Image Alt

Blog

Pittoreski Procida

Kun kerroin paikallisille tuttavilleni meneväni Procidaan pääsiäislomalla, useimpien kasvoilta paistoi kysymys: missä se on? Napolin edustalla sijaitseva pikkuruinen Procidan saari on selvästi jäänyt tunnetumpien siskojensa Ischian ja etenkin Caprin varjoon. Idyllisiä kuvauspaikkoja etsivät elokuvantekijät ovat kuitenkin löytäneet paikalle ja saarelta avautuvat upeat maisemat ja sen värikäs arkkitehtuuri on taustoittanut useita elokuvia. Tunnetuimpia saarella kuvattuja elokuvia ovat Lahjakas herra Ripley ja Il postino (Posteljooni), joka menee nyt kyllä uusintakatsontaan. Kyllä näissä maisemissa kelpaakin kuvata, vai mitä?

Procida mereltä nähtynä

Procidan katukuvaa

Linnoitus Procidalla

Valitsin Procidan matkakohteeksi aika pitkälti nimenomaan sen tiedon perusteella, että se ei vielä ole turistien kansoittama. Italiassa on vaikea – vaikka ei täysin mahdotonta – löytää idyllisiä paikkoja, joissa ei toisiin turisteihin törmäisi, mutta onneksi kaikkein tallatuimpien polkujen ulkopuolella on kuitenkin runsain mitoin kuvankauniita kyliä, joissa on aito tunnelma, viereisessä ravintolapöydässä kuulee lähinnä italiaa tai jotain paikallista murretta ja hintataso on ihan toista luokkaa kuin turistimassojen suosimissa kohteissa. Procidan saari oli juuri tällainen paikka: siellä oli lisäksemme vain muutama muu turisti, joihin sitten törmäsimmekin uudestaan ja uudestaan kapeilla kujilla, näköalapaikoilla, kirkossa, kahviloissa ja rantaravintoloissa, sillä vain neljän neliökilometrin suuruisella saarella ei hirveästi ole nähtävyyksiä tai ravintoloita. Mutta pääsiäisenä turisteja tursuavan Rooman jälkeen samojen naamojen näkeminen toistuvasti oli kivaa vaihtelua.

Venesatama Procidalla

Kalastajaveneitä Procidalla

Undulaatti-häkki talon seinustalla Procidalla

Siniset portaat Procidalla

Minulla oli oikeastaan vain kaksi toivetta Procidan lomaltamme: että saisin syödä mereneläviä (mieluiten jossain kivassa rantaravintolassa) ja ettei sataisi (ainakaan koko ajan). Toiveista ensimmäinen toteutui juuri niin täydellisesti kuin pienessä kalastajakylässä voi odottaakin ehkä ensimmäisen illan ateriaa lukuun ottamatta. Saaren toisen puolen kalastajasatamassa oli pikkuravintoloita, joista sai taatusti tuoretta kalaa ja muita merenantimia ja sen kyllä huomasi.

Rantaravintola Procidalla width=”641″ height=”679″ />

Alkupaloiksi kalalajitelma

Sardiinipastaa

Kissat satamassa

Kuten kuvista (ja aurinkolaseista jääneestä pandarusketuksesta) näkyy, myös säät suosivat. Tosin tulopäivänämme oli niin kylmä, että päälle tuli puettua kaikki mukaan otetut vaatteet ja toivoimme niitä olisi ollut vielä pari villapaitaa ja fleece lisääkin. Myös sisällä, sillä majapaikkamme oli tarkoitettu selvästi vain kesäolosuhteisiin. Siellä ei nimittäin ollut mitään lämmitystä, joten olimme sisälläkin takit päällä. Makuuhuoneissa oli onneksi ilmastointilaitteet, joilla ne sai lämmitettyä ja toisena päivänä vuokraisäntä toi pyynnöstäni myös infrapunalämmittimen, että tarkenimme aamukahvit nauttia keittiössäkin. Pääsimme siis oikein mökkitunnelmaan, pelikortitkin ostettiin tupakkakaupasta, kun majapaikassa ei ollut nettiyhteyttä. Niin lämmitin kuin pelikortitkin olivat tarpeen, sillä majapaikassa tuli vietettyä suunniteltua enemmän aikaa matkaseurueemme nuorimmaisiin iskeneen vatsataudin vuoksi. Samasta syystä peruuntui myös suunnittelemamme päivä Pompeijissa, jonka vuoksi alunperin lähellä Napolia sijainnut Procida kohteeksi valikoitui…

Majapaikkamme oli muutenkin ehkä erikoisin, missä olen tähän mennessä Italiassa yöpynyt. Sinne oli kaksi sisäänkäyntiä, joista toinen tuntui menevän toisten takapihojen läpi ja toinen, vielä erikoisempi toisten rakennusten läpi kapeita portaita pitkin suoraan rantakadulle. Mutta huoneisto oli siisti, lähellä satamaa, siinä oli tilaa seitsemälle (7) ja se ilmastointi kaikissa makuuhuoneissa ja tämä kolmen makuuhuoneen, kahden kylpyhuoneen ja puutarhan majoitus maksoi yhteensä vain 100 euroa/ yö, joten en valita (paitsi ehkä vähän niistä postimerkin kokoisista pyyhkeistä ja kovista tyynyistä).

Pienoismalli Procidasta

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
9 years ago

Mentiin lautalla Napolista (9,50 €) ja tultiin kantosiipialuksella (13 €). Pitääkin lisätä tuohon juttuun nämä tiedot ja linkki aikatauluihin.

Heli
9 years ago

Moi, sori en ole huomannut viestiäsi. Onneksi tosiaan Italiassa riittää kuvankauniita paikkoja, joissa on vielä aika rauhallinen meininki. Olitteko Procidassa sesonkiaikaan? Ajattelin, että siellä vois käydä uudestaan kesällä.

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

…ja unohtui kysyä, että menittekö Puteolista (Pozzuoli) lautalla, vai mistä?
Oliko liput kalliit, lauttoja meni tasaseen tahtiin?
Sorrentosta Caprille on mun mielestä riistohinta, mutta tuohan on hiukan lyhyempi väli.
Ja ehkä ei niin suosittu kohde, joten elättelen toivoa.

Suski
Suski
9 years ago

Moi, me käytiin muutama vuosi sitten kanssa Procidassa. Oli kiva paikka, kuten aina ne missä ei ole kaikki turistit. Niitä onneksi vielä italiasta löytyy.

Heli
9 years ago

Pitikin tänään lisätä jutun loppuun kiitokset kommentistasi, jonka lisäsit vahingossa julkaisemaani luonnokseen. Olin saada slaagin, kun sain viestisi 🙂 Toivottavasti tekele ei kauan ehtinyt olla julkisena. Palleroissa oli myös jotakin kalaa. Ja kissoja tuli runsaasti paikalle heti kun annokset tuotiin pöytään.

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

No nyt näyttää hyvältä.
Ja kissoja. Kaikki jutut missä on kissoja, ovat hyviä.
Mitä oli noissa frittipalleroissa?
Tiedä vaikka tuolla käytäsiinkin kun ollaan kohtapuoliin nurkilla.
Kesäkuussa voi tosin olla jo turistien rasittama paikka.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x