Instagram

Neuvot ja vinkit Rooma sää

Rooma kesän kuumimpina kuukausina – pieni selviytymisopas

06/06/2016

Moni tulee Rooman lomalle kesällä, mikä on ihan ymmärrettävää: ajoittuvathan koulujen ja useimpien työssä käyvienkin pisimmät lomajaksot juuri kesäkuukausille. Kaikissa maissa. Kesällä Rooma on siis täynnä turisteja. Mutta ennen kaikkea täällä on kuuma ja hiostavan kosteaa, sillä lämpötila voi kesä-, heinä- ja elokuussa nousta lähelle 40 astetta – kyllä, myös kesäkuussa – eikä ilma juuri liiku. Vaikka lämpimästä tykkäänkin, 37 astetta kaupungissa ei ole mikään kiva juttu. Rooman kuumuus voi tulla tukalana yllätyksenä etenkin, jos tulee maasta, jossa helleraja on 25.

Ajattelinkin nyt tarjota pari vinkkiä, joilla voi välttyä nääntymästä Roomassa, jos loma sattuu helleaallon aikaan. En muistuttele aurinkosuojakertoimien tärkeydestä tai muista itsestäänselvyyksistä, vaan kertoa sellaisista asioista, jotka on syytä ottaa huomioon nimenomaan Roomassa kuumimpaan aikaan. Vaikka kyllä ne kunnon suojakertoimetkin on syytä muistaa myös kaupungissa. Aika pahoin palanutta kulkijaa on viime aikoina Rooman kaduilla tullut nähtyä.

Juo vettä ilmaiseksi

Rooman yli 2500 katuhanaa valuttavat yötä päivää ilmaista, puhdasta ja täysin juomakelpoista vettä. Ja vielä huomattavasti paremman makuista kuin normikeittiön tai hotellihuoneen hanavesi. Koska vettä kuluu näillä lämpötiloilla suuret määrät, juomapullo kannattaa täyttää katuhanasta sen sijaan, että maksaisi joka kerran janon yllättäessä 3 euron kiskurihintaa kaupustelijoille.

This is how you drink from #nasone (Roman water fountain): block the spout with your fingers and water spurts up for drinking.

Janon voi sammuttaa myös suoraan hanasta, sillä jos tukkii hanan kädellä, vesi alkaa pursuta pienemmästä reiästä ylöspäin.

Pukeudu kirkkoihin asiallisesti

Lämpötilan noustessa reilusti yli 30 asteen kaupunkikierroksellekin tekee mieli pukeutua toppiin, sortseihin tai pikkuruiseen hellemekkoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei mikään näistä ole sopiva asu, jos aikoo yhdessäkään kirkossa käydä. Vatikaaniin ei ole mitään asiaa, ellei polvet ja olkapäät ole peitossa, eikä niiden paljastamista pidetä sopivana, vaikka kirkossa ei vierailijoiden sopivan siveellistä pukeutumista vahtivaa kirkonpalvelijaa olisikaan. Mukana kannattaa siis pitää jotain saronkia tai isoa huivia, joista saa loihdittua kirkkoon sopivan asun, eikä miestenkään sovi mennä kirkkoon (tai mun mielestä mihinkään muuallekaan) ilman paitaa tai hihattomassa paidassa. Ei niinkään kunnioituksesta katolista kirkkoa kohtaan, vaan paikallisia asukkaita, joille kirkko ja bella figura ovat tärkeitä.

Valikoi ja ajoita nähtävyyksillä kiertäminen

Monet Rooman tunnetuimmista nähtävyyksistä ovat varsin armottomia pätsejä kesäkuumalla. Forum Romanum on pahimmasta päästä: sen rakennukset ovat tarjonneet suojaa auringolta muinaisten roomalaisten aikoihin, mutta nyt katottomilta raunioilta ei varjoa löydy.
Forum Romanum_2

Colosseum ei ole juurikaan parempi, Navonan aukiosta, Espanjalaisista portaista ja muista piazzoista puhumattakaan. Paljon varjoa eivät tarjoa myöskään Berninin suunnittelema pylväsrivi Pietarinaukiolla jonottaessa. Jos nämä nähtävyydet kuuluvat pakko kokea -kohteisiisi, niin kannattaa olla liikkeellä mahdollisimman aikaisin aamulla tai vasta illalla. Ja muistaa ne hyvät suojakertoimet. Ja hattu. Myös vesipullo kannattaa täyttää, sillä Forum Romanumilla ei kahviloita ole (tosin sinne on tullut nyt muutamia virvokeautomaatteja).

Turha on myös haaveilla pääsevänsä museoiden sisätiloissa helpommalla, sillä suuressa osassa museoita – Vatikaanin museot ja Sikstuksen kappeli mukaan lukien ei ole ilmastointia. Kuumana päivänä kannattaa tutustua maanalaiseen Roomaan, kuten vaikkapa katakombien tai upean San Clementen Basilican maan alle ulottuvien eri-ikäisten kerrosten ihanaan viileyteen. Useimmat kirkot ovat myös viileitä kesäkuumallakin (muista oikea pukeutuminen!) Tai sitten voi vain kierrellä Trasteveren tai Navonan aukion takaisilla varjoisilla kujilla tai puistojen puiden varjossa.

Nauti piknik-lounas puistossa

viikuna - prosciutto - mozzarellasalaatti

Tuoreet viikunat, ilmakuivattu kinkku ja mozzarella on mun kesän lempilounas

Roomalaisen keittiön klassikot kuten pasta carbonara, amatriciana tai cacio e pepe ja monet liha- ja sisäelinruoat ovat sen verran raskasta syötävää, ettei niitä tee mieli ainakaan päivän kuumimpaan aikaan. Kevyempiäkin vaihtoehtoja ravintolasta toki löytyy, mutta esimerkiksi näkemys salaatista on varsin toisenlainen kuin Suomessa. Poikkeuksen tekee Insalata Ricca -ketju, jonka ravintoloissa saa varsin muhkeat lounassalaatit (pastoja ja pizzojakin on tarjolla, jos joku seurueesta kaipaa tuhdimpaa lounasta). Muuten voi lounaaksi nauttia vaikka paninon, joita tehdään monissa supermarketeissakin. Tai sitten voi ostaa ilmakuivattua kinkkua tai mozzarellaa, hedelmiä tai pizza biancaa – Rooman vastinetta focaccialle – ja hakeutua nauttimaan niitä johonkin varjoon.

Jäätelö ja muut viilentävät virvokkeet

Kuuma kesäpäivä, mikä ihana syy nauttia italialaista gelatoa – vaikka parikin kertaa päivässä, sillä onhan se kevyttä. Vaikka helteessä mikä tahansa kylmä jäätelö maistuu, niin kannattaa kuitenkin hakeutua kunnon gelaton pariin. Gelaton lisäksi virkistäviä ovat myös granitat ja caffe freddo, jääkahvi, jota saa kesäaikaan useimmista baareista.

Lähde rannalle

Rooman kuumuutta voi paeta myös meren rantaan. Piramiden asemalta pääsee paikallislipulla (1,50 €) puolessa tunnissa Ostian rannoille. Ostia Lidon rannat tai rantabulevardi eivät kuulu Italian kauneimpiin, mutta ei ne ihan hirveitäkään ole. Uneliaan rantakaupungin tunnelmaa on sielläkin ja hyviä mereneläviä. Kauniimpi ranta kätevän matkan päässä löytyy Santa MarinellassaIdyllinen Sperlonga on hyvinkin päivämatkan väärti kuumana kesäpäivänä.

Rooman lähellä on myös järviä, mutta niiden rannoille on ilman autoa Braccianoa lukuun ottamatta vähän hankala päästä. Lisäksi Roomasta löytyy ulkoilma-altaitakin, mutta ne ovat suomalaisittain aika kalliita.

Nauti vilkkaasta iltaelämästä

Kesäisin Rooma on ehdottomasti parhaimmillaan iltaisin ja öisin. Lämpötila ei laske yölläkään alle 20 asteen, joten kesämekossa tarkenee vaikka aamuun asti. Illallisen – paikallisten tapaan yhdeksän jälkeen nautitun – jälkeen voi siirtyä seuraamaan vaikkapa jotain Santa Maria di Trasteveren piazzan katutaitelijoiden esitystä. Tai istua iltaa jollain Tiberin rannalle kesäisin ilmestyvistä baareista (avataan kai 9.6. tänä vuonna) tai jollain muista Rooman terasseista. Roomassa on paljon kesätapahtumia ja konsertteja, mutta näistä lisää myöhemmin.

Tykkää ja jaa:
 • Reply
  Anonyymi
  15/06/2014 at 07:17

  Hei, juttusi ovat mahtavia, ja sinun ansiotasi on mm. se, että päädyimme Trasteveren katumarkkinoille (googlailin ennen reissuamme Trastevereä, ja juuri silloin päädyinkin blogiisi). Mukaan tarttui tsiljoona paria halpoja kenkiä, koruja yms. ihanaa, ja ajattelin sua lämmöllä:). Jos (= kun) buukkaan seuraavan Rooman reissun, niin tsekkaan satavarmasti muitakin suosittelemiasi paikkoja. Mukavaa kesää!

 • Reply
  Heli
  15/06/2014 at 13:54

  Kiva kuulla! Juuri palasin Trasteveren sunnuntaimarkkinoilta 🙂 Olin tällä kertaa täsmäostoksilla ja löysin etsimäni: juhlakamppeet pojalle. Niihin kun ei niin kannata investoida, puku on takuulla päällä tasan sen yhden kerran.
  Oikein mukavaa kesää sinnekin ja toivottavasti tie vie Roomaan pian uudestaan!

 • Reply
  Anonyymi
  16/06/2014 at 09:44

  Kiitos mukavasta blogistasi. Olen viettänyt muutaman kesän Roomassa vuosia sitten ja mahtavaa päästä sinne takaisin tätä kautta. 🙂

  Anna

 • Reply
  Heli
  16/06/2014 at 10:53

  Kiitos! Kiva, kun olet viihtynyt etä-Roomassa 🙂

 • Reply
  Susanna
  16/06/2014 at 17:11

  Kävin viime vuoden keväällä ensimmäistä kertaa Italiassa (Roomassa) neljän päivän lomalla ja ihastuin kaupunkiin heti – luen siis blogiasi ihan fiilistelymielessä. Jospa sinne vielä joskus pääsisi… 🙂 (http://pitkospuut.wordpress.com/2013/04/15/terveiset-roomasta/)

 • Reply
  Heli
  18/06/2014 at 09:42

  Kivoja kuvia. Neljässä päivässäkin ehtii nähdä paljon, eikös? Mutta seuraava reissu on sitten vielä kivempi, kun voi vain fiilistellä ja löytää joka nurkan takaa uutta ihasteltavaa.

 • Reply
  AnskuliP
  18/06/2014 at 20:46

  Hei! Löysin blogisi tänään kun googletin Aventinon kukkulasta tietoa. Mää suunnittelen Rooman matkaa ja täältähän löydän varmaankin hyviä vinkkejä.:) Pitääpä lueskella paremmalla ajalla tarkemmin. Italia on maana vienyt mun sydämen, ihastuin Venetsiaan ja Garda on mun numero uno! 🙂 terveisin, AnskuliP

 • Reply
  Tiina
  25/06/2014 at 21:16

  Olen lähdössä reilun viikon päästä Roomaan muutamaksi päiväksi. Rooma-aiheisia kirjoja oon ahminut mutta onneksi löysin blogiisi, täällä on upeita ja taatusti hyödyllisiä vinkkejä matkaa varten 🙂 juurikin tota kuumuutta ollaan nyt pohdittu mutta eiköhän sen kanssa selviä. Trasteveressä on meidän majoitus joten kiva kuulla siitäkin paikasta!

 • Reply
  Heli
  26/06/2014 at 08:11

  Ciao Anskuli. Italia vie helposti sydämen, täällä kun on KAIKKEA: historiaa, vuoria, merta, järviä, hyvää ruokaa…Ihastut varmasti myös Roomaan, joka on turistien määrästä huolimatta Venetsiaa aidompi kaupunki. Ja vinkkejä tästä kaupungista riittää, kun vaan ehtis kirjoittamaan.

 • Reply
  Heli
  26/06/2014 at 08:16

  Moi Tiina. Trastevere on oikein hyvä valinta majoituspaikaksi: se on käveilyetäisyydellä niin Vatikaanista, Colosseumista, Pantheonilta kuin Piazza Navonaltakin. Tai jos majoitutte lähempänä Trasteveren asemaa, niin hyvien yhteyksien päässä ainakin (ratikka numero 8). Trasteveresta on montakin juttua luonnoksista – tunnen sen ehkä parhaiten Rooman kaupunginosista – pitääpä yrittää ehtiä kirjoittaa joku valmiiksi ennen ensi viikkoa!

 • Reply
  Anonyymi
  05/06/2015 at 18:50

  Kiitos aivan ihanasta blogista! Meidän reissu Roomaan on kolmen viikon päästä ja jospa tuo pahin hellejakso ois ohi siihen mennessä. Edellisellä kerralla olimme Roomassa heinäkuussa ja sillon oli todella kuuma. 🙂

 • Reply
  Niina
  14/06/2017 at 12:37

  Aina suojakerroin 50. Me vietetään joka vuosi Roomassa elokuu, ja kuumaa todellakin on. Tuo juokseva vesi on muuten hyvää .

 • Reply
  bella
  14/07/2017 at 13:51

  Ihana Blogi sulla, kiitos 🙂

Leave a Reply