Image Alt

Blog

Minun Italiani: saapasmaan suomalaistarinat. Osallistu arvontaan ja voita kirja itsellesi!

Arvonta on suoritettu! Onnea Marjatalle ja Anjalle, toivottavasti nautitte “Minun Italiani” -kirjasta! Kiitos kaikille osallistujille kommenteista!

Prologi

Tänä aamuna koiralenkillä roskalaatikoiden ohi kulkiessani huomasin, että paperiroskien joukkoon oli jälleen kerran laitettu muovia. Ongin päällimmäiset muoviroskat ja sulloin ne viereiseen muoviroskien laatikkoon – jossa oli lasipulloja ja jonkun vanha pyykkiteline. Toivotonta. Jatkoin italialaisten piittaamattomuudesta ja lukutaidottomuudesta harmistuneena matkaa ja ärtymykseni vain lisääntyi, kun näin, että tienpätkä, josta kerroin edellisessä jutussani, on yhä poikki.

Mutta kun istahdin aamukahville lähikahvilan jo auringonlämpöiselle ulkoterassille, sain eteeni cappuccinon ja tuoreen corneton (yhteensä 1,50 €) ja katseeni osui naapuritalonseinää peittävään kevään lempikukkaani tuoksuvaan wisteriaan eli sinisateeseen, olin valmis taas antamaan Italialle anteeksi. Kahvin jälkeen päästin koirani irti juoksentelemaan koirakavereidensa kanssa lähipuistikkoon. Samalla kenttä täyttyy iltapäiväisin jalkapalloa pelaavista pienemmistä ja isommista pojista: palloa potkitaan iloisesti sen kieltävän kyltin vieressä. Kotimatkalla tietyömaalle oli ilmestynyt työmiehiä ja heistä raavain äijä kumartuu lepertelemään pikkukoiralleni ja kertoo, että hänellä on itsellään kaksi samanlaista. Mieleen tulee Minun Italiani -kirjan Milanossa mallina työskentelevän Saran sanat Italian kahdesta puolesta:

Kertoessa italialaisesta elämästä ulkopuoliselle on vaikea välttää putoamasta kahteen kategoriaan: siihen, jossa huristellaan rakastuneina Vespalla sypressien reunustamaa yksisuuntaista katua väärään suuntaan (ja carabinieri puuttuu asiaan vain näyttämällä yläpeukkua), tai siihen, jossa mikään ei koskaan toimi, televisiossa pyörii vain vähäpukeisia tyttöjä, eikä kukaan tunnu huolestuvan pääministerin aiheuttamista seksiskandaaleista tai hänen korruptiosyytteistään.

Sara teoksessa “Minun Italiani. Saapasmaan suomalaistarinat” (toim. Markku Kaskela & Tomi Kontio, Avain.) s. 60.

Juuri näin. Tällainen on minunkin Italiani.

Minun Italiani: yhtä kirjava kokoelma kertomuksia elämästä Italiassa kuin Italia itse

Minun Italiani – saapasmaan suomalaistarinat on nimensä mukaan lukupaketti eri puolella Italiaa asuvien tai muuten Italiaan syvemmän suhteen luoneiden suomalaisten kokemuksista Italiasta. Italia ja kertojien suomalaisuus ovatkin ainoat yhdistävät tekijät teoksessa, sillä se on vaikeasti määriteltävä kokoelma keskenään melko erilaisia tekstejä. Kirjassa on niin henkilöhaastatteluja kuin minä-muodossa kirjoitettuja juttuja, välähdyksiä yhdestä päivästä Italian maaseudulla ja vinkkilistoja eri kaupunkeihin. Myönnän, että kirjan epäyhtenäisyys aluksi vähän hämmensi ja kiusasikin luokitteluun taipuvaista sisäistä säntillistä suomalaistani, mutta sitten tajusin tietynlaisen sekamelskan ja persoonallisten äänten esiin nostamien puolien Italiasta kuvaavan hyvin juuri Italiaa itseään. Kahden runoilijan toimittamassa teoksessa muoto on varmaan harkittu ja esipuheessa he kirjoittavatkin:

Tämä lähestymistapa sopii maahan, joka on moninaisuudessaan lukuisten toisistaan poikkeavien identiteettien lumoava runsaudensarvi.

Jälleen nyökyttelen samanmielisesti.

IMG_20180314_072356_878

Minun Italiani -kirjan suomalaistarinoissa kerrotaan niin viinitilan perustamisesta (Onnen Alba: viininviljelijä Riikka Sukulan haastattelu) kuin käynnistä sellaisella hakemassa viiniä omiin muovitonkkiin (Täydellinen päivä (Lazio)). Ruoan, juoman, taiteen ja maisemien lisäksi esiin tulevat italiaisten muut intohimot kuten pyöräily ja jalkapallo. Matkailijoille on monenlaisia vinkkejä mm. kääntäjä Taru Nyströmin kirjallisia vinkkejä Napoliin, Perparim Hetemaj’n ja Mitri Pakkasen vinkit jalkapallonähtävyyksiin ja Vera Valan vinkit Milanoon. Löytyypä kirjasta vinkkipaketti Rooman kävijälle: toimittaja Jenna Vehviläisen vinkeissä on niin monta omaakin suosikkiani (mm. tässä blogissakin esitelty Tavernaccia da Bruno), että pitää käydä testaamassa loputkin hänen vinkeistään. Myös Karrin kierros Laziossa on tehtävä pikimmiten, niin houkuttelevalta se tuntui!

Tavernaccia da Bruno tavallisena arki-iltana

Kirjassa liikutaan pohjoisesta Albasta aina Sisiliaan asti, mutta harmittavan paljon keskitytään isoihin kaupunkeihin. Milanosta peräti on kolme kertomusta ja Roomastakin pari. Kyllä suomalaisia olisi pienemmistäkin kylistä löytynyt – mutta ehkä tässä on jatko-osan paikka? Äänessä on enimmäkseen taiteilijat, mikä on ymmärrettävää: onhan Italia kiehtonut nimenomaan kirjailijoita ja muita taiteilijoita aina siitä asti, kun ulkomaille matkustettiin ja muutettiinkin inspiraatiota hakemaan.

Nyt itse asiaan: arvonta!

Minun Italiani omistuskirjoituksella

Ostin teoksen jo lokakuussa suoraan sen toiselta toimittajalta Markku Kaskelalta, joka toi pinon uunituoreita kirjoja meidän Roomassa asuvien suomalaisten iloksi ilman toimituskuluja. Miksi se siis nyt puoli vuotta myöhemmin on (taas) pöydälläni selailtavana? Vastaus on hyvä uutinen kirjasta kiinnostuneille: siksi, koska sain Avain-kustantamolta kaksi kappaletta Minun Italiani: saapasmaan suomalaistarinat kirjaa arvottavaksi blogin lukijoille! Arvontaan osallistuaksesi sinun tarvitsee vain hieman auttaa minua. Olen jo pari vuotta suunnitellut “Suomalaiset Roomassa” -juttusarjaa, jossa haastettelisin täällä asuvia suomalaisia mm. siitä, miten he ovat Roomaan päätyneet ja mitä vinkkejä heillä olisi Rooman kävijöille tai tänne muutosta haaveileville. Kerro tämän jutun kommenttikentässä, kiinnostaisiko Rooman suomalaistarinat sinua ja olet mukana arvonnassa!  Muitakin juttuideoita saa mielellään antaa. Muista liittää mukaan sähköpostiosoitteesi yhteydenottoa varten mahdollisen voiton sattuessa kohdalle (se näkyy vain minulle). 

Muoks. Koska seuraajat tuntuvat olevan tiukassa, arvon molemmat kirjat perjantaina 8.6.2018 klo 18 Suomen aikaa! Vaikka Facebook-sivulta puuttuukin vielä 38 seuraajaa ja Instagram-tililtä peräti 250 🙁

Edelleen siis saa kutsua kavereita seuraamaan! Onnea arvontaan!

Ihan näin helpolla ette pääse, sillä arvon toisen kirjan kun blogin Facebook-sivulla on 1000 tykkääjää (lähellä ollaan, vain satakunta puuttuu) ja toisen kun Instagram-tililläni (@kukkulalta) on 1000 seuraajaa, ei siitäkään paljon puutu 🙂 Jos et siis vielä seuraa tilejä, niin kipin kapin tykkäämään ja jos seuraat, niin kehotapa kaveria seuraamaan kanssa! Arvontaan on mahdollista osallistua myös Facebook-sivullani ja tuplata voittomahdollisuudet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

60 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Merja
Merja
6 years ago

Kiinnostaa kaikki tarinat ja kertomukset Roomasta ja Italiasta.

Katja
Katja
6 years ago

Kiinnostaa kyllä! Miten olisi saisiko lisää tarinaa Rooman koiramaailmasta?

OutiH
OutiH
6 years ago

Kyllä kiinnostaa suomalaisjutut.

Anu
Anu
6 years ago

Hei, osallistun arvontaan. Olin maaliskuussa ensimmäistä kertaa Roomassa mutta en suinkaan viimeistä. Ihan kaupunki ja ihmeen rento fiilis. En muista tuliko vinkki täältä vai opas Roomaan blogista mutta löydettiin ja käytiin kurkkaamassa avaimen reiästä. Huikee ja symmetrinen näkymä. Ensi vuonna vähän myöhemmin, jos sit näkisi ruusutarhankin loistossaan.

Jaana Pieniniemi
Jaana Pieniniemi
6 years ago

Kyllä kiinnostaa. Miten, miksi, milloin päätynyt Roomaan? Ihailtavasti olet kertonut omia tärppejäsi Roomassa, myös muiden tärpit, ne ei turistien suosikit, kiinnostaa kovin. Tarinat normiarjen kulusta iloineen ja suruineen.

Jaana
Jaana
6 years ago

Kaikki tarinat Roomasta kiinnostavat. Super ihana kaupunki!

Marjatta
Marjatta
6 years ago

Kovasti kiinnostaa tämänkin kirjan tarinat – kirjahyllyssäni on aina tilaa vielä yhdelle Italia -kirjalle…

Maija Niinikoski-Huttunen
Maija Niinikoski-Huttunen
6 years ago

Kävin ekan kerran Roomassa 50v. sitten. Siitä lähtien on Italian kieli ja matkat täyttäneet elämäni.

Mari
Mari
6 years ago

Ehdottomasti kiinnostaisi! Roomasta ei voi saada yliannostusta!

Leila Kaski
Leila Kaski
6 years ago

Kiinnostaa kovasti. Syyskuussa olen tulossa Roomaan kymmenennen kerran. Rakastunut Roomaan!

Saija Siren
Saija Siren
6 years ago

Italiafanina ilman muuta kiinnostaa kirjan jutut! Ja jokavuotisen Rooman matkan puitteissa kaikki Roomaan liittyvät tarinat!

Margit Karsimus
Margit Karsimus
6 years ago

Kyllä kiinnostaa elämä Rooman huiskeessa

Sanna
Sanna
6 years ago

Ilman muuta kiinnostaa! Rooma vaan on niin Kirjoituksesi on parhaita. Hyviä vinkkejä, kiitos!

Sanna
Sanna
6 years ago
Reply to  Sanna

Piti kirjoittaa, et Rooma vaan on niin sydän….

Peter
Peter
6 years ago

Sitten kun olet käyttänyt nämä ideat niin voin laittaa 10 tai 20 lisää…. Ravintola- tai kahvilajutuissakin voisit kertoa niistä kokemuksistasi, jotka saivat sinut ihastumaan paikkaan. Minun lempiravintolani Roomassa (ja koko Italiassa) on Trattoria de Gli Amici Trasteveressa. Tiedän, että se ei varmastikaan ole mikään superhitti, mutta olen seurannut kyseisen ravintolan facebook-sivuja jo vuosia. Ensimmäinen vierailukertani oli täysi sattuma. Ravintola oli aika tyhjä lounasajan alussa, mutta sitten sinne alkoi tulla paljon pappeja, jotka eivät kaikki puhuneet italiaa. Sitten tuli nunnia useampi seurue. Se tuntui paikalta, jonne papit ja nunnat halusivat tuoda kansainvälisiäkin vieraitaan. Selkeästi osa henkilökunnasta oli kehitysvammaisia. Ruoka oli hyvää… Read more »

Eija
Eija
6 years ago

Kiinnostaa, olin juuri Roomassa ja Napolissa. Myös Milano, Verona ,Firenze ja Venetsia käyty. Tykkään Italiasta.Kirja olisi kiva voittaa. Juttujasi on kiva lukea.

Maarit
Maarit
6 years ago

Olisi mukavaa kuulla roomalaistarinoita ja vinkkinä olisi taiteilija Nanna Susi, joka ajoittain asuu ja on työskennellyt Roomassa. Kirjaa katselin kirjakaupassa, mutta se jäi vielä hyllyyn. Olisi ihanaa voittaa!

Eiju
Eiju
6 years ago

Täällä tänään, edellisestä kerrasta rapiat 26 vuotta.

MarjaKoo
MarjaKoo
6 years ago

Kiinnostaa paljonkin! Kaikki Italian matkakirjat on parasta iltalukemista; Rooma tulee uniin.

Malle Nissi
Malle Nissi
6 years ago

Kyllä kiinnostaa. Rooma vaan on niin❤️.

Harri
Harri
6 years ago

Rooman suomalaistarinat kiinnostaa kovasti. Kiinnostava jutunaihe voisi olla Rooman nenävarkaat joiden jälkiin jokainen Rooman kävijä on varmasti törmännyt.

Riitta
Riitta
6 years ago

Kyllähän nämä kiinnostaa. Roomasta on tullut yksi vakiokohteista, mutta myös muu Italia kiinnostaa. Tarinoitasi on ollut mukava lukea. Aina nämä jutut syventävät omaa kokemusta ja auttavat saamaan lomista enemmän irti. Itseäni kiinnostaa ruuan lisäksi myös vinkit kauniista puutarhakohteista, joihin olisi kohtuu helppo päästä tutustumaan.

Hannnnnna
Hannnnnna
6 years ago

Kiinnostaa! Roomassa olin häämatkallakin. 🙂

Emilia
Emilia
6 years ago

Kyllä kiinnostaa. Reilun viikon päästä taas Roomassa. Ja mielelläni lukisin juttuja myös Amalfin rannikon kylistä.

Minde
Minde
6 years ago

Todellakin kiinnostaa! Sinne aikomus matkustaa 😉

Nanniu
Nanniu
6 years ago

Roomassa itsekin tilapäisesti asuvana blogisi jutut ovat olleet erityisen mielenkiintoista luettavaa. Mukana arvonnassa 🙂

Hanna
Hanna
6 years ago

Kiitos kivasta blogista ja postikorteista! Olen ammentanut molemmista monia matkavinkkejä. Myös Roomaan päätyneiden suomalaisten tarinat kiinnostavat: miten ovat Roomaan päätyneet, mitä he siellä tekevät, sujuuko italian kieli vai pärjäilevätkö englannilla, millaista perus arki on Roomassa, heidän lempiravintolat ja -paikat yms. ?

AP
AP
6 years ago

Ehdottomasti kiinnostaa, etenkin, kun itse haluaisin vielä joskus asua jonkin aikaa Roomassa/Italiassa. 🙂

Ansku
Ansku
6 years ago

En ole kovin innokas lukija mutta ehkä kun tämän kirjan voittaisin niin lukisin sen 🙂

Sisko / Hieman_vino
6 years ago

Kiinnostaa, etenkin jos kerrotaan myös niitä piilossa olevia nähtävyyksiä ja tekemisiä. Sitä mistä saa parhaat gelatot ja missä on paras paikka ihastella auringon laskua. 🙂

Sofia / Project Forever

Ilman muuta kiinnostaa! Italia on yksi suosikkimaistani, tähän mennessä on tullut käytyä Roomassa useamman kerran, ja lisäksi Tivolissa, Napolissa, Firenzessä, Cinque Terressa ja Venetsiassa. Dolomiiteille ja Sisiliaan haikailen, mutta tänä vuonna Italian matka jää tekemättä. Ehkä taas ensi vuonna!

Marjo
Marjo
6 years ago

Rooma on suosikkipaikkani, joten kiinnostaa paljonkin. ❤️☀️

Merja Kiviniemi
Merja Kiviniemi
6 years ago

Kyllä kiinnostaa kaikki jutut Roomasta ja Italiasta yleensä, myös suomalaisjutut – miten sopeutuvat italialaiseen elämänmenoon

Ananas2go / Popot pogoillen

Olisi kiintoisaa! Saisiko sarjaan jazzjutun mukaan?

Ninnu H.
6 years ago

Minua kiinnostaisi kaikki metalligrafiikkaan liittyvä: kuvataiteilijoiden yhteisöt, galleriat ja työskentely työpajoissa nykypäivän Roomassa.

Marimente
6 years ago

Tämä kirja on ihan huippu, vieläkin selailen sitä silloin tällöin, kun haluan muistella Italiassa asumisen monenkirjavia hetkiä ! Ja kiitos linkkauksesta! 🙂

Anna
Anna
6 years ago

Arvonnassa ehdottomasti mukana. Ja suomalaiset Roomassa kiinnostaa myös. Ties vaikka joku tuttu olisi mukana :-).

Anna Lontoosta

Kerttu
Kerttu
6 years ago

Kiinnostaa! <3

Johanna
Johanna
6 years ago

Olen itsekin asunut Italiassa ja tämä kirja olisi mieluisa. Ti auguro una bella primavera!

Tuisku
Tuisku
6 years ago

Kaikki kiinnostaa Roomasta!

Sari
Sari
6 years ago

Arvonnassa mukana, ja suomalaisten Roomassa asuvien tarinat kiinnostavat!

Anu
Anu
6 years ago

Kyllä kiinnostaa – kesällä menossa ekaa kertaa Italiaan (Roomaan) ja olen jo nyt myyty…

Sanni
Sanni
6 years ago

Italia-rakkaus on ikuista, mutta Rooma on vielä käymättä. Rooma-tarinat kiinnostaa tavattomasti, ihan sama puhutko rikkinäisistä teistä, mielenkiintoisista puistoista, kaduista, kissoista tai koirista, tai elämää suuremmasta ruoasta, sillä henk. koht. ahmin kaiken Rooma(/Italia) tekstin ilolla! Ja ehkä mä pääsen itsekin nauttimaan Roomasta jo tänä vuonna.

NannaS
NannaS
6 years ago

Kiinnostaa kovasti 🙂

Laura Marjukka Mäntylä
Laura Marjukka Mäntylä
6 years ago

Roomassa asuvien maanmiesten kertomukset kiinnostavat ehdottomasti!

Tarja
Tarja
6 years ago

Olisi aivan ihanaa saada tuo kirja! <3 Kävin Roomassa reilu 10-vuotta sitten ja kesällä tulen Roomaan isojen lasteni ja äitini kanssa, koska halusin viedä heidät johonkin ihanaan paikkaan. Minun vastuulla on siis kuljettaa koko porukka paikasta toiseen ja yrittää näyttää kaikki mahtavat paikat. Todella vaikeaa on löytää erilaisia tekemisiä Roomasta, muutakin kuin siis Colosseum ja Vatikaani, yms… Jossain vahingossa törmäsin ulkoilma elokuvateatteriin. Toivottavasti siellä olisi jotain menossa kun olemme siellä. Aloin seuraamaan sinua instassa ja facebookissa, koska todella kiinnostaa Italian ja Rooman tapahtumat yms… Löysin siis aivan vahingossa tämän blogisi, huippua että teet tätä! 🙂

Riikka
Riikka
6 years ago

Todellakin kiinnostaa En ole koskaan käynyt Roomassa (vielä), mutta haaveilen viettäväni kaupungissa pidemmän ajanjakson, jolloin voisin vain vaeltaa päämäärättömästi ympäri kaupunkia ja aistia elämää joka solullani

Sanna-Mari
Sanna-Mari
6 years ago

Ihana, (minulle) uusi Italiasta kertova blogi! Tykkään! Rooma on upea historiallinen kaupunki, josta kuulisimme mielellämme lisää. Olen suuri Italian ystävä, haaveissa on päästä asumaan sinne viimeistään eläkeiässä.. Siihen on kuitenkin vielä matkaa, joten sitä ennen aiomme viettää lomamme siellä, niin kuin tähänkin asti.
Tuo kirja olisi ihana voittaa.. uskon sieltä löytyvän erinomaisia vinkkejä matkoillemme!

Elina
Elina
6 years ago

Kiinnostaa aivan valtavasti. Rakastuin Italiaan ja Roomaan heti ensimmäisellä käynnillä. Huomaan jatkuvasti katselevani matkoja Italiaan. Haaveilen myös siitä, josko vaikka eläkkeellä voisin muuttaa Italiaan, edes osaksi vuotta. Tästä syystä suomalaisten tarinat maasta kiinnostaa valtavasti.

Suvi
Suvi
6 years ago

Palan halusta päästä lukemaan näitä tarinoita! 🙂

Kirsi
Kirsi
6 years ago

Totta tosiaan kiinnostaa – kunpa vielä kerran pääsisi käymään Italiassa – yritän kerätä rohkeutta lähteä yksin, kun ei matkakaveria näytä löytyvän.

60
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x