Image Alt

Blog

Rooman parhaat ilmaiset näköalapaikat TOP 5

Lähes kaupungin kuin kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat sellaiset paikat, jossa kaupunkia pääsee katselemaan ylhäältä käsin. Myös suuri osa Roomassa käviöistä jonottaa ja maksaa kiivetäkseen 551 porrasta Pietarinkirkon kupolin kattotasanteelle tai hääkakuksi haukutun Il Vittorianon muistomerkin näköalatasanteelle. Molemmista aukeaa mahtavat näkymät Rooman yli. Mutta Roomassa on myös monia näköalapaikkoja, joissa alapuolella levittäytyvää kaupunkia voi ihailla ihan ilmaiseksi ja jonottamatta – onhan Rooma rakennettu kukkuloille. Seuraavassa viisi upeaa näköalapaikkaa, jonne voit napata mukaan vaikka pullon kuohuvaa tai muut eväät ja kilistellä ystäväsi kanssa Rooman siluettia vasten.

1. Gianicolon kukkula

Pariskunta Gianicolon muurilla

Janus-jumalalle omistettua Gianicolon kukkulaa (joskus myös muodossa Janiculum) Trasteveren yläpuolella sanotaan Rooman kahdeksanneksi kukkulaksi. Se kuuluu mielestäni jokaisen Roomassa kävijän must-paikkoihin, sillä se on sieltä avautuu ehdottomasti parhaat näköalat Rooman yli.

Gianicololla voi tehdä todellisen näköalakävelyn. Riippuen siitä, mistä kohdin kukkulalle nousee, kierroksen voi aloittaa joka Bramanten Tempietton (suom. pikku temppeli) kohdalta tai Rooman suurimman suihkulähteen Fontanone dell’Acqua Paolan edestä: molemmista aukeaa henkeäsalpaavat näkymät Rooman yli. Siitä voi jatkaa plataanien reunustamaa Passegiata del Gianicoloa pitkin kohti Piazzale Giuseppe Garibaldia. Tältä aukiolta voi ihailla Roomaa vielä esteettömämmin. Aukion toiselta puolelta näkyy Pietarinkirkko. Kukkulan reunaa pitkin voi edelleen jatkaa maisemia ihaillen Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten ohi – jonka terassilta myös on mahtavat maisemat – kohti majakkaa ja vaikka siitä eteenpäinkin. Yksikin näistä paikoista saa takuulla yhtymään näkemykseeni siitä, että Gianicoloa ei kannata missata Rooman matkalla!

Kävellen Gianicololle kannattaa nousta Trasteveresta Vicolo del Cedron päässä olevia portaita pitkin ja sitten tien yli ja edelleen Via di Porta San Craziota pitkin ylöspäin, jolloin saapuu Acqua Paolan suihkulähteen viereen. Nousu on etenkin kesäkuumalla tuntuva, mutta kukkulalle pääsee myös minibussilla 115 Trasteveren suunnasta ja bussilla 870 Vatikaanin suunnasta.

2. Appelsiinipuutarha

appelsiinipuutarha

Aventinuksen kukkulalla oleva Parco Savellon eli Giardino degli Arancin, Appelsiinipuutarhan, näköalaterassilta voi ihailla samaa näköalaa kuin Gianicololtakin, mutta toiselta puolen. Terassille näkyy niin alhaalla virtaava Tiber,  Ostiensen Gasometro, Pietarinkirkko, Villa Lante kuin Il Vittorianokin. Jos terassilla on tungosta voi mennä Santa Sabinan kirkon toisella puolen olevaan puistoon, jossa myös on appelsiinipuita ja hienot näkymät – ellei häiritse, että sen penkeillä saattaa nukkua joku koditonkin. Ja Aventinuksen kukkulalla ei tietenkään kannata käydä kurkkaamatta kuuluisasta Piazza dei Cavalierin avaimenreiästä, vaikka sitä varten joutuu usein vähän jonottelemaankin.

Kaunein reitti Appelsiinipuutarhaan lähtee Circus Maximukselta.

3. Piazza Campodiglio

Forum Romanum Capitoliumin kukkulalta nähtynä

Michelangelon suunnittelema tyylikäs piazza Capitoliumin kukkulalla kannattaa ottaa myös Rooman käyntikohteisiin, vaikka ei siellä olevaan Capitoliumin museoihin  suunnittelisikaan menoa. Itse piazza on käymisen arvoinen, mutta lisäksi sieltä avautuu mitä parhain näköala antiikin Rooman Forum Romanumin ylle. Tätä näkymää voi ihailla niin Piazza del Campidoglion Niilin suihkulähteen vasemmalla puolen kuuluisan Romulusta ja Remusta imettävän susipatsaan jäljennöksen vieressä olevalla terassilla kuin suihkulähteen vasemmalta puolen käytävällä aukiollakin. Jälkimmäinen on vähemmän tunnettu ja sieltä näköala on todella mahtava mihin aikaan päivästä tahansa! Michelangelon suunnittelemien portaiden yläpäästä voi ihailla yhtä Rooman liikennejärjestelyiltään kaoottisinta liikennesumaa ja Teatro Marcelloa. Hyvällä tuurilla aukiolta pääsee myös suoraan Santa Maria in Aracoelin kirkkoon, jonne tosin kannattaa myös kavuta kapeammat vanhemmat portaat.

4. PincioPiazza Popolo Pincion kukkulalta

Pincion kukkulan näköalatasanne Piazza Popolon yläpuolella ennen Villa Borghesen puistoa on Rooman romanttisimpia paikkoja. Se täyttyy romantiikannälkäisistä pariskunnista auringonlaskun aikaan ja se on myös suosittu hääkuvauspaikka. Mutta eivät Pincion näköalat ole ollenkaan hullumpia myöskään päivänvalon aikaan.

Portaat näköalatasanteelle lähtevät Piazza Popololta.

5. Largo Gaetana Agnesi

Colosseum ylhäältäpäin

Colosseum kuuluu varmasti jokaisen Roomassa kävijän pakollisiin nähtävyyksiin. Mutta minusta se on parhaimmillaan ulkoapäin ja mielellään hieman maantasaa korkeammalta nähtynä. Largo Gaetan Agnesin aukio ei ole ehkä niitä korkeimpia näköalapaikkoja Roomassa, mutta siltä saa kuvaan koko Colosseumin ja halutessaan myös pala Palatiniumin kukkulaa. Mitäpä jos ihailisitkin tätä antiikin Rooman kuuluisinta amfiteatteria sinne jonottamisen sijaan ylhäältä päin ja nostaisit sille vaikka kuohuviinilasillisen kaikessa rauhassa? Sillä upeahan se on.

Näköalatasanteelle pääsee Colosseumin metroaseman vierestä portaita pitkin tai metroaseman sisältä liukuportaita pitkin. Vielä rauhallisempi aukio on tien toisella puolen, mutta en tiedä sen nimeä.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sari
6 years ago

Itse muistan tutkailleeni näköaloja colosseumin tasanteelta ja vatikaanissa kirkosta käsin. Tuossa oli lisää hyviä vinkkejänäköalapaikoista. Rooman käynnistä on aikaa. Voisi sinne taas jälleen palata.

Kohteena maailma / Rami

Mahtava postaus Heli! Tällaiset paikallisen vinkit ovat kullanarvoisia matkaa suunnitellessa – mulle kävisi näistä kaikki 🙂

Jenna / Huge passion for life

Tuo Pincion kukkula oli erityisesti mieleeni. Näkymä vain miellytti silmää kuumana kesäpäivänä! Noista tuo appelsiinipuutarha näyttää ihanalta. Pitääkin laittaa se muistiin, jos joskus vielä Roomaan eksyy.

Leena
Leena
6 years ago

Mahtavia vinkkejä taas, kiitos. Olen ensi viikolla menossa Roomaan ja blogiasi olen lukenut viime aikoina erityisen ahkerasti.

VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA

Vitsit sun vinkit on kyllä olleet ahkerasti auki mulla, täältä oon lukenut niin monta hyvää Rooman vinkkiä tuleville reissuille huhtikuulle ja kesäkuulle. Taas sain hyvän idean näköalapaikoista!

Sanna I Seven Seas
6 years ago

Kun yhtenä kauniina päivänä pääsen Roomaan, niin haluan nähdä sen just noilta paikoilta. Colosseumin näkemisestä oon haaveillut jo lapsesta saakka ja vaikka Italiassa muutoin olen käynyt ja rakastan maata, niin Roomaan ei ole tieni vielä vienyt 😉 I´ll let you know!

Tiina / Makuja ja seikkailuja

Nykyään koitan aina ennen matkalle lähtöä löytää kohteen parhaat kuvauspaikat ja nimenomaan sellaisia paikkoja joista näköala kaupunkiin on hyvä muttei välttämättä kuitenkaan se kaikkein suosituin ainakaan turistien näkökulmasta. Rooma on ehdottomasti must see listallani, laitan takuulla tämän postauksesi korvantaakse! 🙂

Martta / Martan matkassa

Kiitos hyvistä vinkeistä ja mikä parasta ilman jonoa ja ilmaisia! Nämä tallennettu. Noi näköalat on kanssa mun juttu! Tykkään aina tutustua kaupunkiin korkealta, niin saan siitä paremman kuvan ja tietenkin ne maisemat!

Emilia/Matkan varrella

Rooman näköalapaikat on ihania, nämä olivat kaikki tuttuja paikkoja, tuo Appelsiinipuutarha on mun suosikki. Onko mitään parempaa kuin katsoa auringonlaskua kukkulalta

Mikko |Shangri-la.fi

Aivan loistavia vinkkejä. Gianicolon kukkula pääsee ainakin huhtikuussa käyttöön, sopivasti kun Trasteveressa majaillaankin. Onko kokemusta Pietarin kirkon kupoliin kiipeämisestä aamuvarhaisella? Pääseekö silloin ilman jonoja ylös ihailemaan maisemia?

Mikko |Shangri-la.fi

Kiitti vinkistä, tämänpä taidankin toteuttaa. 🙂

Johanna
Johanna
6 years ago

Hieno blogi on kuin tilauksesta löytynyt. Kiitos kovasti!

Arsi
Arsi
5 years ago

Huomenna tullaan 🙂 Nämä sinun vinkkisi ovat kullanarvoisia,iso kiitos!!!

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x