Image Alt

Blog

Roomalainen tori: kaikki tarpeellinen saman katon alla

Joskus blogin alkuvaiheessa valittelin, kuinka kauan ostoksiin menee, jos ne tekee ainoalla oikealla tavalla eli ostamalla leivät leipomosta, lihat lihakaupasta, hedelmät ja vihannekset vihanneskaupasta, juustot ja leikkeleet omasta kaupastaan jne. Valitettavasti (?) olen itsekin Italian vuosieni jälkeen yhä vakuuttuneempi, että se on oikeastikin ainoa oikea tapa, ainakin jos haluaa saada parempaa ruokaa. Supermarkettienkin valikoima on ihan kohtuullinen, mutta ei niiden hedelmät, vihannekset ja lihat vedä vertoja pikkukauppojen tuotteille. En aiemmin tiennytkään, että jauhelihoissakin voi olla niin suuria eroja…Lisäksi asiointi pikkukaupoissa tulee usein jopa halvemmaksi kuin marketissa. Supermarketit tai kehätien hypermarketitkaan eivät siis vaihtoehto, jos haluaa saada kaikkea saman katon alta, vaan silloin suunnataan torille. (Toritkin ovat täällä katollisia, heh.)

Lähistössäni on kaksi ulkonäöltään ja tunnelmaltaan varsin erilaista toria. Toinen on melko uusi, pienehkö ja siisti. Tavallisten vihannes-, kala- ja lihakojujen lisäksi siellä on myös luomutuotteisiin erikoistunut koju.
Ja se toinen tori taas muistuttaa lähinnä slummien hökkelikylää. Mutta se on ISO ja sieltä saa kaikkea. Siis ihan kaikkea.

Tuoreiden vihannesten, hedelmien, kalan, äyriäisten, lihan, leikkeleiden, juustojen, leipien, oliivien ja muiden normitorituotteiden lisäksi monet kojut myyvät mm. maitoa, säilykkeitä, oliiviöljyä ja hunajaa, joten niitäkään ei tarvitse erikseen marketista hakea. Ja tietenkin viiniä. Kätevissä perhekoon pulloissa tai suoraan säiliöstä joko asiakkaan omaan tai erikseen ostettavaan (muovi)pulloon. Tai gallonaan, keskimääräinen litrahinta on 2,40. 

Ruoka-aineksien lisäksi kojuista löytyy siivousvälineitä, kukkia, lastenvaatteita, uusia vaatteita, käytettyjä vaatteita, käsilaukkuja, rintaliivejä (Hämmästyttävää kyllä, monet italialaiset ostavat alusvaatteensa torilta. Tässä suhteessa en ole italialaistunut.), kenkiä, sukkahousuja, kattiloita, maitokannuja, talouspaperia, hammastahnaa…Mitä torilta ei löydy, sitä ei (välttämättä) tarvitse.

Jos siis haluat käydä aidolla italialaisella torilla, niin unohda Campo de’ Fiori. Kyllä senkin vihannespuoli on ihan ok, mutta ne minipulloissa myytävät limoncellot ja oliiviöljyt, ylihintaiset aurinkokuivatut tomaatit ja muu turistikama eivät kuulu oikean torin valikoimaan. Jokaisessa roomalaisessa kaupunginosassa on ainakin yksi oikea, kunnon tori, joka saattaa näyttää epäilyttävältä päältä päin, mutta ei ole silkkoa sisältä. Vaikka täytyy myöntää, että itsekin ostan kalani mieluummin siltä uudelta ja siistiltä torilta…
Mutta tuolla suurella torillanikin saa esimerkiksi ilmakuivatun kinkun, juustot ja muut halutessaan myös vakuumiin pakattuna (sotto vuoto), jolloin se kestää hyvin kuljetuksen Suomeenkin. Ja suuri osa myyjistä on itse kasvattanut vihanneksensa ja lihat ja kalatkin tulevat sukulaisilta tai muuten myyjien tuntemilta tuottajilta ja kalastajilta.

Aikaa torilla ei tosin paljoa säästä pikkukaupoissa kiertelyyn verrattuna, sillä jokaiseen kojuun on toki jonotettava erikseen. Mutta koko torilla käynti on yhä sellainen elämys, että siihen mielellään varaakin aikaa. Ja jos nälkä tai jano välillä iskee, niin usein siihenkin on tarjolla helpotusta.

Mercato Gianicolense
Piazza San Giovanni di Dio (Circovallazione Gianicolense, perille ratikalla 8 ja bussilla H)
Avoinna ma – la klo 6 – 14

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x