Image Alt

Blog

Villa Sciarra

Kolme kaunista puistoa Roomassa, joista turistit eivät tiedä

Vappu oli ja meni, eikä edes vappupiknikillä tullut käytyä. Sitä on kai asunut liian kauan Italiassa, kun vain vähän yli 20 astetta ja puolipilvinen sää ei ole tarpeeksi hyvä houkutellakseen piknikille…Silminnäkijähavaintojen mukaan ainakin Villa Pamphili oli kuitenkin täynnä piknikseurueita. Roomalaisilla on muutenkin kansallisina vapaapäivinä ja sunnuntaisin tapana suunnata johonkin Rooman lukuisista puistoista (tai pois kaupungista). Piknikille mennään usein isolla kaveriporukalla, mutta aina puistossa näkyy myös monen sukupolven piknikseurueita, jolloin paikalle voidaan kantaa pöytäkin tai ainakin tuoli, jolla nonna voi istua pinjan varjossa. Puistot ovat täällä muutoinkin kaikenikäisten virkistäytymispaikkoja, joihin kokoonnutaan niin lennättämään leijaa, potkimaan palloa, kuhertelemaan, kävelylle kuin kunnon lenkillekin.

Turistit tuntuvat tietävän Roomasta vain yhden puiston, Villa Borghesen. Niin kaunis kuin se onkin pienine järvineen ja eläinpuistoineen, niin valitettavasti siellä on nykyään liikaa turistien perässään vetämiä kaupustelijoita ja ylipäätään väkeä, että se olisi se idyllisin ja rauhallisin retkikohde Roomassa. Onneksi Roomassa on kymmeniä muitakin kauniita puistoja, joissa voi kuljeskella ja levähtää rauhassa turistimassojen virrasta. Itse suuntaan useimmiten jo mainittuun Rooman suurimpaan puistoon Villa Pamphiliin, mutta esittelen tässä kolme muutakin käymisen arvoista puistoa, jotka sijaitsevat keskustan tuntumassa tai ainakin helppojen yhteyksien päässä siitä.

Villa Sciarra 

Vaikka Villa Sciarra sijaitsee ihan sekä entisten että nykyisten kotikulmieni tuntumassa, kävin siellä ensimmäistä kertaa vasta pari vuotta sitten: sen verran kätkössä se sijaitsee Aurelian muurin mutkassa, missä Trastevere muuttuu Monteverdeksi. Puistossa on muutenkin salatun puutarhan tunnelmaa, siellä on patsaita, suihkulähteitä, lammikoita, huvimajoja ja viehättäviä kujia. Rinteeseen rakennettu puisto monine tasoineen on nykyään lempipaikkojani Roomassa. Villa Sciarrassa on myös leikkipuisto, jonka viereisessä tarhassa oli aiemmin riikinkukkoja.

Sisäänkäynti Gianicolon kukkulalla sijaitsevaan Villa Sciarraan Via Calandrelli, Via Dandolo ja Via delle Mura.

Villa Celimontana

Villa Celimontana sijaitsee vain kivenheiton päässä Colosseumilta, joten sen varjoihin on ihana suunnata levähtämään, jos viettänyt kuuman päivän varjottomalla Forum Romanumilla tai Colosseumilla. Puiston sateenvarjopinjojen ja palmujen katveessa voi hyvin irrottautua läheisten nähtävyyksien melusta ja hässäkästä. Puistossa on myös leikkipuisto ja sunnuntaisin kuulemma myös poniratsastusta. Lapset tulevat harjoittelemaan puiston käytäville harjoittelemaan pyörällä ajoa. Kesäisin Villa Celimontanassa järjestetään perinteikäs jazzfestivaalit, jolloin portit ovat auki yömyöhään.

Villa Celimontanan pääsisäänkäynti on Piazza della Navicellalla, toinen sisäänkäynti Clivo Scaurilla. Bussilla 81 pääsee pääportin viereen.

Villa Torlonia

Villa Torlonia on viehättävä ja rauhallinen iso puisto Via Nomentanan varrella. 
Arkkitehti Giuseppe Valadier suunnitteli tämän aiemmin Torlonian perheelle kuuluneen puutarhan uusklassismin ihanteiden mukaisesti 1800-luvun alussa. Hän muutti paikalla sijainneen huvilan hulppeaksi palatsiksi, toi paikalle patsaita ja suihkulähteitä. Vuonna 1842 pystytettiin kaksi punagraniittista obeliskia silloisen omistajan Alessandro Torlonian vanhempien muistoksi. Villa Torlonia tunnetaan myös siitä, että Mussolini vuokrasi paikan puutarhoineen 1920-luvun alusta pieneksi vapaa-ajanasunnokseen nimellistä yhden liiran vuosivuokraa vastaan. Toisen maailmansodan jälkeen puisto hylättiin vuosikymmeniksi, mutta nykyisin se on kunnostettu viihtyisäksi puistoksi, jonka siistillä nurmikolla kelpaa nauttia eväitä pinjojen ja palmujen katveessa. Huvilassa toimii myös museo ja tämän vuoden alusta myös huvilan alapuolella sijainneet Mussolinin rakennuttamat bunkkerit on avattu yleisölle. Puistossa sijaitsee myös Casina delle Civette, joka näyttää siltä kuin malli olisi otettu suoraan satukirjasta. En ole käynyt siellä sisällä, mutta siellä voi käydä ihailemassa pöllöaiheisia keramiikkakoristeita ja lasimaalauksia, joista talo on saanut nimensäkin, “pikku pöllötalo”.

Villa Torlonian osoite on Via Nomentana 70. Paikalle pääsee bussilla 60 Piazza Venetsialta, mutta myös B-metron Policlinicon asema on kävelymatkan päässä.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
8 years ago

Kiitos kommentista ja pahoittelut, että vastaus on viivästynyt! Toivottavasti vielä ehtii ennen lomaasi. Rooman lähellä on vaikka kuinka paljon kivoja päivämatkakohteita. Sperlongan ja San Marinellan rantakaupungeista olen kirjoittanutkin. Myös kukkuloilla sijaitseva Tivoli ja siellä oleva maailmanperintökohde Villa d'Esten puutarha on hieno. Tivoliin pääsee junalla, mutta kätevämmin ehkä bussilla (googlaamalla varmaan löytyy ohjeita). Samoin järven rannalla sijaitseva Bracciano linnoineen tai paavin kesäpaikka Castel Gandolfo ovat lyhyen junamatkan päässä. Tunnin junamatkan päässä Umbriassa on Orvieto. Paikallisjunalla pääsee Ostian rannoille, vaikka ne eivät missään tapauksessa Italian kauneimpiin kuulukaan. Eniten suosittelen Sperlongaa ja Tivolia. Hydromaniassa olen käynyt kerran, enkä mene toiste: italialainen kaaos, säännöistä… Read more »

Anonyymi
Anonyymi
8 years ago

Täytyy sanoa, että sun blogi on ollut mielenkiintoista luettavaa ja käsittelet monista näkökulmista asioita! Olen tulossa Roomaan matkalle toukokuun lopussa ja sun teksteistä on ollut paljon hyötyä, Kiitos! 🙂 Osaisitko suositella mitään paikkaa, missä kannattaisi käydä päiväreissulla vaikka junalla? Onko se hydromania vesipuisto käymisen arvoinen?

Heli
8 years ago

Voi kiitos Ulla! Ihana kuulla, että tästä blogista on ollut hyötyäkin. Jos pitäisi antaa vain yksi neuvo, niin se olisi juuri se, että ostakaa lippu Vatikaanin etukäteen. Jonottaminen Vatikaaniin on sulaa hulluutta, ajan voi käyttää täällä niin paljon paremminkin.

Ulla
8 years ago

Kiitos rahanarvoisista ja hermoja säästävistä vinkeistä!
http://jouluni.blogspot.fi/2015/05/ei-mennyt-ihan-hukkaan.html

Heli
8 years ago

Kiitos Susanna! Rooman puistot ovat yleensä muurien sisällä (koska ne ovat yleensä jonkun mahtisuvun entisiä villoja puutarhoineen), joten niihin ei helposti eksy vahingossa.

Susanna
8 years ago

Hyvä blogi ja hyvät vinkit! En ole itse näihin puistoihin törmännyt/eksynyt. Villa Borghesessa on tullut käytyä

outi
outi
7 years ago

Hei missä puistossa on mahdollisuus vuokrata kulkimia, jotain polkuautoja, pyöriä tai pikku veneitä?

Emma
Emma
6 years ago

Hei! Onko puistot näin talvella näkemisen arvoisia? Ollaan reilun viikon päästä tulossa Roomaan. Onko vinkkejä, esim. mikä puisto kaunein? Tykätään muutenkin luonnosta ja vaeltamisesta, niin onko tähän vuodenaikaan jossain Rooman ympäristössä nähtävää?

Emma
Emma
6 years ago

Hei! Kiitos paljon vinkeistä! Tuolla Pamphilissa on ainakin pakko mennä käymään 🙂

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x