Subscribe & Follow

Korona Italiassa

Italiassa koronapassi mahdollistaa lähes normaalin elämän

09/09/2021

Italiassa on ollut moneen paikkaan ja harrastukseen pääsyn mahdollistava Green Pass eli koronapassi käytössä jossain muodossa jo kesäkuusta asti. Green Pass on viranomaisten myöntämä digitaalinen tai paperinen dokumentti, jonka saa, jos on ottanut vähintään yhden rokotuksen tai sairastanut koronan viimeisen 6 kuukauden sisällä tai tehnyt negatiivisen testin viimeisen 48 tunnin sisällä.

Miksi koronapassi otettiin käyttöön?

Kun ensimmäiset koronapassit otettiin käyttöön kesäkuussa, Italiassa oli vielä monin paikoin paljon koronarajoituksia ulkonaliikkumiskiellosta matkustusrajoituksiin. Koronapassin avulla oli kuitenkin mahdollista matkustaa Euroopassa (monella italialaisella ja Italiassa asuvalla on sukulaisia ja ystäviä ulkomailla), vierailla läheisten luona hoitokodeissa ja järjestää isompia tilaisuuksia kuten vaikkapa häitä turvallisesti. Kaikki asioita, joita moni on joutunut surukseen lykkäämään (yli) 1,5 vuotta.

Kesän mittaan Italian koronatilanne parani niin, että 28. kesäkuuta lähtein kaikki Italian alueet olivat valkoisia eli sellaisia, joissa ei ollut enää muita koronarajoituksia kuin maskipakko sisätiloissa ja etäisyyksien pitäminen. Samalla kun koronarajoituksia poistettiin, pohdittiin sitä, millä edellytyksillä ravintolaillallisia, konsertteja, jalkapallo-otteluita ja monia muita tapahtumia ja harrastuksia voidaan sallia ilman, että seurauksena on uusi korona-aalto ja sen myötä tapahtumien, harrastusten tai ulkona syömisen rajoittaminen tai jopa kieltäminen taas kerran. Italiassa tämä pyritään nyt estämään koronapassin avulla: Green pass on vaadittu 6. elokuuta 2021 lähtien moniin paikkoihin ja harrastuksiin kuten vaikkapa ravintolassa sisällä syömiseen, elokuvissa tai teatterissa käyntiin tai kuntosalille. Tämän kuun alusta (1.9.2021) Green pass vaaditaan myös, jos haluaa matkustaa Italiassa junalla, bussilla tai lautalla, siis myös italialaisilta kotimaan matkailijoilta.

2021-09-09_01-37-51

Mihin kaikkialle koronapassi vaaditaan Italiassa?

Tällä hetkellä jokaisen yli 12-vuotiaan täytyy näyttää voimassa oleva koronapassi (HUOM. Omakannasta saatava EU-todistus kelpaa), jos haluaa

  • syödä (tai juoda) ravintolassa sisällä (ulkoterassilla voi nauttia kahvin tai illallisen ilman passiakin)
  • käydä museoissa, arkeologisissa nähtävyyksissä, näyttelyissä tai muissa kulttuuritiloissa
  • käydä kuntosalilla, uimahallissa tai ulkoaltaalla tai kylpylässä
  • nähdä esityksiä elokuvateattereissa, teattereissa, konserteissa ja muissa tapahtumissa, kuten urheilukilpailuissa (ml. jalkapallo-ottelut)
  • huvitella huvipuistoissa, viihdekeskuksissa (esim. keilahalleissa ja bingoissa), pelihalleissa ja kasinoissa
  • osallistua konferensseihin ja messuihin
  • matkustaa kaukojunissa, pitkän matkan linja-autoissa ja lautoilla (paikallisliikenteessä voi matkustaa ilman Green passia)

Lisäksi koronapassi on pakollinen koulujen ja yliopistojen henkilökunnalle ja yliopisto-opiskelijoille. Jos vaikkapa opettaja on poissa työstään yli 3 päivää sen vuoksi, ettei hänellä ole koronapassia, hänet pidätetään virastaan. Myös muut monet työpaikat vaativat koronapassin, jos aikoo tehdä töitä paikan päällä, vaikka laki ei sitä edellytäkään.

Jos liikkeenharjoittaja tai tapahtuman järjestäjä ei ole varmistanut asiakkaalta voimassa olevaa koronapassia, häneltä voidaan periä jopa 1000 euron sakot. Lisäksi liike suljetaan kymmeneksi päiväksi. Sakot voi saada myös koronapassiton asiakas.

Koronapassia ei vaadita ulkoterassilla.
Ulkona voi olla ilman koronapassia

Toisin sanoen, elämä voi käydä hieman ankeaksi sellaiselle, joka ei ole ottanut rokotusta, vaikka se olisi ollut mahdollista. Tai ainakin se tulee melko kalliiksi, jos koronatesti täytyy tehdä parin päivän välein voidakseen käydä töissä tai aina kun haluaa mennä vaikkapa kuntosalille tai pizzalle. Valitettavasti tämä koskee toistaiseksi myös monia nuoria, jotka eivät ole saaneet vielä ensimmäistäkään rokoteannosta, tosin esim. 20–29-vuotiaista jo 78 % on saanut vähintään sen Green passiin vaadittavan yhden rokoteannoksen. Osuus on isompi kuin keski-ikäisillä.

Turhia mielenosoituksia

Eihän vaatimus koronapassista tietenkään Italiassakaan kaikkia miellytä. Elokuussa tuhansia ihmisiä osallistui Green passin pakollisuutta vastustaviin mielenosoituksiin eri puolilla Italiaa. Samoin nyt kun koronapassi tuli pakolliseksi yhä useampaan paikkaan. “No Green pass” -kylttejä heiluttelivat niin rokotevastaiset kuin kansalaisten vapautta puolustavat (vaikka minusta tuntuu nykykeskustelujen perusteella usein siltä, että nämä ovat sama asia).

Itse katselin uutiskuvia ja -lähetyksiä näistä mielenosoituksista silmät pyöreinä ja aika vihaisenakin. Kuinkahan monta tartuntaketjua lähti liikkeelle tapahtumassa, jossa satoja rokottamattomia (?) ihmisiä kokoontuu piazzalle, eikä turvaväleistä ole tietoakaan ja HUUTAA? En minäkään erityisemmin kaivannut mitään passin näyttämistä joka ovella ja toivon sydämestäni, että Green pass on melko lyhyt välivaihe ja voimme pian kaikki liikkua ja toimia taas vapaasti ja turvallisesti ilman pelkoa tartunnasta. Mutta siihen asti en halua samaan tilaan mahdollisesti sellaisen ihmisen kanssa, joka ei noudata suosituksia tai ei halua rokotusta ja siksi levittää koronaa. En myöskään halua enää yhtään karanteenia.

Italian koronatilanne nyt

Lopuksi lyhyesti Italian korona- ja rokotustilanteesta tällä hetkellä.

Kuten mainitsin, 28. kesäkuuta lähtien koko Italia on ollut valkoista aluetta eli silloin todettuja tartuntoja oli viikossa vähemmän kuin 50/ 100 000 asukasta viimeisen kolmen viikon ajan. Kaikki Italian alueet pysyivät valkoisina näihin päiviin asti, vaikka tilanne ei näin hyvänä säilynytkään. Tällä hetkellä lähes kaikkialla Italiassa tartuntoja todetaan enemmän kuin tuo 50 sataatuhatta asukasta kohdin (esimerkiksi Toscanassa viime viikolla 129). Mutta alue voi pysyä valkoisena edelleen, jos sen hoitokapasiteetti säilyy hyvänä, esimerkiksi koronan vuoksi tehohoidossa olevat eivät saa viedä yli 10 % sairaaloiden vuodepaikoista.

Tämän viikon alusta Sisilia muuttui keltaiseksi alueeksi ja muutama muukin alue on rajoilla. Sisilian koronatilanteen huonontumisen syynä pidetään asukkaiden haluttomuutta ottaa koronarokotetta ja samaan aikaan saarelle ympäri maailmaa tulleita turisteja. Korona on nyt pitkälti rokottamattomien epidemia, kuten THL:n ylilääkärikin toteaa.

Italialaisista on nyt vähintään yhdellä rokoteannoksella suojattu 73,4 % väestöstä. Täyden rokotesuojan on saanut 66,3 % väestöstä.

Tykkää ja jaa:
RSS
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram

6
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KatjuskaHeli Vihreältä kukkulaltaHelena KMarika / Matkalla Missä Milloinkin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Marika / Matkalla Missä Milloinkin
Guest

Italiassa on ilmeisesti päästy avaamaan yhteiskuntaa koronapassin myötä, hienoa. Kun kerran todistuksen saa jo yhdestä rokotteesta, jättääköhän osa toisen rokotteen ottamatta? Ja kuinka kauan rokotuksista green pass on voimassa?

Helena K
Guest
Helena K

Hei käykö siellä meidän suomalainen, engl.kielinen QR koodillinen rokotus todistus, vai vaaditaanko italialainen versio?

Katjuska
Guest
Katjuska

Kiitos blogistasi, jonka löysin googlettelun seurauksena vahingossa. Ihania matkajuttuja! Tässä pääsi käymään niin, että otamme mieheni kanssa irtioton arjesta. Myimme asuntomme Helsingissä ja muutamme …jonnekin. Ensimmäinen asia, mikä Italia-fanina pitää tehdä, on tietenkin varata matka Italiaan, kun työvelvoitteet hetkeksi irtioton myötä helpottavat. Niinpä varasin lennot Roomaan. Aikaa kaksi viikkoa marraskuussa. Roomasta varasin jo viimeisiksi neljäksi yöksi majoituksen, mutta tarkoitus on, että saavuttuamme Roomaan lähdemme siitä saman tien muualle. Kun olin varannut lennot, katsoin matkustustiedotteita (järjestys olisi voinut toki olla toinen). Italiaan matkustaessa täytyy tehdä sähköinen ilmoitus, johon laitetaan aivan kaikki alkaen millä junalla ja millä istumapaikalla aikoo matkustaa, missä yöpyy…… Read more »