Image Alt

Blog

Mordi e vai: maailman parhaat paninot Testaccion torilla

Nuovo Mercato di Testaccion pitäisi kuulua jokaisen ruoasta kiinnostuneen Rooman kävijän käyntikohteisiin. Tai ylipäätään sellaisten, joita kiinnostaa aidot paikalliset torit ja kauppahallit ulkomailla – ainakin minun mielestäni ne kuuluvat kiinnostavimpien kohteiden joukkoon. Testaccion torilla voi värikkäiden hedelmä- ja vihanneskojujen ja muiden paikallisia herkkuja tarjoavien kojujen kiertelyn lomassa nauttia lasillisen proseccoa, viiniä tai vaikka limoncelloa parilla eurolla. Aamupäivällä tosin maistuu ehkä mieluummin  terveellisempi vihersmoothie eli centrifugato tai kahvi.  Lisäksi sen kojuista – tai bokseista – saa tuorepasta-annoksia, pizzapaloja, salaatteja, gelatoa ja muuta pientä purtavaa, joka tekee torista myös suositun lounaspaikan.

Yksi sen lounaspaikoista on kuitenkin ylitse muiden: maailman parhaita paninoja myyvä  Mordi e vai, joka on jo itsessään riittävä syy suunnata Testaccion torille.

Mordi e vai

Perinteisten perhereseptien mukaan valmistettuja täytteitä

Roomalaisia klassikoita leivän välissä

Mordi e vai on eläkkeelle jääneen teurastajan Sergio Espositon luomus. (Ehkä oikeampi suomennos Sergion aiemmalle ammatille olisi lihakauppias tai lihanleikkaaja, mutta teurastaja sopii jotenkin kuvamaan tätä perinteistä ruokapaikkaa.) Paikan idea on konstailematon ja periroomalainen: tiskin takana yhä joka päivä työskentelevä Sergio kauhoo rapean halkaistun sämpylän väliin perheessä kulkeneiden reseptien mukaan valmistettuja roomalaisherkkuja tai niiden mukaelmia, kuten polpette della nonna (lihapullia isoäidin tapaan), bocconcini di vitella alla carbonara tai  cacio e pepe (vasikanlihaa klassisten carbonara- tai pecorino-juustokastikkeen kera) tai salsicciaa (tuoremakkaraa) vain muutamia mainitakseni. Mehevää täytettä valuva leipä kääräistään muoviin (valitettavasti) ja maksetaan kassalla, jossa voit valita sen kyytipojaksi 1,5 euron hintaisen italialaisoluen tai piccolopullollisen viiniä. Tarjolla on myös viiniä laseittain. Ja tietysti myös alkoholittomia juomia.

Valinta herkullisten täytevaihtoehtojen välillä voi olla vaikea, mutta ainakin ensimmäisellä käyntikerralla suosittelen ottamaan paikan suosituimman sämpylän, panino all’allesson, jossa sämpylän välissä on pitkään haudutettua naudanlihaa, joka suorastaan sulaa suuhun. “Nyhtönaudan” lisäksi tarjotaan sikuria, joka ei kuulu suosikkeihini, mutta kyllä sen kitkerä maku tässä leivässä menee. Kannattaa kokeilla myös kausivaihtoehtoja tai vaihtuvia erikoisuuksia, joita tehdään pienempiä annoksia.

Viime talvesta asti Mordi e vaissa on ollut myös kasvisvaihtoehto! Tosin epäreilusti vain yksi, eikä sekään käy vegaaneille, sillä siinäkin on pecorino-juustoa. Mutta Sergion lihapohjaisissa täytteissä käytetään paljon sellaisia vähemmän käytettyjä ruhonosia kuten häränhäntää, kieltä ja sisäelimiä. Teuraasta ei siis mene tässä paikassa mitään hukkaan. Oma suosikkini on coratella ja carciofi, lampaan sydämestä, maksasta ja muista sisäelimistä tehty pata, joka tarjotaan artisokkien kanssa. Tiedän, että tämä kuulostaa joistakin kamalalta, mutta minusta se on oikeasti niin herkullista, että otan sen melkein joka kerta, kun sitä on tarjolla. Kannattaa kokeilla! Mordi e vai on ylipäätään mainio paikka, jos jostain syystä haluaa maistaa sellaisia roomalaisia erikoisuuksia, jotka kokonaisena ravintola-annoksena voivat tuntua vähän liian paljolta kuten trippa alla romanaa (mahalaukkua roomalaiseen tapaan valmistettuna) tai pajataa (vastasyntyneen maitovasikan suolia tomaattikastikkeessa). Itse kyllä jättäisin nämä kyseenalaiset roomalaisherkut väliin täälläkin.

Mordi e vai on supersuosittu lounaspaikka ja myös ruokakierrosten kohde.

Mordi e vain paninon voi huuhdella alas piccolopullollisella punaviiniä.

Katuruokaa parhaimmillaan

Mordi e vai tarkoittaa suomeksi “haukkaa ja mene”. Aivan näin nopeasti ei ruokailu tässä paikassa onnistu, sillä edullisten, herkullisten ja takuulla nälän vievien sämpylöiden vuoksi se on supersuosittu niin naapuruston toimistotyöntekijöiden kuin turistienkin keskuudessa. Pitkän jonon ei kannata antaa lannistaa, sillä paninon saa käteensä yleensä nopeasti, koska täytteet ovat valmiina kulhoissaan. Paikassa on myös jonotusnumero, joka takaa, ettet joudu huitomaan ja huutamaan tiskin edessä kilpaa italialaisten kanssa.

Jos on tuuria, paninon voi nauttia kojun vieressä pöydän ääressä tai penkillä sen takana. Pöytiä ja tuoleja on vain muutama, joten niihin ei ole syytä jäädä juttelemaan, vaan haukkaa ja mene, että muutkin mahtuvat tekemään saman. Mordi e vain paninot on muutenkin syytä syödä heti ennen kuin kastikemainen täyte tekee sämpylästä kosteaa mössöä. Ne eivät ole myöskään mitään siistiä syötävää, joten en ehkä menisi paikkaan ensitreffeille tai jos muuten haluaa tehdä vaikutuksen lounasseuraan. Olen kyllä nähnyt tyylikkäiden italialaisten pukumiesten ja -naisten syövän sämpylöitään tiputtamatta pisaraakaan tomaattikastiketta valkoiselle paidalleen, mutta minulta tämä ei kyllä onnistu. Lienee harjoittelukysymys.

Mordi e Vai
Box 15, Nuovo Mercato di Testaccio
Via Beniamino Franklin, 12/E
Avoinna maanantaista lauantaihin, 8.00(noin) -14.30.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x