Instagram

Rooman kätketyt aarteet

Salatut sisäpihat ja kätketyt käytävät: 5 kätkettyä pikkuhelmeä Roomassa

07/06/2018

Tämän blogin kantavana ajatuksena on alusta asti ollut kertoa Rooman vähemmän tunnetuista nähtävyyksistä – niistä kätketyistä helmistä, joissa ei ole tungosta eikä jonoja. Ja kuten jokainen Roomassa käynyt tietää, niitähän täällä riittää! Ikuisen kaupungin joka kulmassa tuntuu olevan jokin merkittävä kirkko tai antiikin aikainen raunio. Veikkaan, että matkaoppaissakin esitellyistä paikoista valtaosa jää käymättä, mutta lisäksi Roomassa on vielä sellaisiakin kuvankauniita pikkuhelmiä, jotka eivät edes matkaoppaisiin päädy. Tässä viisi käymisen arvoista salaista sisäpihaa ja kätkettyä käytävää, joissa kannattaa pistäytyä Rooman kaduilla vaellellessa.

1. Ospedale Nuovo Regina Margherita

Ospedale Nuovo Regina Margherita Trasteveressa tunnetaan turistisairaalana: sen ensiapuun tuodaan kaikki Roomassa itsensä loukanneet, kuumuudessa pyörtyneet tai muuten vain sairastuneet turistit. En siis toivo tarvetta itse sairaalalle kenellekään, vaikka sen sijainti onkin hyvä tietää (sairaalan pääsisäänkäynti osoitteessa Via Morosini 30). Mutta sairaalassa kannattaa ehdottomasti pistäytyä Piazza San Cosimaton – suosikkipiazzojani Roomassa muuten – vieressä olevan portin kautta. Siitä pääsee nimittäin aikamatkalle hiljaiselle keskiaikaiselle sisäpihalle, jolla Trasteveren hälinä jää hetkessä taakse.

Eikä tässä vielä kaikki: sisäpihalta pääsee ihailemaan ensimmäisellä vuosituhannella rakennettuja käytäviä kaarineen ja freskoineen. Kuningatar Margheritan sairaala on nimittäin rakennettu 900-luvulla rakennettuun vanhaan luostariin. Se on ehdottomasti Rooman, ellei jopa maailman, kaunein sairaala. Ja kyllä, sinne voi vapaasti mennä aina kun portti on auki.

2. Galleria Sciarra

Yksi Rooman kauneimmista sisäpihoista, henkeäsalpaavan upea Galleria Sciarra, sijaitsee ihan Rooman suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvan Trevin suihkulähteen vieressä. Sen ohi kulkee siis satoja, ellei jopa tuhansia turisteja päivässä, mutta vain murto-osa eksyy paikalle, sillä Galleriaa Sciarraa ei löydy matkaoppaista. Runsaasti koristellulle jugend-sisäpihalle kannattaa kuitenkin varta vasten hakeutua, sillä ainakin itse nautin siitä enemmän kuin täpötäydestä Trevin aukiosta.

3. La Piccola Londra

“Pikku-Lontoo” ei varsinaisesti ole mikään käytävä, vaan ihan oikea pieni kadunpätkä. Mutta koska se on kuitenkin suljetun portin takana, eikä sen olemassaolosta moni tiedä, sopii se tähän juttuun mainiosti. Vuonna 1909 valmistunut La Piccola Londra Flaminiossa poikkeaa arkkitehtonisesti Rooman katukuvasta täysin. Sen rivissä olevat erillistalot etuovelle johtavine portaineen ja takana olevine pikku puutarhoineen ovat sellaisia, joita voisi löytää Lontoosta, josta malli tähän kaupunkisuunnittelukokeiluun on haettukin. “Pikku-Lontoon” vuoksi ei ehkä erillistä matkaa Flaminioon kannata tehdä, mutta jos sattuu käymään Stadionilla tai vaikka MAXXIn modernin taiteen museossa, niin kadulla kannattaa pistäytyä. Tai jos haluaa hetkeksi pakoon Rooman kaoottisia katuja, graffitein sotkettuja seiniä ja roskia siistiin keskiluokkaiseen englantilaistunnelmaan.

La Piccola Londran katuosoite on Via Bernardo Celentano, Via Flaminian poikkikatu. Portti aukeaa napakalla tönäisyllä.

4. Passetto del Piscione (Campo de’ Fiori)

Campo de’ Fiori on päivisin Rooman suosituimpia toreja ja iltaisin etenkin Roomaan juhlimaan tulleiden suosiossa. Vaikka Campo de’ Fiorin ympäristö onkin nykyään enimmäkseen matkamuistomyymälöiden ja turistirysien täyttämää, alueelle mahtuu kuitenkin sellaisia kätkettyjä helmiä, jotka muistuttavat tämänkin alueen pitkästä historiasta. Tällainen on esimerkiksi puolen minuutin kävelymatkan päästä torilta sijaitseva Passetto del Piscione. Helpoimmin tälle salaiselle käytävälle löytää, kun suuntaa Campo de’ Fiorin kulmasta viehättävien vanhojen rakennusten reunustamalle Piazza del Piscionelle. Käytävä lähtee sen vanhimman näköisen ruskean talon vierestä. Sisäänkäynti ei ehkä houkuttele, mutta käytävän sisäpuolen freskot saavat varmasti yllättymään! Siniselle pohjalle maalatut pulleat enkelit muistuttavat, miten sulassa sovussa Rooman historian kerrostumat elävätkään. Tämäkin vilkkaalta turistialueelta lähtevä salainen pikkukäytävä on rakennettu 1300-luvulla antiikin aikaisen Pompeijin teatterin päälle.

5. Arco degli Acetari

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä sisäpiha, jonka kuva löytyy useista postikorteista. Myös niistä, joissa lukee Trastevere, vaikka sisäpiha sijaitseekin toisella puolen Tiberia, lähellä Campo de’ Fioria sekin. Eikä mikään ihme, sillä onhan tämä idyllinen, Rooman oransseissa eri sävyissä hehkuva sisäpiha oliivipuineen, pyykkinaruineen ja mukulakivineen kuin elokuvakulissi! Pihalle parkkeeratut skootterit ja roskapussit kielivät kuitenkin, että siellä taloissa asuu oikeita ihmisiä. Nimi, “etikanvalmistajien holvi”, puolestaan kertoo, minkä alan käsityöläisiä paikalla on keskiajalla ollut.

Arco degli Acetari on osoitteessa Via del Pellegrino 19.

Piditkö näkemästäsi?

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda. Lue ohjeet täältä.

Minut löydät Instagramista käyttäjätunnuksella @kukkulalta (https://www.instagram.com/kukkulalta/). Kannattaa seurata, sillä Instassa jaan useammin kuvia Rooman ja Italian kätketyistä aarteista kuin mitä blogiin tulee kirjoiteltua!

instagram-travel-thursday-FIN-300x300

 

 

Tykkää ja jaa:
 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  07/06/2018 at 18:52

  Tällaiset paikallisen “salaiset omat vinkit” ovat kyllä aivan parhaita juttuja, mistä inspiroitua matkailussa. Näen jo sieluni silmin itseni vaeltamassa seuraavan kerran tuolla Campo di Fiorin salakäytävässä, kun samalla käyn nauttimassa lempitorini tunnelmasta ennen sukeltamista olutbaarien maailmaan tutkimaan italialaisia artesaanioluita 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/06/2018 at 06:44

   Salakäytävä on kovin lyhyt, joten kovin isoksi jano ei pääse sillä kasvamaan 🙂 Siltä pääsee ympäristön hiljaisimmalle kadulle, kivenheiton päähän Rosciolin mainiosta leipomosta, jossa voi nautti kaupungin parhaimpiin kuuluvaa palapizzaa.

 • Reply
  Jonna Lempipaikkojani
  10/06/2018 at 06:26

  Tiedän kenen blogista Rooman vinkit etsin, jos kaupunkiin joskus pääsen. Ihailen aina kuviasi instankin puolella. Vanhoissa kujissa on sitä jotakin. Minuakin kiehtoo juuri tuollainen historian ja nykyisyyden kerrostumien. Ajatella, että siellä voi ihan vaan kadulla törmätä 1300-luvun freskoihin! Kiehtovaa.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/06/2018 at 06:45

   Rooma yllättää aina! Kiitos kivasta kommentista ja toivottavasti pääset Rooman vanhoille kujille pian vaeltelemaan!

 • Reply
  Noora | Kerran poistuin kotoa
  10/06/2018 at 08:13

  Mun Rooma-kuume paheni taas pari astetta. Pari kertaa siellä olen käynyt ja se kuuluu ehdottomiin suosikkikaupunkeihini. Mutta enpä näistä paikoista ollut kuullutkaan! Pistän tämän postauksen korvan taakse seuraavaa Rooman-reissua varten. En tosin tiedä koska se koittaa, mutta toivottavasti mahdollisimman pian 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/06/2018 at 06:48

   Roomassa riittää niin paljon nähtävää, ettei tällaiset “tavalliset” sisäpihat ja keskiaikaiset freskot oppaisiin mahdu 😉

 • Reply
  Travelloverin Annika
  10/06/2018 at 16:23

  Ihan mielettömiä paikkoja! Juuri yksi tuttuni kysyi Rooman-vinkkejä. Olen vähän huono niitä antamaan, joten vinkkasin blogisi ja Oppaan Roomaan. Tämän jutun linkin lähetin heti. Taiteilijatyypille ihan huikeita valokuvattavia, jos ei muuta. Pitäisi itsekin useammin vain hakeutua kaiken maailman porttikongeista sisään katsomaan, mitä niiden kätkössä on. Napakoita potkuja pitänee myös alkaa harjoitella. Kiltille suomalaiselle kun suljettu portti on useimmiten este.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/06/2018 at 07:01

   Kiitos jakamisesta! Täytyy myöntää, että minullekin on vaikea mennä toisten sisäpihoille ja porteille kolkuttelemaan. Kun ensimmäisen kerran kävin tuolla sairaalassa, niin odotin koko ajan, että joku vahtimestari tai ylihoitaja tulee huutamaan ja häätämään pois. Eihän nyt sairaalassa kuka tahansa voi kameroineen hiippailla!

 • Reply
  Mari
  19/06/2018 at 17:25

  Hei,
  Osaatko kertoa minulle, koska Italian alemyynnit kesäisin käynnistyy? Olemme menossa Pohjois-Italiaan Alban lähelle heinäkuun alussa ja kiinnostaisi tietää, onko Italiassa heinäkuussa alemyynnit?
  Yt. Mari

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   20/06/2018 at 06:06

   Ah, alennusmyynnit. Niille on Italiassa tosiaan säädelty aika, joka vaihtelee alueittain. Tänä kesänä kesäale näyttää alkavan koko Italiassa Sisiliaa lukuunottamatta 7. heinäkuuta ja loppuvan alueesta riippuen elo-syyskuussa.

 • Reply
  Terhi | VAGABONDA
  23/06/2018 at 08:08

  Ihania vinkkejä! Pikku Lontoo on hauska erikoisuus Italiassa, mutta näistä suosikkini olisi varmasti ainakin näiden kuvien perusteella Arco degli Acetari. En ihmettele yhtään, että noin pittoreski sisäpiha on päätynyt postikortteihin!

 • Reply
  Kati / Lähinnä kauempana
  06/07/2018 at 21:03

  Sun blogi on kyllä ihan paras, mitä tulee Rooman matkailuun. Ihania paikkoja ja sisäpiirin vinkkejä! Mun suosikki noista oli Galleria Sciarra. Upea!

Leave a Reply