Image Alt

Blog

Piazza Navonalla ei perinteisiä joulumarkkinoita tänä vuonna

Kävin pari päivää sitten Piazza Navonalla, ajatuksena oli ottaa pari kuvaa Navonan joulumarkkinakojuista ja jouluseimestä arkipäivänä, kun siellä ei ole tungosta. No, ei ollut tungosta, mutta eipä ollut juuri kojujakaan, piazzalla oli vain muutama pelikoju ja perinteinen karuselli. Eikä seimeäkään näkynyt. Mitä oikein on tapahtunut Rooman tunnetuimmille ja perinteisimmille joulumarkkinoille?

Yksinäinen markkinakaruselli Navonalla

Olin tosin lukenut aiemmin lehdistä, että Navonan joulumarkkinat olisivat tänä vuonna pienemmät, sillä Rooman pormestari päätti myöntää luvan aiemman 115 kojun sijaan vain 72:lle kojulle. Virallisena syynä oli turvallisuusriski: täyteen ahdetulta ovaalin muotoiselta piazzalta ei pääsisi pois esimerkiksi tulipalon sattuessa. Roomalaiset olivat pormestarin päätökseen tyytyväisiä, sillä Navonan joulumarkkinat eivät enää vuosiin ole olleet mitkään aidot käsityöläisten markkinat, vaan kojuissa on ollut vieri vieressä samoja Kiinassa valmistettuja halpoja seimitarvikkeita, Befana-noitia, pehmoleluja ja muuta krääsää. Syynä tarjonnan samankaltaisuuteen on se, että suurin osa kojuista on ollut yhden perheen hallussa; saman, joka omistaa myös mm. kaikki Colosseumin ympäristön voileipäkärryt. Joten kyllä, perheellä tarkoitan tässä samaa kuin Kummisetä-elokuvissa.

Tätä perhettä pormestarin päätös vähentää kojuja Navonalla ei tietenkään miellyttänyt, joten se päätti kostoksi olla pystyttämättä luvan saaneita kojuja ollenkaan, eikä perheen käyttämättä jättämiä paikkoja voi antaa paikkojen arvonnassa ulkopuolelle jääneille myyjillekään. Joten Navonalla ei nyt sitten näillä näkymin ole kunnon joulutoria ensimmäisen kerran yli sataan vuoteen.
 Mutta on siellä kymmenkunta (peli)kojua kuitenkin ja Rooman kaupungin tarkoitus on lapsiperheiden lohduksi muuttaa Navona nyt Befanaan eli loppiaiseen mennessä lasten huvipaikaksi, jossa on karusellin ja pelikojujen lisäksi myös nukketeatteri- ja valoesityksiä ja “elävä seimiasetelma”, jonka historialliset puvut saadaan Oopperan pukuvarastosta.

Moderneja käsinukkeja Piazza di Radion joulumarkkinoilla

Ostoksien teon kannalta Navonan joulumarkkinoiden peruuntuminen ei ole suurikaan menetys. Vaikka monen paikallisen jouluperinteisiin onkin kuulunut piipahtaminen Navonalla, niin käsin tehdyt korut, huivit, laukut, vaatteet, keramiikkaesineet, saippuat, joulukoristeet ja muut joululahjat paikalliset hankkivat kyllä ihan muilta joulutoreilta. Rooman trendikkäimmillä joulutoreilla Mòmò Republican ja Mercato Montin markkinoilla voi tehdä loistavia löytöjä vielä tänään, Montissa myös huomenna. (Molemmat toimivat pienimuotoisempina myös muina viikonloppuina.)

Befanaan (6.1) asti ovat auki kauempana keskustasta sijaitsevat Auditorium parco della musican ja Cinecittàn joulumarkkinat. Auditoriumissa on mm. luistinrata, konsertteja, näyttelyjä ja joulumetsä, mutta myös joitain myyntikojuja. Sinne (Piazza Mancini) pääsee busseilla 910 ja 53 ja raitiovaunulla 2. Cinecittàn markkinoilla on tarjolla niin käsin tehtyjä koruja kuin muitakin artesaanituotteina ja myös ruokaa. Sinne pääsee A-metrolla (pysäkki Cinecittà). Kummassakaan en itse ole (vielä) käynyt.

Koruja koirien tai kissojen ystäville Mòmòn joulumercatinossa

Kannattaa muistaa myös tavalliset Rooman torit, esimerkiksi Testaccion torilta
löytyy laadukkaita italialaisia kenkiä ja siellä on myös loistava vintage-kauppa. Ja ruokaa ja viiniä ostosten lomassa nautittavaksi 🙂 Porta Portesen kirpputori Trasteveressa on auki myös joulun jälkeisenä sunnuntaina. Eihän niissä nyt oikein joulutunnelmaa ole, mutta ei sitä mielestäni ollut Navonallakaan. Ei kannata muutenkaan murehtia, jos varsinaiset joulumarkkinat jäävätkin väliin, sillä paljon tunnelmallisempaa on oikeastaan vaellella joulunakin vaikkapa jouluvalaistuilla Trasteveren, Campo de’ Fiorin ympäristön tai Montin pikkukujilla ja niiden putiikeissa. Kujilla riittää myös paikkoja, joissa voi nauttia vaikkapa kuumaa suklaata (joka siis on pikemminkin kuumaa suklaakastiketta kuin kaakaota) tai nutellatäytteisen crepesin, jos joulutorien herkkuja kaipaa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marre
9 years ago

Huh huh, älytöntä että jollain "perheellä" on tuollainen valta.. Joku laki siihenkin pitäisi saada että samalle saa tulla noin paljon valtaa/kojuja.. Mutta Italia on Italia.. No varmaan monet turistit ihmettelevät tuota supistumista.. Mutta onhan Rooma muutakin ja varmaan parempi kiertää kaukaa kojut ja mennä jonnekkin muualle shoppailemaan 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x