Image Alt

Blog

Miten löytää hyvä ravintola Roomasta?

Arvannette varmaan, mitä Roomaan tulevat tutut ja tutuntutut useimmin minulta kysyvät. No, vinkkejä hyvistä ja aidoista ruokapaikoista Roomassa tietenkin. Mielellään vielä sellaisista, joissa ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Tämä on tietysti varsin ymmärrettävää, onhan ruoka monille aika oleellinen osa onnistunutta matkaa. Ja etenkin Italiassa ruokaan ja ravintoloihin kohdistuu tiettyjä odotuksia. Roomassa on ravintolatarjonta on kuitenkin valtava, ravintoloita on kirjaimellisesti vieri vieressä, joten selvää on, että kaikki eivät voi olla hyviä. Tai edes keskinkertaisia. Itse asiassa, monet ovat ihan surkeita, valitettavasti etenkin suosituimmilla turistialueilla. Ja vaikka olisikin ruokaan tyytyväinen, niin ravintolakäynnistä voi jäädä huono fiilis, kun laskussa on yllätyksiä tai palvelu törkeää.

Roomasta on melkein helpompi löytää huono turistirysä kuin hyvä ravintola. Mutta kyllä täällä loistavia ruokapaikkojakin riittää. Seuraavilla vinkeillä voi löytää hyvän ravintolan, vaikkei tuttavapiirissä olisikaan ketään täsmävinkin antajaa.

1. Älä luota Tripadvisoriin tai muuhun asiakasarvioihin pohjaavan sivuston arvioihin, sillä ensinnäkin on aika helppo laittaa se englantia osaava tuttu tai sukulaistyttö kirjoittamaan kehuva kommentti. Olen itsekin pari kertaa huomannut, miten outoa englantia kirjoittaa Jim Floridasta; ylistävässä tekstissä on virheitä, jotka jännästi muistuttavat italian kielen rakenteita. 

Lisäksi Tripadvisorin top-listan kärkipäätä kehottaisin melkein välttämään, samoin matkaoppaiden suosituksia. Nimittäin nämä suositukset käsittämättömästi johtavat täällä yleensä ravintolan tason laskuun sen sijaan, että ravintola pyrkisi olemaan maineensa arvoinen.  Taso ei tietenkään laske välittömästi, mutta vähitellen niin, että siinä vaiheessa, kun paikka päätyy jonkun painetun matkaoppaan suosituksiin, se ei todennäköisesti ole enää niin hyvä kuin se joskus oli. Kuvio menee jotakuinkin niin, että ensin joku ruoka- tai matkatoimittaja kehuu jotain löytämäänsä loistoravintolaa lehtijutussaan (tai blogissa!), minkä jälkeen paikasta tulee suosittu myös turistien keskuudessa. Suosion myötä ravintola saattaa nostaa hintojaan – ja ymmärrettävästi usein nostavatkin – jonka jälkeen hinta – laatu-suhteesta tarkat italialaiset hylkäävät paikan. Tai ainakin vähentävät siellä käyntiä. Ja kun paikalliset kanta-asiakkaat eivät enää käy paikassa, siellä voi tarjota vähän huoniompiakin annoksia. Ensi viikolla paikka tulee täyteen kuitenkin uusista turisteista. Vanhalla maineella voi ratsastaa vielä aika pitkään.

2. Etsu ravintolaa mahdollisimman kaukaa suosituimmista turistikohteista. Etenkin Vatikaanin ja Trevin suihkulähteen ympäristöstä on melkein mahdotonta löytää hyvää ruokaa, sillä niiden lähistöllä olevien ravintoloiden toimintaperiaatteena tuntuu olevan, että on ihan sama, mitä tarjoaa: huomenna täällä on taas tuhat uutta turistia. Jos satut majoittumaan historiallisen keskustan ulkopuolella, illalla ei todellakaan kannata lähteä keskustaan ravintolaa etsimään. Todennäköisesti paljon parempi ja edullisempi ristorante/ osteria/ trattoria löytyy ihan läheltä. (Paitsi tietenkin, jos yövyt Terminin rautatieaseman tuntumassa, jonka ravintolatarjonta on Vatikaanin luokkaa.) Jos taas liikuskelet enimmäkseen näiden nähtävyyksien lähellä, Trasteveren kapeilta kujilta löytyy vielä monta kohtuullista ravintolaa. Piazzoja ja niiden ympärillä olevia paikkoja kannattaa vältellä.

3. Etsi sitä ravintolaa oikeaan aikaan. Kuuden aikaan illalla ei varmasti löydä kunnon ravintolaa. Jos ravintola on auki siihen aikaan, se on pelkästään turisteja varten. Jos haluat löytää aidon, paikallisten suosiman paikan, niin liikkeelle kannattaa lähteä vasta 20.30 tai myöhemmin. Hyvätkin ravintolat ovat melko tyhjillään klo 19 tai 19.30.

4. Älä koskaan mene paikkaan, jossa on sisäänheittäjä.
Vaikka ravintola näyttäisi kuinka mukavalta ja komea sisäänheittäjätarjoilija flirttailisi täysillä. Sillä sisäänheittäjä kielii aina siitä, että paikka ei ole tarpeeksi hyvä houkutellakseen (paikallisia) asiakkaita. (Paitsi heti avaamisen jälkeen seiskalta voi kohtuullisenkin paikan tarjoilija seisoskella ulkona ja mainostaa ravintolaa asiakkaita odotellessaan.)

5. Suhtaudu varauksellisesti turistimenua mainostaviin ravintoloihin vaikka alkuruoan, pastan ja vapaavalintaisen juoman sisältävä 10 euron Menu turistico voi hyvin houkuttelevalta.  Jos vain haluat täyttää vatsasi kohtuuhintaan, se ei ehkä ole huonoin vaihtoehto, ainakaan lounasaikaan. Lounasaikaan monissa hyvissäkin ravintoloissa on samantapainen pakettitarjous, menu fisso, esimerkiksi erinomaisessa L’Asino d’orossa, jonka lounastarjous on hinta – laatu -suhteeltaan paras koko Roomassa. Mutta illalla fiksattua menua ei kyllä löydy yhdestäkään hyvästä ravintolasta.
(Lisäneuvo: jos nälissänne kuitenkin päädytte ravintolaan sisäänheittäjän tai turistimenun houkuttelemana, niin ottakaa sit hitossa se menu tai mitä ikinä niiden päivän suosituksissa onkaan. Eikä mitään sen ulkopuolelta listalta.) 

 

Nämä vinkit ovat toki tuttua huttua kaikille vähänkään matkustaneille. Muuallakin kuin Roomassa kannattaa välttää turistikohteita, sisäänheittäjiä ja pyrkiä syömään siellä missä paikalliset. Tarkoitukseni on tässä vain korostaa, että täällä ravintolan ulkonäkö voi todellakin pettää. Elämäsi paras pasta alla carbonara tai loistava risotto voi löytyä siitä hyvin vaatimattoman näköisestä paikasta, jota ei edes melkein huomaa tai ainakin todennäköisemmin siitä, jossaon järkyttävän rumat verhot kuin siitä, jossa on punavalkoruudulliset pöytäliinat.

Mitä tulee siihen hintaan ja palveluun, niin paikan hintataso selviää listaa silmäillessä helpoiten primi-vaihtoehdoista. Pastat maksavat Roomassa keskimäärin 7 – 10 euroa. Yli 12 euron pastan oletan olevan jo erityisen hyvää tai sisältävän mereneläviä. Laskuun lisätään yleensä coperto tai leipämaksu (yleensä 1,5 euroa per nuppi), mutta tämä tulisi mainita ruokalistassa. Ilmeisesti joillakin paikoilla on tapana veloittaa turisteilta ekstraa, vaikka itse en moiseen (huomattavassa) määrin ole törmännytkään. Palveluunkin voi jossain määrin vaikuttaa: jos tilaa ruoastaan ylpeässä ravintolassa pelkän pastan, niin nyrpeä palvelu on taattu. Vaikkei pääruokaa masuun mahtuisikaan, ainakin alkuruoka tai jälkiruoka on syytä tilata, mieluiten molemmat.

Ja vaikka kuinka haluatte tietää, mitä suosittelen niille ravintolavinkkejä kaipaaville tuttaville, niin jätän yksityiskohtaisemmista mieltymyksistäni raportoinnin myöhemmäksi. Parista hyvästä pizzeriastahan ja muistakin olen tosin vinkannut jo aiemmin. Mutta tähän kommenttiosioon saa vapaasti laittaa omia hyviä/ huonoja kokemuksia Rooman ruokaskenestä!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x