Instagram

Muu maailma Rooma

Lumikaaos Roomassa ja Lontoossa: Miltä se oikeasti näytti?

04/03/2018

Tällä viikolla niin uutiskanavat kuin sosiaalinen mediakin on täyttynyt kuvista ja tiedoista koko Eurooppaa kohdanneista lumimyrskyistä ja poikkeuksellisen kylmästä säästä. Omassa uutisvirrassani olen ainakin kuvia niin lumisodasta Colosseumin edessä, luistelusta Amsterdamin kanaaleilla, lumiukon tekijöistä Bilbaossa kuin hiihtäjistä Lontoossakin. Itse pääsin kokemaan tällä viikolla lumikaaoksen kahden maan pääkaupungissa: Roomassa ja Lontoossa. Vaikka lumen tuloon ja kylmyyteen liittyy myös traagisia seurauksia monessa maassa, joiden sähköt, lämmitys tai liikenne ei ole moiseen varautunut, niin en kuitenkaan paikan päällä olleena tunnistanut tilannetta oikein sellaisena kuin se uutisissa kuvattiin. Tässä siis kuvapainotteinen raportti miltä “lumikaaos” minun silmissäni näytti Roomassa ja Lontoossa.

Rooma maanantai 26.2.2018

Kun poikani koululta tuli sunnuntai-iltana viesti, että koulu on kaikkien muiden Rooman koulujen tapaan maanantaina suljettu Roomaan ennustetun lumimyrskyn vuoksi, suurin toiveeni oli, että tälläkin kertaa olisi kyse samanlaisesta hätävarjelun liioittelusta kuin silloinkin, kun koulu suljettiin uhkaavan rankkasateen vuoksi, jota ei koskaan tullut. Lumimyrsky sopi nimittäin suunnitelmiini erityisen huonosti. Meidän oli tarkoitus lähteä Lontooseen tiistai-aamuna, koska olin ostanut yli vuosi sitten koko perheelle liput täysin loppuunmyytyyn Hamilton-musikaaliin. Olen nähnyt jo yhden lumikaaoksen Roomassa ja tiesin, että silloin ei liiku autot eikä lentokoneet. Lisäksi sunnuntaipäivän ratoksi keittiömme vesiputki oli pamahtanut rikki ja kaikki pesukoneen vedet valuneet lattialle. Olimme saaneet kiinni putkimiehen, joka lupasi tulla heti maanantai-aamuna, mutta lumi estäisi tietenkin tämänkin.

En siis kiljunut riemusta, kun aamulla verhot avattuani näin kuin näinkin valkoiseksi muuttuneen Rooman.

2018-03-04_11-23-25

Villa Pamphil

Luminen Villa Pamphili

Luminen Villa Pamphili

Aamupäivän mittaan onneksi kuitenkin kävi ilmi, ettei varsinaisesta lumikaaoksesta kuitenkaan ollut kyse. Totta on, että suurin osa roomalaisista jätti lumenpeittämät autot kesärenkaineen lumisateen ajaksi parkkiin ja ilmoitti työpaikalleen pitävänsä etäpäivän. Mutta ratikat, metrot ja suuri osa busseistakin liikennöi ihan normaalisti. Sain yhteyden putkimieheen, joka lupasi tulla iltapäivällä “kun lumi sulaa”. Auringonpaisteessa se näyttikin sulavan nopeasti, joten lähdin itsekin vähän nauttimaan siitä hetkestä, kun Rooma oli lumivalkoinen. Ikonisten nähtävyyksien sijaan suuntasin sinne, minne muutkin paikalliset eli Villa Pamphiljin puistoon, joka oli muuttunut ihan winter wonderlandiksi: oli pulkkamäkeä, lumiukon tekijöitä ja pari hiihtäjääkin.

Luminen Rooma

Selfie

Luminen Villa Pamphili

Lumiukkoa tekemässä

Todellisuus Rooman lumikaaoksesta oli siis kaukana esimerkiksi siitä Helsingin Sanomien jutun luomasta mielikuvasta, jossa “armeija kutsuttiin apuun” ja “poliisi on kehottanut pysymään ihmisiä sisätiloissa”. Molemmat mainitut asiat ovat luultavasti faktoja: armeija tuli puhdistamaan katuja lumesta ja poliisi on ehkä varalta sanonut sisätiloissa olevan turvallisempaa. Mutta ei se italialaisiin vaikuttanut. Itsekin huomasin vasta puiston pääportilta ulos pyrkiessäni, että se oli oikeastaan suljettu. Ihmiset kulkivat portin raosta ja auki olevista sivuporteista.

Lumi suli iltapäivän mittaan lähes kokonaan, mutta koululta tuli uusi ilmoitus. Koulu olisi suljettu myös tiistaina, sillä seuraavaksi yöksi oli luvattu lähes 10 asteen pakkasta, jolloin sulavan lumen kastelemat tiet muuttuisivat vaarallisen liukkaiksi. Tilasimme taksin vähän tavallista aikaisemmaksi, jotta varmasti pääsisimme kentälle hyvissä ajoin.

Lontoo 28.2.2018.

Noh. Aamu valkeni, oli pakkasta, mutta tiet Roomassa oli aivan kuivia. Koska suuri osa työmatkalaisista oli ilmeisesti päättänyt noudattaa turvallisuusohjeita, liikenne oli olematonta. Ilman ruuhkia kuivalla tiellä matka kentälle sujui huomattavasti nopeammin kuin yleensä arkiaamuna. Kone Lontooseen lähti vähän myöhässä, mutta siinäkään ei ollut mitään epänormaalia.

Kun saavuimme Lontooseen, sateli hiljakseen lunta, mutta juna kentältä keskustaan kulki ihan normaalisti. Ensimmäinen päivä kului shoppaillessa ja perheillallisella. Seuraavana aamuna Lontookin oli saanut kunnon lumipeitteen. Lähdimme ulos aamiaiselle lumivalkoiseen Lontooseen kauniissa auringonpaisteessa. Aamiaispaikasta poistuessamme sää oli muuttunut totaalisesti: astuimme ulos kunnon lumituiskuun. Paikalliset ja turistit näyttivät suhtautuvan lumeen samalla tapaa kuin Roomassakin: näimme lukuisia lumisotia ja lumiukon rakentamista. Hiihtäjiä emme nähneet, mutta sen sijaan lukuisia urheita brittejä sorteissa. Sortseissa! Itse olin onnellinen, että mukaan tuli pakattua pipo, hanskat ja pitkät kalsarit.

Lumituisku Lontoossa

Tänään ei pyörällä.

Lontoo 28.2.2018

Katukuvaa Lontoosta 28.2.2018

Sää on pukeutumiskysymys. Lontoo 28.2.2018.

British museumNähtävyyksien ja muiden kiertely jäi suunniteltua vähemmälle, mutta ei ne tällä kertaa olleetkaan se suurin tavoite. Hamiltoniin pääsimme ongelmitta (Lontoossa ON maailman paras metro) ja se oli mahtava. Matkalla näkemämme lehtiotsikot eivät luvanneet hyvää kuitenkaan seuraavan päivän paluulle. “You ain’t seen nothing yet”, ne uhkasivat ja ennustivat seuraavalle päivälle vielä hurjempaa idän raakalaista. Seuraavana päivänä ilma olikin tuulineen ihan jäätävä, vaikka lunta ei tuiskunnutkaan ihan niin paljon. Junat kulkivat kuitenkin lähes aikataulussa, koneeseenkin pääsimme ihan normiaikataulun mukaan, mutta siellä piti sitten istua jäänpoiston vuoksi tunti ennen kuin pääsimme lähtemään. Roomaan oli sillä välin saapunut (sateinen) kevät takaisin. Lontoossa sen sijaan “Beast from the East” jylläsi Lontoossa asuvan Otto Liljan blogin mukaan edelleen loppuviikosta.

Tuisku tuiskussa

Alkujärkytyksen jälkeen myös perheemme paljastassuinen italiano nautti lumesta.

Bloggaaja Lontoossa.

Pipo unohtui majapaikkaan.

Summa summarum, lumikaaos ei vaikuttanut ollenkaan niin kaaokselta paikan päällä katsottuna kuin uutisista voisi kuvitella. Molemmissa kaupungeissa paikalliset suhtautuivat kaaokseen lähinnä huumorilla. Miltäs teidän viikkonne on näyttänyt, oletteko sattuneet matkailemaan jossakin juuri lumen aikaan?

Tykkää ja jaa:
 • Reply
  Espanjaan
  05/03/2018 at 06:16

  Espanjan Aurinkorannikolla on jo useita päiviä ollut joko keltainen tai oranssi säävaroitus. Luvattiin 100 km/tuulia, kolmimetrisiä aaltoja ja paikoitellen kolme ämpärillistä vettä neliömetrille. Lähdimme moista ihmettä katselemaan ja ajoimme rantaan. Mitä vielä! Brittituristit shortseissa, paikalliset kuntoilijat teepaidoissa ja lokit istumassa aalloilla. Sellainen suomalainen normi sadepäivä on kaaos täällä. Kaikki on suhteellista. Juuri äsken puhelimeeni piippasi taas säävaroitus Malagaan. “Voi olla vaarallinen.” Ainakaan vielä patiolleni ei sada.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   05/03/2018 at 07:38

   Sään ennustaminen on vaikeaa 😉 Roomassa se toisen päivän koulujen kiinniolo oli turhaa, mutta kaipa sillä varauduttiin siihen kohuun, joka olisi tullut, jos lumikaaosta olisikin seurannut jääkausi.

 • Reply
  Emma
  05/03/2018 at 08:59

  ”Armeija kutsuttiin apuun” ja ”poliisi on kehottanut pysymään ihmisiä sisätiloissa” 😀 😀 No mutta onhan noi nyt aika vaikuttavia kuvia kumminkin! Ja voi koiruliparkaakin, kaikkea joutuu hänkin kestämään <3

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   06/03/2018 at 10:59

   Koirulin ilme oli kyllä lumiaamuna sellainen, että SE olisi halunnut kutsua armeijan apuun ja ehdottomasti pysytellä sisätiloissa 😀 Mutta puistossa se huomas, että lumi on ihan kivaa. Vaihtais tämänhetkisen vesisateen lumikaaokseen koska vaan!

 • Reply
  Liisa
  05/03/2018 at 17:26

  Nyt Lontoossakin on taas kuivaa ja keväistä – tänään paistoi aurinko ja kaikki lumi oli sulanut viikonlopun aikana ainakin meidän kadulta pois. Hauska, että pääsit näkemään molemmat kaupungit lumipeitteessä, se kun on molempien osalta aika harvinaista!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   06/03/2018 at 11:01

   Olihan se erikoista. Stressasin vaan ensin siitä, päästäänkö lumen vuoksi Lontooseen ja sitten siitä, päästäänkö sieltä pois niin, etten ihan täysillä nauttinut harvinaisuudesta!

 • Reply
  Anne/ Matkahetket
  06/03/2018 at 08:35

  Helpostihan uutisoinnissa vähän suurentuu asioiden oikeat mittakaavat, vaikka poikkeuksellista olisikin. Mutta kaunista kyllä on, hyvin pukee lumiasu Roomaa ja Lontootakin. 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/03/2018 at 16:40

   Kyllähän se vastasatanut lumi kaunistaa maiseman. Hetkeksi ainakin 🙂

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  07/03/2018 at 08:12

  Hauska miten Rooma näyttää lumipeitteessä ihan erilaiselta kuin mihin on tottunut. Mua myös suuresti huviittaa nuo hiihtelijät joiden ympärillä lumen seasta pilkottaa kirkkaan vihreitä ruohotupsuja! 😀

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/03/2018 at 16:41

   Kiirettä sai pitää, että ehti hiihtämään ja pulkkamäkeen. Lumi suli aika vauhdilla pois, kun aurinko alkoi paistamaan.

 • Reply
  Marja
  07/03/2018 at 11:31

  Onpa Rooma kaunis myös lumisena! Meillä oli onneksi hiihtoloma jo toissaviikolla niin ehdittiin Siperian tuulten edeltä pois Irlannista. Sielläkin oli viime viikolla näemmä lunta sadellut.
  Me oltiin kerran pääsiäisreissulla Lontoossa ja silloinkin satoi lunta, tuntui huhtikuussa aika hyytävältä.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/03/2018 at 16:44

   Täällä Roomassakin tuntui olevan jonkun verran hiihtolomalaisia. Villi veikkaus on, että he olisivat mieluummin nähneet sen keväisen Rooman kuin tämän täkäläisille harvinaisen sääilmiön 😉

 • Reply
  Janina
  08/03/2018 at 11:11

  Ah, miten upeita kuvia! 🙂 On mielenkiintoista kuulla paikan päällä olijoilta, kuinka tilanne oikeasti etenee. Media haluaa tietenkin värittää isommalla telalla, jotta uutisessa olisi jotain “uutisoitavaa”. Jännä nähdä muutamien vuosien aikana, miten säätilanne muuttuu ja miten nämä uudet lumiset maat reagoivat? Kuten Marja yllä onkin kommentoinut niin Irlannissakin on satanut lunta, vaikka siellä ei pitäisi sataa.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/03/2018 at 16:49

   Ehkä suomalaiselle yleisölle pitää vähän liioitella tai KOROSTAA, mitä lumentulo tarkoittaa suurimmassa osassa Eurooppaakin. Ei kaikille ole itsestään selvää, ettei täällä ole mitään aurauskalustoa, eikä ihmiset ylipäätään ole varautuneet lumeen samalla tapaa kuin Suomessa. Nyt olis aikanaan Suomesta autoon unohtuneelle lumiharjallekin käyttöä 🙂

 • Reply
  Stacy Siivonen
  08/03/2018 at 16:43

  Lumikaaoksesta sain tarpeeksi viime vuonna Szczecinissä, jossa ihan normaalistikin pitäisi lunta tulla joskus. Lunta olen kokenut myös Kaliforniassa, missä haittaa oli siitä, kun liukkaus yhdistyy jyrkkiin vuoristoteihin.
  Suomalainen lehdistö ei nyt koskaan ole erityisen luotettavaa.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/03/2018 at 16:53

   Ei olis tullut kyllä mieleenkään lähteä itse ajelemaan kesärenkailla lumituiskun aikaan saati illemmalla kun meni pakkasen puolelle. Ehkä muutkin kokeilijat pääsivät vähällä, en ole ainakaan kuullut mistään vakavista onnettomuuksista.

 • Reply
  Heidi/Himomatkaajan Turinoita
  09/03/2018 at 05:47

  On se jännä miten ihmiset suhtautuvat näihin luonnonilmiöihin. Me joilla on lähes joka vuosi neljä vuodenaikaa, osaamme pukeutua ja yleensäkin pärjäämme oli sitten kuuma tai todella kylmä, mutta maissa joissa ei lunta nähdä kuin tv:ssä, on tilanne eri. Hieman harmitti kuvassasi olevan lontoolaisen miehen puolesta joka polvihousuissa lähti lumisateeseen. Saattoi pikkaisen palella…

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   13/03/2018 at 12:47

   Ei briteillä ole kylmä 😀 Jos täällä Roomassa näkee jonkun keskellä talvea t-paidassa ja/tai sortseissa, niin se on takuuvarmasti britti.

 • Reply
  jonnahah / Allergic to Kiwi
  10/03/2018 at 06:35

  Rooma näyttää jotenkin perverssin sympaattiselta lumisena

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   13/03/2018 at 12:48

   Kyllä ne huurteiset puut ja lumipeite Ikuista kaupunkiakin puki.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  11/03/2018 at 16:23

  Tosi kiva katsella lumikaaoskuvia paikan päältä. Onneksi porukka osasi ottaa ilon irti talviurheilun merkeissä ja ulkoilemalla, vaikka aiheutti muuten paljon ongelmia. Tämä lumikaaos on yhtä harvinaista kuin Suomen helle, jos jotain vertailukohtaa haluaa hakea 😛

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   13/03/2018 at 12:51

   Haha, toivottavasti se helle nyt vähän useammin Suomea kohtaa 😉 Vaikka hirveä valitus siitä kuumuudesta sit aina seuraakin. Olin yllättynyt, miten paljon talviurheilukamaa ja kunnon talvivaatteita roomalaisilta löytyykään! Mut eihän lähimpiin laskettelupaikkoihin ole kuin reilun tunnin ajo.

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  13/03/2018 at 18:33

  Voi miten kauniita lumikuvia. Ehkä juuri se vastakohtaisuus sopii maisemaan, jossa ei normisti ole lunta. Itse oli Pariisissa lummyräkän aikoihin. No, satoi muutaman sentin räntää ja koko kaupunki sekaisin 🙂

Leave a Reply