Instagram

Muu maailma

Wienin joulumarkkinat: joulutunnelmaa hakemassa

29/11/2017

Keskieurooppalaiset joulumarkkinat ovat kuuluneet jo vuosia  talvisten toivematkakohteideni listalle. Niissä kun tuntuu olevan joulutunnelma parhaimmillaan: kiireettömät, hyväntuuliset ihmiset kulkevat söpöjen kojujen muodostamien kujien välissä höyryävää glühweinia mukissaan, jouluvalot ovat maltillisen kauniita, taustalla soi joku iloisempia joulumusiikki kuin “Varpunen jouluaamuna” ja jos oikein hyvä tuuri käy, kaiken kruunaa keveinä hiutaleina maahan leijaileva lumi! Tämän mielikuvan vuoksi joulumarkkinoilla kiertely oli ainoa toiveeni, kun viime joulun alla lähdimme muutamaksi päiväksi vierailemaan Wieniin asettautuneiden ystävien luokse.

En toivetta esittäessäni kuitenkaan tullut ajatelleeksi, ettei sellaista tapahtumaa kuin Wienin joulumarkkinat ole oikeastaan olemassakaan. Tai tavallaan on, jos ymmärtää joulumarkkinat nimenomaan monikkomuotona. Wienissä on nimittäin joulumarkkinoita ympäri kaupunkia. Ja ystäväni ottivat toiveeni tosissaan, sillä aika monen paikan glühweinit tuli testattua.

Schönbrunnin linnan joulumarkkinat

Schönbrunnin linnan joulumarkkinatAloitimme joulumarkkinakierroksemme Wienin tyylikkäimmiltä joulumarkkinoilta eli Schönbrunnin linnanpihalla järjestetyiltä joulumarkkinoilta. 1700-luvulla valmistunut hulppea 1441 (!) huoneen linna muodostaa varsin arvokkaan tausta joulumarkkinoille. Valitettavasti linnan porttien sisäpuolelle ei päässyt koiran kanssa – tottakai meillä oli Tuiskukin mukana – joten ensimmäinen lämmittävä juoma piti nauttia nopeammin kuin oli tarkoitus puolison odotellessa koiran ja paikallisoppaamme kanssa läheisessä puistossa. Alla näkyvä muki on nykyään meillä kahvimukina, sillä se jäi palauttamatta juomakojuun ja parin euron pantti saamatta. Aloittelijan moka!

 

Schönbrunnin linna

Linnanpihan kojuissa myytävissä joulukoristeissa on tietenkin aitoa kultaa

Glögimuki ja Schönbrunnin linna

Schönbrunnin joulumarkkinoihin kannattaisi ilman muuta yhdistää itse linnassa vierailu. Vaikka linnan huoneista yleisölle onkin auki “vain” 45, niin kierroksen jälkeen olisi varmaan mukava nauttia mukillinen jotain kuninkaallista punssia. Meillä linnaan tutustuminen jäi nyt seuraavaan kertaan. Onneksi linnaa ja sen puutarhaa voi kuitenkin ihailla ulkopuolelta.

Schönbrunnin linna

Schönbrunnin linnan takapihaa

Schönbrunnin linnan muotopuutarha

Infoa Schönbrunnin linnan joulumarkkinoista

Raatihuoneen aukion joulumaa

Raatihuoneen joulumarkkinat WienissäRathausplatzilla pidettävät markkinat ovat ne Wienin suurimmat ja kuuluisimmat joulumarkkinat. Kojujen yllä kohoava uusgoottilainen kaupungintalo (raatihuone) satametrisine torneineen muodostaa näille markkinoille taustan, joka ei juuri häviä Schönbrunnin linnalle! Itse asiassa kaupungintalo hakkaa linnan huoneiden määrässä, sillä siinä on 1575 huonetta ja 2035 ikkunaa.

Kuten kuvista näkyy, sitä haaveilemaani luntakin tuli, vaikka jotenkin ne taivaalta tippuvat märät lapaset eivät olleetkaan ihan niin romanttisia kuin kuvittelin. Lumisade taikoi kuitenkin maiseman ihanan jouluiseksi. Ja koverretusta leivästä nautittu kuuma gulassi maistui räntäsateessakin!

Joulumarkkinat Wienissa

Wienin joulumarkkinat

Wien winter wonderland

Gulassia leivän sisään Wienin joulumarkkinoilla

Gulassia leivästä Wienin joulumarkkinoilla

Olutta ja punssia Wienissa

Wien

Lisätietoa Rathausplatzin joulumarkkinoista

Karlsplatzin joulumarkkinat (ja muut keskustan joulumarkkinat)

Wien

Vaikka Rathausplatzin joulumarkkinoiden viereisessä puistossa oli hieno luistinrata ja karusellikin, luulen silti, että Karlsplatzin joulumarkkinat on lasten suosikki! Siellä nimittäin oli luistinradan ja karusellin lisäksi aidattu alue, jossa oli kotieläimiä. Ei nyt sentään poroja, mutta laamoja, ankkoja, pupuja ja ehkä possuja. Vai sittenkin lampaita? Erotan kyllä nämä eläimet toisistaan (myös yhden tai kahden glühweinmukillisen jälkeen), mutta muisti- tai muitakaan kuvia ei elukoista jäänyt, kun en itse päässyt koiran kanssa alueelle. Itse asiassa muistan vain nuo laamat. Ja tarkemmin ajatellen nekin taisivat olla alpakoita…

No, joka tapauksessa Karlsplatzin joulumarkkinat olivat minunkin suosikkini. Ne olivat aidoimman oloiset, sillä kojuissa myytiin joulupallojen ja teollisesti valmistettujen joulukoristeiden lisäksi ihan oikeita käsityöläisten tuotteita. Täytyy tosin sanoa, että mikään ostovimma ei Wienin joulumarkkinoilla päässyt iskemään. En innostunut sen enempää kirjailluista joululiinoista, rumista savikipoista kuin suklaasta valmistetuista työkaluistakaan. Käsintehdyt lasipallot olivat kauniita, mutta myös sen verran arvokkaita (15 – 35 euroa/kpl), että yhtä enempää en tullut ostaneeksi.

Joulukoristeita Wienin joulumarkkinoilla

Joulupalloja Wienin joulumarkkinoilla

Joku rössypottuannos varmaan

Rathausplatzin ja Karlsplatzin joulumarkkinoiden lisäksi en varsinaisesti kierrellyt muilla joulumarkkinoilla Wienin keskustan tuntumassa. Mutta yhtenä iltana kävimme nauttimassa glühweinit/ viinilasilliset ennen illallista Stephansdomin kupeessa. Keskiaikainen goottilainen katedraali oli valaistu upeasti ja näytti varmasti ainakin nyt remontin alla ollessaan paremmalta iltavalaistuksessa kuin päivällä.

Wienin tuomiokirkko

Wienin tuomiokirkko

Lisätietoa Karlsplatzin adventtimarkkinoista

Lisätietoa Wienin muista joulumarkkinoista

Praterin huvipuiston joulumarkkinat

Joulumarkkinat Wienissa
Prater on suuri puistoalue Wienin Leopoldstadtin kaupunginosassa, mutta Prateriksi kutsutaan myös sen tunnettua pientä huvipuistoa. Ja tietenkin sielläkin huvipuistolaitteiden, vahakabinetin ja planetaarion keskellä oli pienet joulumarkkinat.

Tarkoituksemme oli käydä Praterissa kuuluisassa 1897 valmistuneessa Riesenrad-maailmanpyörässä. En nyt muista, eikö se ollut toiminnassa vai eikö kierros puisissa kopeissa kirpeässä pakkassäässä kiinnostanut, mutta sekin jäi nyt seuraavaan kertaan. Praterin joulumarkkinat näyttivät sopivan erityisesti makeanhimoisille herkkusuille, sillä kojuissa oli enimmäkseen päivän energiatarpeen kaloreiltaan täyttäviä munkkeja, muffinsseja ja muita herkkuja. Ja tietenkin glühweinia ja kuumaa punssia.

Wienin kuuluisa maailmanpyörä Riesenrad

Makeannälkään!

Praterin herkkuja

Lisätietoa Praterin huvipuiston (Riesenradplatz) joulumarkkinoista

Wienin joulumarkkinat täyttivät odotukseni: oli tunnelmaa, kauniita jouluvaloja, täyttävää ruokaa ja lämmintä juotavaa – tosin jossain vaiheessa muistin, että en oikeastaan erityisemmin pidä glögista ja ne punssit vasta liian makeita olivatkin. Onneksi muitakin juomia oli tarjolla. Oikeastaan Wienin joulumarkkinat jopa ylittivät odotukseni, sillä niillä sai ihailla samalla myös kaupungin hienoa historiallista arkkitehtuuria. Puhumattakaan siitä lumisesta talvimaisemasta!

2017-11-29_04-06-48

Tykkää ja jaa:
 • Reply
  kaari3
  02/12/2017 at 17:12

  Olipa kiva vierailla markkinoilla kanssasi! Lumikuvat eteenkin toivat tunnelman läheiseksi näin täältä Floridasta päin katsottuna. Hauskaa joulun odotusta sinulle ja läheisillesi!

 • Reply
  Martina
  03/12/2017 at 13:19

  Ihanaa päästä kiertelemään joulumarkkinoita näin blogien välityksellä, sillä tänä vuonna minulta jää markkinat kokonaan väliin ison vauvamahan takia, jonka kanssa ei enää reissata kuin korkeintaan Järvenpään joulukadulle. Olen kerännyt innoissani inspiraatiota ensi vuoden joulumatkailua varten ja Wien on yksi varteenotettava vaihtoehto. Onko totta ettei Roomasta löydy kunnon joulutoria? Sinnehän minä mieluiten nimittäin suuntaisin, mutta matkakumppaneita kiinnostanee enemmän kohteet, joissa on kunnon joulumeininki.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   03/12/2017 at 16:36

   On Roomassakin yli 100 vuoden ajan pidetty markkinoita joulun tai Befanan (loppiainen) aikaan Piazza Navonalla, mutta pariin vuoteen siellä ei ole ollut joulutoria. Syy on karu: Rooman kaupungin ja mafian välinen valtataistelu. Kaksi vuotta sitten Rooman pormestari päätti myöntää luvan aiemman 115 kojun sijaan vain 72:lle kojulle. Virallisena syynä oli turvallisuusriski: täyteen ahdetulta ovaalin muotoiselta piazzalta ei pääsisi pois esimerkiksi tulipalon sattuessa, mutta todellisuudessa paikalta haluttiin pois vieri vieressä samanlaista teollista krääsää myyvät kojut. Suurin osa kojuista on ollut nimittäin yhden perheen hallussa; saman, joka omistaa myös mm. kaikki Colosseumin ympäristön voileipäkärryt. No, tämä perhe ei pormestarin päätöksestä pitänyt ja päätti kostoksi olla pystyttämättä luvan saaneita kojuja ollenkaan. Tänä vuonna Navonan joulutori ilmeisesti järjestetään, mutta tarkkana siellä saa olla, mistä mahdolliset ostokset tekee, sillä suuri osa kojuista on yhä järjestäytyneen rikollisuuden hallussa. Ylipäätään kojuissa on lähinnä mahdollista pelata erilaisia markkinapeleja tai tarjolla hirveää teollista joulukrääsää, joten itse en pidä Navonan joulutoria kovinkaan tunnelmallisena. Vaikka joulutoreja on muuallakin kaupungissa, niiden takia ei Roomaan kannata tulla, mutta onhan täällä toki muuta nähtävää joulun aikaan kuten upeat seimiasetelmat pitkin kaupunkia. Niitä kannattaa etenkin lasten kanssa sitten tulla ihastelemaan!
   Milloin laskettu aikasi onkaan? Mun lapset syntyneet helmi- ja maaliskuussa, joten muistan hyvin joulut, jolloin halusin vain nukkua.

   • Reply
    Martina
    04/12/2017 at 18:10

    Kiitos pitkästä vastauksesta. Tämä selvensi asiaa ja jotenkin en ole yllättynyt siitä mitä kaikkea yhden joulutorinkin takana voi Italiassa olla. Seimiasetelmia haluan ehdottomasti päästä ihailemaan jonain vuonna kun lapset ovat vähän isompia ja ymmärtävät niiden päälle. Laskettu aikani on helmikuun 18. joten voi olla että jouluni menee tänä vuonna lähinnä nukkuessa.

 • Reply
  sari
  03/12/2017 at 15:42

  Hienoa, että saitte lunta juuri markkinahetkellä. Se kyllä kruunaa kaiken vaikka hieman sohjoista näytti tuolla myös olevan. Ihan varmasi hieno paikka Wien myös jouluna. Sitä kohdetta pohdin itsekin mutta valitsin Munchenin. Gulassi leivästä maistuisi kyllä!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   03/12/2017 at 16:43

   Kieltämättä lumi ei tuntunut hirveän ihanalta livenä kohdattuna, mutta edellisestä räntäsateesta oli vierähtänyt sen verran aikaa, ettei se juuri haitannut. Ja hetken Wien oli jouluisen lumivalkoinen!

 • Reply
  Marianne/Heavy Metal Traveler
  03/12/2017 at 19:57

  Kiva nähdä kuvia muualtakin tuon noista Raatihuoneen edustan markkinoista. Mukava lukea, miten Wienin eri joulutorit eroavat toisistaan 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   04/12/2017 at 20:35

   Oli niissä vähän eri tunnelma. Raatihuoneen ja Schönbrunnin torit oli turistipitoisimmat, mutta ei niissäkään mikään huijausmeininki ollut.

 • Reply
  Jonna Lempipaikkojani
  04/12/2017 at 07:53

  Oi miten tunnelmalliselta näyttää! Upeita historiallisia rakennuksiakin näyttää riittävän ja kyllä luovat upeat taustat joulumarkkinoille. Sama on täällä Saksassa kaikissa isoimmissa kaupungeissa, että joulumarkkinat tarkoittavat aina useita erilaisia markkinoita. Kölnissäkin on ainakin 7 erilaiset joulumarkkinat keskustan alueella. Sama panttisysteemikin näyttää Wienissä olevan kuin Saksan markkinoilla. Kätevää kyllä,ja helpottaa myyjien homia, kun asiakkaat tuovat mukit itse takaisin pantin takia. Jos ajatellaan, että pelkästään Kölnin tuomiokirkon markkinoilla vierailee 4 miljoonaa kövijää, niin saa siinä Glühweiniakin jakaa monta mukillista tarjoilla!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   05/12/2017 at 07:40

   Olen ymmärtänyt, että on myyjillekin varsin tuottoisa bisnes, jos onnistuu kojun joulutoreille saamaan! Ei tarvi sitten seuraavana vuonna niin raataa. On kyllä huikeat kävijämäärät Kölnin torilla.

 • Reply
  Heidi / Himomatkaajan Turinoita
  04/12/2017 at 11:59

  Vaikka lumi ei varmasti märkänä kivalta tuntunutkaan, sopi se äärimmäisen hyvin kuviin! Kojut suorastaan henkivät joulua ja mitä herkkuja…nos, ehkä tuo rössypottuannos jäisi ostamatta.
  Kerran olen ollut Wienissä juuri siten, että Raatihuoneentorin markkinat olisivat avautuneet lähtöäni seuraavana päivänä. Höh, harmitti! Mutta kotiin lähti silti Sacherkakkua puulaatikossa…

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   05/12/2017 at 07:42

   Me ei Roomasta lähtiessä osattu oikein varautua tuohon säähän. Joten käsineet ja pipot piti ostaa/ lainata. Mutta ihanaa oli, että nähtiin luntakin joulun aikaan. Ja tietenkin mekin Sacher-kakku käytiin hankkimassa, puulaatikossa tottakai.

 • Reply
  Pia / Lyhyenä hetkenä
  04/12/2017 at 20:12

  Voi joulumarkkinat, glühwein ja käsin puhalletut lasipallot! Ensi vuonna on tsempattava ja korkattava joulumarkkinaneitsyys keskisessä Euroopassa. Tuntuu hullulta, että tällainen joulufriikki kuin minä, ei vieläkään ole kokenut yksiäkään!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   05/12/2017 at 07:48

   Keskieurooppalaisissa joulumarkkinoissa on ihanaa vanhan ajan tunnelmaa. Johtuu varmaan niistä keskiaikaisista puitteista!

 • Reply
  Ne Tammelat
  05/12/2017 at 09:26

  Me piipahdettiin Wienissä elokuussa ja tykästyttiin kovasti kaupunkiin. Onpa kiva nähdä se jouluasussa! Tykkään kovasti kierrellä ja ihmetellä joulumarkkinoita, mutta harvoin niistä tulee ostettua mitään, mutta se fiilis taitaa olla tärkein. Onneksi innokkaita ostajia löytyy myös, niin myyjät saavat tavoitteensa täytettyä 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   10/12/2017 at 13:39

   Suosituimmilla Keski-Euroopan joulumarkkinoilla kävijät lasketaan miljoonissa, joten melko pienikin prosentuaalinen osuus ostajista tekee kojusta kannattavan. Suomalaisilla markkinoilla olen yleensä jotain pientä ostanutkin ihan vain kannatuksen vuoksi. Ja mun täytyy mennä Wieniin kunnolla tutustumaan ehkä vähän lämpimämpään aikaan!

 • Reply
  Sofia
  05/12/2017 at 09:29

  Oi miten ihana tunnelma! Vietin mieheni kanssa joulunaikaa Berliinissä muutama vuosi sitten, ja reissun parasta antia oli juurikin joulumarkkinat. Jokaisena iltana käytiin nuotion ympärillä juomassa kuumat gluhweinit ja nauttimassa tunnelmasta. Se on jotain sellaista, mikä täältä jouluSuomesta yllättäen puuttuu!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   10/12/2017 at 13:41

   Niinpä. Sääntö-Suomi juomakarsinoineen ei oikein taivu rentoon joulufiilikseen 🙁 Pidän silti suomalaisia joulumarkkinoita jouluisempina kuin roomalaisia meluisia markkinoita pelikojuineen.

 • Reply
  Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  06/12/2017 at 16:43

  Olipa hauskaa päästä virtuaalisille joulumarkkinoille 🙂 Itse tykkään tosi paljon just tuosta tunnelmasta, mikä joulumarkkinoilla on Keski-Euroopassa (siellä missä olen niitä päässyt pikaisesti kokemaan). Siinä on mukava ottaa glühwein, syödä jotain kojuista ostettua sekä vaan katsella ympärilleen. Onneksi pääsee itse kohta Zürichiin ja Konstanziin fiilistelemään noita 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   10/12/2017 at 13:47

   Tunnelma oli kyllä kohdillaan Wienin joulumarkkinoilla, siitä huolimatta, että suurin osa kävijöistä oli turisteja. Ei ollut tyrkyttämisen tai turistirysän makua, vaan ihanan rentoa joulutunnelmaa.

 • Reply
  Emilia/Matkan varrella
  09/12/2017 at 08:40

  Ihanan näköistä, etenkin nuo raatihuoneen aukiolla olevat markkinat näyttävät ihanilta! Minä olin ensimmäisillä joulumarkkinoillani vasta viime vuonna Hampurissa. Sielläkin toreja oli useita ja glühweinia tuli juotua lasi jos toinenkin niitä kiertäessä. 😀

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   10/12/2017 at 13:50

   Raatihuoneen aukion markkinoilla oli kyllä upeat puitteet! Ja oli tosiaan ihana kierrellä markkinoita mukillinen höyryävää juomaa lapasessa.

 • Reply
  Henna / Kulkutautiset
  09/12/2017 at 17:56

  Piipahdin ystäväni kanssa Wienissä juuri joulun alla monta vuotta sitten, kun välilaskumme kaupungissa kotimatkalla Dubaista kesti lähes koko päivän. Meillä oli päivä aikaa tutustua tuohon ennalta tuntemattomaan kaupunkiin, johon en ole myöskään sittemmin palannut. Maa oli tuolloinkin täynnä loskaa, ja meillä kengät aivan märät koko päivän tallaamisen jälkeen, mutta monet noista samoista toreista näimme myös ja glühweinit tuli maisteltua. Me emme niinkään keskittyneet markkinoihin, vaan yritimme saada kaupungista ja sen nähtävyyksistä niin hyvän käsityksen kuin yhdessä päivässä on mahdollista. Siksipä varmaankin nyt kieli pitkällä kuolaan noita joulukuusen koristeita jne, en silloin keskittynyt tällaisiin ollenkaan. Aika kauniin joulukuusen saisi, jos tuollaisilla sen koristelisi. En tosin itsekään taitaisi raaskia kovin montaa ostaa, mutta miten kauniita ne ovatkaan!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   10/12/2017 at 13:52

   Wienissä asuvilla ystävillämme (joiden luona siis kyläilimme) on ihana tapa ostaa yksi käsintehty joulukuusen koriste joka vuosi. Mikä muistojen kuusi heillä kohta onkaan!

 • Reply
  Annukka
  09/12/2017 at 19:09

  Minunkin oli ensin tarkoitus lähteä Wieniin jouluksi, mutta muun seurueen lentosuunnitelmat ei onnistuneetkaan. Kiva nähdä kuitenkin edes näin Wienin joulutunnelmaa.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   10/12/2017 at 13:54

   Wien oli ihana joulukaupunki! Tuntui, että koko kaupunki henki joulutunnelmaa joulutoreineen ja -valoineen. Torien lisäksi oli kiva pistäytyä kahviloihin nauttimaan kuumaa juomaa.

 • Reply
  Jossus Travelpics
  18/03/2018 at 15:46

  Olen aina ajatellut että joku kevät pitää käydä Wienissa, mutta vaikuttaa olevan tosi ihana joulukaupunki.

Leave a Reply