Subscribe & Follow

Muu Italia

Nojatuolimatka Italiaan: vuoden 2019 matkakirja “Vaelluksia Italiassa”

29/11/2019

Prologi

Muistelen usein ensimmäistä vaellusretkeäni italialaisten ystäviemme kanssa, vaikka siitä on vierähtänyt jo vuosia. Olimme sopineet menevämme vain leppoisalle sunnuntaikävelylle ja sitten syömään. Kun ystäväni sitten ilmestyivät tapaamispaikkaan viimeisen päälle olevissa vaellusvermeissä, kirosin. Minä kun olin tullut paikalle suunnilleen farkuissa ja tennareissa ja lapsetkin olivat tuolloin vasta 3- ja 6-vuotiaita. Eihän me nyt oikeasti mihinkään vaeltamaan voida lähteä!

Lähdimme kuitenkin matkaan, ystävämme hilpeinä ja äänekkäinä kuten aina ja minä hieman epäluuloisena ja hermostuneena.  Vaelsimme muutama sata metriä hyvin hoidettua hiekkatietä pitkin  läheiselle näköalatasanteelle. Siellä sitten otimme yhteiskuvia ja pötköttelimme nurmikolla. Giuseppe opetti tytärtä pyydystämään sisiliskoja heinällä ja Stefano kaivoi vaellusrepustaan jalkapallon.  Kunnes tuli aika jatkaa matkaa – ehkä puolen kilometrin päässä olevaan trattoriaan.  Siellä sitten yksinkertaisten puupöytien ääressä palkitsimme itsemme vaellussuorituksesta tuhdilla usean ruokalajin lounaalla ja parilla karahvillisella viiniä. Pari, kolme tuntia kestäneen lounaan  jälkeen “vaelsimme”  takaisin parkkipaikalle. Ymmärsin, että vaellus italialaiseen tapaan sopii minulle mainiosti.

Markku Kaskelan ja Tomi Kontion Vaelluksia Italiassa -kirja kertoo juuri tämän tapaisista vaelluksista.

Vaelluksia Italiassa

Kielitoimiston sanakirjan  mukaan vaeltaa-verbi merkitsee ‘kulkea jalan (kiireettä), matkata, taivaltaa; kulkea paikasta paikkaan, kierrellä, vaellella’.  Vaelluksia Italiassa -kirjassa on kyse juuri tämäntapaisesta kiireettömästä kuljeskelusta ympäri Italiaa. Se ei siis ole mikään intohimoisille patikoijille suunnattu vaellusopas, vaikka sellaisetkin kirjasta muutaman vaellusvinkin voivat saada. Kirja tosin alkaa oikealla vaellustarinalla, kun Tomi Kontio kuvaa upeasti ja huumorilla höystäen yhdessä poikansa kanssa tekemää vaellusretkeä Valle d’Aostaan. Kertomus sai jopa kaltaiseni mukavuudenhaluisen, keski-ikäisen ja ei-niin-hyväkuntoisen ihmisen ajattelemaan, että telttailu tai yöpyminen rifugiossa yli 2000 metrin korkeudessa vuorilla olisi varmaan ihana kokemus!

Valle d’Aosta lisäksi kirjassa vaelletaan Amalfiranniko, Etnan ja Vesuviuksen maisemissa, mutta myös kaupungeissa: Firenzessä, Roomassa ja Napolissa. Jokainen näissä kaupungeissa käynyt tietää, että askelmittariin tulee helposti yli 10 kilometriä kaupungilla vaellellessa! Välillä liikutaan autollakin ja jopa camper-autolla sitruunapuiden alle Sisiliaan. Kirjassa kuljetaan myös ajassa taaksepäin historiaan ja aika usein myös erinäisten ruokien ja juomien äärelle. Tekijöiden edellisen kirjan tapaan Vaelluksia Italiassa  on siis kirjava kokoelma erilaisten kirjoittajien (mm. kirjailijoiden, kääntäjien, toimittajien, kuvataiteilijoiden – ja erään bloggaajan) kertomuksia Italiasta. Kertomuksia yhdistää niistä välittyvä rakkaus Italiaan ja Italian heihin  tekemä vaikutus. Kustannustoimittaja Sari Rainio kuvaa omassa kertomuksessaan (Rakkaudesta Firenzeen) hienosti, miten Italia vaikuttaa kaikkiin aisteihin näin:

Tuolloin tulin ensimmäistä kertaa tietoiseksi Toscanan heinäkuisesta huumaavasta tuoksusta, joka on sekoitus oliivipuita, sypressejä, hellettä, yrttejä, laventelia, sinistä ja keltaista (kyllä, värit voivat tuoksua), historiaa (kyllä, historia voi tuoksua) ja lupausta sinisistä illoista jotka vietetään raukeina terassilla istuen, punaviiniä siemaillen. (“Vaelluksia Italiassa” s. 50.)

Valon tuoksusta ja talojen “kermankeltaisista, puuterin punertavista, lämpimän hiekan” väreistä puhuu myös taidemaalari Nanna Susi omassa kirjoituksessaan Suunnistusta. Siinä on paljon tuttua: Minunkin kotikorttelini on täynnä pikkuliikkeitä, joista saa viiniä, hedelmiä, kahvia, lehtiä, vaatteita ja puhelinkortteja. Minunkin pitää kiertää hedelmä- ja vihanneskauppa varalta tarpeeksi kaukaa. Minunkin terassiltani näkyy sadoittain antenneja. Minunkin lähipuistossani lätkivät vanhat miehet korttia joka iltapäivä. Olen tunnistavinani tammikuisen Rooman valon Nanna Suden Rooman matkallaan tätä kirjaa varten maalaamista, “Koirankusetusreiteiksi” kutsumistaan töistä.

Luen omaa juttuani.

Historiafriikkinä minua kiinnosti myös katsaus siihen, miten muinaisten roomalaisten aikana vaellettiin. Tästä ja paljon muustakin kertoo Arto Kivimäen artikkeli Luvattu maa, tukeva tie Appia Antican historiasta. Koska historia on niin konkreettisesti läsnä nyky-Italiassakin, niin myös Markku Kaskelan kävely Firenzessä asuvan Katia Bruneton kanssa, Harry Salmenniemen kuvaus täydellisestä päivästä Roomassa ja Tomi Kontion haastattelu napolilaisen kirjailijan Antonella Cilenton kanssa paljastaa paljon tietoa näiden kaupunkien historiasta.

Koska vaellellaan Italiassa, ruokaa ja juomaa ei voi tietenkään unohtaa. En voisi kuvitella italialaista vaellusta, joka ei jossain vaiheessa päätyisi johonkin trattoriaan tai vähintäänkin lasilliselle. Kirjasta löytyy niin tärppejä Firenzen ravintoloihin kuin täsmävinkki Fellinin suosikkiravintolaan Roomassa Ristorante Cesarinaan (jota voin parin käynnin perusteella itsekin suositella). Ilahduttavaa on, että kirjassa näytetään, että Italiassakin ollaan ajassa kiinni, sillä siinä esitellään Italiassa pitkään kukoistanutta pienpanimobuumia ja annetaan vinkkejä Rooman vegaaniravintoloihin, joita tänne tulee koko ajan lisää.

Niin, ja onhan kirjassa minunkin juttuni italialaisista agriturismoista

Luen omaa juttuani Vaelluksia Italiassa -kirjasta

Jokainen kirjan 15:stä kertomuksesta vie lukijan mukanaan vähän erilaiselle matkalle Italiaan. Se on siis ihan täydellinen yöpöytäkirja tai muuten vaan kirja, jonka voi kaivaa esiin, kun tekee mieli nojatuolimatkalle Italiaan. Kuten edellä käy ilmi, kirjasta löytyy myös konkreettisia vinkkejä Italiaan matkaa suunnitteleville majoituspaikoista matkailuautolla ajamiseen. Myös niille oikeille vaeltajille löytyy käytännön neuvoja ja reittivaihtoehtojakin. Eikä yhtään haittaa, että Vaelluksia Italiassa on niin kaunis katsella! Tomi Kontion ottamien kuvien värit ovat säilyneet painossa todella hyvin: kuvat vievät suoraan Italiaan.

Kirjan monipuolisuus ja sen välittämä tunnelma hurmasi myös Mondo-lehden raadin, sillä Kaskelan ja Kontion Vaelluksia Italiassa valittiin vuoden 2019 matkakirjaksi.

Vaelluksia Italiassa

Arvonta

*Kirjat on arvottu ja voittajiin on otettu yhteyttä! Kiitos kaikille kommentoijille ja uusille seuraajille! *

Mutta nyt asiaan: sinulla on nyt mahdollisuus voittaa Markku Kaskelan ja Tomi Kontion Vaelluksia Italiassa omaksesi, sillä sain Avain-kustantamolta pari kirjaa arvottavaksi. Voit osallistua kirjan arvontaan kertomalla  tämän jutun kommenteissa, mikä houkuttaa eniten nojatuolimatkalle Italiaan. Laita mukaan kommenttiin sähköpostiosoitteesi, se näkyy vain minulle. Ilahdun myös kovasti, jos tykkäät blogini Facebook-sivusta. Tätä juttua ja arvontaa saa mielellään myös jakaa.

Arvon kirjan Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2019 klo 18 mennessä vastanneiden kesken! Onnea matkaan osallistujille!

Haluatko tuplata mahdollisuutesi? Osallistu sitten kirja-arvontaan myös Instagram-tilini puolella, jossa arvon toisen kirjan. Ohjeet tulevat kohta.

*Kirjat on lahjoittanut Avain-kustantamo.*

Tykkää ja jaa:

65
Leave a Reply

avatar
64 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
61 Comment authors
sayaSuskuMinnaOpriMarikka Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Marja-Leena
Guest
Marja-Leena

Kulttuuri ja historia

Päivi Kopponen
Guest
Päivi Kopponen

Kun joka paikkaan ei ole mahdollista matkustaa itse katsomaan ja kokemaan, kuvien kautta voi kuvitella itsensä matkalle.

Päivi
Guest
Päivi

Italian valo, värit ja tuoksut – kirjojen kautta luonamme jopa synkimpinä marraskuun viikkoina!

Helena Nivasalo
Guest

Kulttuuri ja historia kiinnostavat, kirjasta saisi vinkkejä tuleville matkoille – tai ainakin voi haaveilla niistä.

Marjo
Guest
Marjo

Rakastan lukea eri näkökulmista kirjoitettua elettyä elämää ja tietysti Iiittyen Italiaan!

Heli Loitomaa
Guest
Heli Loitomaa

Italiassa kaikkialta löytyy vallan ihastuttavia paikkoja. Nojatuolimatkalle tai oikeallekin houkuttelee nyt Alpit: Valle d’aosta tai Trentino. Toisella äärellä Sisiliassa kävimme viime syksynä, ja sinnekin voisi ihan hyvin palata nojatuolimatkalle.
Kiva seurailla kuulumisia Roomasta ja muualta blogisi kautta! Ciao, t: kaimasi

Jaana
Guest
Jaana

Kirjan tunnelmissa saisi ihanan matkan Italiaan kotisohvalta❤️

Pipa
Guest
Pipa

Ehkä kirjasta löytyy monta mielenkiintoista vaihtoehtoa seuraavalle Italian matkalle … suunnittelu ja haaveilu on puolet matkaa … 🙂

Mimmi
Guest
Mimmi

Italian ajatteleminen ja matkojen suunnittelu kirjan avulla on ihana oma hetki, pakopaikka arjesta.

Juuli
Guest
Juuli

Ruoka ja Luonto

Leena
Guest
Leena

Eläytyä maisemien ja ruokakulttuurien vaihtelevuuteen ja muistella omia kokemuksia ja haaveilla uusista.

Kukka
Guest
Kukka

Nojatuolimatkalle Italiaan houkuttaa eniten kaipuu Italiaan!

Kun sinne ei nyt hetkeen pääse, olisi sinne kiva päästä kirjallisuuden muodossa!

Riitta
Guest

Kulttuuri, kylät ja kaupungit, kieli, ruoka, dolce far niente…

Salli
Guest
Salli

Tykkään lukea eri maista kertovia kirjoja.

Minna
Guest
Minna

Italia on lempimaani ja suosikkimatkakohteeni, jossa en ole vielä päässyt käymään! Italiassa kiinnostaa upeat maalaismaisemat kukkuloineen ja viiniviljelmineen, kauniit puutarhat, maaseudun rauha upean luonnon keskellä, viinitilat, ruokakulttuuri, historialliset nähtävyydet ja kaupungit sekä mahtavat hiekkarannat ja rannikkokaupungit upean meren äärellä! Monipuolinen maa ❤️

Hanna Kooo
Guest
Hanna Kooo

Kulttuuri ennen kaikkea 🙂

Tiuku
Guest
Tiuku

Italia <3 Italia löytyy matkasuunnitelmista, olisikin ihana lueskella mielenkiintoista kirjaa ennen reissua ! Italiassa kiehtoo luontokohteet sekä ruokakulttuuri.

Marja-Liisa
Guest
Marja-Liisa

Eniten kiinnostaa kaikki! Kulttuuri, historia, ruoka ja ihmiset.

minttu47
Guest
minttu47

Kurkistukset italialaiseen elämään, koska en ole maassa vielä käynyt.

Minna
Guest
Minna

Kulttuuri ja ruoka 🙂

Nina Uhlenius
Guest
Nina Uhlenius

Teen usein mielikuvitusmatkoja Italiaan, joka on lempikohteitani ja siellä erityisesti Rooma. Saan usein miehenikin innostumaan erilaisista Italiaan suuntutuvista matkoista. Vaikka matkustaminen on ihanaa, minusta ehkä jopa tärkeämpää on matkan suunnittelu. Vaellusmatkailusta olemme myös innostuneita, mutta usein oikeiden vaelluksien toteuttaminen on kyllä käytännössä aika vaikeaa. Vaellukset Firenzessä tai Roomassa kuulostavat täydellisiltä reissuilta

klaara
Guest
klaara

Italian historia ja ruokakulttuuri kiinnostavat. Lukiessa pääsee moniin paikkoihin ja mielikuvitus pääsee “lentoon”

klaara
Guest
klaara

Italian historia ja ruokakulttuuri kiinnostavat.

Hiisukas
Guest
Hiisukas

Kulttuuri ja elämä Italiassa

Noora Niemelä
Guest
Noora Niemelä

Viime kesänä päästiin vähän kävelemään vuoristossa Gardalla, josta jäi kipinä lähteä joku päivä nimenomaan vaellusreissulle. Maisemat olivat upeita ja retkeilymajojen palvelu erinomainen (=hyvää ruokaa)!

Jaana
Guest
Jaana

Upeat maisemat, kylät, kaupungit, luonto, kulttuuri, silmiähivelevät miljööt siis ihan kaikki❤

Eija
Guest
Eija

No, kuroisin hieman edes umpeen kuilua minun ja ystävättäreni välillä tämän kirjan avulla, eli Italia -rakkautta. Ystävättäreni vieraillut Italiassa 5 eri kertaa enemmänkuin minä. Ja kirjan avulla voin muistella ja suunnitella taas uutta

Marjatta Laine
Guest
Marjatta Laine

Ihan kaikki Italiassa kiinnostaa: historia, kaupungit, luonto, ihmiset…

Päivi Mäkipää
Guest
Päivi Mäkipää

Osallistun arvontaan täältä Syracusasta, jossa olen tänä syksynä nauttinut Italiasta kaikilla aisteilla kolmen viikon ajan. Italia on, Suomen rinnalla, SE maa

Rosina
Guest
Rosina

Tämä kirja on hurmaava! Sain sen luettavaksi kirjastosta ja nyt on pakko hankkia omaksi❤ Olen lukenut vasta Alppien ja Firenzen kuvauksen ja heti tuli ikävä Firenzeen…

Tuula Vakkala
Guest
Tuula Vakkala

Kulttuuri, historia ja ilmasto

Tuula Vakkala
Guest
Tuula Vakkala

Kulttuuri, historia, ruoka ja ilmasto

Anna / Popot pogoillen
Guest

Italia on minulle makuja ja musiikkia.

Kimmo Ahlman
Guest
Kimmo Ahlman

Usko että kirja toisi kokonaisvaltaisesti helpotusta Italian kaipuuseen varsinkin näin pimeään vuodenaikaa täällä pohjolassa.

Helena P
Guest
Helena P

Italiahan on yksi iso taidemuseo! Taide mua sinne vetää, ja historia! Via Francigenaa olen pätkänmatkaa vaeltanut ihan itsekin, ja mieli tekisi jatkaa!

Marina
Guest
Marina

Kun rakastaa sekä vaellusta ( tähän asti enimmäkseen Lapissa) että Italiaa niin ei varmaan voi olla parempaa komboa kun tämä kirja 🙂

Lisbet05
Guest
Lisbet05

Ensi kevään kuukauden lomaa Lago Maggiorella odotellessa on ihanaa nauttia kauniista kuvista ja mielenkiintoisista tarinoista.

Minna Järvenpää
Guest
Minna Järvenpää

Kaukokaipuu, rakkaus Italiaan. Sen tuoksut, sen ihmiset. Kieli. Kaikkea ikävä.

Mari
Guest
Mari

Pari kertaa olen Italiassa käynyt ja kirjan kanssa voisin tunnelmoida ja palata Italian muistoihin.

Pirkko Ilmanen
Guest
Pirkko Ilmanen

Italiafriikkinä olen hullaantunut siellä kaikkeen! Erityisesti kiehtoo maan ikiaikainen historia, joka elää rehevänä ja pursuaa jokaisessa kadunkulmassa❤Sydäneni saa kääntymään nurin ja pään pökkyrään maailman kuuluisimmat taideteokset, upeat museot ja kaupunkimiljööt. Turkoosi meri&vuoret, niiden huikeat värit, niitä sieluni juo siellä joka kerta ja talven yli selviän katselemalla Italian matkojen luontokuvia. Minun Malediivini ovat eteläisen Italian rannoilla. Minun paratiisini on italialainen kulinaarinen ruoka, jäätelö ja kahvi, tuo pökerryttävä kolmiyhteys. ❤ Viiniä en juo niin en voi sitä ylistää. Italia, cappucinon ylistylaulun maa! Siellä jokaisella pikkuruisellakin bensiksellä on iso krominen kahvikone, oi bella, bella! Ikinä en ole saanut huonoa kahvia Italiassa. En lakkaa… Read more »

Sari
Guest
Sari

Juuri nyt muu kuin nojatuolimatka ei tunnu onnistuvan, joten sellaiselle sitten, ja tämä kirja on jutun perusteella hyvä matkalippu.

Leena
Guest
Leena

Italian mystinen kauneus 🙂

Jaana
Guest
Jaana

Italia houkuttaa aina! On ihana kuulla myös muiden kokemuksista ja saada ehkäpä vinkkiä seuraaville matkoille.

Armi Intonen
Guest
Armi Intonen

Olisihan se mukavaa istua nojatuolissa siemailla hyvää italialaista viiniä ja lukea tuota kirjaa, samalla suunnitella seuraavaa matkaa Italiaan.

aintonen@gmail.com

Maarit
Guest
Maarit

Kevääksi tai viimeistään syksyksi suunnitteilla ensimmäinen matkamme Italiaan. Samalla viettäen 50 – vuotis juhlaani ja poikani ammattikoulusta valmistumista. Italia ollut haaveissa molemmilla vuosia!! Kirja olisi ihana mahdollisuus suunnitella nojatuolissa tulevaa matkaa. Ja varmasti saisin hyviä vinkkejä matkailijalle jolla hyvin vähän kokemusta ulkomailta. Ja se vaellus – just mun juttu!! Myös ruoka, maisemat, rento oleilu. ❤ Iloa ja lämpöä joulun odotukseen!

Anna-Liisa Lindroos
Guest
Anna-Liisa Lindroos

50 vuotta sitten juuri 18 v. vanhana matkustin ensimmäisen kerran Roomaan, tuntui kuin olisin tullut kotiin. Ne kauniit kirkot ja tunnelma kaduilla saavat minut joka kerta samaan fiilikseen.

Jaana
Guest
Jaana

Vinkkejä seuraaville matkoille Italiaan❤️

Jaana
Guest
Jaana

Vinkkejä tuleville matkoille Italiaan❤️

Maarit
Guest
Maarit

Asenne elämään, perhe, traditio, ruoka, viini… Voi että! Pääsisinpä jälleen kokemaan.

Leena
Guest
Leena

Italiassa houkuttaa sen historia, maantieteellinen monipuolisuus ja kulttuuri. Ruokaa ja ihmisiä unohtamatta.