Subscribe & Follow

Neuvot ja vinkit Rooma

Liput Colosseumiin: kaikki tieto uusista lippuvaihtoehdoista

16/01/2020

Liput Colosseumiin kallistuivat jo marraskuussa 2019, mutta tämän vuoden vaihteessa koko Colosseumin, Forum Romanumin, Palatinon kukkulan ja Forum Imperialin lippujärjestelmä uudistui täydellisesti. Rooman kaupungin, kaupungin arkeologisen valvontaviraston ja Italian kulttuuriministeriön yhdessä sopiman uudistuksen suurimpia muutoksia on, että peruslippu on voimassa enää vain 24 tuntia, mutta toisaalta maksamalla hieman lisää pääsee nyt näkemään paljon aiempaa enemmän. Uudella, kalliimmalla lipulla pääsee nyt mm. Colosseumin areenalle ja sen maanalaisiin osiin. Lisäksi Forumeille ja Palatinoon on avattu seitsemän ainutlaatuista S.U.P.E.R. -kohdetta (Seven Unique Places to Experience in Rome), joihin pääsee myös uusilla lippuvaihtoehdoilla.

Seuraavassa kattavasti tietoa uusista lipputyypeistä tähän maailman suosituimpaan nähtävyyteen, lippujen hinnoista ja alennuksista ja mistä ne liput Colosseumiin kannattaa ostaa.

Colosseum

Peruslippu (Colosseum, Forum Romanum, Palatinus, Fori Imperiali)

16 €

Yhdistelmälipulla pääsee entiseen tapaan Colosseumin lisäksi myös Forum Romanumille, Palatinus-kukkulalle ja nyt myös Fori Imperialiin eli Ceasarin ja Augustuksen forumeille. Lipun voi ostaa verkkokaupasta (2 € lisämaksu) tai miltä tahansa näiden paikkojen sisäänkäynniltä. Palatinus-kukkulan sisäänkäynnillä on omien kokemusteni mukaan lyhimmät jonot. Lippu on voimassa 24 tuntia sen ensimmäisestä käyttökerrasta.

Yksityiskohta S. Maria Antiquan kirkosta

Lipun haltija voi lunastaa myös paikan päällä 4 € hintaan S.U.P.E.R.-passin, joka oikeuttaa sisäänpääsyn seitsemään ainutlaatuiseen paikkaan Forumilla ja Palatinuksella:  Criptoportico Neronianoon, Museo Palatinoon, Aula Isiaca – Loggia Matteihin, Augustuksen taloon, Livian taloon, Romuluksen temppeliin ja  Santa Maria Antiqua -kirkkoon. Monet näistä ovat auki yleisölle ensimmäistä kertaa ja niissä näytetään multimedia-laitteiden avulla, miltä paikat ovat oikeasti pari tuhatta vuotta sitten näyttäneet. Santa Maria Antiquan perusteella huikea kokemus!

Colosseum Areena

Full Experience -lippu (uutuus)

22 €

Jos edellä mainitut SUPER-kohteet kiinnostavat ja haluaa Colosseumillakin käydä itse tapahtumapaikoilla areenalla tai maan alla, niin kannattaa ostaa Full Experience -lippu. Se oikeuttaa etukäteen varattuun aikaan sisäänpääsyyn Colosseumiin ja sen Areenalle TAI maanalaisiin käytäviin (ei siis molempiin) erilliseltä Stern-portilta. Lisäksi lipulla pääsee myös Forum Romanumille, Palatinus-kukkulalle, Fori Imperialille ja kaikkiin S.U.P.E.R.-kohteisiin. Lippu on voimassa 2 päivää.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt Full Experience -lipun voi ostaa vain verkkokaupasta, koska sisäänpääsy on aikataulutettu ja Areenalle ja maanalaisiin osiin pääsee vain nimilistan mukaan. Stern-portille pyydetään tulemaan turvatarkastusten vuoksi vähintään 15 minuuttia ennen varattua aikaa.

Forum Romanum

Forum Pass Super (uutuus)

16 €

Halutessaan voi jättää koko Colosseumin jonotuksineen ja turvatarkastuksineen väliin ja käydä hieman peruslippua halvemmalla pelkästään Palatinus-kukkulalla ja Forumeilla (Forum Romanum ja Fori Imperiali) sekä niiden uusissa S.U.P.E.R.-kohteissa. Lippu on voimassa päivän ja sen voi ostaa verkkokaupasta tai sisäänkäynniltä.

EU-kansalaisten alennukset ja ilmainen sisäänpääsy

18–25-vuotiaat EU-kansalaiset saavat kaikki lipputyypit 2 euron hintaan ja alle 18-vuotiaat pääsevät yhä Colosseumiin ja muihin kohteisiin ilmaiseksi (nyt myös EU:n ulkopuolelta tulevat alaikäiset). Jos liput ostaa verkkokaupasta, myös alennetuista ja ilmaisista lipuista täytyy maksaa 2 euron varausmaksu.  Ilmaiseksi pääsevät myös mm. vammaiset avustajineen, tiettyjen aineiden opiskelijat ja opettajat ja toimittajat tietyin ehdoin. Lisätietoa  COOP Culturen sivulta.

Turvallisuusohjeet ja muuta hyödyllistä tietoa

Turvallisuussyistä Colosseumiin otetaan korkeintaan 3000 henkilöä kerrallaan. Tämä voi aiheuttaa jonoja ja odotusta siitäkin huolimatta, että on varannut etukäteen verkkokaupassa ajan sisäänpääsyyn. Kuten sanottu, Colosseum on maailman suosituin nähtävyys, joten jonotukselta on mahdoton välttyä.

Kaikki Colosseumin kävijät ja heidän laukkunsa tarkastetaan portilla ja sitä varten syytä on saapua paikalle 15 minuuttia ennen varattua aikaa. Colosseumiin ei saa viedä lasipulloja, alkoholijuomia, aerosol-pulloja eikä keskikokoista reppua/ olkalaukkua suurempaa matkatavaraa (rinkkaa, trolleyta, matkalaukkua, isoa matkakassia).

Sesonkiaikaan (maaliskuun viimeisestä sunnuntaista elokuun loppuun) Colosseum on auki 8.30 – 19.15 (viimeinen sisäänpääsy 18.15), muiden aikojen sulkemisajat kannattaa tarkistaa täältä. Perinteisesti Colosseum suljetaan auringonlaskun aikaan.

Älä osta lippua Colosseumin ympäristössä olevilta Jonon ohi -kaupustelijoilta. Toiminta on nykyään sakon uhalla kielletty ja voit tulla huijatuksi.

Tykkää ja jaa:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of