Image Alt

Blog

Civita di Bagnoregio: supersuosittu ja elivoimaisen oloinen “kuoleva kaupunki”

“Kuolevaksi kaupungiksi” kutsuttu Civita di Bagnoregio on ollut jo vuosia “paikkoja, joissa pitäisi käydä” -listallani. Vaikka dramaattisen näköinen vuoren huipulla sijaitseva pikkukaupunki on vain reilun 120 kilometrin eli alle kahden tunnin ajon päässä Roomasta, niin se ei vaan ole osunut minkään aiemman reissuni varrelle. Civita di Bagnoregiosta on viimeisen viiden vuoden aikana muutaman (sadantuhannen) muunkin haavekohde. Käyntini jälkeen en ihmettele sen suosiota yhtään, sillä päiväretki eräänä tavallisena maaliskuisena tiistaina sen sijaan näytti Italian kauneimpiin kyliin kuuluvan kaupungin parhaat puolet.

Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio, kuoleva kaupunki, murtuu reunoiltaan.

Kuolevan kaupungin pitkä elämä

Civita di Bagnoregio sijaitsee dramaattisesti ympäristöstään yksinään kohoavan tuffikivivuoren huipulla. Kaupunki on kuin saari laakson keskellä ja sinne pääsee vain kävelysiltaa myöten. Juuri sijaintinsa vuoksi Civita tunnetaan nimellä La città che muore (suom. kuoleva kaupunki), sillä maanvyöryt, rankkasateet ja eroosio ovat syöneet ja yhä edelleen syövät asuttavaa pinta-alaa kaupungin ympäriltä. 1600-luvun lopun maanjäristyksen jälkeen kaupungin asukkaat muuttivat turvallisuussyistä pois kaupungista ja sen häviämistä on odotettu siitä lähtien. Ei se ihan henkitoreissaan näyttänyt kuitenkaan vieläkään olevan, päinvastoin. Civita di Bagnoregio elää suurinta kukoistustaan ainakin turistimäärillä mitattuna.

Civita di Bagnoregiolla on takanaan pitkä ja hieno elämä. Sen juuret juontavat 2500 vuoden taakse etruskien ajalle. Roomalaiset ottivat paikan haltuunsa 260-luvulla eaa. ja Rooman valtakunnan hajottua paikan valloittivat ensin gootit ja sitten langobardit. Kaupungin nimi tulee sanoista Bagno di re (suom. ‘kuninkaan kylpy’), sillä paikalla oli aikoinaan langobardien vakavasti sairaan viimeisen kuninkaan Desideriuksen kylpylä. Desiderius menetti kruununsa frankkien kuninkaalle Kaarle Suurelle, joka antoi Civita di Bagnoregion Kirkkovaltiolle ja se oli paavin hallussa aina paikan hylkäämiseen asti. Civita di Bagnoregio on myös fransiskaaniteologi Bonaventuran synnyinkaupunki.

Nykyisen Civita di Bagnoregion rakennukset ovat enimmäkseen keskiajalta, vaikka kaupungissa on etruskien aikaisia kaivoja ja luoliakin. Kaupunkiin ei ole rakennettu oikeastaan mitään uutta 1600-luvun jälkeen, sinne johtavaa 400-metristä kävelysiltaa lukuunottamatta. Silta on tehty 1960-luvulla saksalaisten toisen maailmansodan aikana pommittaman vanhan sillan tilalle. Nykyään kaupungissa on 11 vakituista asukasta ja satakunta kesäasukasta, heidän joukossaan rikkaita ja kuuluisia italialaisia ja ulkomaisia taiteilijoita.

Civita di Bagnoregio on etenkin japanilaisten turistien suosiossa

Civita di Bagnoregio on romanttinen!

Civita di Bagnoregion piazzan laidalla

Nopeasti supersuosituksi turistikohteeksi

Vaikka Civita di Bagnoregiossa on virallisesti vain 11 asukasta, hiljaisena pikkukylänä sitä ei voi pitää. Viime vuonna “kuolevaa kaupunkia” kävi katsomassa yli 800 000 matkailijaa. Kun ottaa huomioon, että vielä vuonna 2010 kävijöitä oli vain 40 000, niin turistien määrän kasvu on ollut uskomattoman nopea.

Civita di Bagnoregiossa on kuitenkin onnistuttu siinä, millä Venetsia ja Cinque Terre toistaiseksi vain uhkailevat matkailijoiden aiheuttamien ongelmien hillitsemiseksi, nimittäin kaupunkiin on pääsymaksu (nyk. 5 euroa kaikilta yli 6-vuotiailta). Pääsymaksujen tulot käytettiin Civitan palvelujen ylläpitoon ja kehittämiseen, mutta nykyään summasta riittää myös Bagnoregion uudelle kaupungille niin, että se on Italian ainoa kaupunki, jossa ei makseta kuntaveroa. Pääsymaksusta ja sen nostosta huolimatta kävijöiden määrä on vain kasvanut: tänä vuonna kaupunkiin odotetaan peräti 850 000 kävijää. Edes yhä olemassa oleva sortumisuhka ja lipunmyyjien varoitukset siitä, että kaupunkiin mennään omalla vastuulla, ei pysäytä kasvua.

Eikä se mikään ihme ole, sillä onhan Civita di Bagnoregio ainutlaatuinen paikka. Ja ihan naurettava kuvauksellinen niin kaukaa kuin läheltä katsottunakin!

Naurettavan kuvauksellinen Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregion kujia

Civita di Bagnoregiosta saa myös artesaanioluita.

Tällä kertaa olin ihan tyytyväinen siihen, että tapoihini ei kuulu ottaa liikoja selvää paikoista etukäteen. Olisi nimittäin saattanut jäädä Bagnoregio väliin, jos olisin tiennyt noista kävijämääristä! Tosin en muistanut sanoa korkean paikan kammosta kärsivälle matkakumppanilleni myöskään, että paikkaan pääsee vain rotkon yli vievää siltaa pitkin, mutta hyvin hänkin siitä selvisi (pahoitteluni silti). Joka tapauksessa saimme kierrellä keväisenä arkipäivänä kuolevassa kaupungissa ihan rauhassa, sillä paikalla oli vain kourallinen muita turisteja. Ravintoloihin mahtui hyvin syömään ja parkkipaikalla oli tilaa. Ihanan hiljaistakin kaupungissa oli, koska siellä ei ole autoja tai muuta liikennettä. Civita di Bagnoregio tarjosi kyllä varsinaisen aikamatkan menneeseen!

Civita di Bagnoregio tuntui suorastaan epätodelliselta. En siis yllättynyt, kun luin – jälkeen päin tietenkin – että se on Hayao Miyazakin Laputa, linna taivaalla -animaatioelokuvan leijuvan saaren esikuva. Tämän vuoksi kaupunki on erityisesti japanilaisten matkailijoiden suosiossa. Miyazakin muuten huhutaan omistavan asunnon Bagnoregiossa. Kaupungissa on kuvattu paljon muitakin elokuvia ja tv-sarjoja.

Kissa ja maisema. Civita di Bagnoregio

Vanha aasin pyörittämä puristamo Civita di Bagnoregiossa

Civita di Bagnoregio

Käytännön vinkkejä Civita di Bagnoregioon

Miten Civita di Bagnoregioon pääsee (Roomasta)? Civita di Bagnoregioon pääsee helpoimmin omalla autolla, se on noin 120 kilometriä Roomasta pohjoiseen. Vaihtoehtoisesti sinne pääsee menemällä junalla Orvietoon, josta voi jatkaa Cotralin bussilla Bagnoregioon. Bussi kulkee vain ma – la.

Pääsymaksu ja parkkipaikka Civita di Bagnoregioon on pääsymaksu, joka nykyään on 5 euroa niin arkisin kuin viikonloppuisinkin. Lipputoimisto on ennen siltaa ja se on avoinna klo 8 – 20 joka päivä. Ennen sillalle laskeutuvia portaita on pari parkkipaikkaa, joissa parkkeeraus maksaa 1 €/ tunti. Nämä eivät olleet kovin isoja, joten ruuhkaisina aikoina auton voi joutua jättämään kauas Bagnoregion kaupunkiin, josta kulkee kuulemma minibussi Civitaan.

Ravintolat, kahvilat ja muut palvelut Civita di Bagnoregion ravintolatarjonta näytti olevan asukasmäärään suhteutettuna varsin runsas. Oman käyntini pohjalta voin suositella viehättävää La Cantina di Ariannaa. Civitassa oli myös viinibaareja, artesaaniolutta ja gelaterioita. Kaupungissa voi myös yöpyä, sillä siellä on pari B&b-paikkaa.

Paras aika vierailla Kuten tästä jutusta käy ilmi, Civitasta on tullut uskomattoman suosittu käyntikohde. Jos ei halua jonottaa sillalla kaupunkiin tai turhaan etsiä parkkipaikkaa, kannattaa varmaan vältellä viikonloppuja ja kesän sesonkia. Kaupunki on varmasti kokemus talvellakin!

 

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
5 years ago

Civita di Bagnoregiossa oli täyttä myös eilen vaikka oli maanantai. Annetaan nyt tähän oma ravintolavinkki. Olen ollut Civitassa kolme kertaa. Joka kerta olen syönyt samassa ravintolassa. Ensimmäisellä kerralla ihan sattumalta ja tätä seuranneilla käynneillä tietoisesti. Osteria al Forno di Agnese on paikan nimi. Sen ulkopuolella oli eilenkin poistuessamme useamman seurueen jono (en nähnyt jonoja muiden ravintoloiden ovilla). Paikalla on kuulemma erittäin hyvä maine. Tästä en ennen eilistä käyntiä tiennyt. Ruoka oli eilenkin mielestäni todella hyvää.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x