Image Alt

Blog

Joulu Roomassa: Ovatko nähtävyydet auki? Entä kaupat ja ravintolat?

Paavin jouluyön messu, näyttävät seimiasetelmat ja ostoskatujen kimaltelevat jouluvalot houkuttelevat turisteja jouluna(kin) Roomaan. Mutta minkälainen on joululoma Roomassa? Ovatko nähtävyydet auki? Entäpä kaupat ja ravintolat? Voiko Roomassa tehdä mitään muuta jouluna kuin käydä kirkossa?
Tätä on kyselty minultakin blogin Facebook-sivun kautta ja sähköpostitse, joten laadin pienen joulumuistion Roomassa joululomaa viettäville ja joulun viettoa Roomassa suunnitteleville.

NÄHTÄVYYDET JA MUSEOT
Rooman tunnetuimmat nähtävyydet kuten Colosseum, Forum Romanum ja Palatinon kukkula ovat kiinni joulupäivänä 25.12  ja uudenvuodenpäivänä 1.1. Muulloin ne ovat ihan normaalisti. Kyllä, myös jouluaattona ja tapaninpäivänä.    

Vatikaanin museot ja Sikstuksen kappeli ovat kiinni molempina joulupäivinä 25. ja 26.12, uudenvuodenpäivänä ja sunnuntaisin kuten yleensäkin (paitsi kuukauden viimeisenä sunnuntaina, jolloin museoon on vapaa pääsy). Vierailu Vatikaanin museossa ja opastetuilla kierroksilla onnistuu siis vaikka jouluaattona. Vatikaanin on-line -lippukaupan mukaan on vielä hyvin tilaa jouluviikollakin.

Useimmat museot ja taidemuseot kuten vaikkapa Galleria Borghese (jonne on varattava lippu etukäteen) ja Musei Capitolini ovat kiinni joulupäivänä 25.12 ja uudenvuodenpäivänä 1.1., mutta aattona ja tapaninpäivänä ne ovat auki ihan normaalisti.

Kirkot ovat luonnollisestikin auki jouluna (Pantheon mukaan lukien). Joulupäivänä suurimmassa osassa on messu samaan aikaan kuin yleensä sunnuntaina. Myös jouluaattona niissä on keskiyön messu.

RAVINTOLAT
Viehättävintä Roomassa on pienten perheravintoloiden runsas määrä. Miinuspuolena on, että monet näistä pienistä osterioista on kiinni jouluaattoiltana ja joulupäivänä. Mutta etenkin historiallisen keskustan tuntumasta ja muilta turistien suosimilta alueilta löytyy kyllä varmasti auki olevia ravintoloita ja pizzerioita myös jouluaattona ja -päivinä! Jouluaattona voi ihan hyvin syödä pizzaa, eikä ravintoloissa muutenkaan ole tarjolla mitään erityisiä jouluillallisia, sillä Italiassa ei ole mitään erityisiä ruokia, jota syötäisiin vain jouluna. Jouluaattona on tosin tapana syödä kalaa. Pöytävaraus voi olla paikallaan jouluaattoiltana ja joulupäivänä, koska ravintoloita on auki vähemmän.

Uudenvuodenaattona pöytävaraus on välttämätön ja se on muutenkin yksi kalleimmista päivistä syödä ulkona, sillä silloin on monissa ravintoloissa erityinen capodanno-menu, joka voi maksaa jopa 200 euroa tai ylikin. Per henkilö. En voi puhua kokemuksesta, mutta en oikein jaksa uskoa, että ruoka olisi uudenvuodenaattona ainakaan parempaa kuin samalla rahalla tai halvemma nautittu menu vuoden kaikkina muina päivinä.

Selvitin esimerkin omaisesti muutaman suosikkiravintolani aukioloaikoja joulun aikaan (lisään tähän vielä muutaman soittokierroksen jälkeen):

  • Spirito di Vino (Trastevere) on kiinni 21. – 28.12.
  • Dar Poeta (Trastevere) on auki jouluaattona ja uudenvuodenaattona vain lounaalla. Joulupäivinä se on auki.
  • Mòmò Republic (Monteverde; linkki vie ravintolan Facebook-sivuilla, koska se on heidän hirveää kotisivuaan miellyttävämpi ja informatiivisempi) on auki jouluna ja tarjoaa myös brunssia joulupäivänä. Suosittelen! Paikalla myös joulumarkkinat.
  • L’Asino Doro (Monti) on auki jouluna ja uudenvuodenaattona (erikoismenu).
MòMòssa on myös ehkä kaupungin upeimmat jouluvalot.


JULKINEN LIIKENNE
Bussit, raitiovaunut ja metro kulkevat jouluaattona normaalisti ja vuoroja on jouluaattona jopa normaalia tiheämmin alkuiltaan asti. Vuoroja vähennetään kuitenkin jouluaattoiltana ja taksejakin on jouluaattona vähemmän saatavilla, joten liikkumiseen on syytä varata aikaa. Käveleminen on paras vaihtoehto myös joulupäivinä ja uudenvuodenpäivänä, jolloin bussit ja metro kulkevat sunnuntain aikataulujen mukaisesti. Ainakin periaatteessa.

OSTOKSET
Kaupat ja torit ovat auki jouluaattoon asti, joulupäivänä ne ovat kiinni. Suurin osa ruokakaupoista on jouluaattona auki iltaan asti, mutta pikkuputiikit voivat sulkea aattona aikaisemmin. Paikallisten poliittisesti epäkorrektisti pakistanilaisiksi kutsumat pienet elintarvikekaupat ovat epäilemättä auki joulunakin.
Joulun aluspäivinä kannattaa varautua hermoja raastavaan tungokseen ja jonotukseen suosituimmilla ostoskaduilla ja kauppakeskuksissa. Italialaisilla on taipumus tehdä asiat yhtaikaa, kuten jouluostokset päivää tai kahta ennen jouluaattoa. Poikani jalkapallovalmentajan sanoin (kun viime vuonna jonotin ruuhkassa lähes kaksi tuntia pelipaikalle, matkan varrella kun oli yksi ostoskeskus): “Me italialaiset olemme yleensä aika normaaleja, mutta jouluna meistä kaikista tulee vähän hulluja.” Mun mielestä taipumusta on toisinaan muulloinkin, mutta silti kannattaa pysyä pois sieltä Via del Corsolta. Minä ainakin pysyn.

Alennusmyyntejä joutuu odottamaan täällä pitempään kuin muualla maailmassa, jossa ne alkavat usein jo ennen joulua. Saldi alkaa Roomassa/ Lazion alueella vasta tammikuun toisena lauantaina.

Via del Corson jouluvalaistusta 2014

JOULUMARKKINAT
Auditorium Parco della Musican ja Piazza Navonan joulumarkkinat ovat auki loppiaiseen eli befanaan asti, myös joulunpyhinä. Pienempiä markkinoita on siellä täällä muuallakin.

Summa summarum, jouluaattoiltana ja joulupäivänä Roomassa on vähän tavallista hiljaisempaa, mutta kyllä täällä hengissä selviää silloinkin. Silloin on hyvä aika kierrellä Rooman kapeita pikkukujia, pysähtyä nauttimaan kuumaa suklaata tai creppejä (joita gelateriat tekevät talvisin jäätelön lisäksi) ja kierrellä kirkoissa katsomassa niiden seimirakennelmia. 

Jos vielä tulee mieleen jotain, mitä haluaisit tietää joulun vietosta Roomassa, laita kysymyksesi kommenttiboksiin. Ja saa sinne muutenkin kommentoida!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
9 years ago

Momolla on englanninkielisetkin sivut, mut ne toimii aika huonosti. Varauksen voi tehdä numerosta + 39 06 537 3087 (puhuvat kyllä englantia). Momoon pääsee ratikalla 8 (Piazza Venezialta) tai bussilla H (Termini), kun jää pois San Camillon sairaalan pysäkillä. Siitä on vielä kävelymatkaa tai voi vaihtaa busseihin 719, 773, 786, jotka menevät viereen. Ravintola on Piazza Forlaninilla ja näkyy kyllä kauas.Vatikaaniin valtioon ei tarvitse passia (mutta joku henkilöllisyystodistus on hyvä olla, jos lippujen tarkistuksessa on ongelmia). Lipuissa pitäisi olla kartta ja ohjeet, miten museoon pääse. Metro A on yksi vaihtoehto (Ottavianon pysäkiltä on 10 minuutin kävely museon sisäänkäynnille). Myös mm. busseilla… Read more »

Mervi
9 years ago

Hei vain! Ja kovasti kiitoksia taas informatiivisesta päivityksestä 🙂 Olemme tulossa Suomen joulua pakoon Roomaan kuuden hengen voiminja kiinnostuin tuosta sinun suosikkiravintola MòMòsta. Siitä parit kysymykset: eli mitekäs sinne pääsee keskustan alueelta, hotellimme on Fontana Trevin lähellä. Ja mitenkäs onnistuu pöydän varaaminen? Jostain syystä en löytänyt enkun kielistä sivustoa ravintolasta (tai sitten vain ei silmä osunut) eikä tuo Italia oikein taivu 😉
Ja vielä kysymyksiä Vatikaanista: Tarviiko passia? Onko helpoin mennä Terminin asemalta metrolla vai miten? Liput jouluaaton kierrokselle on jo etukäteen varattu ohjeittesi mukaisesti 🙂 Kamalasti kiitoksia vastauksesta jo etukäteen!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x