Image Alt

Blog

Rooma elokuussa

Syyskuuta on kulunut jo muutama päivä, joten on aika taas muistella, millainen on Rooma elokuussa. Tarkimmat ja blogiani pidempään seuranneet lukijat varmaan huomasivatkin, että heinäkuun katsaus puuttuu. Olin heinäkuussa vain viikon, enkä halunnut sen perusteella kuvata koko kuukautta. Talonvahteina toimineet ystävämme raportoivat, että heinäkuussa ei ollut ihan niin kuumaa kuin pelottelin ja satoikin aika lailla. Ja nähtävyyksiä kai pääsi katsomaan ihan mukavasti myös.
Rooma on elokuussa kuumimmillaan tai niin ainakaan väitetään. Tänä(kään) vuonna tämä ei tosin pitänyt paikkaansa. Lämpimiä, aurinkoisia päiviä kyllä riitti ja yli 30 asteen mentiin useimpina päivinä, mutta paljon tukalampaa oli kesäkuussa. Nyt elokuussa oli iltaisin juuri sopivasti sen verran viileämpää, että ulkona oli mukava istuskella, mutta öisin ei tarvinnut kuumuuden vuoksi pyöriskellä ihoon liimautuvissa lakanoissa. Tänä vuonna ei Roomassa satanut elokuussa kunnolla kertaakaan, toisin kuin muualla Italiassa, jossa niin Etelä- kuin Pohjois-Italiassa lomailevat ja asustelevat ystäväni valittivat sateista ja kylmyydestä. 
Sateettomuuden vuoksi puistojen ruoho on palanut kuivaksi ja keltaiseksi. Toisin kuin monena edellisenä vuonna, puut ja pensaat ovat vielä vihreitä, arvatenkin niiden heinäkuun sateiden vuoksi. Puiden lisäksi katujen varsia ja puistoja koristavat nyt alppiruusut.  
Suurin osa hedelmistä ja vihanneksista on elokuussa parhaimmillaan
Tai no, aprikoosien aika on alkukesästä ja persikat ovat ehkä makeimmillaan heinäkuussa, mutta kyllä ne hyviä ovat elokuussakin. Samoin luumut. Ja tietenkin viinirypäleet, joiden sesonki alkaa alkaa elokuussa. Ja suosikkini, viikunat, jotka ovat tietenkin parhaimpia suoraan puusta poimittuina, ne kun eivät oikein kestä kuljetusta. Onneksi lähihedelmäkaupassanikin on niitä tarjolla.  Kuuman kesäpäivän paras lounas koostuu viikunoista, speckistä tai muusta ilmakuivatusta kinkusta, auringon kypsentämistä tomaateista, mozzarellasta ja hyvästä leivästä. Tällaisia lounaita tuli nautittua aika monta…
Huonolaatuinen kuva, hyvälaatuinen ruoka.
Elokuu on italialaisten lomakuukausi ja se näkyy myös Roomassa. Suurin osa kotimme lähistön liikkeistä ja ravintoloista oli kiinni elokuussa pari, kolme viikkoa. Tuntui, ettei koko talossa ollut muita asukkaita ja kaduillakin oli oudon autiota. Paitsi historiallisessa keskustassa, mutta sielläkin näkyi vain (ulkomaisia) turisteja.   
(Mahdollisen) kuumuuden ja auki olevien ravintoloiden ja kauppojen tavallista suppeamman valikoiman vuoksi elokuu ei ole se paras aika Rooman lomalle. Mutta on siinä toisaalta puolensakin. Hotellien hinnat voivat silloin olla halvempia kuin muulloin, kun Italian rannat ja maaseutu houkuttavat matkailijoita kuumaa kaupunkia enemmän. Metroissa ja busseissa on enemmän tilaa, kun niissä ei ole työmatkalaisia. Ja kyllä Roomasta löytyy ravintoloita, jotka ymmärtävät olla auki myös turistiparkoja ja meitä kaupunkiin jääneitä varten.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x