Image Alt

Blog

Rooma huhtikuussa

Kuten lupasin, aina kuun lopussa teen blogissani pienen yleiskatsauksen menneeseen kuukauteen, jotta vaikka tulevia matkoja varten voi kurkata, millaiselta täällä yleensä näyttää eri kuukausina. Huhtikuun katsaus lipsahti nyt vapun ja edelleen jatkuvan loman vuoksi vähän toukokuun puolelle. Viikonpäivissäkin alkaa olla jo vaikea pysyä laskuissa kaikkien näiden arkipyhien vuoksi…

Sää huhtikuussa on edelleen keväisen vaihteleva. Alkukuun aurinkoisina päivinä päivälämpötila kohosi lähes 30 asteeseen, mutta pääsiäistä saatiin viettää hyisessä 10 asteessa ja sateessa. Vaikka helleasuissa ja sandaaleissa jo lämpiminä päivinä tarkenisikin, niin se ei vielä huhtikuussakaan ole roomalaisten mielestä sopivaa. Saappaita ja toppatakkeja näkee paikallisten yllä edelleen, vaikka auringosta nautitaan puistoissa ja rannoillakin jo kevyemminkin vaatetettuna. 

Rooma on ehkä vihreimmillään huhtikuussa, kun lehdet puhkeavat puihin ja kasvavat täyteen mittaansa. Seuraavina kuukausina lämpötila nousee niin, että nyt vihreänä hehkuvat nurmikentät palavat keltaisiksi ja puidenkin lehdet alkavat näyttää jotenkin kuivemmilta, harmaammilta.

Kukkia alkaa näkyä myös parvekkeilla ja pihoilla. Yleisimmin hankitaan pelargonioita, joiden uskotaan karkottavan hyttysiä. Kyllä, niitä on täälläkin. Hyttysiä siis.

Rooman turismin huippusesonki alkaa yleensä huhtikuussa, jos sellaisesta nyt voi Rooman kohdalla puhua. Täällä on aina turisteja, mutta toisina kuukausina kuitenkin enemmän kuin toisina. Yleensä huhtikuuhun osuva pääsiäinen on sellainen aika, jolloin turisteja on enemmän, sillä monen haaveena ja joidenkin perinteenä on päästä seuraamaan paavin pääsiäismessua livenä Pyhän Pietarin aukiolle.

Kuva täältä

Rooman syntymäpäivääkin vietetään vanhaan legendaan perustuen huhtikuussa, 21.4, jolloin järjestetään muun muassa antiikin roomalaisten tapaan pukeutuneiden naisten ja miesten kulkue Colosseumille. Aukiolla pidetään muitakin näytöksiä. Nämä upeat kuvat ovat viime vuoden kulkueesta.

Photo credit: Giorgio Cosulich/ Getty Images

Toreille ilmestyvät parsojen, artisokkien ja mansikoiden lisäksi härkäpavut, fave, joita roomalaiset syövät ihan sellaisinaan ihan kuin herneitä kesäisin Suomessa. Tai pecorino-juuston kanssa.

Toisin kuin T.S.Eliot väittää, huhtikuu ei ole kuukausista julmin Roomassa. Paitsi ehkä niinä päivinä, kun vettä tulee kaatamalla, eikä lämmitys enää toimi. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x