Image Alt

Blog

TOP 10 tekemistä lasten kanssa Roomassa

Rooma on erinomainen lomakohde perheille, etenkin vähän isompien lapsien kanssa matkustaville, sillä tekemistä ja näkemistä riittää varmasti. Tosin vanhemmilla ja lapsilla voi olla varsin erilaiset näkemykset siitä, missä paikoissa Roomassa tulisi käydä. Varmaan monelle muullekin vanhemmalle kuin minulle tulee pakottava tarve sivistää jälkikasvuaan myös lomalla, etenkin jos ollaan sellaisessa taideaarteita ja historiallisia kohteita tulvivassa kaupungissa kuin Rooma.

Monet lasten kanssa matkustaville suunnatut oppaat ja listat mukavista tekemisistä Roomassa tuntuvatkin aikuisten näkökulmasta laadituilta. Kyllä minunkin mielestäni lasten tulisi suunnilleen pyörtyä ihastuksesta Caravaggion maalausten tai kirkkojen kosmaattisten lattioiden ja mosaiikkien edessä, mutta valitettavasti varsin usein se kännykkä kaivetaan esiin näissä kohteissa ihan muita tarkoituksia kuin kuvien ottamista varten.

Lapsissa on tietenkin eroja ja mieltymykset ja kiinnostuksen kohteetkin yleensä muuttuvat, kun ikää tulee lisää. Seuraavaa listaa varten kyselin kuitenkin näkemyksiä – tosin paikoin hieman johdatellen – omilta ja ystävieni eri-ikäisiltä (ja -maalaisiltakin) lapsilta. Top 10 -listan laatiminen oli vaikea homma ja ulkopuolelle jäi monta mukavaa tekemistä lasten(kin) kanssa. Mutta sen voin paljastaa, etteivät Vatikaani ja Espanjalaiset portaat edes hätyytelleet listasijoitusta…

1. Kierros Colosseumilla

Colosseumilla

Colosseumin historia gladiaattoreineen ja petoeläintaisteluineen kiehtoo kaikenikäisten mielikuvitusta ja eikä ole mikään ihme, että tämä Rooman ikoni on useimpien ykkössijalla, kun mietitään, mitä Roomassa haluaisi nähdä ja tehdä. Tosin käynti Colosseumissa voi olla myös pieni pettymys, sillä areenan alapuolella oleviin kerroksiin ei pääse tavallisella pääsylipulla. Jos todella mielii kulkea gladiaattorien jalanjäljillä, kannattaa Colosseumin kohdalla harkita investoimista erilliseen opastettuun kierrokseen alimpiin kerroksiin. Muutenhan Colosseum on  alle 18-vuotiaille EU:n jäsenille ILMAINEN.

Pitkä jonottaminen vie kyllä ilon hienoimmastakin kohteesta, joten Colosseumin eteen ei kannata jäädä jonottamaan, vaan suunnata Palatiumin sisäänkäynnille, jolla ei yleensä ole jonoa juuri lainkaan. Samalla lipulla pääsee myös Colosseumiin. Lipun voi hankkia myös etukäteen, jolloin lapsetkin joutuvat maksamaan lipustaan 2 euron varausmaksun.

2. Pistäytyminen Pantheonilla

Pantheon

Myönnän, että Pantheonin poistaminen tältä listalta olisi ollut vaikeaa, sillä Pantheon on lempinähtävyyteni Roomassa ja käynti siellä pitäisi mielestäni olla pakollista jokaikisen jokaikisellä Rooman matkalla. En siksi ollutkaan yllättynyt, että myös suuri osa alaikäisistä kävijöistä nimeää sen suosikikseen: sinne ei tarvitse jonottaa, se on ilmainen, se on suhteellisen nopeasti nähty ja onhan se katossa olevine reikineen nyt vaan niin kertakaikkisen upea, että lapsikin sen tajuaa.

3. Aikamatka Time elevatorilla

Time Elevatorin kanssa minun täytyy luottaa asiantuntijoiden arvioon, sillä en ole itse käynyt siellä. Kyseessä on huvipuistoista tuttu 5D-panoraamaelokuva liikkuvine penkkeineen. Tämä aikamatka Rooman historiaan ei sovi kuulemma matkapahoinvoinnista kärsiville. Simulaattori sopii kaikenikäisille, mutta edellyttää kyllä englannin (tai jonkun muun esityskielen) ymmärtämistä. Time Elevator sijaitsee lähellä Colosseumia (Via dei Santi Apostoli, 20), näytöksiä on tunnin välein 10.30 lähtien ja liput maksavat aikuisilta 12 ja lapsilta 9 euroa.

4. Kissojen bongausta Largo di Torre Argentinalla

Kissa Largo Argentinalla

Largo di Torre Argentinan rauniot sijaitsevat ihan Rooman historiallisen keskustan sydämessä. Aukion reunalla voi kilpailla, kuinka monta kissaa onnistuu bongaamaan raunioilta, sillä paikalla toimii kodittomien kissojen hoitokoti, jossa on satoja kissoja. Kissoja pääsee myös katsomaan alas hoitokotiin, jos ei aika tymäkkä tuoksu haittaa. Hoitokodissa on myytävänä kissakalentereja ja muita kissa-aiheisia matkamuistoja ja sieltä voi vaikka adoptoida oman nimikkokissan kuukausilahjoituksilla.

  • Jos kissat kiinnostavat, niin Roomassa on myös kissakahvila Romeow Cat Bistro.

5. Puistopäivä Villa Borghesessa

Kuva Noleggio barche nel "Laghetto di Villa Borghese" (Facebook)

Kuva Noleggio barche nel “Laghetto di Villa Borghese” (Facebook)

Rooman tunnetuin puisto Villa Borghese tarjoaa monenlaista tekemistä perheille. Kauniin renesanssipuiston ja sen viereisen Pincion puutarhan kiertämistä varten voi vuokrata polkupyörän, poljettavan neljän hengen kärryn tai vaikka segwayn. Puistossa voi vuokrata myös veneen pienellä järvellä soutelua varten. Puistosta löytyy suihkulähteiden ja veistosten lisäksi myös leikkipuisto ja sen laidalla on myös yksi Euroopan vanhimmista eläintarhoista Bio Parco, jos ne eivät tuota eettistä ongelmaa. Viereinen eläintieteellinen museo täytettyine kirahveineen on tosin mielestäni kiinnostavampi vaihtoehto. Villa Borghesessa voi pitää ihanan piknikin miltei läpi koko vuoden ja itse asiassa sinne kannattaakin tulla omien eväiden kanssa, sillä puiston ravintolat ovat ylihintaisia, eivätkä kummoisia laadultaan.

  • Jos haluat kauas muista turisteista, kannattaa muistaa myös Rooman suurin puisto Villa Pamphil ja muut Rooman upeat puistot, joissa ei juuri turisteja näy.

6. Katutaidekierros

Blun maalaama talo Ostiensessa

Värikkäät katutaideteokset kiinnostavat lapsia (ja jos rehellisiä ollaan, niin monia aikuisiakin) tummuneita alttaritaluja enemmän. Roomasta on tullut viime vuosina varsinainen katutaiteen mekka, kun kokonaisten kaupunginosien kerrostalojen seiniin on maalattu valtavia, värikkäitä muraaleja. Katutaidetta voi ihailla niin metroasemilla kuin Trasteveren takakujillakin, mutta hienoimmat kohteet, kuten vaikkapa Tor Marancia, ovat hieman hankalan matkan päässä, mutta samalla saa nähdä vähän toisenlaistakin Roomaa kuin historiallisen keskustan postikorttimaisemia. Lyhyen kävelymatkan päässä Piramiden metropysäkiltä on katutaiteilija Blun maalaama talo, joka lukuisine yksityiskohtineen on takuuvarma lasten suosikki (Via del Porto Fluviale). Testaccion torin  viereisen kerrostalon seinään on maalattu Rooman susi-symboli.  Rooman historiaankin voi perehtyä katutaiteen avulla, sillä katutaiteilija William Kentridge maalasi viime keväänä Tiberin rantamuuriin Rooman historiasta kertovan teossarjan, tosin  se kyllä häviää lasten suosiossa värikkäille muraaleille.

7. Kurkistus avaimenreiästä

Aventinon kukkulalla Maltan ritarien aukiolla olevasta avaimenrei’ästä kurkistamalla näkee yllätyksen: täydellisesti kehystetyn Pietarin kirkon. Itse asiassa avaimenrei’ästä avautuu näkymä kolmen valtion yli, Italian, Vatikaanin ja Maltan, sillä välissä oleva puisto kuuluu Maltalle. Valitettavasti avaimenreikä on Rooman huonoimmin pidettyjä salaisuuksia ja jono sinne saattaa olla mittava, vaikka jono vetääkin yleensä hyvin, huonolla tuurilla voi sattua paikalle juuri silloin, kun kaikki (turhaan) yrittävät kännyköillään ottaa kuvaa näkymästä. Jonottamisen sijaan voikin suunnata vaikka läheiseen Appelsiinipuutarhaan, jonka parvekkeelta aukeaa niin ikään upea näkymä Rooman yli.

  • Jos optiset harhat kiinnostavat, niin myös jesuiittamunkki maalaama valekupoli Sant’Ignazion kirkossa on huikea. Sen alla on vaikea uskoa, että kupolia ei ole.

8. Jalkapallo-ottelu

Jalkapallo-ottelussa

Italialainen jalkapallo-ottelu on elämys kenelle tahansa, vaikka ei muuten fudista seuraisikaan. Voi vaikka ihailla yleisön intohimoista eläytymistä! Jos siis Rooman loman aikaan sattuu olemaan matsi, niin ilman muuta kannattaa mennä! Liput AS Roman otteluun saa helpoiten paikan päältä AS Roman myymälästä esimerkiksi Largo Argentinan kupeesta. Myymälästä saa edullisia perhelippuja. Lippua ostaessa tarvitset kaikkien otteluun tulevien passit, jotka tulee näyttää myös paikan päällä. Liput voi ostaa myös netin kautta, mutta varaudu lehmän hermoilla: nettimyymälä on italialaisten sivustojen tapaan surkea ja tietoja täytyy syöttää kengännumerosta sukuselvitykseen saakka. Lippuja otteluihin saa yleensä hyvin lähelläkin ottelua paikallisottelua AS Roma – Lazio ja muita arkkivihollisia (Napoli, Juventus) vastaan pelattavia otteluita lukuunottamatta, mutta niihin en muutenkaan suosittele menemään lasten kanssa. Muutenkin kannattaa suosia päiväottelua (sunnuntaisin klo 15), sillä stadionilta pois pääsy on yhtä helvettiä on hyvin hankalaa. Samalla stadionilla pelaa myös Lazio, mutta sen otteluista minulla ei ole harmainta hajua (olen romanista)

  • Jos ei lippuja jalkapallo-otteluun saa tai Roomassa ei satu olemaan matsia, niin jalkapalloa voi käydä katsomassa myös baarissa, sillä lapset ovat tervetulleita myös paikkoihin, joissa tarjoillaan alkoholia. Tunnelma on baarissakin korkealla ja huuto lähtee helposti. Ja vaikka useimmilla onkin olutpullo kädessä, kukaan ei (yleensä) ole humalassa.

9. Konkreettinen kurkistus Rooman kerrostumiin Basilica di San Clementessa

Jos minun pitäisi valita vain yksi kirkko, jossa käydä lasten kanssa, niin se olisi Pyhän Clementen basilika lähellä Lateraanikirkkoa. Siellä pääsee nimittäin kiinni Rooman kerrostumiin hyvin konkreettisella tavalla, sillä nykyinen kirkko on rakennettu 1600-luvulla vanhan 400-luvun kirkon päälle, joka puolestaan on rakennettu 100 ennen ajanlaskun alkua olevan antiikin temppelin päälle. Yläkirkossa voi ihailla Rooman herttaisinta ja iloisinta mosaiikkia, 1100-luvulta olevaa Elämänpuuta. Kirkossa on myös hieno kosmaattinen lattia ja Roomassa harvinaisia varhaisrenesanssin freskoja 400-luvulta. Lapsia kiinnostaa kuitenkin eniten käynti kirkon maanalaisessa kerroksessa, jossa pääsee pientä maksua vastaan (3 € muistaakseni aikuisilta) kulkemaan yli 2000 vuotta vanhan domuksen kapeilla käytävillä ja Mithareumissa, antiikin Mitran temppelissä. Mukaan kannattaa varata taskulamppu, jotta temppelin koristeista saa selvää ja liikkuminen kapeilla maanalaisilla käytävillä on helpompaa. Maan alla kuulee koko ajan myös maanalaisen lähteen solinaa, mikä tuo oman mystisen sävynsä kierrokseen.

10. Kylmiä väreitä ihmisen luilla koristellussa Cripta dei Frati Capuccini

Yli 4000 (!) munkin luurangoilla koristeltu Kapusiinimunkkien krypta Via Venetolla voi vetää hiljaiseksi kyynisimmänkin esiteinin. Kryptan kattolistat on tehty reisiluista, luista tehdyt kattokruunut roikkuvat sääriluun varassa, nikamista on rakennettu kuvioita kattoon. Yhden huoneen seinä on koottu lantioluista, toisen pääkalloista, kolmannen ristejä vartioi kahdeksan kapusiinimunkkien kuuluisaan ruskeaan kaapuun puettua luurankoa. Paikka ei sovi kaikkein herkimmille. Valitettavasti kryptaan pääsee nykyään vain (tylsähkön)  Kapusiinimunkkien museon kautta (pääsymaksu 8 euroa) ja sen huoneet kierretään ikään kuin väärässä järjestyksessä. Mutta se on epäilemättä yksi Rooman vaikuttavimmista paikoista, joten kannattaa käydä!

Roomassa on kuitenkin yksi tekeminen ylitse muiden: dolce vitasta nauttiminen!

Parasta Roomassa on kuitenkin niin lasten kuin aikuistenkin kanssa päämäärätön kuljeskelu kapeilla kujilla ja itse Roomasta nauttiminen. Ostakaa hyvästä gelateriasta erimakuinen jäätelö joka päivä (tai pari kertaa päivässä). Nauttikaa talvella kuumaa suklaata tai kreppejä terassilla. Syökää puu-uunissa tehtyä pizzaa. Kurkistelkaa kirkkoihin, sillä niissä voi olla vaikka Michelangelon veistoksia ja Rafaelin freskoja. Nauttikaa katutaide-esityksistä Trasteveren keskuspiazzalla. Jäätelö ja moni muu Rooman tarjoama dolce vita, suloinen elämä, olivat nuorten asiantuntijoitteni mielestä niin itsestään selviä huipputekemisiä Roomassa, ettei niitä kannata erikseen listata.

Katutaide-esitys Trasteveren piazzalla

Rooman piazzoilla näkee etenkin kesäiltaisin ihan huippuluokan katutaide-esityksiä.

Olisin kiinnostunut kuulemaan myös, mitä te suosittelisitte lapsille Roomassa. Jäikö joku puuttumaan?  Ja tietenkin kommentteja näistäkin ehdotuksista!

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marja
6 years ago

Kiitos, onpa kiinnostava lista! Italia jaksaa aina kiinnostaa, mutta olen ajatellut vain pikkukyliä ja -kaupunkeja. Viimeksi majailtiin Aricciassa ja vain käväistiin Roomassa. Tämän jutun jälkeen voisin kuvitella kyllä lähteväni lasten kanssa ihan Roomaan. Aiai, vähän kuume nousussa:)

Fransiina
Fransiina
6 years ago

Tämä lista taitaa suunnilleen olla meidän kevään Roomanreissun ohjelma 🙂 Valtava kiitos siis tästä jutusta!
Tuota futista jäin miettimään kun ajankohtana näyttävät pelaavaan AS Roma – Chievo (klo 16, paljonkohan aiemmin paikanpäälle kuuluu hakeutua jonottamaan?). Onkohan tuo mainitsemasi lippumyymälä edelleen paikallaan “Largo Argentinan kupeessa” ja missä hinnoissa nuo “edulliset perheliput” suunnilleen liikkuu? Tunnustan ettei mulla ole mitään käsitystä puhutaanko muutamasta kympistä, satasesta tai useammasta sadasta eurosta.

Fransiina
Fransiina
5 years ago

San Clemente maksoi aikuisille 10€, ipanat olivat ilmaisia.

Fransiina
Fransiina
5 years ago

As RomaChievo tuli karsottua myös
Curvan paikat 25/18€. Ihan kohtuullista. Ja cappuccina aikuiset 8.5€, lapset 5€. Kiitos vi nkeistä, on ollut mahtava reissu!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x