Image Alt

Blog

Galleria Sciarra: kätketty helmi keskellä turistisinta Roomaa

Suurin osa Trevin suihkulähteelle suuntaavista turistilaumoista ei tiedä, että täpötäyden aukion kulman takana on yksi Rooman kauneimmista kätketyistä salaisuuksista: Galleria Sciarra. Sen ohi on helppo kävellä, sillä Rooman oppaat eivät kerro siitä mitään ja karttaankin se on merkitty vain kahden kadun läpikulkuväylänä jalankulkijoille, eikä kadulta katsoen voi arvata, miten henkeäsalpaavan upea jugend-tyylinen katettu sisäpiha ketjuporttien taakse kätkeytyy.

Galleria Sciarra

Galleria Sciarra: hieman historiaa

Galleria Sciarrasta on ylipäätään vaikea löytää tietoa. Kuten nimikin kertoo, sen rakennutti Sciarran rikas aatelissuku pian Italian yhdistymisen jälkeen 1880 ja paikasta piti tulla alunperin modernille naiselle sopiva elegantti ostoskeskus. Jos se toimisi yhä, se olisi ehdottomasti maailman kaunein ostari.  En itse asiassa ole varma, toimiko rakennus koskaan ostoskeskuksena, mutta ainakin sijaan siinä toimi prinssi Maffeo Sciarran kustantama aikakauslehti. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä Galleria Sciarran koristeellisten seinien takana nykyään tapahtuu.

Galleria Sciarra

Galleria Sciarra

Galleria Sciarra

Teemana naisen elämä

Galleria Sciarran nykyisellä tai entisellä käyttötarkoituksella ei oikeastaan ole väliä, sillä se on näkemisen arvoinen pelkästään sisäpihan seinien koristemaalausten ja runsaiden yksityiskohtien vuoksi. Etruskien ja antiikin Rooman taiteestakin vaikutteita saaneet art nouveau –tyyliset seinät on maalannut Giuseppe Cellini 1886–1888. Seinämaalausten kuvien teemana on nainen ja naisen elämä. Ylemmän rivin naishahmot kuvaavat 1800-luvun lopun ihannenaista ja niitä ominaisuuksia, joita hänellä tulisi olla mm. vaatimattomuus, nöyryys, oikeudenmukaisuus, kärsivällisyys ja hyväntekeväisyys.  Toisen puolen alemman rivin maalaukset puolestaan esittävät tuon ajan porvarisnaista normaaleissa tilanteissa kuten puutarhanhoidossa, illallisella, soittamassa pianoa ja keskustelemassa. Toisen puolen alemmassa rivissä puolestaan kerrotaan naisen elämänkaari lapsesta morsiameksi ja äidiksi, johon naisen elämä taiteilijan mukaan ilmeisesti sitten päättyykin.

Maalausten tarjoamaa naiskuvaa vasten Galleria Sciarran teräksin koristeltu lasikatto alkaa saada ihan omia symbolisia merkityksiään.

Keskustelu. Galleria Sciarran maalauksia.

Naisia Galleria Sciarrassa

Domina Galleria Sciarra

Nyt reilut 130 vuotta myöhemmin Gallerian Sciarran naiskuvaan voi suhtautua huvittuneesti, sillä nykyajan naisellahan on muitakin tehtäviä ja päämääriä kuin päästä naimisiin ja tehdä lapsia. Onhan? Ja nykyajan ihannenaisen ominaisuuksiin kuuluu nöyryyden ja vaatimattomuuden asemesta pikemminkin rohkeus ja itsenäisyys. Eikö niin? Ja vaikka pianonsoitossa ja puutarhatöissä (jotka muuten ovat jotain ihan muuta kuin pikkusievää kastelukannun kaatelua) ei mitään vikaa olekaan, niin niiden lisäksi nainen voi nykyään harrastaa vaikka mitä muutakin: jääkiekkoa, laskettelua, vuorikiipeilyä, zumbaa tai tyhjänpäiväistä blogin kirjoittelua 🙂 Vai mitä?

Kukkia kasteleva nainen Galleria Sciarrassa

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää lukijoille!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jenna / Enemmän kuin äiti

Ihanaa aina matkablogien kautta saada just tälläisiä vinkkejä paikoista, joita suurin osa turisteista ei osaa etsiä. Olen käynyt Italiassa kahdesti, mutten vielä kertaakaan Roomassa. Pakko varmaan alkaa suunnitella sinne viikonloppumatkaa miehen kanssa kahdestaan tässä lähiaikoina 🙂

Sonja | FIFTYFIFTY
6 years ago

No huh huh. Jos tuollainen helmi olisi Helsingissä, se olisi merkittynä turistioppaaseen, koska on niin upea. Ehkä vain Roomassa se on kätketty salaisuus, kun ympärillä on niin paljon historiallista upeutta… täytyy laittaa korvan taakse, kun Rooman-matkaan on enää 2 viikkoa. <3

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x