Subscribe & Follow

Rooma Rooman kätketyt aarteet Rooman nähtävyydet

Rooman hyytävimmät paikat, TOP 5

31/10/2015

Halloweenia juhlitaan Roomassakin, kaupoissa on jo viikkoja ollut luurankopukuja ja muita teemaan sopivia asuja niin lapsille kuin aikuisillekin. Mutta ikuisessa kaupungissa voi Halloween-koristeiden lisäksi nähdä ihan aitoja pääkalloja, luurankoja ja hautakammioita muulloinkin kuin pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivänä. Tässä lista viidestä puistattavasta paikasta, joissa kävin tällä viikolla. Mitkään Halloween-asut, -koristeet tai -ruoat eivät näiden jälkeen tunnu miltään!

1. Kapusiinimunkkien krypta (Cripta dei Frati Cappuccini)

Rooman ehdottomasti makaaberein paikka on Kapusiinimunkkien hautakammio, jonka huoneiden seinät on koristeltu ihmisen luilla, luurangoilla ja pääkalloilla. Koristeisiin on käytetty yli 4000 munkin luurangot. Kryptan kattolistat on tehty reisiluista, luista tehdyt kattokruunut roikkuvat sääriluun varassa, nikamista on rakennettu kuvioita kattoon. Yhden huoneen seinä on koottu lantioluista, toisen pääkalloista, kolmannen ristejä vartioi kahdeksan kapusiinimunkkien kuuluisaan ruskeaan kaapuun puettua luurankoa.

Nykyisen sisäänkäynnin ensimmäisen huoneen perällä on luukasan ja kolmen hupullisen luurangon päällä kyltti, jossa lukee “Me olimme kerran sellaisia kuin te nyt. Te tulette kerran sellaisiksi kuin me nyt”. Hrrr.

Tähän aavemaiseen kryptaan pääsee nykyään vain Kapusiinimunkkien museon kautta, mutta 8 euron pääsymaksu karsii kävijöitä niin, että luita saa tarkastella ihan rauhassa. Itse museo tarjoaa tietoa kapusiinimunkkien historiasta ja nykypäivästäkin ja onpa siellä yksi upea Caravaggion maalauskin. Siinäkin on pääkallo.

Cappuccini-con-abiti

Museo e Cripta dei Frati Cappuccini, Via Veneto 27, avoinna 9 – 19, pääsymaksu 8 € (alle 18-vuotiailta ja yli 65-vuotiailta 5 €)

2. Kiirastulessa olevien sielujen museo (Museo delle Anime in Purgatorio)

Pieni koristeellinen kirkko Chiesa del Sacro Cuore di Gesù in Prati pitää sisällään museon, jonka luulisi kiinnostavan paranormaaleihin ilmiöihin ja aaveisiin uskovia. Sinne on nimittäin tallennettu kiirastulessa kärsivien sielujen viestejä haudan takaa: rukouskirjaan ilmestyneitä sormenjälkiä, pöytään palanut kädenjälki, vainajien vaatteisiin ilmestyneitä outoja jälkiä. Niiden ääreltä tulee melkein kiire ulos auringonpaisteeseen.

Museo delle Anime in Purgatorio, Lungotevere Prati 12, avoinna klo 9 – 12 ja 16 – 19, ei pääsymaksua

3. Chiesa di Santo Stefano Rotondo

1500-luvulla Mithran temppelin päälle rakennettu Santo Stefano Rotondo on Rooman ensimmäinen pyöreä kirkko, mutta sen kaunis arkkitehtuuri puukattoineen ja pylväineen jää kirkon seiniä koristavien freskojen varjoon. Freskoista ei todellakaan puutu verta ja suolenpätkiä, ne nimittäin esittävät mitä julmimpia tapoja, joilla marttyyreja on tapettu: kaatamalla sulaa metallia suuhun, keittämällä elävältä, hautaamalla elävältä, leikkaamalla rinnat irti. Kirkko kannattaa jättää siis väliin, jos tulee helposti huonovointiseksi tai näkee painajaisia, sillä freskot eivät sovi heikkovatsaisille!
keitettyseina

Via di Santo Stefano Rotondo 7 (10 minuutin kävely Colosseumilta) Auki päivittäin 9 – 13 ja 14 – 17.

4. Santa Maria dell’Orazione e Morte

Murhat eivät ole olleet Rooman historian harvinaisia ja etenkin renesanssiaikaan Tiberissä kellui tuon tuostakin ruumiita, jotka olivat tulleet yön aikana matkansa päähän. Tiberin rannalla sijaitseva Santa Maria dell’Orazione e Morte, “Rukouksen ja kuoleman kirkko” kalasti ruumiit joesta ja hautasi ne tuntemattomat vainaat, joiden perään kukaan ei kysellyt. Kirkko on koristeltu aavemaisilla kuvilla ja pääkalloilla. Kuolevaisuudesta muistuttaa täälläkin sisäänkäynnin vieressä luurangoin koristeltu kyltti, jossa lukee “Tänään minä, huomenna sinä”. Valitettavasti kirkkoa joutuu tällä hetkellä ihailemaan vain ulkopuolelta, sillä se on tällä hetkellä restauroitavana, eikä työn valmistumisesta ole tietoa.

paakallo

Sisäänkäyntiä koristaa tietenkin pääkallo

tanaanmina

5. Katakombit

Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, Rooman katakombeissa ei Domitillan katakombeja lukuunottamatta näy vainajien luita. Mutta kymmenien kilometrien pituiset maanalaiset käytävät täynnä tyhjiä hautakammioita riittävät itsessäänkin aiheuttamaan väristyksiä ja ansaitsevat tulla mainituksi tällä listalla. Katakombeihin on haudattu kuitenkin tuhansia ihmisiä, joista osa on surmattu julmalla tavalla.

Katakombeista suosituin on luultavimmin Via Appia Anticalla oleva San Callisto, sen ja muidenkin katakombien aukioloajat voi tarkistaa tästä aikaisemmasta postauksestani.

Tykkää ja jaa:
RSS
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sini Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Sini
Guest
Sini

Hei kiitos tästä postauksesta. Kaupungin tämä puoli kiehtoo kovasti 🙂