Instagram

Muu Italia päiväretket Roomasta

Kahdeksan kauneinta kylää Laziossa

01/06/2017

Kuinka moni on kertonut suunnittelevansa road tripia Lazioon? Onko joku kehunut Lazion kukkuloilla kohoavia keskiaikaisia kyliä? Tai sen meren rannalla nousevia kalastajakyliä kapeine kujineen? Tai Lazion tyylikkäitä pikkukaupunkeja kirkkaiden järvien rannalla? Niinpä. Lazio jää useimmiten naapurialueidensa Toscanan, Umbrian ja Campanian varjoon. Suuri osa tuntee Laziosta vain Rooman – eikä siitäkään sitä, että se kuuluu Lazion alueeseen.

Lazio on kuitenkin täynnä kätkettyjä helmiä – ja siellä on paljon edullisempaa kuin Toscanassa tai Amalfirannikolla. Laziossa on kukkuloita ja viiniviljelmiä, meri ja järviä, maailmanperintökohteita ja linnoja. Ja paljon aivan ihania pikkukyliä. Tässä muutamia esimerkkejä Lazion kauneudesta.

1. Calcata

calcata

Dramaattisesti vuoren rinteellä sijaitseva Calcata on erikoisimpia paikkoja, jossa olen koskaan käynyt. Se hylättiin turvallisuussyistä 1930-luvulla, mutta 1960-luvulla sinne muutti hippejä (!). Hippi- ja taiteilijayhteisö kunnosti hylätyn kylän rakennuksia, avasivat sinne kahviloita ja pieniä putiikkeja ja saivat viranomaiset vakuutettua sen asumiskelpoisuudesta.  Calcatassa ja sen teehuoneissa, baareissa, keramiikkapajoissa ja pienissä käsityöläisputiikeissa vallitsee yhä aivan erityinen boheemi tunnelma. Lisäksi Calcata on itsessään ihan mielettömän söpö.

2. Sermoneta

Sermoneta

Sermoneta on viehättävä muurien ympäröimä pieni kukkulakaupunki. Sen mukulakivistä keskustaa hallitsee massiivinen Caetanin suvun rakennuttama linna. 1200 – 1600-luvulla Sermonatassa oli kukoistava juutalaisyhteisö ja siellä juhlitaankin näyttävästi mm. natsivallasta vapautumisen päivää toukokuussa. Sermonatan lähellä sijaitsee myös yksi maailman kauneimmista puutarhoista, Giardino di Ninfa.

3. Sperlonga

 

Sperlonga

Sperlonga on pittoreski valkoinen rantakaupunki Rooman ja Napolin puolessa välissä. Sen vanhassa kaupungissa voi vaellella pitkin kapeita kujia ja portaita, pysähtyä gelatolle johonkin pienelle piazzalle ja ihailla avautuvaa merinäkymää. Suurin osa tulee Sperlongaan nimenomaan rantalomalle. Sperlongan rannat kuuluvat Italian puhtaimpiin.

 4. Trevignano

Trevignano

Tunnetuin Bracciano-järven ympärillä olevista pikkukaupungeista lienee Bracciano upean linnansa vuoksi, mutta minä ihastuin enemmän idylliseen Trevignanoon. Tyylikkäine rantakahviloineen se oikein huokuu vanhan ajan rantakohteen tunnelmaa.

5. Tivoli

Tivoli

Tivoli on aika täydellinen päiväretkikohde Roomasta. Se sijaitsee vain 30 kilometrin päässä ja sinne pääsee helposti ja usein Cotralin bussilla (myös junalla, mutta asemalta täytyy vielä ottaa paikallisbussi Tivolin keskustaan). Siellä on peräti kaksi maailmanperintökohdetta, Villa d’Este ja Villa Adriana. Kaupunki sijaitsee kukkulalla, joten siellä on kesällä viileämpää kuin kuumassa Roomassa. Piazzalta avautuu huikeat näkymät laaksoon.

6. Arpino

Arpino

Sata kilometriä Roomasta sijaitseva Arpino tunnetaan Ciceron syntymäkaupunkina. Rooman valtakunnan aikaan kylän nimi oli Arpinum. Arpinon keskuspiazzalle on jätetty pätkä Appia Anticaa, joka yhdessä Ciceron patsaan kanssa kertoo kylän pitkästä historiasta. Arpinossa on kuvattu myös monia italialaisia elokuvia, eikä mikään ihme: onhan se kapeine kujineen, portaineen ja linnoituksineen kuin italialaisen pikkukylän kulissi. Arpinoon pääsee Roomasta myös junalla.

7. Subiaco

Subiaco

Subiaco on Lazion kylistä ehkä instagrammatuin. Ei syyttä, sillä seen keskiaikaiset mukulakivikujat, eritasoiset portaat ja tasanteet, pittoreskit piazzat ja niiltä avautuvat näkymät kattojen ylle, muurit ja linna oikein tyrkyttävät ihania kuvakulmia muillekin jaettavaksi. Subiacon kupeessa on vielä upea luostarikin, jossa voi jatkaa ihastuksesta huokailua. Kunhan ei mene kylään karnevaaliaikaan.

8. Collalto Sabino

Collalto Sabino

Collalto Sabino on Italian kaunein kylä. Piste. Itse asiassa se on yksi kauneimpia paikkoja, jossa olen koskaan käynyt. Käyntini lumoa lisäsi se, että sain kierrellä sen kujilla ihan yksin ja pysähtyä linnanpihalla (kyllä, siellä on myös linna, sellainen satulinnan näköinen) ja näköalatasanteilla ihan rauhassa. Kenenkään selän yli ei tarvinnut kurkkia, vain muutama kissa tuli ihmettelemään. Collalto Sabino on itkettävän ihana.


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta. IGTT:n vetäjinä toimivat matkablogit Muru MouTravellover ja Skimbaco. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Kaikki tämän jutun kuvat olen julkaissut aiemmin Instagramissa. Käy vaikka katsomassa, minut löydät Instasta nimellä @kukkulalta. 

 • Vinkki: Lisää inspiraatiota Lazioon löydät Instagramista hashtageilla #igers_lazio #ig_lazio ja #yallerslazio. Tässä ei suinkaan ollut vielä kaikki.
Tykkää ja jaa:
 • Reply
  Marja
  01/06/2017 at 13:23

  Aiai, houkuttelevilta näyttävät kaikki, olen käynyt vain Sperlongassa ja Tivolissa, joten täytyy laittaa nuo muut, varsinkin Collalto Sabino, korvan taakse…

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   01/06/2017 at 14:56

   Pitää varmaan lisätä tuohon juttuun, että Collalto Sabinoon on todella hankala päästä. Mutta jos on auto käytössä, se on sen arvoinen.

 • Reply
  sari
  01/06/2017 at 17:33

  Hienoja hieman tuntemattomiakin kyliä. Ei siis mitään isoja kaupunkeja. Itsellä on Italia Roomasta alaspäin tutkimatta. Sinne on vielä joskus matkattava. Nämä kylät voisin ottaa omalle listalleni. Collalto Sabinosta tulee mieleen Laglio Comojärvellä ja majapaikkamme, joka oli hyvin samantapaisen kujan varrella.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   04/06/2017 at 08:28

   Italia on täynnä ihania kyliä, varmasti Como-järvelläkin on samantapaisia. Pitää laittaa ylös tuo Laglio, kiitos vinkistä! Olen kylähullu 🙂

 • Reply
  Noora | Kerran poistuin kotoa
  02/06/2017 at 18:48

  Onpa kaunista <3 Italia on kyllä täynnä niin huikean upeita kaupunkeja ja kyliä. Olin myyty heti tuolle ensimmäiselle, niin sievää. Matkustin bussilla Roomasta Firenzeen viime kuussa ja bongasin bussin ikkunasta pari samantapaista kaunista kylää. Myös Collalto Sabino kuulostaa just eikä melkein mun paikalta! Italiaan siis myös ensi vuonna. Tai vaikka heti. 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   04/06/2017 at 08:34

   Bussin ikkunasta varmaan näkeekin enemmän maisemia kuin junan ikkunasta. Collalto Sabinosta täytyy kirjoittaa vielä erikseenkin, niin kaunis se oli.

 • Reply
  Susanna
  03/06/2017 at 20:19

  Sperlongassa olen käynyt ja se on aika hieno kohde. Harmi että bussit kulkevat niin harvoin asemalta keskustaan, bussia piti odottaa kerran 7 tuntia. Mutta oli silti näkemisen arvoinen

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   04/06/2017 at 08:38

   No huh, mulla ei kyllä olis kärsivällisyys riittänyt moiseen odotukseen! Kesäaikataulut Sperlongaan tulivat voimaan perjantaina 2.6 ja nyt kesän ajan busseja menee tiuhempaan. Tyttäreni oli kavereineen Sperlongassa nimittäin torstaina ja bussia olisi joutunut odottamaan silloin vielä 1,5 tuntia. Tilataksiin saa yleensä koottua porukan asemalta.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  04/06/2017 at 08:01

  Minä en ole tainnut aikaisemmin edes kuulla Laziosta, ja piti ihan googlettaa, että missä päin Italiaa tämä alue oikein on. Kaikki nämä kylät näyttävät todella ihanilta, joten tässä olisikin kourallinen kohteita seuraavalle Italian-reissulle! Jos vain saan poikaystävää enää muualle kuin Comojärvelle, niin palavasti hän ihastui siihen seutuun muutaman viikon takaisella reissullamme 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   04/06/2017 at 08:43

   Hih, ois pitänyt laittaa, että kauneimmat kylät Rooman lähellä. Sehän se Lazion tunnetuin kohde on. Como on kyllä kaunista seutua! Kannattaa käydä myös Maggiore-järven ympäristössä, jos ne maisemat miellyttää.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  04/06/2017 at 12:35

  Ihastuttavia kyliä! Harmi, että ollaan lokakuussa Roomassa vain niin vähän aikaa, ettei ehkä lähikyliin ehditä. Mutta näitä kyliä olisi ihanaa päästä tutkimaan, paeta hetkeksi Rooman ihmispaljoudesta!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   07/06/2017 at 12:06

   Moniin näistä voi tehdä helposti päiväretken Roomasta, mutta ei tietenkään kannata, jos on Roomassa vain vähän aikaa. Lokakuu on minusta parasta aikaa Roomassa, ihmispaljouttakin vähemmän!

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  05/06/2017 at 09:28

  Voi apua, miten kaunista! Tuo Calcata kiinnostaisi hirveästi. Onpa erikoinen tarina kylällä.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   07/06/2017 at 12:06

   Se on kyllä erikoinen paikka.

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  05/06/2017 at 09:43

  Kiitos vinkeistä! Tosi kiva olisi Roomasta suunnata elokuussa johonkin pienempään kylään ja tsekkaankin tästä muutaman hyvän vaihtoehdon 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   07/06/2017 at 12:08

   Nuo rantapaikat ovat elokuussa varmaan aika täynnä, mutta kukkuloillakin on viileämpää kuin Roomassa!

 • Reply
  Anna K. - Kaukaa haettua
  06/06/2017 at 20:14

  Todella kauniita kaikki! Tuo hippikylä varsinkin kiinnostaisi! Ihan mahtava tarina, että ensin hylätään ja sitten siitä muodostuukin taiteilijayhteisö. Menisin ihan mihin tahansa näistä. Sekin ihan mieletön plussa, että eivät ole täynnä turreja. Mutta pääseekös näihin bussilla tai junalla? nim. ajokortiton

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   07/06/2017 at 12:11

   Tivoliin, Sperlongaan ja Braccianoon pääsee julkisilla helposti. Arpinoonkin taitaa mennä juna. Hippikylään menee Cotralin bussi, mutta vain pari kertaa päivässä. Mutta ainahan sinne voi jäädä yöksi, se ei varmaan olisi hullumpaa sekään! Baareja ainakin tuntui riittävän pikkukyläksi paljonkin.

 • Reply
  Sisko
  07/06/2017 at 10:20

  Olipas kauniita kyliä! 2, 4, 7 ja 8 oli ehkä houkuttelevimmat, mutta se ei tarkoita etteikö muuallekin haluaisi. Noihin maisemiin voisi vaikka unohtua..

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   07/06/2017 at 12:13

   Meillä näkyy olevan samanlainen maku 😉

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  07/06/2017 at 11:58

  No tulipas hieman uutta tietoa Italiasta, sillä Lazio on mulle ollut vain jalkapallojoukkue ja Rooman osa. Mutta näköjään se onkin toisinpäin eli Rooma on Lazion osa. Täytyi oikein googlettaa, että pääsin kartalle missä mennään 🙂

  Mukavan näköisiä pieniä kyliä, kyllähän noissa viihtyisi!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   07/06/2017 at 12:21

   Niin se menee, Rooman lisäksi Lazion alueeseen kuuluu Viterbon, Frosionen, Rietin ja Latinan maakunnat. Italian aluejako on aika sirpaleinen. Täytyy ehkä lisätä kartta tai joku infoboksi tähän juttuun.
   (Ja Lazio on tietenkin maalaisten joukkue, kun taas AS Roma on Se Oikea roomalaisjoukkue.)

 • Reply
  Johanna / Fin Nomads
  10/06/2017 at 06:04

  Upeita kyliä kyllä! Italiaan on tullut tehtyä vain pari lyhyttä reissua, mutta joskus olisi haaveena päästä koluamaan koko maa läpi. Erityisesti aperitiivien siemailu jossain pikkukylän terassilla houkuttaa kovasti 🙂

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/06/2017 at 13:03

   Mullakin on se koluaminen vielä pahasti kesken 🙂 Italiassa riittää niin paljon erilaisia paikkoja nähtäväksi. Keskiaikaisiin pikkukyliin minulla on pieni pakkomielle, vaikka niissä ei sitä aperitiiviterassia aina ole niin helppo löytääkään.

 • Reply
  Stacy
  10/06/2017 at 14:00

  Onpa todella upea setti! Kun nämä eivät ole kaukana Roomasta, niin tänne ei ole myöskään kovin paha mennä. Yleensä Italia ei ole kauheasti iskenyt minuun, mutta nuo olivat hienoja paikkoja, johtuneeko siitä, että ne eivät ole täynnä turakaisia.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/06/2017 at 13:20

   Itsekin pidän täällä eniten – tai oikeastaan ainoastaan – paikoista, jotka on “off the beaten path”. Onneksi niitä riittää!

 • Reply
  Jenna / Enemmän kuin äiti
  11/06/2017 at 09:50

  Italia on niin ihana, siitä ei pääse yli eikä ympäri! Mulle on tullut tutuksi Toscanan alue, Milano ja nyt viimeisimpänä pari viikkoa sitten kotiuduttiin Sardiniasta. Roomakin on vielä näkemättä! Mutta nämä pikkukylät on ehkä parasta <3

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   11/06/2017 at 13:23

   Pari viikkoa sitten Sardinia olikin parhaimmillaan! Kesällä sinne menoa ei nykyään voi hirveästi suositella – se on niin täynnä, että paikallisetkin lähtevät mielellään muualle elokuuksi. Myös Roomaan kannattaa tulla kuumimman sesongin ulkopuolella. Ainahan täällä turisteja on, mutta talvella, alkukeväästä ja vaikkapa lokakuussa on hienointa aikaa Rooman visiitille.

 • Reply
  Päivi
  12/06/2017 at 11:30

  Hei, mitä rantaa suosittelet päiväkohteeksi Roomasta? Matka saisi olla enintään tunnin joko junalla tai bussilla, autoa meillä ei ole käytössä. Olemmme matkalla heinäkuun alussa, kaksi aikuista ja kaksi teiniä.

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   12/06/2017 at 12:14

   Tunnin aikarajan sisälle mahtuu esimerkiksi Santa Marinella, jonne pääsee Roomasta kätevästi junalla niin Terminin kuin Trasteverenkin asemalta. Trasteveresta junamatka kestää 40 minuuttia ja maksaa nelisen euroa. Myös S.Severa 10 km etelämmässä on ihan ok, sinnekin pääsee junalla. Asemalta on rantaan 10 minuutin kävely.
   Rooman lähimmät rannat ovat Ostiassa, jonne pääsee paikallislipun hinnalla (1,50) junalla Ostiensen asemalta (sama kuin B-metron asema Piramide), mutta ne rannat eivät kuulu Italian kauneimpiin. Lisäksi Rooman läheisyys takaa sen, että rannat ovat täpötäynnä ja maksullisten rantojen hinnat on aika korkeat. Tosin palvelukin sit pelaa. Hieman väljempää saattaa olla Cancellin ilmaisilla rannoilla. Cancelliin pääsee em. Ostia-Lido junalla, kun jää pois viimeisellä asemalla ja ottaa sitten 07 MARE-bussin. Cancelli tarkoittaa portteja ja portit on numeroitu.
   Myös Anzion ja Nettunon rannoille pääsee junalla Terminiltä, mutta en ole itse niissä käynyt. Matka kestää vähän päälle tunnin. Ne ovat tunnettuja puhtaudestaan: molemmilla on Blu Flag-merkki.
   Ja kannattaa tosiaan muistaa, että enin osa rannoista on maksullisia. Kaikista noista löytyy myös Spiaggia libera eli ilmainen ranta, jonne voi pyyhkeensä levittää. Yleensä niilläkin on ravintoloita ja vessoja.

 • Reply
  Päivi
  13/06/2017 at 10:26

  Kiitos paljon vinkeistä.
  Vielä toinen kysymys, mihin en ole löytänyt mistään vastausta. Meillä on matkassamme mukana kilpaurheilija, jonka pitäisi päästä treenaamaan juoksua johonkin urheilukentistä. Katsoin, että kenttiä on useampi, mutta ovatko kaikille käytössä? Osaatko sanoa, pääseekö kentälle mihinkään aikaan, ovatko aidattuja, vai onko tyydyttävä puistojen juoksupolkuihin?

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   13/06/2017 at 11:18

   Apua, eipä ole tällekään tiedolle ollut tarvetta itsellä 🙂 Mutta kun nyt muistelen, niin luulen, että jotkut puolison kollegoista käy treenaamassa Terme di Caracallan lähellä olevalla urheilukentällä. Stadio di Terme di Caracalla, vähän matkaa Circo Massimosta. Ei sinne ainakaan aitoja ole, eikä päiväsaikaan mitään ohjelmaakaan. Kyselen vähän ja palaan asiaan.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  05/07/2017 at 14:37

  Jaaha, pitää tässä alkaa varailla lentoja Italiaan. Vitsit, mitä paikkoja. Haluan HETI!

  • Reply
   Heli Vihreältä kukkulalta
   09/07/2017 at 09:00

   Nämä pienet kylät on kyllä ihan parasta Italiassa!

Leave a Reply