Image Alt

Blog

Bombe d’acqua eli vähän huonompi sää Roomassa

Keskiviikko-iltana seitsemän maissa tuli viesti tyttäreni koulun rehtorilta: koulu on päätetty sulkea seuraavaksi päiväksi muiden roomalaiskoulujen tapaan, sillä Roomaan oli annettu ennustettujen rankkasateiden vuoksi kovimman luokan säävaroitus, alerta da codice rosso. Koulujen lisäksi myös yliopistot, museot, historialliset kohteet (ml. Colosseum) olivat torstaina kiinni. Varco eli rajoitettu ajo-oikeus oli voimassa historiallisessa keskustassa ja Trasteveressa koko päivän. Ihmisiä kehotettiin välttämään autolla ajoa ja pysyttelemään sisätiloissa. Myrskyllä uhkailu oli sitä luokkaa, että olimme onnellisia, että asumme kukkulan päällä kattohuoneistossa. Ei tarvinnut sentään miettiä, tulisiko tulevaan varautua hiekkasäkein…Terassien viemärit tuli kyllä tarkistettua ja puhdistettua moneen kertaan. 

Pelätty ukkosmyrsky rankkasateineen iski vasta aamulla. Vaikka se meni ohi tunnissa, niin seuraukset olivat tavanomaiset: kadut tulvivat, metroasemia jouduttiin sulkemaan ja kaupungin työntekijät lapioivat (!) vettä viemäreihin.

Kuva La Repubblica

Surkeisiin säihin (mielestään) tottuneiden suomalaisten näkökulmasta koulujen ja museoiden sulkemispäätös vaikuttaa helposti huvittavalta hätävarjelun liioittelulta. Ai ulkonaliikkumiskielto ja hätätila yhden sadekuuron vuoksi? Sokeristako siellä ollaan? Mutta jos on sattunut Roomaan yhdenkään vastaavan la bomba d’aquan (“vesipommin”) aikaan, viranomaisten päätöstä on helppo ymmärtää  Ensinnäkin se taivaalta tulevan veden määrä saa kovimmankin suomalaisen sadekuuron vaikuttamaan tihkusateelta. Kun nämä vesimassat yhdistää Rooman kirjaimellisesti antiikinaikaiseen viemärijärjestelmään, niin Rooma alkaa muistuttaa nopeasti Venetsiaa lyhyenkin rankkasateen jälkeen. Mistä puolestaan seuraa luonnollisestikin kaaos, kun katuja ja metroasemia joudutaan sulkemaan.

Roomalaiset olivat viemäreiden rakentamisen mestareista 2500 vuotta sitten – mitä osoittaa mm. yhä käytössä oleva Cloaca Maxima – mutta nykytilanne on valitettavasti aivan toinen. Katukaivot eivät vaan vedä pienemmälläkään sateella ja rankkasateilla tai vähänkään pitemmän sadejakson jälkeen lätäköt kasvavat tulviksi. Osassa ongelma-alueita (historiallisessa keskustassa) täytyy ottaa huomioon sellainen pikkuseikka, että täällä nyt ei vaan voi kaivaa leveämpiä ja paremmin vetäviä viemäreitä ihan minne tahansa, koska alapuolella on aika paljon kaikenlaista arkeologisesti arvokasta. Suurimmaksi osaksi viemäreiden tukkeutumisesta, katujen tulvimisesta ja metrokäytävien sulkemisesta voi syyttää nykyistä taloudellista tilannetta, sillä rahaa Rooman viemärit (ja niiden uudistaminen) kyllä vetävät. Tämän artikkelin mukaan pikaisena ensiapuna pahimpiin ongelmapaikkoihin tarvittaisiin ainakin 90 miljuunaa ja koko viemäriverkoston parannuksiin ja katukaivojen vaihtoihin 280 miljoonaa euroa. Ostiassa tilanne on vielä pahempi: siellä viemäreihin uppoaisi 643 miljoonaa euroa. Toistaiseksi pari kertaa vuodessa esiintyvät tulvaongelmat on ratkaistu niillä hiekkasäkeillä, lapioilla ja koulujen sulkemisella, tuleehan se vähän halvemmaksi kuitenkin. 

SPQR tulee latinan sanoista Senatus populusque Romanus  (suom. Rooman senaatti ja kansa). Kirjainyhdistelmä näkyy yhä mm. kaikissa Rooman viemärinkansissa.

Kun ottaa huomioon, että rahaa ei ole myöskään teiden ja siltojen kunnostamiseen, niin tulvien peittämillä kaduilla liikkuminen ei ole pelkästään hidasta, vaan suorastaan vaarallista – ainakin autolle. Veden alta kun katujen montut eivät näy. Ja nytkin jossain sortui joku silta ja tienreunus.

Koulujen sulkeminen on ihan siis ihan perustelua, jos odotettavissa on oikeasti kovaa sadetta. Tällä kertaa sateet näyttivät ensin jäävän niin lyhyiksi, että moni lasten kanssa kotiin jäänyt (palkattomasti, tietenkin) varmaan manasi kaupungin johdon päätöstä. Mutta iltapäivän raemyrskyn jälkeen päätös kyllä tuntui tosi hyvältä: eipä ainakaan kukaan pikku koululainen saanut välitunnilla päähänsä taivaalta voimalla sinkoutuneita jättirakeita. Ja jättirakeilla tarkoitan siis JÄTTIrakeita. Tämmöisiä:

Kuva Repubblica.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Scusi bella, käsitin tämän blogin aivan väärin 🙁

Heli
9 years ago

Ciao. Laitetaan juttuvinkki korvan taakse, vaikka sitten täytyy kääntyä toisten puoleen, sillä emme elä ihan normi-italialaisten elämää, siis siinä mielessä, että puolison työpaikka (YK) hoitaa ja mahdollistaa monet jutut puolestamme. Minäkin olen tehnyt töitä lähinnä etänä Suomeen. Työmarkkinat täällä ovat jokseenkin epätoivoiset. Kuten edellisessä vastauksessani taisin mainita, olen vähän huono avautumaan arjestani ja siksi tästä blogistakin tuli vähän tällainen matkaopas-tyyppinen. Mutta jossain vaiheessa voisi toki kirjoittaa siitä, miten olen Roomaan päätynyt.
Ja Umbrian ruoat olivat aika lihapitoisia, eivätkä perheemme kasvissyöjänkään annokset olleet sieltä kevyimmästä päästä…

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Ciao takaisin ja kiitos vastauksesta, sateenvarjo oli mukana ja kovin tarpeen muutaman kerran, saimme kyllä myös nauttia ihanasta lämpimästä auringosta esim. sunnuntaina paavin luona – hienoa, voisin muuttaa sinne heti, mutta ulkomaalaisten vanhempien naisihmisten työsänssit ei mahda siellä(kään) hääppöiset olla, niin että jos et ole suuntautumassa enempi lihapatojen kuvailuun (meikäläisen kasvissyöjän kauhistus), niin arkiaiheista kiinnostaisivat myös mm. työmarkkinat, tulot, asuminen ja kulut 🙂 Vonne

Heli
9 years ago

Ciao Vonne. Sori taidan olla vähän myöhässä vastaukseni kanssa, mutta mukaan kannattaa pakata sateenvarjo, vaikka mitään pitkää sadekautta ei olekaan tulossa. Olen vähän huono kertoilemaan omasta arjestani, mutta mukava kuulla, että jotain siitä välittyy täällä kuitenkin. Huonokuntoiset kadut, ruuhkat, huonosti toimivat suihkut, kylmät kivilattiat ja erinäisissä paikoissa jonottaminen hankaloittavat elämää täällä, mutta henki yhä salpautuu aina kun näkee vaikkapa Colosseumin ja Pantheonin. Ja paikallinen ruoka korvaa pikkuhankaluudet monin verroin. Ollaan asuttu täällä nyt 4,5 vuotta.

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

No huh huh täältäkin, toivottavasti myräkkä on nyt sitten tosiaan ohi – olemme tulossa ylihuomenna 🙂 Blogisi on oikein hyvä ja on mielenkiintoista lukea, millaista on aivan (nimenomaan) arkipäiväkin siellä ihanuudessa – kauanko olet nyt asunut siellä? terkuin (kade) Vonne

Heli
9 years ago

No onneksi tuo sää ei kestänyt kauan, tänään on saanut nauttia taas auringosta ja 22 asteen lämmöstä 🙂 Mutta ikävää, jos tuollainen vesipommi sattuu tosiaan oman loman kohdalle. Kun edes museoita ei voi kierrellä, kun nekin suljettiin. Colosseum oli kiinni vielä perjantainakin.

Marre
9 years ago

Huh huh, onneksi ei ollut viimeviikolla tuo sää.. saatiin nauttia auringosta 🙂

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x