Subscribe & Follow

Muu Italia Päiväretket Roomasta

Kahdeksan kauneinta kylää Laziossa

01/06/2017

Kuinka moni on kertonut suunnittelevansa road tripia Lazioon? Onko joku kehunut Lazion kukkuloilla kohoavia keskiaikaisia kyliä? Tai sen meren rannalla nousevia kalastajakyliä kapeine kujineen? Tai Lazion tyylikkäitä pikkukaupunkeja kirkkaiden järvien rannalla? Niinpä. Lazio jää useimmiten naapurialueidensa Toscanan, Umbrian ja Campanian varjoon. Suuri osa tuntee Laziosta vain Rooman – eikä siitäkään sitä, että se kuuluu Lazion alueeseen.

Lazio on kuitenkin täynnä kätkettyjä helmiä – ja siellä on paljon edullisempaa kuin Toscanassa tai Amalfirannikolla. Laziossa on kukkuloita ja viiniviljelmiä, meri ja järviä, maailmanperintökohteita ja linnoja. Ja paljon aivan ihania pikkukyliä. Tässä muutamia esimerkkejä Lazion kauneudesta.

1. Calcata

calcata

Dramaattisesti vuoren rinteellä sijaitseva Calcata on erikoisimpia paikkoja, jossa olen koskaan käynyt. Se hylättiin turvallisuussyistä 1930-luvulla, mutta 1960-luvulla sinne muutti hippejä (!). Hippi- ja taiteilijayhteisö kunnosti hylätyn kylän rakennuksia, avasivat sinne kahviloita ja pieniä putiikkeja ja saivat viranomaiset vakuutettua sen asumiskelpoisuudesta.  Calcatassa ja sen teehuoneissa, baareissa, keramiikkapajoissa ja pienissä käsityöläisputiikeissa vallitsee yhä aivan erityinen boheemi tunnelma. Lisäksi Calcata on itsessään ihan mielettömän söpö.

2. Sermoneta

Sermoneta

Sermoneta on viehättävä muurien ympäröimä pieni kukkulakaupunki. Sen mukulakivistä keskustaa hallitsee massiivinen Caetanin suvun rakennuttama linna. 1200 – 1600-luvulla Sermonatassa oli kukoistava juutalaisyhteisö ja siellä juhlitaankin näyttävästi mm. natsivallasta vapautumisen päivää toukokuussa. Sermonatan lähellä sijaitsee myös yksi maailman kauneimmista puutarhoista, Giardino di Ninfa.

3. Sperlonga

 

Sperlonga

Sperlonga on pittoreski valkoinen rantakaupunki Rooman ja Napolin puolessa välissä. Sen vanhassa kaupungissa voi vaellella pitkin kapeita kujia ja portaita, pysähtyä gelatolle johonkin pienelle piazzalle ja ihailla avautuvaa merinäkymää. Suurin osa tulee Sperlongaan nimenomaan rantalomalle. Sperlongan rannat kuuluvat Italian puhtaimpiin.

 4. Trevignano

Trevignano

Tunnetuin Bracciano-järven ympärillä olevista pikkukaupungeista lienee Bracciano upean linnansa vuoksi, mutta minä ihastuin enemmän idylliseen Trevignanoon. Tyylikkäine rantakahviloineen se oikein huokuu vanhan ajan rantakohteen tunnelmaa.

5. Tivoli

Tivoli

Tivoli on aika täydellinen päiväretkikohde Roomasta. Se sijaitsee vain 30 kilometrin päässä ja sinne pääsee helposti ja usein Cotralin bussilla (myös junalla, mutta asemalta täytyy vielä ottaa paikallisbussi Tivolin keskustaan). Siellä on peräti kaksi maailmanperintökohdetta, Villa d’Este ja Villa Adriana. Kaupunki sijaitsee kukkulalla, joten siellä on kesällä viileämpää kuin kuumassa Roomassa. Piazzalta avautuu huikeat näkymät laaksoon.

6. Arpino

Arpino

Sata kilometriä Roomasta sijaitseva Arpino tunnetaan Ciceron syntymäkaupunkina. Rooman valtakunnan aikaan kylän nimi oli Arpinum. Arpinon keskuspiazzalle on jätetty pätkä Appia Anticaa, joka yhdessä Ciceron patsaan kanssa kertoo kylän pitkästä historiasta. Arpinossa on kuvattu myös monia italialaisia elokuvia, eikä mikään ihme: onhan se kapeine kujineen, portaineen ja linnoituksineen kuin italialaisen pikkukylän kulissi. Arpinoon pääsee Roomasta myös junalla.

7. Subiaco

Subiaco

Subiaco on Lazion kylistä ehkä instagrammatuin. Ei syyttä, sillä seen keskiaikaiset mukulakivikujat, eritasoiset portaat ja tasanteet, pittoreskit piazzat ja niiltä avautuvat näkymät kattojen ylle, muurit ja linna oikein tyrkyttävät ihania kuvakulmia muillekin jaettavaksi. Subiacon kupeessa on vielä upea luostarikin, jossa voi jatkaa ihastuksesta huokailua. Kunhan ei mene kylään karnevaaliaikaan.

8. Collalto Sabino

Collalto Sabino

Collalto Sabino on Italian kaunein kylä. Piste. Itse asiassa se on yksi kauneimpia paikkoja, jossa olen koskaan käynyt. Käyntini lumoa lisäsi se, että sain kierrellä sen kujilla ihan yksin ja pysähtyä linnanpihalla (kyllä, siellä on myös linna, sellainen satulinnan näköinen) ja näköalatasanteilla ihan rauhassa. Kenenkään selän yli ei tarvinnut kurkkia, vain muutama kissa tuli ihmettelemään. Collalto Sabino on itkettävän ihana.


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta. IGTT:n vetäjinä toimivat matkablogit Muru MouTravellover ja Skimbaco. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Kaikki tämän jutun kuvat olen julkaissut aiemmin Instagramissa. Käy vaikka katsomassa, minut löydät Instasta nimellä @kukkulalta. 

  • Vinkki: Lisää inspiraatiota Lazioon löydät Instagramista hashtageilla #igers_lazio #ig_lazio ja #yallerslazio. Tässä ei suinkaan ollut vielä kaikki.
Tykkää ja jaa:

34
Leave a Reply

avatar
17 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Travelloverin AnnikaHeli Vihreältä kukkulaltaPäiviJenna / Enemmän kuin äitiStacy Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Marja
Guest

Aiai, houkuttelevilta näyttävät kaikki, olen käynyt vain Sperlongassa ja Tivolissa, joten täytyy laittaa nuo muut, varsinkin Collalto Sabino, korvan taakse…

sari
Guest

Hienoja hieman tuntemattomiakin kyliä. Ei siis mitään isoja kaupunkeja. Itsellä on Italia Roomasta alaspäin tutkimatta. Sinne on vielä joskus matkattava. Nämä kylät voisin ottaa omalle listalleni. Collalto Sabinosta tulee mieleen Laglio Comojärvellä ja majapaikkamme, joka oli hyvin samantapaisen kujan varrella.

Noora | Kerran poistuin kotoa
Guest

Onpa kaunista <3 Italia on kyllä täynnä niin huikean upeita kaupunkeja ja kyliä. Olin myyty heti tuolle ensimmäiselle, niin sievää. Matkustin bussilla Roomasta Firenzeen viime kuussa ja bongasin bussin ikkunasta pari samantapaista kaunista kylää. Myös Collalto Sabino kuulostaa just eikä melkein mun paikalta! Italiaan siis myös ensi vuonna. Tai vaikka heti. 🙂

Susanna
Guest

Sperlongassa olen käynyt ja se on aika hieno kohde. Harmi että bussit kulkevat niin harvoin asemalta keskustaan, bussia piti odottaa kerran 7 tuntia. Mutta oli silti näkemisen arvoinen

Terhi / Muru Mou
Guest

Minä en ole tainnut aikaisemmin edes kuulla Laziosta, ja piti ihan googlettaa, että missä päin Italiaa tämä alue oikein on. Kaikki nämä kylät näyttävät todella ihanilta, joten tässä olisikin kourallinen kohteita seuraavalle Italian-reissulle! Jos vain saan poikaystävää enää muualle kuin Comojärvelle, niin palavasti hän ihastui siihen seutuun muutaman viikon takaisella reissullamme 🙂

Kati / Lähinnä Kauempana
Guest

Ihastuttavia kyliä! Harmi, että ollaan lokakuussa Roomassa vain niin vähän aikaa, ettei ehkä lähikyliin ehditä. Mutta näitä kyliä olisi ihanaa päästä tutkimaan, paeta hetkeksi Rooman ihmispaljoudesta!

Teija / Lähdetään Taas
Guest

Voi apua, miten kaunista! Tuo Calcata kiinnostaisi hirveästi. Onpa erikoinen tarina kylällä.

Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
Guest

Kiitos vinkeistä! Tosi kiva olisi Roomasta suunnata elokuussa johonkin pienempään kylään ja tsekkaankin tästä muutaman hyvän vaihtoehdon 🙂

Anna K. - Kaukaa haettua
Guest

Todella kauniita kaikki! Tuo hippikylä varsinkin kiinnostaisi! Ihan mahtava tarina, että ensin hylätään ja sitten siitä muodostuukin taiteilijayhteisö. Menisin ihan mihin tahansa näistä. Sekin ihan mieletön plussa, että eivät ole täynnä turreja. Mutta pääseekös näihin bussilla tai junalla? nim. ajokortiton

Sisko
Guest

Olipas kauniita kyliä! 2, 4, 7 ja 8 oli ehkä houkuttelevimmat, mutta se ei tarkoita etteikö muuallekin haluaisi. Noihin maisemiin voisi vaikka unohtua..

Kohteena maailma / Rami
Guest

No tulipas hieman uutta tietoa Italiasta, sillä Lazio on mulle ollut vain jalkapallojoukkue ja Rooman osa. Mutta näköjään se onkin toisinpäin eli Rooma on Lazion osa. Täytyi oikein googlettaa, että pääsin kartalle missä mennään 🙂

Mukavan näköisiä pieniä kyliä, kyllähän noissa viihtyisi!

Johanna / Fin Nomads
Guest

Upeita kyliä kyllä! Italiaan on tullut tehtyä vain pari lyhyttä reissua, mutta joskus olisi haaveena päästä koluamaan koko maa läpi. Erityisesti aperitiivien siemailu jossain pikkukylän terassilla houkuttaa kovasti 🙂

Stacy
Guest

Onpa todella upea setti! Kun nämä eivät ole kaukana Roomasta, niin tänne ei ole myöskään kovin paha mennä. Yleensä Italia ei ole kauheasti iskenyt minuun, mutta nuo olivat hienoja paikkoja, johtuneeko siitä, että ne eivät ole täynnä turakaisia.

Jenna / Enemmän kuin äiti
Guest

Italia on niin ihana, siitä ei pääse yli eikä ympäri! Mulle on tullut tutuksi Toscanan alue, Milano ja nyt viimeisimpänä pari viikkoa sitten kotiuduttiin Sardiniasta. Roomakin on vielä näkemättä! Mutta nämä pikkukylät on ehkä parasta <3

Päivi
Guest
Päivi

Hei, mitä rantaa suosittelet päiväkohteeksi Roomasta? Matka saisi olla enintään tunnin joko junalla tai bussilla, autoa meillä ei ole käytössä. Olemmme matkalla heinäkuun alussa, kaksi aikuista ja kaksi teiniä.

Päivi
Guest
Päivi

Kiitos paljon vinkeistä.
Vielä toinen kysymys, mihin en ole löytänyt mistään vastausta. Meillä on matkassamme mukana kilpaurheilija, jonka pitäisi päästä treenaamaan juoksua johonkin urheilukentistä. Katsoin, että kenttiä on useampi, mutta ovatko kaikille käytössä? Osaatko sanoa, pääseekö kentälle mihinkään aikaan, ovatko aidattuja, vai onko tyydyttävä puistojen juoksupolkuihin?

Travelloverin Annika
Guest

Jaaha, pitää tässä alkaa varailla lentoja Italiaan. Vitsit, mitä paikkoja. Haluan HETI!