Image Alt

Blog

Koululaisten suosikkikohteet Roomassa

Rooma on mainio koko perheen matkakohde, sillä sieltä löytää takuuvarmasti jokaiselle jotain kiinnostavaa. Perhelomaa Roomassa kannattaa kuitenkin lykätä siihen, kunnes lapset ovat kouluikäisiä. Ensinnäkin siitä syystä, että Rooman kokee parhaiten kävellen, joten haluat varmaan odottaa, että lapsesi jaksaa kävellä itse Rooman mäkisillä mukulakivikaduilla. Toiseksi kouluikäiselle Rooma tarjoaa paljon muutakin kiinnostavaa kuin Bioparcon eläintarhan ja leikkipuistot karuselleineen, joita enin osa matkaoppaista lapsiperheille suosittelee.

Vaikka Colosseum kuulunee jokaisen kouluikäisenkin nähtävyyslistalle, turha kuitenkin kuvitella, että alakouluikäinen tai teini-ikäinenkään vielä jaksaisi olla ihan järjettömän innostunut Rooman muista historiallisista kohteista ja taideaarteista, saati jaksaisi jonottaa niihin. Loputtomalta tuntuva jonossa seisominen voi kuoria esiin isommastakin lapsesta – ja monesta aikuisestakin – kiukuttelevan uhmaikäisen, eikä sen jälkeen jonottamisen kohteesta nauti ihan täysillä. Liput Vatikaanin museoon kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen ja Colosseumiin puolestaan Forum Romanumin tai Palatinon kukkuloiden lippuluukuilta. Lippuluukulla kannattaa muistaa myös, että alle 18-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät Colosseumiin ilmaiseksi (mutta eivät jonottamatta). 

Lisäksi suosittelenhankkimaanoppaan, joka näyttää nykyiset rauniot sellaisina kuin ne ovat joskus olleet.Vaikka lasten mielikuvitus onkin vilkas, se ei välttämättä riitä näkemään törröttävän pylvään paikalla antiikin Rooman temppeliä. Esimerkiksi Largo Argentinalla olevassa Feltrinellin kirjakaupassa on edullisesti myytävänä erilaisia kirjoja, joissa nykytilaa esittävän kuvan päälle voi kalvon, joka näyttää, mitä paikalla on antiikin aikana ollut.

Vaikka yleensä kehotankin menemään Vatikaanin museoiden valtavien kokoelmien läpi suorinta reittiä Sikstuksen kappeliin, niin lasten kanssa voi tehdä mutkan egyptiläisellä osastolla, koska siellä olevat muumiot saattavat kiinnostaa heitä sarkografien reliefejä enemmän. Raffaellon huoneiden Oppineiden Ateena -freskosta voi kehottaa etsimään lastenlaulun Platonin, Sokrateen ja mittamies Pythagoraan. Ja kannattaa tietenkin mainita, että yhdestä Michelangelon maalaamasta Sikstuksen kappelin kattofreskosta voi nähdä Jumalan pyllyn…

Tungoksiin asti täynnä oleva Sikstuksen kappeli tai mikään muukaan Rooman tunnetuimmista nähtävyyksistä eivät kuitenkaan yleensä ole nousseet useimpien tuntemieni lasten ja nuorten suosikeiksi. Todennäköisesti heidän mielestään parasta Roomassa on jonkun kivan gelaterian jäätelö tai ravintolan pizza, mutta myös seuraavat kohteet ovat olleet lasten mieleen
(eli kouluikäisten suosikkikohteet Roomassa TOP 5, olkaapa hyvä).

1. Largo di Torre Argentina
Kuten olen aiemminkin maininnut, Largo di Torre Argentina on sen reunalla toimivan kodittomien kissojen hoitokodin ansiosta lasten suosiossa. Hoitokodissa majailee yli 250 kissaa, joten raunioiden äärellä voi vaikkapa kilpailla siitä, kuka löytää raunioiden keskeltä eniten kiven päällä lekottelevia tai raunioiden lomassa kuljeskelevia kissoja.

2. Jesuiittakirkkojen 3D-kattomaalaukset
Valitettavan harvassa ovat ne lapset, jotka innostuvat kirkkojen upeista mosaiikkilattioista tai tummuneista freskoista. Mutta Rooman yli 900 kirkon joukosta löytyy sellaisiakin, jotka kouluikäisiäkin kiinnostavat. Lähellä edellä mainittua Largo Argentinaa on esimerkiksi Chiesa del Gesù (Piazza del Gesù/ Via degli Astalli, 16), jonka optisen harhan vuoksi kolmiulotteisilta vaikuttavat kattofreskot ovat huikeaa katsottavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Erityisen eläviltä maalaukset näyttävät kirkossa olevan peilin kautta katsottuina. Varsin koristeellisessa kirkossa riittää paljon muutakin katsottavaa.
Hieno 3D-kattomaalaus on myös  Sant’Ignazio di Loyolan kirkossa (Piazza Sant’Ignazio lähellä Via del Corsoa), jonka kupolin alla seistessään on vaikea uskoa, ettei kupolia ole oikeasti olemassa.

3. Rooman puistot
Roomassa on lukuisia viehättäviä puistoja, joissa ei ehkä Villa Borghesea lukuun ottamatta juuri näy turisteja. Sen sijaan puistoja kansoittavat etenkin viikonloppuisin piknikille, pelaamaan tai vain kävelylle tulleet roomalaisperheet ja -nuoret.
  Rooman tunnetuin puisto Villa Borghese tarjoaa vierailijoille eniten järjestettyä tekemistä: siellä voi kierrellä vuokrapolkupyörällä tai -kärryllä ja pienellä tekojärvellä voi soudella vuokraveneellä. Puiston keskellä on Rooman eläintarha Bioparco ja sen vieressä luonnontieteellinen museo.
Rooman suurimmassa puistossa Villa Pamphiljissa ei ole pyöriä eikä veneitä vuokralla, mutta sielläkin on mukava kävellä, juosta, pelata palloa tai nauttia piknikiä pinjojen alla. Puiston keskellä olevalla järvellä näkee kilpikonnia ja karppeja. Samantapainen suuri keidas on myös Villa Ada.
  Ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja ovat myös pienemmät puistot kuten Colosseumin takana sijaitseva Villa Celimontana tai Via Nomentanan luona oleva Villa Torlonia. Ne ovat varsinaisia Rooman kätkettyjä aarteita, joiden palmujen ja pinjojen on mukava hengähtää kaupungilla kiertelyn vastapainoksi. 

4. Kapusiinimunkkien hautakammio ja katakombit
Jos lapsesi ei ole herkimmästä päästä, niin Kapusiinimunkkien hautakammio (Cripta dei Frati Cappuccini, Via Veneto 27) voi olla hänelle erikoisin kokemus Roomassa. Kammioiden seinät ja katto on päällystetty taideteoksilla, jotka on tehty yli 4000 munkkiveljen luista. Yhtä kammion seinää koristaa pelkästään lonkkaluista koottu teos, toisessa on käytetty vain pääkalloja. Groteskia, mutta muistuttavathan teokset hautakammion takaseinän sanoin siitä, että “Me olimme kerran sellaisia kuin te nyt. Te tulette kerran sellaisiksi kuin me nyt.
[Muoks. Ilmeisesti kapusiinimunkit ovat perustaneet kirkkoonsa museon ja hautakammioon pääsee vain sen kautta. Laitan hinta- ja lisätietoja, kun saan niitä.)

Se on paljon jännittävämpi ja pelottavampikin paikka kuin Rooman katakombit, jotka on aikanaa niin puhtaaksi ryöstetty, että eivät tarjoa kouluikäiselle paljonkaan nähtävää. Ellei nyt satu pitämään maanalaisista luolista. 

5. Gianicolon ja Savellon appelsiinipuutarhan näköalapaikat
En tiedä yhtäkään lasta tai aikuista, joka ei vaikuttuisi alapuolella avautuvasta näkymästä yli Rooman. Rooman paras näköalapaikka on Gianicolon kukkula Trasteveren yläpuolella, mutta myös Aventinolla olevasta Savellon appelsiinitarhasta avautuu upea näkymä yli Rooman. Viereisellä Maltan ritarien aukiolla kannattaa käydä kurkistamassa salaisesta avaimenreiästä.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Hei,
Kiitos loistavasta blogista! Tämäkin kirjoitus tuli juuri sopivaan aikaan (syyslomalla Roomassa koululaisten kanssa)!
Olemme hyödyntäneet antamiasi vinkkejä, niistä on ollut paljon iloa ja hyötyä!
terv.Sanna

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x