Image Alt

Blog

Ostia Antica: antiikin ajan kauppasatamakaupungin rauniot kivenheiton päässä Roomasta

Ostia Antica -parka. Sijainti Rooman ja Pompeijin välissä takaa sen, että turistivirrat eivät käy sinne ihailemaan antiikin ajan satamakaupungin hyvin säilyneitä raunioita. Vaikka kannattaisi kyllä: Ostia Antica tarjoaa paljon enemmän nähtävää kuin vaikkapa Forum Romanum ja sinne pääsee Roomasta alle tunnissa paikallisliikennemaksun  (1,50 €) hinnalla, joten se on huomattavasti helpompi päiväretkikohde kuin Pompeiji.

Ostia Antican historia ei tosin ole yhtä vaikuttava ja dramaattinen kuin Forum Romanumin tai tuhkan alle hautautuneen Pompeijin. Sieltä ei löydy keisareiden koteja eikä laavaan peittyneiden asukkaiden jäännöksiä. Perimätiedon mukaan sen olisi perustanut myyttinen Ancus Marcius 500 eaa., mutta arkeologiset todisteiden perusteella Ostia perustettiin vasta 300-luvulla eaa. sotilastukikohdaksi (castrum) suojelemaan Roomaa merirosvoilta (kaupungin nimi tulee sanasta Ostium “joensuu”). Koska Rooma ei sijainnut meren rannalla, se tarvitsi kauppasataman ja kivenheiton päässä Roomasta sijaitseva Ostia tarjosi satamalle ihanteellisen paikan. Vuosien saatossa Ostian sotilasleiristä muodostui kauppakaupunki, jossa oli laajimmillaan 100-luvulla asui 50 000 asukasta. 300-luvulla Ostia alkoi kuitenkin rappeutua ja ihmiset muuttivat sieltä pois huonon hallinnon ja infrastruktuurin vuoksi. Ostian ympäristö muuttui soiseksi ja malarian vaivaamaksi. Lopullisesti kaupunki hylättiin Rooman valtakunnan romahtaessa, sen rakennuksia purettiin ja materiaalia vietiin muualle – mm. Pisan kaltevan tornin kerrotaan olevan rakennettu Ostiasta puretusta materiaalista – ja loput kaupungista vajosi Tiberin lietteen ja mudan alle ja unohdettiin vuosisadoiksi, kunnes 1900-luvulla aloitettiin kaupungin järjestelmälliset kaivaukset. Ostia Antican kaupungissa voi siis asiantunteva vierailija (en minä) nähdä antiikin ajan kaupungin kehityksen ja muutokset. Ostian rauniokaupunki kertoo tavallisten ihmisten elämästä: sieltä löytyy kerrostaloja (insulae), varastorakennuksia, temppeleitä, hallintorakennuksia ja yleisiä ja yksityisiä käymälöitä.  Kylpylät, teatteri, viinituvat, torit, ravintolat seinälle maalattuine ruokalistoineen ja jopa paikalta löytyvä hotelli kertovat, etteivät ihmisten vapaa-ajanviettotavat ole oikeastaan merkittävästi muuttuneet 2000 vuodessa. Arvokkaimmat patsaat on Ostia Anticasta viety museoihin, mutta siellä täällä on hyvin säilyneitä mosaiikkeja, freskoja ja muita koristeita. Ei ihme, että Unesco on listannut Ostian 100 merkittävimmän arkeologisen kohteen joukkoon koko maailmassa.

Ostia Antican alue on laaja ja siihen tutustumiseen kannattaa varata ainakin kolme tuntia aikaa. Viimeksi siellä käydessäni monet turistit kääntyivät takaisin amfiteatterin jälkeen, mutta itse asiassa kaupungin keskuksen rauniot ovat siitä vielä eteenpäin. Mukaan kannattaa ottaa ainakin vesipullo, vaikka Ostia Anticassa onkin myös baari, josta saa juotavaa ja pientä syötävää. Myös piknik-eväät voi varata mukaan, sillä mikä olisi ikimuistettavampi eväsretken paikka kuin antiikin aikaiset rauniot. Paikkaa voi suositella etenkin lapsiperheille, sillä Ostian raunioilla pääsee kiipeilemään raunioilla, vierailemaan luolissa ja leikkimään gladiaattori- tai vaikka prinsessaleikkejä antiikin miljöössä. Teatterissa kannattaa kokeilla miten hyvin ääni kantautuu alhaalta katsomon ylimmille portaille asti.

Ostiaan pääsee helposti, kun menee ensin B-metrolla Piramiden asemalle, josta seuraa Ostia Lidon kylttejä juna-asemalle, josta voi jatkaa junalla matkaa samalla lipulla. Junasta jäädään pois Ostia Antican asemalla ja matka kestää puolisen tuntia. Asemalta raunioille pääsee kulkemalla asemarakennuksen edestä lähtevän ylikulkusillan yli ja sen jälkeen suoraan eteenpäin vielä toisen kadun yli ja parkkipaikkojen läpi lippuluukulle, jonne siis ei tarvitse jonottaa. Lippu Ostica Antican raunioille maksaa 8 €, 18 – 25-vuotiailta EU-kansalaisilta 4 € ja alle 18-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät tännekin ilmaiseksi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Kävin viime marraskuussa Ostia Anticassa. Hieno paikka ja ainakin tuolloin tosi vähän kävijöitä. Rauhassa sai kävellä ja valokuvata.

Heli
9 years ago

Kiitos kommentistasi, se lämmitti mieltä!
Älä huolehdi, ei todellakaan tarvitse syödä kaikkia osia ravintolassa! En itse asiassa tiedä ketään, joka nykyään niin tekisi, siis söisi YKSIN koko satsin. Sen sijaan on aika tavallista jakaa etenkin alkuruoka tai pasta-annoskin, jos haluaa sekä primoa (pastaa) että secondoa (pääruokaa). Tämä tietysti edellyttää, että on ensinnäkin ruokaseuraa ja toiseksi päästään yhteisymmärrykseen tilattavista annoksista.
Pelkän pastan syöminen illalla on vähän epäkohteliasta ravintolaa kohtaan, joten joku alkupala ja/ tai jälkiruoka on paremman palvelun takaamiseksikin hyvä tilata lisäksi 🙂 Yleensä valinnanvaraa on niin, ettei tule ähky olo. Lounaalla voi tosiaan syödä kevyemmin ravintolassakin.

Heli
9 years ago

Yllättävän harva tietää Ostiasta. Jos se sijaitsisi missä tahansa muualla kuin Rooman kupeessa, niin se houkuttelisi varmaan enemmän turisteja. Roomassa kun riittää nähtävää muutenkin. Tai en sittenkään tiedä: ehkä Ostiaa ei vain osata markkinoida, mikä on aika iso ongelma Italiassa, hullua kyllä. Mutta mukavahan siellä on käydä, kun saa katsella paikkoja ihan rauhassa ja jonottamatta.

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Moikka! Olen menossa Roomaan kahden viikon päästä (ensimmäistä kertaa!) ja olen nyt koko talven innoissani lukenut blogiasi, josta on löytynyt yhtä sun toista loistavaa vinkkiä 🙂 Kiitos siis niistä! Ostia Anticaa olen miettinyt, että kannattaako sinne asti lähteä, mutta nyt kyllä vakuutit sen suhteen, näyttää tosi hienolta. Olisin kysynyt, että olisitko halunnut hieman selventää italialaista ruokakulttuuria? Itselleni yksi tärkeimmistä asioista reissulla tulee olemaan ravintoloissa käyminen, mutta olen edelleen hieman hämmennyksissä italialaisesta ravintolakäyttäytymisestä. Olen nyt, kiitos sinun, oppinut alkeet, kuten ei cappucinoa jälkkäriksi (:D), mutta muutama asia vielä mietityttää. Kun menee ravintolaan, mitä kaikkea asiakkaan yleensä odotetaan tilaavan? Olen saanut käsityksen,… Read more »

Elina / Vaihda vapaalle

Kiva lukea tälläisestä hieman tuntemattomammasta nähtävyydestä. Vaikka Roomassa on tullut käytyä, tästä paikasta en ollut lainkaan tietoinen! Täytyy pistää korvan taakse 🙂

Vesa
Vesa
7 years ago

Ostia Anticassa olen käynyt omasta halustani kerran ja sukulaisille näyttämässä kaksi kertaa. Mikä ihme siinä muka viehättää? Kun sen on kolunnut läpi, jää päällimmäiseksi oikeastaan vain halu päästä äkkiä johonkin muualle. Samanlaisia kiviraunioita kilometri-pari yhteen pötköön. Pompeijissa olen käynyt myös kolme kertaa ja se on kyllä aivan omaa luokkaansa. Ehkä myös siellä tapahtuneen tragedian takia. Hintataso Pompeijissa on kylläkin aivan järjetön, Ostia Anticassahan ei mitään markkinahumua olekaan, ainoa vessakin on ilmainen 🙂 Varmaan on niin, että jos jollakin on tullut käytyä Antica Ostiassa, tulee sitä varmaan vähän “pakostakin” muka kehuttua, mutta haluaako kukaan sinne kahta kertaa? Ja jos haluaa, niin… Read more »

Veijo
Veijo
7 years ago

Kiitos Heli vinkistä! Kävin tänään ja ehdottomasti kannatti. Hyvien ohjeidesi kanssa oli turvallista matkata ja alue löytyi helposti, eikä tarvinnut jonottaa. Paikalla oli paljon koululaisia näin helmikuussa, mutta silti sai kulkea rauhassa. Olisi tullut ylitettyä se kolme tunti, mutta eväät jäivät matkasta. Onneksi kahvila pelasti mielen ja jalat.
Kiitos vielä mukavasta blogista, minulle ainakin oli hyötyä!

Taurus Bonasus
Taurus Bonasus
6 years ago

Amfiteatterin kuvaa en jutusta bonganut. Kreikkalaistyyppisen kyllä. Colosseum on malliltaan amfiteatteri eli katsomo on molemmin puolin näyttämöä. Siitä se amfi, molemmin puolin.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x