Image Alt

Blog

Pääsiäinen Roomassa

Kavereiden Facebook-päivityksistä ja muista uutislähteistä päätellen pääsiäisenvietto kotomaassa on kovastikin tänään kiirastorstaina alkanut. Lammas on jo uinut marinadissaan monta päivää, ihmiset ovat lähteneet mökeilleen (tai toisten mökeille) ja pääsiäisruuhkat (thih hihi, “ruuhkat”) ovat pahimmillaan, niin kaupoissa kuin teilläkin. Joku ehkä tulee pääsiäistä viettämään tänne Roomaankin. Sen jonkun on syytä varautua ruuhkiin, sillä pääsiäisenä tänne kokoontuu aikamoinen määrä ihmisiä.

Pääsiäinen on katolisen kalenterin tärkein juhla, mutta aika lailla erilainen kuin Suomessa. Pitkäperjantai esimerkiksi on täällä vielä ihan tavallinen työpäivä. Kaupat ja ravintolat ovat auki ihan normaalisti. Aika yllättävää sellaiselle, joka on tottunut siihen, että nimenomaan pitkäperjantai on se piiiiitkä päivä, jolloin on lupa vain kotona hartaasti miettiä ristiinnaulintaa. Kaupan ovien ripoja on turha käydä kiskomassa, eikä siitä pitkänperjantain tanssikiellostakaan nyt niin kauan aikaa ole. Mutta täällä iloisessa Italiassa jätetään tosiaan se Kristuksen kuoleman sureminen väliin ja keskitytään vain ylösnousemuksen juhlintaan. Pääsiäistä juhlitaan siis pääsiäissunnuntaina ja -maanantaina, jota kutsutaan pasquettaksi eli pikkupääsiäiseksi.

No, Vatikaanissa toki aloitetaan pääsiäisen vietto jo pitkänäperjantaina. Paavi pitää messun Pietarinkirkossa klo 17. Perinteinen paavin johtama ristisaatto (kärsimysnäytelmä) Via Crucis lähtee Colosseumilta klo 21.15. Lähtöpaikkana on Colosseum, koska siten on haluttu muistaa kristinuskon vuoksi teloitettuja marttyyreita, vaikka todistettavasti Colosseumilla ei kristittyjä pedoille heitettykään. 14 kertaa pysähtyvää kulkuetta ja paavia kynttilänvalossa voi kuulemma seurata vaikka Circo Massimolta käsin. Ja pääsiäissunnuntaina sitten kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuvat Pyhän Pietarin aukiolle klo 10.15 kuulemaan paavin johtamaa pääsiäismessua. Nämä on ehkä hyvä tietää, jos haluaa paavin bongata. Tai vältellä suurimpia väkijoukkoja.

Paavin ristisaattoa katsomaan kokoontunutta väkeä pitkänäperjantaina

Lisäksi on hyvä tietää, että monet ravintolat – jopa Roomassa – ovat kiinni pääsiäissunnuntaina ja -maanantaina. Pöytävaraukset ovat siis tarpeen tai joudut tyytymään aina auki oleviin turistirysiin vähän heikompitasoisiin ravintoloihin. (Täältä löydät yhden listan pääsiäisenä 2014 auki olevista ravintoloista.) Pääsiäisenä syödään täälläkin lammasta, tosin eri rotuista kuin suomalaismääkijät. Ja kokemuksesta sanon, että lihakauppiaalta sitten on turha pyytää mitään lampaan tai karitsan ulkofileitä (“nehän ovat niin pieniä, ei niitä kannata erottaa”). Karitsa myydään täällä kokonaisena tai puolikkaana. Pään voi ostaa erikseenkin. Karitsan lisäksi syödään tietenkin artisokkia.
Lisäksi pääsiäiseen kuuluu kyyhkysen muotoinen pääsiäiskakku, Colomba.
Myös pääsiäismunia on tietenkin kaupan, mutta kokoluokka on täällä vähän toinen. Ne on sellaisia lapsen pään kokoisia. Tai suurempia.

Kyyhkysen muotoinen pääsiäiskakku colomba.

Pääsiäinen on siis matkailijoiden huippuaika Roomassa, mutta myös muualla, sillä aika monet roomalaiset ja muutkin italialaiset matkustavat pitkän pääsiäisviikonlopun viettoon erilaisiin lomakohteisiin ja agriturismoihin (maatilahotelleihin). Tai ainakin pasquettana lähdetään sitten ajelulle johonkin tai kävelylle (jonne myöskin mennään autolla). Silloin voi jo puhua ruuhkista! No, voihan sen pääsiäismaanantain viettää liikkumattomissa autojonoissakin, mutta olen varma, että keksin tänäkin pääsiäisenä jotain kivempaa tekemistä. Kotona.
   

Pasquettana eli pääsiäismaanantaina lähtevät liikkeelle kaikki. Siis ihan kaikki. Paitsi minä. Kuva pääsiäiseltä 2014.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
9 years ago

Anteeksi, kysymyksesi on jäänyt huomaamatta. Pääsiäisenä julkinen liikenne toimii pyhäaikataulujen mukaan, joten etenkin busseja kulkee harvemmin. Pratista päässee lentokentälle jouhevimmin menemällä A-metrolla Terminille, josta sitten joko Leonardo Express-junalla (14 euroa) tai edullisemmin Terravisionin bussilla (4 euroa) kentälle. Bussi lähtee Terminin aseman sivulta ja luulisin sen kulkevan sunnuntaina nopeammin kentälle kuin arkisin.

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Hei! Mitenköhän mahtaa nuo julkisenliikenteen systeemit toimia pääsiäisenä Roomassa? Olen reissaamassa Roomaan vkon sisällä. Lento takaisin Helsinkiin lähtee pääsiäissunnuntaina. Mitenköhän pääsen Pratista tuolloin helpoiten Leonardon lentokentälle?

Heli
10 years ago

Kiitos, kiva tietää! Trasteveresta on tosiaan helppo käydä vaikka jalkaisin tunnetuimmissa kohteissa. Ja sitten kun ne on käyty, niin itse Trasteveren kapeilla kujilla viihtyy.
Kaunis, aurinkoinen ilma on edelleenkin, mutta aika paljon kylmempää.

Anonyymi
Anonyymi
10 years ago

Kiitos kivasti kirjoitetusta blogista. Viime viikolla Roomassa olikin kaunis ilma, kun olimme siellä ensimmäistä kertaa. Trasteverestä käsin ehdimme nähdä monta "pakollista" kohdetta. Vinkeistäsi oli apua.

Juha
Juha
8 years ago

Hei!

Olemme vaimoni kanssa tulossa eka kertaa Roomaan pasquettana. Olemme olleet aiemmin Italiassa, mutta pohjoisessa (Milano, Venetsia…)
Mikä siellä on tunnelma näin Brysselin terrorin jälkeen? Tarkoituksemme on perjantaihin kestävän tripin aikana käydä mm. Vatikaanin nähtävyydet, Colosseum, …. Hotellimme on käsittääkseni kohtuullisella etäisyydellä nähtävyyksistä n 15 min rautatieasemalta via Nazionalenvarrella. Nyt varaammeliput ennakkoonnetistä näihinmuutamiin “pakollisiin” nähtävyyksiin.
Lämpötila vaikuttaisi olevan siedettävän Suomen kesän eli + – 20 astetta päivisin.
Odotamme innolla ensi viikkoa!
J & J

Aa
Aa
6 years ago

Hei!
Osaatko sanoa tuosta pitkäperjantain ristisaatosta. Onko vinkkejä sen näkemiseen? Sehän on aika myöhään illalla. Onkohan turvallista liikkua vielä ristisaaton jälkeen yöpaikkaan jos se on vähän kauempana?

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x