Image Alt

Blog

Sperlonga: kaunein ranta Rooman lähistöllä

Kiusaan teitä vielä yhdellä rantajutulla, vaikka pilkkihaalareissa mökeillä värjöttelevät Facebook-kaverini olivatkin jo sitä mieltä, ettei tarvis enää veistä haavassa kääntää. Tiistaina nimittäin teimme tyttären kanssa päivän rantaloman Sperlongaan, pittoreskiin pieneen rantakaupunkiin Rooman ja Napolin puolessa välissä. Ei siis ihan Rooman tuntumassa, mutta kuitenkin kohtuullisen matkan päässä niin, että päiväretki onnistuu.

Sperlonga

kaupunki_rannalta

Sperlongan rannat ovat Italian puhtaimpia.

Sperlongan nimi tulee latinan luolaa tai grottaa tarkoittavasta sanasta spelunca. Se oli jo muinaisten roomalaisten matkakohde, sillä se sijaitsi lähellä Appia Anticaa. Kuuluisin Sperlongan turisteista oli keisari Tiberius (keisarina 14 – 37), joka tykästyi paikkaan niin, että rakennutti sinne oman huvilan. Tiberiuksen kesämökin paikalla oleva museo ja Tiberiuksen luola ovat yhä paikan päänähtävyyksiä (en ole käynyt). Länsi-Rooman valtakunnan kukistumisen jälkeen 500-luvulla Sperlongan raunioissa ja luolissa piiloteltiin saraseeneilta. Keskiajalla kaupungin keskusta tuhottiin Hayreddin Barbarossan hyökkäyksessä (1534). Uudestaan matkailijoiden suosioon Sperlonga alkoi päästä vasta 1950-luvun puolessa välissä, kun valmistunut rantatie helpotti kaupunkiin pääsyä.
(Tämä kattava historiakatsaus perustuu lähinnä Wikipediaan ja Sperlongan kunnan virallisiin sivuihin. En ota vastuuta tietojen oikeellisuudesta.)

Sperlongassa ei oikeastaan ole katuja, vain rappusia.

DSC05754

albergo_kuja2017-05-31_04-35-52

Vaikka Sperlongan vanha kaupunki onkin varsin viehkeä kapeine kujineen ja portaineen, niin sekä muinaiset että nykyiset roomalaiset matkustavat sinne lähinnä sen rantojen vuoksi. Vanhan kaupungin alapuolella molemmin puolin on hienoja hiekkarantoja miltei silmänkantamattomiin. Rantojen kristallinkirkkaat vedet kuuluvat Italian puhtaimpia. Itse suuntaan yleensä kaupungista vasemmalle päin oleville rannoille, ne ovat yleensä vähemmän täynnä. Tälläkin kertaa päädyimme kohtuuhintaiseen Belvedereen, jossa kahden aurinkotuolin ja -varjon päivävuokra oli 20 euroa. Valitettavasti kuukausi oli juuri vaihtunut ja sesonki alkanut, edellisenä päivänä olisimme selvinneet 15:llä. Ja varmaan nytkin tinkimällä, sillä mitään tungosta rannalla ei ollut. (Viikonloppuisin tilanne on toinen, voin vakuuttaa.) Paikan molemmin puolin oli myös pikkuruiset ilmaiset kaistaleet, mutta baari, wc ja suihku oli varattu vain maksaville asiakkaille. Baaristakin sai ruokaa, mutta haimme lähiravintolasta paperitötteröön annoksen tuoreita friteerattuja mustekaloja (7 euroa).

Sperlongan rantaa

ranta

Rantatie Sperlongassa

 

Hienoa hiekkaa, kristallinkirkas – ja lämmin! – meri, kaunis kaupunki, hyviä rantaravintoloita ja gelaterioita: Sperlonga on aika täydellinen paketti. Tai no melkein, sillä uida (uida-uida) siellä ei voi. Aaltojen lisäksi uimisen esti turhan innokas hengenpelastaja, joka puhalsi pilliinsä ja viittilöi palaamaan rantaan päin heti, kun vesi ylettyi korkeammalle kuin polviin…

Miten tähän paratiisiin sitten pääsee Roomasta? Toisin kuin monille muille hienoille rannoille, Sperlongaan pääsee melko helposti julkisilla. Rooman Terminin asemalta lähtee nimittäin tunnin välein juna Fondi-Sperlongaan. Lipun hinta yhteen suuntaan on aikuiselta 6,90 ja matka kestää aikataulun mukaan tunnin ja 10 minuuttia. Muista kuitenkin leimata lippu ennen junaan menoa! Junan määräpää on yleensä Napoli. Fondin aseman edestä lähtee sitten bussi Sperlongaan, euron maksavan lipun voi ostaa kuljettajalta tai aseman baarista, jossa myydään myös junalippuja takaisin Roomaan. Sperlongassa kannattaa jäädä pois vanhan kaupungin alapuolella olevalla piazzalla. Bussit takaisin asemalle lähtevät siitä myös aina vartin yli tasatuntien.

Sperlongan piazza

 

Fondian aseman baarista ostettu paluuliput näyttivät tältä. Ja molemmat on sitten leimattava ja kannattaa sitten leimata ennen kuin kiipeää ylikulkusillan yli Rooman raiteelle.

Viimevuotisen käynnin perusteella menemällä autolla Sperlongaan ei voita ajassa eikä rahassa. Automatkaan saa varata nimittäin ainakin 2,5 tuntia ja enemmänkin, sillä rantatie on ruuhkainen ja onnettomuudet tukkivat koko tien. Sperlongassa ei myöskään ole lainkaan ilmaisia parkkipaikkoja. Tällä kertaa juna oli tosin mennessä 25 minuuttia myöhässä ja palatessa pysähtyi Latinan asemalle 40 minuutiksi syystä, jota ei meille junassa istuville matkustajille vaivauduttu kertomaan. (Vinkki: kannattaa ottaa jotain pientä purtavaa junaan…)
Ensi kerralla jään kyllä yöksi, Sperlongan monet ravintolat merenelävineen ovat takuulla vielä parempia illalla kuin lounaalla. Ja ehkä sitten maltan käydä siinä Tiberiuksen luolassakin.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
9 years ago

Kiva kuulla, mutta koittakaa nyt vielä pari astetta sitä lämpöä nostaa, etten ensi viikolla siellä ihan jäädy… Suomen loma lähestyy.
Aurinkoista ja mukavaa kesälomaa!

Heli
9 years ago

Näppäsin kyllä kuvan kännykällä paperitötteröannoksestanikin, mutta siitä tuli niin suttuinen, etten kelpuuttanut sitä noiden laatukuvien joukkoon :-). Siinä vaiheessa oli jo niin nälkä, ettei kameraa ehtinyt laukusta kaivamaan. Hyviä ne oli!

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Vaikka täällä Helsingissäkin on tällä hetkellä ihan suht' inhimillinen keli (n. 20 C, ja aurinkokin yrittää hieman paistaa), niin täytyy sanoa että mieluummin pötköttelisin Sperlongan biitseillä, ja ahtaisin jäätelöä kitusiini. Näitä sun juttujasi lukiessa nousee aina armoton matkakuume..

Onneksi tänään on viimeinen työpäivä ennen kesälomaa, eli ei haittaa vaikka ajatukset harhailee jo jossain muualla.
Aurinkoa teille:)

Terhi
9 years ago

Hei ens kerralla sitten myös kuva niistä mustekaloista paperitötterössä! Vaatii nimimerkki "ruokahullu" 😀

Näyttää kyllä kivalta lomakohteelta! Ja tuo yli-innokas uimavalvoja kuulostaa hyvinkin tutulta…

Vesa
Vesa
7 years ago

Sperlonga on kyllä ihan kiva, mutta yhtä päivää kauemmin siellä ei kyllä aika tahdo kulua. Ranta on upea, mutta ei mitenkään erikoisempi kuin esimerkiksi viereisen Gaetan 7 rantaa, samaa tasoa. Hintataso Sperlongassa on järjetön, varsinkin sesonkiaikoina. Ovathan ravintolat siellä ihan kivoja, mutta eivät oikeuta moiseen älyttömään hintatasoon. Olen käynyt (tai ajanut läpi) Sperlongassa kymmeniä kertoja, koska olen asunut talvikaudet 15 km päässä jo 7 vuoden ajan. Sperlongassa on hyvä mahdollisuus myös ratsastusharrastukseen, samoin kuin viereisessä Terracinan kaupungissa. Tiberiuksen “luola” on ihan Sperlongan kupeessa. Pelkkiä kiviraunioitahan ne ovat, eikä niissä oikeasti ole mitään nähtävää, vaikka nimi kalskahtaakin komealta. Viereinen museo on… Read more »

Kimmo
Kimmo
7 years ago

Onko Sperlongan lähellä jotain viihtyisää kylää jossa voisi asustella, varasimme juuri Sperlongasta 5 yöksi hotellin ja jos tekemistä ei löydy niin alkaa vähän jo ahdistaa.

Vesa
Vesa
6 years ago
Reply to  Kimmo

Noin 15 km päässä sijaitseva Gaeta on sopiva paikka asustella. Busseja sieltä Sperlongaan menee jatkuvasti. Niissä saattaa lukea Terracina, mutta kulkee Sperlongan kautta. Sperlongassa ei päivää kauempaa tahdo viihtyä. Rannan lisäksimsiellä ei juurikaan muuta ole 🙁 Noista vuoden 2014 kirjoituksista aika plajon on muuttunut. Ei noita junien kilometrihintaisia pikkulippuja enää ole. Lippujen ostaminen ei muutenkaan ole enää yhtä helppoa. Helpoiten saa asemien automaateista. Formian kaupunki on eräänlainen yhteysasema, siellä pysähtyvät niin paikallis- kuin pikajunatkin. Ei kuitenkaan luotijunat. Formiasta kulkee linja-autoja Gaetaan, Itriin, Terracinaan ja Sperlongaan. Formian juna-aseman edusta rakennettiin uuteen uskoon muutama vuosi sitten. Italialaiseen tapaan siitä tehtiin susi. Linja-autot… Read more »

Sunde
Sunde
7 years ago

Kiitos tästä blogikirjoituksesta! Teimme tänään 29.9. päiväretken junalla Roomasta Sperlongaan ja oli kyllä käymisen väärti paikka. Huikean kauniit maisemat – etenkin ylhäältä vanhasta kaupungista, kuvauksellisia kapeita kujia, kirkas ja lämmin merivesi, hienot hiekkarannat, hyvää ruokaa ja kaikin puolin leppoisa ja rauhallinen tunnelma (ainakin näin sesongin ulkopuolella ja arkipäivänä). Junalippu Roma Terministä Fondi-Sperlongaan 6,90€ (Minturnon suuntaan). Tärkeää huomioida näin sesongin ulkopuolella, ettei busseja Fondista Sperlongaan mene kovin usein. Me emme tätä olleet huomioineet ja olisimme joutuneet odottamaan melkein pari tuntia Fondin asemalla (ei kovin viehkeä paikka kuluttaa aikaa) ellemme olisi lyöttäytyneet yhteen muiden turistien kanssa ja saaneet kyytiä paikalle osuneelta tilataksilta… Read more »

Anu
Anu
5 years ago

Hei, mikähän on tilanne näin v. 2018 kesän kynnyksellä? Sperlonga päiväretkikohteena ja kulku sinne junalla Rooman keskustasta, onko vinkit ennallaan tai jokin muuttunut?

Sari
Sari
5 years ago

Hei, suunnittelemme matkaa Sperlongaan lokakuun puolivälissä. Kuinka lämmintä siellä on keskimäärin lokakuussa? Entäpä tarkeneeko meressä vielä uida?

Sirpa
Sirpa
5 years ago

Hei,
Blogisi on ihana ja tulen varmasti tutkimaan sen nyt läpikotaisin sillä,
olemme ensi kesänä menossa Italiaan lomalle. Lentoliput ovat Roomaan, mutta tarkoitus olisi lähteä Roomasta jonnekin sivummalle rauhallisempaan kylään, josta voi sitten tehdä päiväretkiä muualle. Katselin tuota Sperlongaakin sekä muita kyliä mitä olet esitellyt 🙂 Rantalomaa emme sinänsään ole hakemassa hakemassa, vaan tutustumaan makuihin ja maisemiin. Mies haluaa käydä Napolissa pitsaa maistamassa, hän on hurahtanut Italialaisiin pitsoihin, erityisesti Napolin tyyliin ja minä ole heikkona vanhoihin pikku kyliin 🙂
Voitko suositella joitan kyliä missä majoittua etenkin Rooman ja Napolin lähistöltä?

Hauskaa Joulunodotusta 🙂

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x