Subscribe & Follow

kulttuurieroja

Uusivuosi italialaiseen tapaan: hauskimmat ja vaarallisimmat italialaiset perinteet uudenvuodenaattona

31/12/2021

Tiesittekö, että uudenvuoden nykyinen paikka 1. tammikuuta juontaa juurensa muinaisiin roomalaisiin?

Uudenvuodenaatto itsessään on Rooman valtakuntaakin vanhempi pakanallinen juhla, mutta babylonialaiset juhlivat uutta vuotta kevätpäiväntasauksena. Kun Julius Caesar määräsi Rooman tasavallan ajanlaskukaaoksen vuoksi juliaanisen kalenterin otettavaksi käyttöön koko valtakunnassa vuonna 46 eaa., niin uudenvuoden paikkaa siirrettiin: uusi vuosi liitettiin tärkeimmän jumalan Januksen juhliin 31. joulukuuta ja 1. tammikuuta välisenä aikana. Maallisemman selityksen mukaan vuoden vaihteena pidettiin päivää 1. tammikuuta, koska tuolloin Rooman konsulit astuivat virkaansa.

En tiedä, miten muinaiset roomalaiset uutta vuotta juhlivat, mutta varmaan heilläkin oli perinteensä ja tietyt uskomuksensa vaurauden tuomiseksi ja epäonnen karkottamiseksi. Nykyisillä italialaisilla on paljon vuodenvaihteeseen liittyviä tapoja, joista monet liittyvät tietenkin ruokaan, osa on hauskoja ja osa jopa vaarallisia. Miten siis vietetään uuttavuotta eli San Silvestroa italialaiseen tapaan?

Cenone di capodanno eli uudenvuodenaaton illallinen

Uudenvuodenaaton viettoon kuuluu monen ruokalajin illallinen eli cenone di Capodanno (tai di San Silvestro). Cenone tarkoittaa suomeksi suunnilleen jätti-illallista. Joulun kokkailujen ja sukuillallisten jälkeen monet haluavat nauttia sen ravintolassa ystävien seurassa. Joka ravintola kortteliravintoloista Michelin-ravintoloihin tarjoaakin omaa uudenvuoden menuaan ja paikka on syytä varata ajoissa. Uudenvuodenaatto on myös vuoden kallein ilta viettää ravintolassa, sillä cenonen hinta juomineen saattaa olla satoja euroja. Korona-aikana cenone nautitaan ehkä useammin kotona.

2021-12-31_04-38-15

Aroma-ravintolan uudenvuoden cenone “Gala Dinner San Silvestro” on Rooman kalleimpia. Sen hinta on 1000 euroa per henkilö.

Linssit

Koko Italiassa on tapana syödä uudenvuoden yönä linssejä. Linssit on antiikin ajoista lähtien yhdistetty pyöreän, kolikkomaisen muotonsa vuoksi rahaan ja niiden syömisen uudenvuoden yönä uskotaan tuovan vaurautta tulevaan vuoteen. Linssejä voi valmistaa aattoillalliselle monella tapaa, mutta kaikkein tavallisin ja perinteisin tapa on tarjota linssejä cotecchinon, eräänlaisen rasvaisen makkaran kanssa. Rasvaisen ja täyttävän sianlihan uskotaan myös lisäävän yltäkylläisyyttä ja vaurautta tulevaan vuoteen. Tosin tuntemieni italialaisten mukaan linssit ja cotecchino tuodaan pöytään nykyään lähinnä muodon vuoksi ja ne jäävät syömättä.

2021-12-31_04-29-45

Linssien lisäksi tai asemesta uudenvuoden illallisella voi tarjota muitakin onnea tuovia ruokia. Sisiliaan ja muuallekin Etelä-Italiaan on levinnyt Espanjasta tapa syödä vuodenvaihteessa 12 viinirypälettä. Myös riisin, saksanpähkinöiden, chilin ja granaattiomenan siemenien syömisen uskotaan tuovan onnea. Granaattiomena tulee syödä kumppanin kanssa, näin intohimo säilyy suhteessa. Saksanpähkinöistä puolestaan voi ennustaa tulevan vuoden säätä: 12 saksanpähkinää laitetaan riviin ja peitetään suolalla. Kostein ja kuivin pähkinä seuraavana päivänä ennustaa tulevan vuoden sateisinta ja kuivinta kuukautta.

Punaiset alusvaatteet

Välipäivinä niin kaupoista kuin katukauppiailtakin löytyy monenmallisia seksikkään punaisia alusvaatteita sekä naisille että miehille. Tarjonta saattaa hämmentää, jos ei tiedä, että italialaisen tavan mukaan uudenvuodenyönä rakkauselämän kukoistusta toivovien kuuluu pukeutua punaisiin alusvaatteisiin uudenvuodenyönä. Joidenkin lähteiden mukaan punaiset kalsarit tulisi saada lahjaksi, mutta koska nykyään jokainen on oman onnensa seppä, niin yhtä hyvin alusvaatteet voi itsekin napata mukaan. Jujuna on kuitenkin, että uudenvuodenyönä käytetyt punaiset pöksyt ja liivit tulee heittää menemään seuraavana päivänä. Ei hirveän ekologinen tapa tämäkään siis.

2021-12-31_05-33-18

Brindisi eli kuohuviinimaljojen kilistely vuodenvaihteessa

Uusi vuosi otetaan vastaan Italiassa tietenkin Prosecco-laseja kohottamalla. Vuoden vaihteen lähestyessä mukaan napataan kuohuviinipullo, joka poksautetaan auki rakettien paukkuessa taivaalla ja maljoja – lasit otetaan mukaan tietenkin myös – kilistellään niin tuttujen kuin tuntemattomien kanssa. “Buon anno!” huudot kaikuvat parvekkeelta toiselle, kun maljoja nostetaan ilmaan.

Kolikoita taskuun

Uudenvuodenpäivänä tulee sujauttaa taskuun muutama kolikko, kun poistuu kotoa. Näin varmistetaan, että vuoden jokaisena muunakin päivänä on aina tarpeeksi käyttörahaa.

Tosin naisten ei ole suotavaa poistua kotoaan ennen iltapäivää, sillä italialaisen uskomuksen mukaan tietää huonoa onnea, jos ensimmäinen henkilö, jonka näkee vuoden ensimmäisenä päivänä, on nainen. Ajattelin itse vedota tähän ensin niin, että mies käyttäisi koiran aamulenkillä, mutta toisaalta itselläni olisi paremmat mahdollisuuden hyvään onneen aamulla. Erityisen hyvää onnea tuo, jos ensimmäisenä näkee vanhuksen tai kyttyräselän.

Ainakin Emilia Romagnassa oli poikien vuoden ensimmäisenä päivänä tapana mennä toivottamaan naapureille ja ystäville hyvää onnea tulevalle vuodelle ja he saivat siitä rahaa. Siis vain poikien, sillä tyttöjä ja naisia ei päästetty ulos sen huonoa onnea tuovan ennustuksen vuoksi.

Vaaralliset uudenvuoden tavat

Ilotulitus

Suuri ja näyttävä ilotulitus kuuluu lähes jokaisen pienenkin kaupungin uudenvuodenyön perinteisiin – ennen korona-aikaa ainakin. Siihen on kuitenkin syynsä, etten mene tuhansien muiden tapaan katsomaan esimerkiksi Rooman kaupungin järjestämää ilotulitusta enää paikan päälle. Italialaiset eivät nimittäin tyydy ammattilaisten järjestämään komeaan ilotulitukseen, vaan useimpien tuntuu olevan pakko räjäyttää taivaalle myös omia raketteja. Raketteja sitten väkijoukoissa ja pieniltä parvekkeilta.

Nyt korona-aikaan rakettien ampuminen on tosin monin paikoin kielletty. Esimerkiksi Roomassa on jo toista vuotta ilotulitteiden ampuminen kielletty 500 euron sakon uhalla. Tosin toisin kuin edeltäjänsä Rooman nykyinen pormestari vetoaa koronan asemesta eläinten oikeuksiin ja turvallisuuteen. Viime vuonna Rooma kun sai kyseenalaista näkyvyyttä, kun maailmalle levisivät kuvat ilotulitusten vuoksi kuolleista kottaraisista. Viime vuonna raketteja ammuttiin siis kiellosta huolimatta yhtä paljon kuin ennenkin, enkä ole kovin toiveikas tämänkään vuoden suhteen.

Vanhojen tavaroiden heittäminen ulos

Moni haluaa aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä, mutta Italiassa kaikesta vanhasta ja turhasta hankkiudutaan eroon kirjaimellisesti: vanhat ja rikkinäiset tavarat heitetään huonekaluja myöten ulos ikkunasta uudenvuodenyönä! Tai heitettiin, sillä tämä tapa on monin paikoin nykyään ymmärrettävästi kielletty. Se on kuitenkin kuulemma voimissaan ainakin Napolissa ja Calabriassa. Jotkut viskovat parvekkeelta vain rikkinäisiä astioita, toiset uudenvuoden aterian astiat. Kannattaa siis olla varovainen Napolissa liikkuessa!

Ilmaan ammuskelu

Ilmaan ampuminen…eikös joka vuosi joku kuole tähän?

Näin vastasi järkytyksekseni eräs ystäväni, kun kyselin italiansuomalaisten ryhmässä, kun kyselin italialaisia uudenvuoden tapoja, joita en ehkä tiedä. Ja toden totta, etenkin Napolissa ja paikoin muuallakin on yhä tapana ampua kovilla panoksilla ilmaan uudenvuodenyönä. Tämän Corrieren uutisen mukaan viime vuonna tällaiseen laukaukseen kuoli Napolissa yksi 13-vuotias ja loukkaantui 7 henkilöä, eikä ammuskeluun loukkaantuneiden määrä ole koskaan ollut niin pieni. Huh.

Buon anno kaikille blogin lukijoille!

Tykkää ja jaa:
RSS
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

Heh, tämä olikin hauska lukea, sillä en itse ollut tietoinen noista mistään tavoista. Varsin hauskoja, ja kuulostaa muutenkin siltä, että uusi vuosi on italialaisille todella tärkeä juhla. Nuo vaaralliset tavat tosiaan kuulostavat varsin vaaralliselta ja tuleehan Suomessakin noista raketeista vuosittain silmä- ym. vammoja.

Miten lopulta kävi, ammuttiinko niitä raketteja?