Minun Italiani: saapasmaan suomalaistarinat. Osallistu arvontaan ja voita kirja itsellesi!

Minunitaliani

Arvonta on suoritettu! Onnea Marjatalle ja Anjalle, toivottavasti nautitte “Minun Italiani” -kirjasta! Kiitos kaikille osallistujille kommenteista!

Prologi

Tänä aamuna koiralenkillä roskalaatikoiden ohi kulkiessani huomasin, että paperiroskien joukkoon oli jälleen kerran laitettu muovia. Ongin päällimmäiset muoviroskat ja sulloin ne viereiseen muoviroskien laatikkoon – jossa oli lasipulloja ja jonkun vanha pyykkiteline. Toivotonta. Jatkoin italialaisten piittaamattomuudesta ja lukutaidottomuudesta harmistuneena matkaa ja ärtymykseni vain lisääntyi, kun näin, että tienpätkä, josta kerroin edellisessä jutussani, on yhä poikki.

Mutta kun istahdin aamukahville lähikahvilan jo auringonlämpöiselle ulkoterassille, sain eteeni cappuccinon ja tuoreen corneton (yhteensä 1,50 €) ja katseeni osui naapuritalonseinää peittävään kevään lempikukkaani tuoksuvaan wisteriaan eli sinisateeseen, olin valmis taas antamaan Italialle anteeksi. Kahvin jälkeen päästin koirani irti juoksentelemaan koirakavereidensa kanssa lähipuistikkoon. Samalla kenttä täyttyy iltapäiväisin jalkapalloa pelaavista pienemmistä ja isommista pojista: palloa potkitaan iloisesti sen kieltävän kyltin vieressä. Kotimatkalla tietyömaalle oli ilmestynyt työmiehiä ja heistä raavain äijä kumartuu lepertelemään pikkukoiralleni ja kertoo, että hänellä on itsellään kaksi samanlaista. Mieleen tulee Minun Italiani -kirjan Milanossa mallina työskentelevän Saran sanat Italian kahdesta puolesta:

Kertoessa italialaisesta elämästä ulkopuoliselle on vaikea välttää putoamasta kahteen kategoriaan: siihen, jossa huristellaan rakastuneina Vespalla sypressien reunustamaa yksisuuntaista katua väärään suuntaan (ja carabinieri puuttuu asiaan vain näyttämällä yläpeukkua), tai siihen, jossa mikään ei koskaan toimi, televisiossa pyörii vain vähäpukeisia tyttöjä, eikä kukaan tunnu huolestuvan pääministerin aiheuttamista seksiskandaaleista tai hänen korruptiosyytteistään.

Sara teoksessa “Minun Italiani. Saapasmaan suomalaistarinat” (toim. Markku Kaskela & Tomi Kontio, Avain.) s. 60.

Juuri näin. Tällainen on minunkin Italiani.

Minun Italiani: yhtä kirjava kokoelma kertomuksia elämästä Italiassa kuin Italia itse

Minun Italiani – saapasmaan suomalaistarinat on nimensä mukaan lukupaketti eri puolella Italiaa asuvien tai muuten Italiaan syvemmän suhteen luoneiden suomalaisten kokemuksista Italiasta. Italia ja kertojien suomalaisuus ovatkin ainoat yhdistävät tekijät teoksessa, sillä se on vaikeasti määriteltävä kokoelma keskenään melko erilaisia tekstejä. Kirjassa on niin henkilöhaastatteluja kuin minä-muodossa kirjoitettuja juttuja, välähdyksiä yhdestä päivästä Italian maaseudulla ja vinkkilistoja eri kaupunkeihin. Myönnän, että kirjan epäyhtenäisyys aluksi vähän hämmensi ja kiusasikin luokitteluun taipuvaista sisäistä säntillistä suomalaistani, mutta sitten tajusin tietynlaisen sekamelskan ja persoonallisten äänten esiin nostamien puolien Italiasta kuvaavan hyvin juuri Italiaa itseään. Kahden runoilijan toimittamassa teoksessa muoto on varmaan harkittu ja esipuheessa he kirjoittavatkin:

Tämä lähestymistapa sopii maahan, joka on moninaisuudessaan lukuisten toisistaan poikkeavien identiteettien lumoava runsaudensarvi.

Jälleen nyökyttelen samanmielisesti.

IMG_20180314_072356_878

Minun Italiani -kirjan suomalaistarinoissa kerrotaan niin viinitilan perustamisesta (Onnen Alba: viininviljelijä Riikka Sukulan haastattelu) kuin käynnistä sellaisella hakemassa viiniä omiin muovitonkkiin (Täydellinen päivä (Lazio)). Ruoan, juoman, taiteen ja maisemien lisäksi esiin tulevat italiaisten muut intohimot kuten pyöräily ja jalkapallo. Matkailijoille on monenlaisia vinkkejä mm. kääntäjä Taru Nyströmin kirjallisia vinkkejä Napoliin, Perparim Hetemaj’n ja Mitri Pakkasen vinkit jalkapallonähtävyyksiin ja Vera Valan vinkit Milanoon. Löytyypä kirjasta vinkkipaketti Rooman kävijälle: toimittaja Jenna Vehviläisen vinkeissä on niin monta omaakin suosikkiani (mm. tässä blogissakin esitelty Tavernaccia da Bruno), että pitää käydä testaamassa loputkin hänen vinkeistään. Myös Karrin kierros Laziossa on tehtävä pikimmiten, niin houkuttelevalta se tuntui!

Tavernaccia da Bruno tavallisena arki-iltana

Kirjassa liikutaan pohjoisesta Albasta aina Sisiliaan asti, mutta harmittavan paljon keskitytään isoihin kaupunkeihin. Milanosta peräti on kolme kertomusta ja Roomastakin pari. Kyllä suomalaisia olisi pienemmistäkin kylistä löytynyt – mutta ehkä tässä on jatko-osan paikka? Äänessä on enimmäkseen taiteilijat, mikä on ymmärrettävää: onhan Italia kiehtonut nimenomaan kirjailijoita ja muita taiteilijoita aina siitä asti, kun ulkomaille matkustettiin ja muutettiinkin inspiraatiota hakemaan.

Nyt itse asiaan: arvonta!

Minun Italiani omistuskirjoituksella

Ostin teoksen jo lokakuussa suoraan sen toiselta toimittajalta Markku Kaskelalta, joka toi pinon uunituoreita kirjoja meidän Roomassa asuvien suomalaisten iloksi ilman toimituskuluja. Miksi se siis nyt puoli vuotta myöhemmin on (taas) pöydälläni selailtavana? Vastaus on hyvä uutinen kirjasta kiinnostuneille: siksi, koska sain Avain-kustantamolta kaksi kappaletta Minun Italiani: saapasmaan suomalaistarinat kirjaa arvottavaksi blogin lukijoille! Arvontaan osallistuaksesi sinun tarvitsee vain hieman auttaa minua. Olen jo pari vuotta suunnitellut “Suomalaiset Roomassa” -juttusarjaa, jossa haastettelisin täällä asuvia suomalaisia mm. siitä, miten he ovat Roomaan päätyneet ja mitä vinkkejä heillä olisi Rooman kävijöille tai tänne muutosta haaveileville. Kerro tämän jutun kommenttikentässä, kiinnostaisiko Rooman suomalaistarinat sinua ja olet mukana arvonnassa!  Muitakin juttuideoita saa mielellään antaa. Muista liittää mukaan sähköpostiosoitteesi yhteydenottoa varten mahdollisen voiton sattuessa kohdalle (se näkyy vain minulle). 

Muoks. Koska seuraajat tuntuvat olevan tiukassa, arvon molemmat kirjat perjantaina 8.6.2018 klo 18 Suomen aikaa! Vaikka Facebook-sivulta puuttuukin vielä 38 seuraajaa ja Instagram-tililtä peräti 250 🙁

Edelleen siis saa kutsua kavereita seuraamaan! Onnea arvontaan!

Ihan näin helpolla ette pääse, sillä arvon toisen kirjan kun blogin Facebook-sivulla on 1000 tykkääjää (lähellä ollaan, vain satakunta puuttuu) ja toisen kun Instagram-tililläni (@kukkulalta) on 1000 seuraajaa, ei siitäkään paljon puutu 🙂 Jos et siis vielä seuraa tilejä, niin kipin kapin tykkäämään ja jos seuraat, niin kehotapa kaveria seuraamaan kanssa! Arvontaan on mahdollista osallistua myös Facebook-sivullani ja tuplata voittomahdollisuudet.

Tykkää ja jaa:

61 Comment

 1. Merja says: Vastaa

  Kiinnostaa kaikki tarinat ja kertomukset Roomasta ja Italiasta.

 2. Katja says: Vastaa

  Kiinnostaa kyllä! Miten olisi saisiko lisää tarinaa Rooman koiramaailmasta?

 3. OutiH says: Vastaa

  Kyllä kiinnostaa suomalaisjutut.

 4. Anu says: Vastaa

  Hei, osallistun arvontaan. Olin maaliskuussa ensimmäistä kertaa Roomassa mutta en suinkaan viimeistä. Ihan kaupunki ja ihmeen rento fiilis. En muista tuliko vinkki täältä vai opas Roomaan blogista mutta löydettiin ja käytiin kurkkaamassa avaimen reiästä. Huikee ja symmetrinen näkymä. Ensi vuonna vähän myöhemmin, jos sit näkisi ruusutarhankin loistossaan.

 5. Jaana Pieniniemi says: Vastaa

  Kyllä kiinnostaa. Miten, miksi, milloin päätynyt Roomaan? Ihailtavasti olet kertonut omia tärppejäsi Roomassa, myös muiden tärpit, ne ei turistien suosikit, kiinnostaa kovin. Tarinat normiarjen kulusta iloineen ja suruineen.

 6. Jaana says: Vastaa

  Kaikki tarinat Roomasta kiinnostavat. Super ihana kaupunki!

 7. Marjatta says: Vastaa

  Kovasti kiinnostaa tämänkin kirjan tarinat – kirjahyllyssäni on aina tilaa vielä yhdelle Italia -kirjalle…

 8. Maija Niinikoski-Huttunen says: Vastaa

  Kävin ekan kerran Roomassa 50v. sitten. Siitä lähtien on Italian kieli ja matkat täyttäneet elämäni.

 9. Mari says: Vastaa

  Ehdottomasti kiinnostaisi! Roomasta ei voi saada yliannostusta!

 10. Leila Kaski says: Vastaa

  Kiinnostaa kovasti. Syyskuussa olen tulossa Roomaan kymmenennen kerran. Rakastunut Roomaan!

 11. Saija Siren says: Vastaa

  Italiafanina ilman muuta kiinnostaa kirjan jutut! Ja jokavuotisen Rooman matkan puitteissa kaikki Roomaan liittyvät tarinat!

 12. Peter says: Vastaa

  Juttuideoita (kirjaa en tarvitse, se minulla on jo): Minusta sinun kannattaisi tehdä laajempia juttuja agriturismoista. Minusta se aiempi agriturismojuttusi oli oikein hyvä, mutta voisit kertoa enemmän vaikka niistä omista suosikeistasi. Kerro siitä miten Italiassa tankkaaminen sujuu huoltoasemalla (palvelu vs itsepalvelu). Kerro tietullisysteemistä ja eri maksutavoista. Kerro italialaisista ruokakaupoista ja ruokaostoskulttuurista, kerro vaikka omasta “lähikaupastasi”. Kerro miten Italiassa matkustetaan junalla. Kerro lempipiazzoistasi ja niiden kahviloista. On ihan sama mikä sen kahvilan nimi on, tunnelma ja ihmiset ovat tärkeintä. Kerro lempimaisemistasi Italiassa. Kerro aiheesta sinä ja italian kieli. Kerro vanhoista naisista ja miehistä istumassa talojensa edustoilla. Kerro upeimmista auringonkukkapelloista. Sinun blogisi on varmaan ainoa, mitä minä seuraan säännöllisesti, lukuisia muita sattumalta google-hakujen perusteella. Minulle on jäänyt mieleen erityisesti se agriturismopostauksesi ja sitten se, jossa kerroit Lazion kiinnostavista kylistä ja kaupungeista. Minä olen suositellut blogiasi Roomaan matkustaville ihan ravintolavinkkienkin hakua varten, mutta kaikilla on ravintolavinkkejä. En muista lukeneeni yhtään blogipostausta suomeksi näistä ehdottamistani teemoista (vaikka eivät ne niin ainutlaatuisia ole).

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Kiitos ideoista! Minusta tuntuu, että alan viedä blogiani enemmän juuri tähän suuntaan ja nyt sain jo monta kivaa aihetta!

   1. Peter says: Vastaa

    Sitten kun olet käyttänyt nämä ideat niin voin laittaa 10 tai 20 lisää…. Ravintola- tai kahvilajutuissakin voisit kertoa niistä kokemuksistasi, jotka saivat sinut ihastumaan paikkaan. Minun lempiravintolani Roomassa (ja koko Italiassa) on Trattoria de Gli Amici Trasteveressa. Tiedän, että se ei varmastikaan ole mikään superhitti, mutta olen seurannut kyseisen ravintolan facebook-sivuja jo vuosia. Ensimmäinen vierailukertani oli täysi sattuma. Ravintola oli aika tyhjä lounasajan alussa, mutta sitten sinne alkoi tulla paljon pappeja, jotka eivät kaikki puhuneet italiaa. Sitten tuli nunnia useampi seurue. Se tuntui paikalta, jonne papit ja nunnat halusivat tuoda kansainvälisiäkin vieraitaan. Selkeästi osa henkilökunnasta oli kehitysvammaisia. Ruoka oli hyvää ja minä kiinnostuin ravintolan “liikeideasta” toden teolla. Toisella kerralla olimme vaimoni kanssa yhden joulun alla sunnuntaina lounaalla. Tuolloin ravintola täyttyi italialaisista lapsiperheistä ja kehitysvammaisten synttäriseurueesta. Oli hienoa, kun kehitysvammainen tarjoilija sai tuoda sen ruoka-annokseni ja vieressä vapaaehtoinen “terve” katsoi, että kaikki meni hyvin. Ja se tarjoilijan ilo kun kaikki meni hyvin…Minusta tunnelma oli huikea. Kävelimme ravintolasta Isola Tiberinalle ja muistan sen mahtavan fiiliksen mikä sisälläni oli. Tuo joulukuinen käyntimme ei ole jäänyt viimeiseksemme. Tripadvisorissa trattoria on tainnut saada 4 tähteä tai palluraa, mutta minun viitekehyksestäni katsottuna se sai 5+ palluraa. Olen valmis maksamaan sen 10% enemmän verrattuna naapuriravintoloihin.
    Hyviä kirjoitushetkiä!

 13. Margit Karsimus says: Vastaa

  Kyllä kiinnostaa elämä Rooman huiskeessa

 14. Sanna says: Vastaa

  Ilman muuta kiinnostaa! Rooma vaan on niin Kirjoituksesi on parhaita. Hyviä vinkkejä, kiitos!

  1. Sanna says: Vastaa

   Piti kirjoittaa, et Rooma vaan on niin sydän….

 15. Eija says: Vastaa

  Kiinnostaa, olin juuri Roomassa ja Napolissa. Myös Milano, Verona ,Firenze ja Venetsia käyty. Tykkään Italiasta.Kirja olisi kiva voittaa. Juttujasi on kiva lukea.

 16. Maarit says: Vastaa

  Olisi mukavaa kuulla roomalaistarinoita ja vinkkinä olisi taiteilija Nanna Susi, joka ajoittain asuu ja on työskennellyt Roomassa. Kirjaa katselin kirjakaupassa, mutta se jäi vielä hyllyyn. Olisi ihanaa voittaa!

 17. Eiju says: Vastaa

  Täällä tänään, edellisestä kerrasta rapiat 26 vuotta.

 18. MarjaKoo says: Vastaa

  Kiinnostaa paljonkin! Kaikki Italian matkakirjat on parasta iltalukemista; Rooma tulee uniin.

 19. Malle Nissi says: Vastaa

  Kyllä kiinnostaa. Rooma vaan on niin❤️.

 20. Harri says: Vastaa

  Rooman suomalaistarinat kiinnostaa kovasti. Kiinnostava jutunaihe voisi olla Rooman nenävarkaat joiden jälkiin jokainen Rooman kävijä on varmasti törmännyt.

 21. Riitta says: Vastaa

  Kyllähän nämä kiinnostaa. Roomasta on tullut yksi vakiokohteista, mutta myös muu Italia kiinnostaa. Tarinoitasi on ollut mukava lukea. Aina nämä jutut syventävät omaa kokemusta ja auttavat saamaan lomista enemmän irti. Itseäni kiinnostaa ruuan lisäksi myös vinkit kauniista puutarhakohteista, joihin olisi kohtuu helppo päästä tutustumaan.

 22. Hannnnnna says: Vastaa

  Kiinnostaa! Roomassa olin häämatkallakin. 🙂

 23. Emilia says: Vastaa

  Kyllä kiinnostaa. Reilun viikon päästä taas Roomassa. Ja mielelläni lukisin juttuja myös Amalfin rannikon kylistä.

 24. Minde says: Vastaa

  Todellakin kiinnostaa! Sinne aikomus matkustaa 😉

 25. Nanniu says: Vastaa

  Roomassa itsekin tilapäisesti asuvana blogisi jutut ovat olleet erityisen mielenkiintoista luettavaa. Mukana arvonnassa 🙂

 26. Hanna says: Vastaa

  Kiitos kivasta blogista ja postikorteista! Olen ammentanut molemmista monia matkavinkkejä. Myös Roomaan päätyneiden suomalaisten tarinat kiinnostavat: miten ovat Roomaan päätyneet, mitä he siellä tekevät, sujuuko italian kieli vai pärjäilevätkö englannilla, millaista perus arki on Roomassa, heidän lempiravintolat ja -paikat yms. ?

 27. AP says: Vastaa

  Ehdottomasti kiinnostaa, etenkin, kun itse haluaisin vielä joskus asua jonkin aikaa Roomassa/Italiassa. 🙂

 28. Ansku says: Vastaa

  En ole kovin innokas lukija mutta ehkä kun tämän kirjan voittaisin niin lukisin sen 🙂

 29. Kiinnostaa, etenkin jos kerrotaan myös niitä piilossa olevia nähtävyyksiä ja tekemisiä. Sitä mistä saa parhaat gelatot ja missä on paras paikka ihastella auringon laskua. 🙂

 30. Ilman muuta kiinnostaa! Italia on yksi suosikkimaistani, tähän mennessä on tullut käytyä Roomassa useamman kerran, ja lisäksi Tivolissa, Napolissa, Firenzessä, Cinque Terressa ja Venetsiassa. Dolomiiteille ja Sisiliaan haikailen, mutta tänä vuonna Italian matka jää tekemättä. Ehkä taas ensi vuonna!

 31. Marjo says: Vastaa

  Rooma on suosikkipaikkani, joten kiinnostaa paljonkin. ❤️☀️

 32. Merja Kiviniemi says: Vastaa

  Kyllä kiinnostaa kaikki jutut Roomasta ja Italiasta yleensä, myös suomalaisjutut – miten sopeutuvat italialaiseen elämänmenoon

 33. Olisi kiintoisaa! Saisiko sarjaan jazzjutun mukaan?

 34. Minua kiinnostaisi kaikki metalligrafiikkaan liittyvä: kuvataiteilijoiden yhteisöt, galleriat ja työskentely työpajoissa nykypäivän Roomassa.

 35. Tämä kirja on ihan huippu, vieläkin selailen sitä silloin tällöin, kun haluan muistella Italiassa asumisen monenkirjavia hetkiä ! Ja kiitos linkkauksesta! 🙂

 36. Anna says: Vastaa

  Arvonnassa ehdottomasti mukana. Ja suomalaiset Roomassa kiinnostaa myös. Ties vaikka joku tuttu olisi mukana :-).

  Anna Lontoosta

 37. Kerttu says: Vastaa

  Kiinnostaa! <3

 38. Johanna says: Vastaa

  Olen itsekin asunut Italiassa ja tämä kirja olisi mieluisa. Ti auguro una bella primavera!

 39. Tuisku says: Vastaa

  Kaikki kiinnostaa Roomasta!

 40. Sari says: Vastaa

  Arvonnassa mukana, ja suomalaisten Roomassa asuvien tarinat kiinnostavat!

 41. Anu says: Vastaa

  Kyllä kiinnostaa – kesällä menossa ekaa kertaa Italiaan (Roomaan) ja olen jo nyt myyty…

 42. Sanni says: Vastaa

  Italia-rakkaus on ikuista, mutta Rooma on vielä käymättä. Rooma-tarinat kiinnostaa tavattomasti, ihan sama puhutko rikkinäisistä teistä, mielenkiintoisista puistoista, kaduista, kissoista tai koirista, tai elämää suuremmasta ruoasta, sillä henk. koht. ahmin kaiken Rooma(/Italia) tekstin ilolla! Ja ehkä mä pääsen itsekin nauttimaan Roomasta jo tänä vuonna.

 43. NannaS says: Vastaa

  Kiinnostaa kovasti 🙂

 44. Laura Marjukka Mäntylä says: Vastaa

  Roomassa asuvien maanmiesten kertomukset kiinnostavat ehdottomasti!

 45. Tarja says: Vastaa

  Olisi aivan ihanaa saada tuo kirja! <3 Kävin Roomassa reilu 10-vuotta sitten ja kesällä tulen Roomaan isojen lasteni ja äitini kanssa, koska halusin viedä heidät johonkin ihanaan paikkaan. Minun vastuulla on siis kuljettaa koko porukka paikasta toiseen ja yrittää näyttää kaikki mahtavat paikat. Todella vaikeaa on löytää erilaisia tekemisiä Roomasta, muutakin kuin siis Colosseum ja Vatikaani, yms… Jossain vahingossa törmäsin ulkoilma elokuvateatteriin. Toivottavasti siellä olisi jotain menossa kun olemme siellä. Aloin seuraamaan sinua instassa ja facebookissa, koska todella kiinnostaa Italian ja Rooman tapahtumat yms… Löysin siis aivan vahingossa tämän blogisi, huippua että teet tätä! 🙂

 46. Riikka says: Vastaa

  Todellakin kiinnostaa En ole koskaan käynyt Roomassa (vielä), mutta haaveilen viettäväni kaupungissa pidemmän ajanjakson, jolloin voisin vain vaeltaa päämäärättömästi ympäri kaupunkia ja aistia elämää joka solullani

 47. Sanna-Mari says: Vastaa

  Ihana, (minulle) uusi Italiasta kertova blogi! Tykkään! Rooma on upea historiallinen kaupunki, josta kuulisimme mielellämme lisää. Olen suuri Italian ystävä, haaveissa on päästä asumaan sinne viimeistään eläkeiässä.. Siihen on kuitenkin vielä matkaa, joten sitä ennen aiomme viettää lomamme siellä, niin kuin tähänkin asti.
  Tuo kirja olisi ihana voittaa.. uskon sieltä löytyvän erinomaisia vinkkejä matkoillemme!

 48. Elina says: Vastaa

  Kiinnostaa aivan valtavasti. Rakastuin Italiaan ja Roomaan heti ensimmäisellä käynnillä. Huomaan jatkuvasti katselevani matkoja Italiaan. Haaveilen myös siitä, josko vaikka eläkkeellä voisin muuttaa Italiaan, edes osaksi vuotta. Tästä syystä suomalaisten tarinat maasta kiinnostaa valtavasti.

 49. Suvi says: Vastaa

  Palan halusta päästä lukemaan näitä tarinoita! 🙂

 50. Kirsi says: Vastaa

  Totta tosiaan kiinnostaa – kunpa vielä kerran pääsisi käymään Italiassa – yritän kerätä rohkeutta lähteä yksin, kun ei matkakaveria näytä löytyvän.

 51. Tuula-Mari says: Vastaa

  Kiinnostaa, tulossa käymään tyttären kanssa ja tietysti heinäkuussa. Miten selvitä Roomassa kesäkuukausina oli kiva juttu ja tosiaan loma tullee menemään iltapainoitteiseksi. Kun oppisikin tuon siestan vieton salaisuudet.

 52. Tuula says: Vastaa

  Ehdottomasti kiinnostaa! Muuten en tätäkään juttua olisi löytänyt! Luen juttusi aina kun ilmestyvät.

 53. Mari says: Vastaa

  Kiinnosta kovasti. Olisi ihanaa lukea arjesta ja paikallisesta kulttuurista

 54. Riitta says: Vastaa

  Ilman muuta kiinnostaa kertomukset Italian suomalaisita.

 55. Sari says: Vastaa

  Kaikki tarinat Italiasta kiinnostavat.

 56. Anja Kataja says: Vastaa

  Rakastan Roomaa (ja Italiaa) ja olisi kiva saada kirja lahjaksi miehelleni. Saataisiin hyviä uusia vinkkejä seuraavaa reissua varten.

 57. Elina says: Vastaa

  Kyllä kiinnostaa tarinat! Kerran miehen kanssa oltiin Roomassa ja ihan panko on päästä uudestaan Italiaan.

 58. Miia says: Vastaa

  Ihanaa, kun löysin nämä sivut ja blogin, luettavaa monelle päivälle! Ja juu, kiinnostaa kyllä