Image Alt

Blog

La Tavernaccia da Bruno (Trastevere)

Kuvitelkaapa mielessänne tyypillinen italialainen ateria. Onko se kenties tämäntapainen:

Antipastoina on erilaisia leikkeleitä, oliiveja ja ehkä juustojakin. Lisäksi bruschettaa (lausutaan “brusketta”) tai ehkä vastapaistettua focacciaa. Primo piatto on tietenkin itse tehtyä pastaa jonkun pastan muotoon sopivan kastikkeen kanssa ja päälle saa lisätä kuormittain parmesaania tai pecorinoa. Secondona eli pääruokana on sitten joku pitkään haudutettu lihapala tai -pata – Italiassa liharuoat ovat enimmäkseen pitkään haudutettuja tai grillattuja. Tämä ei ole mikään pihvimaa. Lisukkeeksi kauden kasviksia tai rosmariiniperunoita. Jälkiruoaksi panna cotta, tiramisu tai crostata tai kakku – tietenkin fatto a casa, kotona tehty.

Jos haluat tällaisen perinteisen ja tuhdin italialaisaterian Roomassa kannattaa suunnnata La Tavernaccia da Brunoon.

Antipastolautanen

Italialaisissa leikkeleissä rasva saa näkyä. Ja maistua!

Juustoja ja pizza biancaa

La Tavernaccia sijaitsee syrjäisellä kujalla Trasteveren perukoilla kaukana turistivirroista, selfie-keppi – ja ruusukauppiaista. Tämän vuoksi se säilyikin vuosia vain paikallisten suosimana kätkettynä aarteena.  Mutta Tripadvisorin, ruokablogien ja netistä löytyvien “Rooman parhaat trattoriat” -listojen ansiosta paikalle hakeutuu myös ruokaturisteja. Ja heidät toivotetaan sinne yhtä tervetulleiksi kuin vakiasiakkaatkin.  Eikä he saavat siellä myös samat suositukset ja samaa ruokaa, eivätkä maksa paikallisia enempää, mikä ei valitettavasti ole itsestään selvää Roomassa. Puu-uunissa rapeaksi paistetut pizzat ja haudutetut pääruoat, itse tehdyt pastat ja jälkiruoat, laadukkaat raaka-aineet JA ystävällinen palvelu on yhdistelmä, jonka vuoksi La Tavernaccia löytyy esimerkiksi suositun ruokabloggaajan Katie Parlan top- listalta  vuosi toisensa jälkeen.

Parla Food -blogista luin minäkin, että ravintolan perusti vuonna 1968 Umbriasta kotoisin olevan Bruno ja nyt sitä pyörittävät hänen tyttärensä Patricia ja Paola. Keittiöstä vastaa Patrizian sardinialainen aviomies Giuseppe. Perheravintolan pitöjien tausta näkyy myös ruokalistalla, sillä roomalaisten erikoisuuksien lisäksi siellä on umbrialaisia leikkeleitä ja ruokia kuten villisikapastaa ja  paikan erikoisuus sardinialainen puu-uunissa ylikypsäksi paahdettu porsas rosmariiniperunoiden kera eli maialino fatto in forno di legna. Ravintolasta saa myös ehkä Rooman parasta lasagnea.

Herkkutattipastaa

Puu-uunissa haudutettua vasikkaa ja perunoita

Bistecca. Ja huom. salaatti :-)

Pidän La Tavernacciasta sen vuoksi, että siellä välittyy sellainen ylpeys ravintolassa tehdystä ruoasta ja sen aineksista, joka tuntuu käyvän yhä harvinaisemmaksi etenkin keskustan tuntumassa olevissa roomalaisravintoloissa. Tietysti ylpeyteen aihetta antava hyvä ruoka auttaa asiaa. Ravintolan viinilista on kuulemma tavallista parempi, itse tosin olen tyytynyt sen tavallista parempaan pöytäviiniin. La Tavernacciassa ei piiperretä, vaan ruoka on mutkatonta ja tuhtia, vaikka sen valmistamiseen on käytetty aikaa. Ruoka valmistetaan aina kauden aineksista, joten ruokalista vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Kasvikset ovat kuitenkin La Tavernacciassa lähinnä lisukkeena, sillä se on lihansyöjien ravintola. Pastoista tosin löytää kasvissyöjäkin nautittavaa ja pääruoista taitaa löytyä yksi kalaruokakin. Vegaanien kannattaa kuitenkin hakeutua muualle.

La Tavernaccia on erinomainen paikka mennä syömään ystävien kanssa, sillä silloin on helpompi syödä pitkän kaavan mukaan, kun annoksia voi jakaa. Ravintolan jälkiruoille nimittäin kannattaa jättää tilaa. Olen kuullut, että jotkut tulevat ravintolaan nauttimaan pelkästään itse tehdystä millefiorista tai kastanjakakusta. Enkä yhtään ihmettele.

Millefoglie

Herkkutattipastaa

RISTORANTE LA TAVERNACCIA DA BRUNO
Avoinna 12.30–15, 19.30–23.30. SULJETTU KESKIVIIKKOISIN.
Puhelin 06 5812792 (pöytävaraus tarpeen etenkin viikonloppuisin).
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sari
Sari
7 years ago

Kuinkahan käy, jos tuonne soittaa italiaa taitamaton ja yrittää englanniksi tehdä pöytävarausta? Kaikki näyttää ja kuulostaa kyllä uskomattoman herkulliselta.

Katja
Katja
7 years ago
Reply to  Sari

Englanti ei ollut todellakaan ongelma, vaivatonta ja sujuvaa palvelua.

Katja
Katja
7 years ago

No nyt on sellaista “jään tänne” -ruokaa! Aivan mieletön ruoka ja ihana tunnelma. Kiitos suosituksesta, tämä pelasti koko matkan <3

Susanna Viikki
Susanna Viikki
7 years ago

Kiitos mahtavasta blogista ja hienoista vinkeistä! Käytiin viikonloppuna Roomassa ja aika monta kohdetta löytyi sinun blogista Käytiin myös täällä syömässä ja oli aivan mahtava dinner!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x