennettua suloista suihkulähdettä Fontana delle Ranea eli sammakkosuihkulähdettä. Gino Coppedèn sanotaan saaneen inspiraationsa suihkulähteeseen Rooman Ghetossa sijaitsevasta kilpikonnasuihkulähteestä ja kieltämättä sammakoiden ja kilpikonnien asettelussa on yhtäläisyyksiä. Jos katsoo tarkkaan, yläaltaan reunalla voi huomata myös mehiläisen, joka on puolestaan kunnianosoitus Berninin Fontana del Tritonelle Piazza Barberinilla. Mehiläinen on Barberinien mahtisuvun tunnus ja se on enemmän tai vähemmän näkyvillä kaikissa suvun tilaamissa rakennuksissa.

Fontana delle Rane on myös kuuluisa siitä, että Beatlesin kylpivät siinä läheisessä Piper-yökerhossa pidetyn konserttinsa jälkeen.

Villa delle Fate eli keijujen huvila

DSC0752030-01

Piazzan reunalla sijaitsee myös yksi Quartiere Coppeden tunnetuimmista rakennuksista, Villa delle Fate, jota pidetään Gino Coppedèn mestariteoksena. Rakennuksen nimi tarkoittaa “Keijujen huvilaa” ja se näytttääkin olevan torneineen ja koristeellisine yksityiskohtineen kuin suoraan satumaailmasta. Villan sisätilat ovat kuulemma yhtä vaikuttavat kuin ulkokuori. Ehkä livahdan joskus katsomaan.

Palazzo del Ragno

Seinäkoriste Quartire Coppedessa

Sammakoiden suihkulähteen takana on puolestaan Palazzo del Ragno (suom. ‘hämähäkkipalatsi’) , joka on saanut nimensä sisäänkäynnin oven koristeesta, suuresta hämähäkistä, joka symboloi ahkeruutta. Ylipäätään vapaamuurarina tunnetun Coppedèn kerrotaan viljelleen kaikenlaisia symboleja rakennustensa koristuksessa ja niitä voisi olla kiinnostavaa tarkastella myös tältä kannalta.

Miten Quartiere Coppedèen pääsee?

Edellä kirjoittamani hehkutuksen jälkeen voi syystä ihmetellä, miksi Quartiere Coppedè ei ole tunnetumpi kohde Roomassa, vaan sen satumaisesta tunnelmasta saa nauttia useimmiten varsin rauhassa. Yksi syy on sen sijainti Rooman pohjoisosassa kaukana historiallisesta keskusta ja Rooman muista tunnetuista nähtävyyksistä. Sinne ei siis pääse kävellen näistä paikoista ja kun Rooman joukkoliikenne on mitä on, niin sinne hankkiutuminen vaatii sen verran vaivaa, ettei suurin osa parin päivän reissulla Roomassa ollessaan vaivaudu paikalle. Toisaalta Villa Borghesesta on vain vartin kävely Coppedeen eli syynä voi olla sekin, ettei korttelista vain tiedetä.

Helpoimmin paikalle pääsee taksilla, mutta myös raitiovaunuilla 3 ja 19 (HUOM. KAIKKI ROOMAN RATIKAT OVAT POIS KÄYTÖSTÄ TOUKOKUUN 2024 ALUSTA SYYSKUUHUN 2024 JUBILEUMIN ELI RIEMUVUODEN KORJAUSTÖIDEN VUOKSI) ja busseilla 63, 86, 96 ja 630. Lähin pysäkki lienee Piazza Buenos Aires.

Toinen syy, joka tekee Coppedesta hieman ikävän kohteen matkailijoille on se, ettei siellä ole yhtäkään kahvilaa, ravintolaa tai kauppaa. Sinne mennessään on siis syytä varautua vesipullolla tai eväillä. Toisaalta Roomassa ei missään ole pitkä matka lähimpään baariin tai ravintolaan, joten alueen ulkopuolelta niitäkin löytyy esimerkiksi Viale Regina Margheritan varrelta. Quartiere Coppedèn lähellä on monta puistoa, joten matkan voi yhdistää myös piknikiin vaikka Villa Torloniassa tai Villa Borghesessa. Villa Adakaan ei ole kaukana.

Quartiere Coppede

Olen itse ihastunut tähän kaupunginosaan, ja suosittelen sitä kaikille Rooman kävijöille, etenkin jos ne pakolliset nähtävyydet on jo kierretty tai satut majoittumaan lähellä aluetta. Rooman ruuhkaisten nähtävyyksien jälkeen Quartiere Coppedé voi se paikka, joka jää mieleesi pitkäksi aikaa.

5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x