Image Alt

Blog

Zia Rosetta, erinomaisen erilainen paninopaikka

Tehdääs yksi asia heti tässä aluksi selväksi: panini on monikkomuoto.Yksi täytetty leipä on panino. Et siis tavallisimmin syö paninia (monta leipää) vaan paninon (yhden leivän). Nyt kun tiedät enemmän kuin likipitäen yksikään paninoja tarjoavista kahviloista Suomessa, niin voin paljastaa yhden hyvän roomalaisen paninopaikan.

Panini eli täytetyt leivät tai sämpylät (huom. monikko) eivät ole Roomassa niin tavallista katuruokaa kuin vaikkapa Milanossa tai Firenzessä. Roomalainen nappaa nopeaksi lounaaksi yleensä paloina myytävää pizzaa (pizza al taglio) tai  friteeratun täytetyn riisipallukan (suppli). Niitä myyviä paikkoja on joka kadun kulmassa, mutta paninotecoja ei katukuvassa juuri näy. Jos ei siis oteta lukuun niitä kärryjä, joita on Colosseumin ja muiden nähtävyyksien ympäristö pullollaan (ja joiden ties kuinka kauan auringossa muhineista leivistä jo itsesuojeluvaistokin kehottaa pysymään kaukana). Lisäksi niin kärryjen, baarien kuin enimpien paninotecojenkin paninovalikoima on keskimäärin yhtä houkutteleva kuin suomalaisen huoltoaseman kinkkujuustosämpylät. Tylsiä perusvoileipiä.

Mutta sellaisia ei saa viehättävässä, pikkuruisessa Zia Rosettassa.

Zia Rosetta on niitä uuden sukupolven ruokapaikkoja, joita tuntuu ilmaantuvan koko ajan lisää Roomaan. Siis niitä, joilla on ruokafilosofia: ne panostavat laadukkaisiin ja puhtaisiin, useimmiten luonnonmukaisesti tuotettuihin italialaisiin raaka-aineisiin. Ne nojaavat paikalliseen ruokaperinteeseen, mutta kehittävät sitä modernimpaan suuntaan (tämä näkyy yleensä panostuksena sisustukseenkin). Zia Rosettankin nimi (“Rosetta-täti”) tulee siitä, että siellä käytetään pelkästään perinteisiä roomalaisia ruusunmuotoisia rosetta-sämpylöitä. Mutta ei hätää, paikan sämpylät muistuttavat vain ulkonäöltään niitä onttoja, mauttomia ja sitkeitä rosettoja, joita vielä monissa ravintoloissakin tarjotaan.

Zia Rosettan paninot eroavat ulkonäkönsä lisäksi myös täytteiltään tavanomaisimmista paninoista. Hauskasti nimettyjen rosettojen täytteissä on yhdistelty luovasti italialaisia ja eksoottisia herkkuja niin, että listan edessä on vaikea päättää, mitä makuyhdistelmää kokeilisi. Ottaisiko hummusta, aurinkokuivattuja tomaatteja ja avokadoa sisältävän Souvenier mme Lavinian? Vai sittenkin Modernan, jonka välissä on savustettua miekkakalaa, guacamolea, kirsikkatomaatteja ja minttua? Jos ei osaa päättää, niin voi ottaa molemmat, sillä Zia Rosetta myy paninoitaan myös pienempinä, minikokoisina. Tällä kertaa päädyin kuitenkin normaalikokoiseen Strawberry Fieldsiin, jonka täytteenä oli bresaolaa, rucolaa, tuoretta ananasta, parmesania ja balsamico-siirappia.

Normaalikokoiset leivät maksavat 4,5 – 6 €, minit 3 €. Leipiä saa myös gluteenittomana ja vegaaneillekin löytyy syötävää. Paikan valikoimiin kuuluu myös salaatteja ja viherpirtelöitä (centrifughe). Niiden lisäksi juomaksi voi valita vettä, tavallista tai artesaaniolutta, pienen tai ison pullon viiniä tai kitkeränmakuista italialaista virvoitusjuomaa chinottoa. Coca colaa tai muita limuja ei paikasta saa. Paikan edustalla oleva pyörä ei ole koristeena, vaan sillä toimitetaan paninoja toimistoon, kotiin tai lähipuistoon tilattuja paninoja. Paikalla on kuulemma myös jonkin sortin happy hour. Henkilökuntakin on mukavaa. Kaikin puolin suositeltava paikka siis.

Zia Rosetta sijaitsee trendikkäässä Montin kaupunginosassa viehättävällä Via Bufalotta-kadulla, joka alkaa ihan Cavour-metropysäkin vierestä, siis yhden metropysäkin päässä Colosseumilta tai Terminiltä. Via Bufalotta on muutenkin varsinainen gourmet-katu, jonne kannattaa suunnata, jos etsii hyvää ravintolaa Roomasta.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Hei Heli ja saluti di Roma! Kiitos lukuisista vinkeistäsi, moni on matkalla testattu ja hyväksi havaittu! Parhaillaan suussa maistuvat herkulliset rosetat:)
Terveisin,
Äiti&tytär

Heli
9 years ago

Heh, kyllä italialaisista paniMoistakin voisi tehdä juttua, sillä täällä on varsinainen olutbuumi ja pienpanimoita nousee kuin sieniä sateella. Itse olen enemmän viininaisia, joten ehkä ensin pitää suunnata jollekin perinteiselle viinitilalle, jos jutun aiheista tulee puutetta. Vaikka kyllä ne uudet italialaiset artesaanioluetkin hyviä on. Ja Zia Rosetta oli nimenomaan ihastuttava.

Terhi
9 years ago

Minä jo otsikon perusteella ajattelin, että josko kyseessä olisi typo ja tarkoitus oli sanoa että "panimopaikka" 😀 Mutta joo, paninit tai -not, hyviä ovat. Ja ihastuttavan oloinen paikka!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x