Image Alt

Blog

Rooma marraskuussa

Pitäisikö maalata rasti seinään: kuukausikatsaus jo seuraavan kuun toisena kolmantena päivänä (lykkääntyi sittenkin)! Rooman marraskuu näytti ja tuntui tältä:

Sää Roomassa marraskuussa alkoi olla jo syksyisen sateinen. Ajoittain hyvin sateinen: pääsimme nauttimaan taas Rooman tulvista ja niiden seurauksena liikennekaaoksesta.
Mutta Rooman sateet ovat vähän samantyylisiä kuin tropiikissa: kerralla tulee vettä kaatamalla, mutta sade ei (yleensä) kestä kauan. Joten aurinkoisiakin päiviä marraskuussa riitti. Marraskuun viimeisenä päivänä oli vielä 22 astetta lämmintä.

Piazza Popolon suihkulähde marraskuisena lauantaina.

Torille ilmestyivät vihannesten, klementiinien ja omenien rinnalle ensimmäiset appelsiinit. Suomessa en ollenkaan tajunnut, että appelsiineillakin – tai ylipäätään eri hedelmillä – on kautensa. Täällä niitä ei kannata ostaa kesällä. Appelsiinit ovat talven hedelmä.

Marraskuu on myös vino novellon aikaa. Vino novello on Italian vastine Beaujolais Nouveaulle, vaikka sitä ei niin tarkkaan marraskuun kolmantena torstaina julkistetakaan. Melkein joka vuosi tulee pullo tuoreesta sadosta valmistettua viiniä ostettua, vaikka asiantuntemukseni ei riitäkään sen perusteella arvioimaan kuluvan vuoden viinien laatua. Hirveetä litkuahan se muuten on. Mutta jos jossain päin Italiaa sattuu kohdallenne Festa di Vino Novello, niin kannattaa pistäytyä! Kuten muillakin ruokafestoilla.


Roomalainen ruoka on kuin tehty marraskuuta varten. Tai ainakin minulle iskee iltojen kylmetessä ja sateen vihmoessa lähes pasta amatricianan tai carbonaran himo.

Tre Zucche -ravintolan ihana carbonara tryffeliviipaleilla.

Marraskuun viimeisenä viikonloppuna oli myös ensimmäinen adventti, jolloin viimeisetkin jouluvalot sytytettiin ja Navonan joulutori avattiin, vaikka perinteinen joulukauden avaus onkin Italiassa neitseellisen sikiämisen muistopäivä 8.12. Tästä päivästä ja muistakin jouluun liittyvistä perinteistä ja ylipäätään siitä, miten joulu näkyy Roomassa ajattelin kirjoitella pitkin joulukuuta. Tarkoitukseni oli myös kirjoittaa kaikki luonnoksissa olevat jutut valmiiksi niin, että julkaisisin joka päivä jonkun pikkujutun. Mutta koska lipesin jo toisena päivänä, niin ehkä tämä blogin joulukalenteri avataan vain joka toinen päivä. Tavoitetta siinäkin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
9 years ago

Hyvään aikaan palasit: koko viime viikon satoi! Navonan joulutori on nykyään aika krääsäpitoinen ja ei niin rauhoittava, mutta onhan puitteet kyllä hienot. Yritän vielä tiuhentaa tahtia joulujutuissa 🙂

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Tulin maanantaina Roomasta 28.11. – 1.12. kestäneeltä minireissulta. Sää oli tuolloin tosiaan mitä parhain ja päivällä pärjäsi ilman takkia. Pistäydyn Piazza Navonalla 28.11. toteamassa, että ei ole joulutoria. Harmi, että en enää palannut sinne uudestaan. Mukavaa, että blogiisi on tulossa nyt tiuhaan tahtiin Rooma ja Italia juttuja!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x