Instagram

Rooman nähtävyydet

Santa Maria in Aracoeli – kultaa ja kimallusta koruttoman kuoren sisällä

01/02/2018

Suomalaisiin yksinkertaisiin puukirkkoihin tottuneen silmään koristeelliset roomalaiskirkot voivat vaikuttaa varsin pröystäileviltä. Suomalaiset ovat myös ainoita, joiden olen kuullut usein päivittelevän italialaisiin kirkkoihin laitettua rahan ja työn määrää. Tällainen taloudellis-yhteiskunnallinen näkökulma tuntuu olevan täysin vieras kaikkien muiden kansakuntien edustajille, jotka vain huokailevat kirkkojen kauneuden edessä suomatta ajatustakaan sille, mitä kaikkea hyödyllistä koristeluun käytetyllä rahalla olisi voinut tehdä tai ovatko kaikki freskot, kullatut katot, veistokset ja pylväät tosiaankin tarpeen vai olisiko vähempikin riittänyt.

Rooman övereimmässä bling bling -kirkossa, Basilica di Santa Maria in Aracoelissa, ei kannata miettiä koristeluun käytettyä rahaa, vaan antaa vain suun loksahtaa auki sen kauneuden edessä.

Ara Coelin kirkko

Ara Coelin alttari

Ara Coelin kirkon runsasta koristelua

Santa Maria in Aracoelin basilika näyttää ulospäin vaatimattomalta, lähes karulta tiilikirkolta, mutta sisältä ei kultaa ja kimallusta puutu. Kirkon suurta ja häikäisevää kultaista kattoa korostaa noin tsiljoona kristallikruunua. Kristallikruunujen kaari reunustaa myös kultaista alttaria. Ylipäätään Aracoelin koristelussa on noudatettu periaatetta “Enemmän on parempi”. Joka puolella kirkkoa on kultaisia enkelipatsaita ja valkoisia veistoksia paaveista. Kupolin ja seinien freskot on kehystetty koristeellisin kaiverruksin ja keskuskäytävän reunusten kaaria koristavat kristallikruunujen lisäksi koukeroiset maalaukset. Ikunoissa on lasimaalauksia ja lattiamateriaalina on tietenkin kosmaattinen mosaiikki.

Tavallinen tallaaja häikäistyy varmasti jo kirkon runsaasta koristelusta, mutta freskojen joukossa on myös harvinaisia taideaarteita kuten Cavallinon fresko Madonnasta ja Jeesus-lapsesta ja bysanttilainen ikoni “Santa Maria in Aracoeli”.  Alttarin toisella puolen on keisari Augustusta esittävä fresko, toisen puolen fresko esittää Tiburin sibyllaa. Nämä kertovat siitä, että kirkko on 1200-luvulla kerrotun legendan mukaan rakennettu sille paikalle, jolla sibylla (naispuolinen oraakkeli) ennusti Kristuksen tulon keisari Augustukselle. Varmempien todistusten perusteella tämäkin kirkko on rakennettu antiikin Rooman aikaisen temppelin perustuksille. Sen paikalla on sijainnut ylijumala Juppiterin puolisolle Juno Monetalle omistettu temppeli. Lieneekö sattumaa, että juuri tässä temppelissä lyötiin antiikin Rooman kolikot. Monetasta on myöhemmin johdettu useissa kielissä rahaa tarkoittava sana (esim. englannin money).

Katosta ja seinien koristeissa toistuu myös Rooman vaakuna ja tuttu kirjainyhdistelmä S.P.Q.R. Tällekin on selitys: Santa Maria in Aracoeli on Roomn kaupunginvaltuuston (Senatus Populusque Romanus, SPQR) “oma” kirkko. Siis oikeastaan Rooman virallinen kirkko.

Ara Coelin kattoa

Ara Coelin runsasta koristelua

Aracoelin kirkon vasemman puoleisessa kappelissa on yksi niistä erikoisista kätketyistä aarteista, joita Rooma on pullollaan. Siellä nimittäin on kruunupäinen Santo Bambino (suom. pyhä vauva): nukkemainen kullattu (tietenkin!) puuveistos Jeesus-lapsesta. Tämän pikkupatsaan uskotaan tekevän ihmeitä: se voi toteuttaa sille esitettyjä toiveita. Tätä varten kappelissa onkin paperilappuja, joihin voi kirjoittaa oman haaveensa ja jättää sen Santo Bambinon toteutettavaksi. Jos ei pääse paikan päälle, toiveensa voi esittää Bambolinolle myös kirjeitse. Santo Bambinon molemmin puolin on laatikoita, jotka ovat täynnä kirjeitä ja paketteja, joita ihmiset ympäri maailmaa ovat Jeesus-vauvalle lähettäneet.

Tosin vitriinissä oleva Jeesus-nukke on jäljennös, sillä aito Bambolino ryöstettiin helmikuun 1. päivä 1994, eikä sitä ole löydetty. En tiedä, toimiiko jäljennös toiveiden toteuttajan tehtävissä yhtä hyvin kuin alkuperäinen Santo Bambino, joka sentään oli  Getsemanen puutarhasta peräisin olevasta oliivipuusta veistetty (!!). Kerron sitten, jos joku omista jättämistäni haaveista toteutuu! Joka tapauksessa kruunupäisessä, lahjotetuin jalokivin ja vaakunoin koristeltua viittaa kantavassa pulleaposkisessa Jeesus-vauvassa kiteytyy minusta jotain hyvin italialaista.  Eikä Aracoelin kirkkoon mikään vaatimaton kapaloissaan makaava Jeesus-vauva sopisikaan.

Bambino Gesu Ara Coelin kirkossa

Santo Bambino

AS Roman jalkapallofaneja saattaa kiinnostaa myös se, että kansallissankarin ja elävän legendan asemaan noussut jalkapallotähti Francesco Totti meni naimisiin Ilaria Blasin kanssa juuri Aracoelin kirkossa vuonna 2004. Aracoelin kirkossa tapahtuu myös Assasin Creed: Brotherhood -videopelin viimeinen tehtävä.

Santa Maria in Aracoelin karu julkisivu ja portaat

En tiedä, mitä Rooma on tehnyt minimalismiin taipuvaiselle suomalaissielulleni, mutta pidän nykyään Santa Maria in Aracoelin basilikaa yhtenä Rooman kauneimmista kirkoista. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Etenkin kun jokainen Roomassa kävijä kulkee takuuvarmasti sen ohi, sillä se sijaitsee Capitolium-kukkulalla hääkakuksi haukutun Vittorio Emmanuelen monumentin ja Piazza del Campidoglion (Capitoliumin museoiden) välissä. Ihan ilman vaivaa ei kirkon kauneudesta pääse nauttimaan, sillä kirkkoon on kiivettävä 124 jyrkähkö porrasta. Ylhäällä voi kuitenkin hengähtää ja nauttia upeista maisemista – ennen tai jälkeen häikäisevässä kirkossa käymisen.

 

Tykkää ja jaa:
 • Reply
  Jenna Valtari
  08/02/2018 at 12:39

  Tykkään kierrellä kirkkoja niiden arkkitehtuurin ja kauniiden yksityiskohtien vuoksi, vaikken uskonnollinen olekaan. Silti kirkoissa on usein rauhoittava tunnelma paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia näin kameraintoilijan näkökulmasta. Sama homma moskeijoiden kanssa. Upein näkemäni moskeija on kyllä Abu Dhabin Sheikki Zayedin Grand mosque, siellä sielu lepäsi!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   09/02/2018 at 07:59

   Olen usein miettinyt juuri tätä, että miksi temppeleissä ja moskeijoissa suorastaan kuuluu kierrellä turistina, mutta kirkkoihin on paljon vaikeampi houkutella ihmisiä (ainakin suomalaisia) ihan vaan katselemaan. Karttelin kirkkoja pitkään itsekin, koska en ole uskonnollinen ja ajattelin niiden olevan aika tylsiä. Mutta esimerkiksi Aracoelin kirkossa on aika vähän mitään näkyvästi uskonnollista koristelua: kultaiset katot ja kristallikruunut tuovat mieleen pikemminkin jonkun linnan salin kuin kirkon! Ja tosiaan, yksityiskohtia riittää kameraintoilijoille.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  10/02/2018 at 10:18

  Olen Roomassa käynyt lukuisissa kirkoissa, mutta en täällä. On todellakin vierailun arvoinen kohde eli laitetaampa nimi muistiin! Rooma nostaa päätään koko ajan miettiessä matkakohteita ja itselle Rooma on samalla oiva paikka tutustua kaiken muun kivan ohella historiaan, johon kirkot eittämättä kuuluvat.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   10/02/2018 at 15:51

   Minäkin kuljin tuon kirkon ohi kymmeniä – ellen jopa satoja, on se sen verran keskeisellä paikalla – kertoja ennen kuin päätin kiivetä portaat ja käydä sisällä. Kontrasti ulko- ja sisäpuolen välillä on aikamoinen! Ja tosiaan historiaa Rooman kirkkoihin mahtuu, kyllä niissä kannattaa käydä, vaikka katolisuus ei nappaisikaan.

 • Reply
  Anna-Maria K
  13/02/2018 at 14:06

  No huh. Onpa tosiaan komeaa! Kiinnostava kohde kaikinpuolin.

 • Reply
  Sari
  01/03/2018 at 13:14

  Oho ei ole tulla tullut käytyä, vaikka moneen Rooman kirkkoon on tullut astuttua. Usein käynyt juuri niin, että ulkoa ei näytä kummoiselta, mutta sisäpuoli upea. Laitetaan tämä(kin) listalle taas seuraavaa matkaa ajatellen.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   02/03/2018 at 11:13

   Ehkä ne portaat vähän karsii myös kävijöitä tässä kirkossa. Mutta kannattaa ehdottomasti kiivetä sinne katsomaan!

 • Reply
  Diana
  13/07/2018 at 16:33

  Nonni, viime vuonna kävelin portaat puoleen väliin elokuun lopun helteessä ja luovutin kun ajattelin, että ei siellä ole mitään kummempaa nähtävillä. Ensi kuussa jälleen Roomaan ja nyt kun tiedän paremmin niin takuulla kiipeän ylös asti. Kiitos, kiitos ja kiitos tästä blogista 🙂

 • Reply
  23 kirkkojen kätkemää aarretta Roomassa - Näkymiä vihreältä kukkulalta
  25/11/2018 at 16:59

  […] Kruunupäisessä, kultaisessa Bambolinossa kiteytyy minusta jotain peri-italialaista. Mutta ei Santa Maria in Aracoelin kirkkoon mikään vaatimaton vauva kapaloissaan sopisikaan, sillä se on kultaisine kattoineen, […]

Leave a Reply