Subscribe & Follow

Korona Italiassa

Italian matkustussäännöt ja muut koronarajoitukset (päivittyvä postaus)

28/09/2021

Päivitetty 10.1.2022

Voiko Suomesta matkustaa Italiaan, jos ei ole saanut koronarokotusta? Kenen täytyy tehdä koronatesti ennen kuin matkustaa Italiaan? Voiko Italian sisällä matkustaa ilman rajoituksia? Entä lapset, voivatko he matkustaa ilman koronatestiä tai -rokotetta? Täytyykö Italiassa käyttää maskia?

Olen koonnut aina ajantasaisen tietopaketin Italian matkustussäännöistä ja muista koronarajoituksista eli päivitän tietoja, jos tilanne muuttuu.

Italian matkustussäännöt ja muut koronarajoitukset, sisältö

Forum Romanum

Italian matkustussäännöt: mitä todistuksia vaaditaan?

 • HUOM! Alla olevat Italian terveysministeriön matkustusohjeet ja -rajoitukset ovat voimassa 31. tqmmikuuta 2021 asti

Italian hallitus määräsi 14.12.2021 negatiivisen koronatestin tuloksen pakolliseksi myös EU-maista 16.12.2021–31.1.2022 Italiaan matkustaville. Määräys koskee myös rokotettuja. Antigeenitestin tulos saa olla korkeintaan 24 tuntia vanha ja PCR-testin tulos korkeintaan 48 tuntia.

Lisäksi 7.9.2021 lähtien kaikkien Italiaan tulevien on täytettävä *ennen Italiaan tuloa* EU:n sähköinen matkustajatietolomake eli dPLF (EU digital Passenger Locator Form).

Italia on jakanut maailman maat luokkiin A–E niiden maantieteellisen sijainnin ja koronariskin perusteella. Jokaisessa luokassa on voimassa eri säännöt, millä ehdoin niistä voi matkustaa Italiaan. Maiden luokitus voi myös vaihtua, jos koronatilanne paranee tai huononee. Viimeksi luetteloa on päivitetty 26.11.2021.

Suomi kuuluu täällä hetkellä C-luokkaan. Voit hypätä suoraan sitä koskeviin rajoituksiin tästä.

A-luokka

A-luokkaan kuuluvat Vatikaani ja San Marinon tasvalta. Näistä voi tulla Italian puolelle ilman mitään rajoituksia.

B- ja C-luokka

B-luokkaan kuuluu ne EU- ja Schengen-maat (luokka C), joissa on hyvin alhainen epidemiariski. Tällä hetkellä yhtään maata ei kuulu B-luokkaan.

C-luokkaan kuuluvat EU/ Schengen-maat eli Itävalta, Belgia, Bulgaria, Kypros, Kroatia, Tanska (mukaan lukien Färsaaret ja Grönlanti), Viro, Suomi, Ranska (mukaan lukien Guadeloupe, Martinique, Guyana, Réunion, Mayotte, mutta ei muita Euroopan mantereen ulkopuolisia alueita), Saksa, Kreikka, Irlanti, Israel, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat (lukuun ottamatta Euroopan mantereen ulkopuolisia alueita), Puola, Portugali (mukaan lukien Azorit ja Madeira), Tšekki, Romania, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Unkari, Islanti , Norja, Liechtenstein, Sveitsi, Andorra, Monacon ruhtinaskunta.

Näistä maista voi matkustaa Italiaan vapaasti mistä tahansa syystä, siis myös turistina, kunhan ei ole oleskellut luokkien D ja E maissa tai kulkenut niiden läpi viimeisen 14 päivän aikana ennen Italiaan saapumista.

Ne, jotka 14 päivää ennen Italiaan saapumista ovat olleet tai pysähtyneet (esim. välilasku) vain edellä luetelluissa C-luokan maissa, voivat matkustaa Italiaan seuraavin pakollisin ehdoin

 • Täytyy täyttää ENNEN ITALIAAN SAAPUMISTA EU:n sähköinen matkustajatietolomake. Myös paperiversio käy.
 • HUOM! 16.12.2021–31.1.2022 EU- ja Schengen- maista Italiaan saapuvilta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos (PCR 48 h tai antigeenitesti 24h) ennen maahantuloa.
 • Täytyy todistaa EU:n sähköisen koronapassin tai muiden todisteiden avulla, että on saanut täyden rokotesuojan TAI sairastanut koronan viimeisen 180 aikana TAI saanut negatiivisen koronatestituloksen viimeisen 48 tunnin sisällä.
 • Alle 6-vuotaiden lasten ei tarvitse tehdä koronatestiä. (Tulkitsen tämän niin, että kaikkien rokottamattomien yli 6-vuotiaiden tulee tehdä koronatesti ennen Italiaan saapumista.)

Jos henkilö on ollut D- ja E-luokan maissa tai kulkenut niiden kautta viimeisen 14 vuorokauden aikana, häneen sovelletaan näiden maiden matkustusrajoituksia. Ks. alempaa.

D-luokka

D-luokkaan kuuluvat Albania, Saudi-Arabia, Armenia, Australia, Azerbaidžan, Bosnia ja Hertsegovina, Brunei, Kanada, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Japani, Jordania, Libanon, Kosovo, Moldova, Montenegro, Uusi -Seelanti, Qatar, HUOM! Iso -Britannia ja Pohjois -Irlanti (mukaan lukien Gibraltar, Man-saari, Kanaalisaaret ja Yhdistyneen kuningaskunnan tukikohdat Kyproksen saarella lukuun ottamatta alueita, jotka eivät kuulu Euroopan mantereeseen), Korean tasavalta, Pohjois-Makedonian tasavalta, Serbia, Singapore, Amerikan Yhdysvallat, Ukraina, Taiwan, Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueet.

Japanista, Kanadasta ja Amerikan Yhdysvalloista tuleville sovelletaan erillisiä rajoituksia (ks. alla)

Edellä luetelluista maista voi matkustaa Italiaan ilman 5 päivän karanteenia, jos on sekä todistus täydestä rokotesuojasta että todistus alle 72 tuntia (Iso-Britanniasta alle 48 tuntia) ennen Italiaan saapumista tehdystä negatiivisesta koronatestistä. Todistus sairastetusta koronasta ei poista pakollista karanteenia.

Näistä todistuksista on todistus negatiivisesta koronatestistä (PCR- tai antigeenitesti) pakollinen, joten jos rokotetodistus puuttuu, Italiaan pääsee jos

 • täyttää ennen Italiaan saapumista EU:n sähköisen matkustajatietolomakkeen (EU digital Locator Form)
 • on tehnyt tehnyt negatiivisen koronatestin korkeintaan 72 tuntia ennen Italiaan saapumista (Iso-Britanniasta tullessa korkeintaan 48 tuntia ennen Italiaan saapumista).
 • ilmoittaa paikallisille terveysviranomaisille
 • matkustaa lopulliseen kohteeseensa Italiassa yksityisellä kuljetuksella (vuokra-auto, oma auto, kävellen, pyörällä..)
 • on 5 vuorokautta karanteenissa
 • tekee uuden koronatestin 5 vuorokauden karanteenin jälkeen

E-luokka

Viimeiseen luokkaan kuuluvat kaikki ne maat ja alueet, joita ei ole lueteltu edellä. Brasiliaa, Intiaa, Bangladeshia ja Sri Lankaa koskevat kuitenkin vielä erikseen määritellyt rajoitukset, eikä niihin voi soveltaa E-luokan rajoituksia.

E-luokan maista voi matkustaa Italiaan vain erityisistä syistä. Kelvollisia syitä ovat

 • työ
 • opiskelu
 • terveyssyyt
 • välitön kiireellisyys
 • paluu koti- tai asuinpaikkaan

Toisin sanoen vapaa-ajan matkustaminen (turismi) ei kelpaa syyksi Italiaan tuloon näistä maista.

Jos olet oleskellut, pysähtynyt jossain E-luokan maassa 14 päivän sisällä ennen Italiaan tuloa, sinun täytyy:

 • tehdä negatiivinen koronatesti (PCR- tai antigeenitesti) korkeintaan 72 tuntia ennen Italiaan tuloa
 • täyttää EU:n sähköinen matkustatietolomake digital Passenger Locator Form,
 • ilmoittaa tulostasi sen alueen terveysviranomaisille, johon olet tulossa (ks. ilmaiset alueelliset Covid19-puhelinnumerot
 • mennä lopulliseen kohteeseen Italiassa yksityisellä kulkuvälineellä
 • pysyä karanteenisssa 10 päivää
 • tehdä toinen koronatesti 10 päivän karanteenin jälkeen

USA, Kanada ja Japani

Amerikan yhdysvalloista, Kanadasta ja Japanista voi matkustaa Italiaan ilman erityistä syytä, siis myös matkailun vuoksi.

Japanista, Kanadasta ja USA:sta pääsee Italiaan ilman 5 päivän karanteenia, jos

 • on täyttänyt EU:n digitaalisen matkustajatietolomakkeen
 • tehnyt negatiivisen koronatestin korkeintaan 72 tuntia ennen Italiaan saapumista
 • Henkilöllä on EU:n sähköinen koronarokotustodistus tai EU:n sähköinen todistus tai paikallisten terveysviranomaisten vastaava todistus sairastetusta Covid-19-viruksesta

EU:n sähköistä koronapassia voi hakea myös EU:n jäsenmaiden ulkopuolinen kansalainen, jos hänellä on luotettava todistus EU:n hyväksymistä rokotteiden saamisesta.

Jos on ollut tai pysähtynyt Japanissa, Kanadassa tai USA:ssa viimeisen 14 päivän aikana ennen Italiaan matkustamista, eikä ole EU:n koronapassia, täytyy olla karanteenissa 5 vuorokautta ja tehdä uusi negatiivinen koronatesti 5 vuorokauden kuluttua.

Brasilia, Intia, Bangladesh ja Indonesia

Brasiliasta, Intiasta, Bangaldeshista ja Indonesiasta matkustaminen Italiaan on kiellettyä.

Matkustaminen Italian sisällä

Italia on jaettu koronatilanteen mukaan punaisiin, oransseihin, keltaisiin ja valkoisiin alueisiin. Punaisella alueella on käytännössä voimassa lock-down, eikä kotoa saa poistua ilman syytä, eikä punaiselle alueelle myöskään voi tulla muilta alueilta. Oranssilla alueella voi liikkua oman kaupungin sisällä, mutta ei pienemmän koronariskin alueille eli keltaisille ja valkoisille alueille. Keltaisilta ja valkoisilta alueilla voi liikkua vapaasti myös muille keltaisille ja valkoisille alueilla.

HUOM! Kaukojunissa, pitkän matkan busseissa ja lautoilla koronapassi (Green Pass) on pakollinen.

Italian koronarajoitukset

Kuten edellä kerroin, Italian alueet on jaettu koronariskin mukaan punaisiin (suurin riski), oransseihin, keltaisiin ja valkoisiin (pienin riski). Näillä alueilla on erilaisia liikkumista sekä kauppojen, ravintoloiden, koulujen ja yliopistojen, vapaa-ajanviettopaikkojen (elokuvateatterit, kuntosalit jne.) sekä museoiden ja nähtävyyksien aukioloa koskevia koronarajoituksia.

Pienza 1

Koko Italiassa – myös valkoisilla alueilla – voimassa olevat koronasäännöt

Koronapassi (green pass) ja superkoronapassi (6.12.2021 alkaen)

Italiassa moneen paikkaan vaaditaan Green Pass eli koronapassi. Green Pass on viranomaisten myöntämä digitaalinen tai paperinen dokumentti, jonka saa, jos on ottanut vähintään yhden rokotuksen tai sairastanut koronan viimeisen 6 kuukauden sisällä tai tehnyt negatiivisen testin viimeisen 48 tunnin sisällä.

6.12.2021 Italiassa otettiin käyttöön vahvistettu koronapassi, jonka media on nimennyt Super Green Passiksi. Superkoronapassi on todistus siitä, että on saanut koko rokotesarjan tai sairastanut koronan viimeisen 6 kuukauden sisällä. Tämä vaaditaan maanantaista 6.12.2021 lähtien seuraaviin paikkoihin:

 • sisällä baareissa ja ravintoloissa
 • turistinähtävyyksissä, museoissa ja näyttelyissä
 • elokuvissa, teattereissa ja konserteissa
 • klubeilla ja yökerhoissa
 • urheilutapahtumissa (esim. jalkapallo-otteluissa)

Toisin sanoen näihin paikkoihin ei enää 6.12.2021 lähtien pääse pelkän negatiivisen testituloksen kanssa.

Lisäksi koronapassi vaaditaan myös kuntosalilla, uimahallissa, kylpylässä, huvipuistoissa, viihdekeskuksissa (esim. keilahalleissa ja bingoissa), pelihalleissa, kasinoissa, konferensseissa ja messuilla, kaukojunissa, pitkän matkan linja-autoissa ja lautoilla.

 • 6.12.2021 lähtien koronapassi vaaditaan myös paikallisliikenteessä, hotelleissa ja kuntosalien pukutiloissa.
 • 1.10.2021 lähtein koronapassi on pakollinen myös Vatikaanissa, siis esim. Pietarinkirkossa ja Vatikaanin museoissa
 • 15.10.2021 lähtien koronapassi vaaditaan myös valtion ja yksityisen sektorin työntekijöiltä.

Maskipakko ja etäisyyksien pitäminen

 • maskipakko on tällä hetkellä voimassa niin julkisissa sisä- kuin ulkotiloissakin
 • Julkisiin kulkuvälineisiin vaaditaan 10.1.2022 lähtien FFP2- tai FF3-maski
 • etäisyyksien pitäminen. Kauppoihin, ravintoloihin, pankkeihin, museoihin, ulkisiin liikennevälineisiin ja muihin vastaaviin sisätiloihin otetaan sisälle vain tietty maksimimäärä ihmisiä, jotta niissä on mahdollista pitää 2 metrin turvaväli. Tämä aiheuttaa yhä jonoja mm. pienten liikkeiden ulkopuolelle.

Koronasääntöjen rikkomisesta voi saada 400–1000 euron sakot.

Tällä hetkellä (10.1.2022) Italiassa on

Punaisia alueita: ei yhtään

Oransseja alueita: ei yhtään

Keltaisia alueita:

Abruzzo
Calabria
Emilia Romagna
Friuli Venezia Giulia
Lazio
Liguria
Lombardia
Marche
PA Bolzano
PA Trento
Piemonte
Sicilia
Toscana
Valle Aosta
Veneto

 • Keltaisella alueen säännöt poikkeavat hyvin vähän valkoisen alueen säännöistä. Keltaisella alueella ei ole ulkonaliikkumisrajoituksia. Matkustaa saa vapaasti niin alueen sisällä kuin muille alueillekin. Ravintolat, museot, teatterit jne. ovat auki. Myös koulut ovat auki, ellei niissä ole todettuja koronatapauksia. Maskipakko ulkotiloissakin on voimassa koko maassa. Ainoa ero on oikeastaan, että keltaisella alueella ravintolassa saa olla korkeintaan neljä ihmistä samassa pöydässä.

Valkoisia alueita:

Basilicata
Campania
Molise
Puglia
Sardegna
Umbria

Italian koronavirus- ja koronarokotetilanne (ei päivitetty)

Kuten edellä käy ilmi, lähes koko Italia on valkoista aluetta eli koronatilanne on melko hyvä. Uusia koronavirustartuntoja todettiin maanantaina 27.9.2021 2771, mikä on 25,7 % vähemmän kuin viikkoa aikaisemmin. Suurimmassa osassa Italiaa koronavirustartuntoja todetaan alle viisikymmentä 100 000 asukasta kohden, mutta muutamissa maakunissa esimerkiksi Reggio di Calabrian, Crotonen, Sienan, Firenzen, Parman ja Bolzanon maakunnissa tapauksia on enemmän. Italian eri alueiden koronavirustilannetta voi seurata ajantasaisesti ao. linkistä.

Täyden rokotesuojan (2 annosta BioNTechin (Pfizerin), Modernan tai AstraZenecan kehittämää koronavirusrokotetta tai yhden annoksen Janssen-Cilag (Johnson&Johnson) covid-19-rokotetta) on saanut maanantaina 71,08 % väestöstä. Ja vähintään yhden annoksen rokotetta on saanut 75,87 % väestöstä. Jos laskee mukaan vain yli 12-vuotiaat, niin 83,24 % on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 77,99 % koko rokotesarjan.

Italian alueiden välillä on eroja niin, että eniten rokottamattomia italialaisia on Sisiliassa (24,2 % ei ole ottanut tai saanut vielä yhtään rokotetta), Bolzanossa, Calabriassa ja Valle d’Aostassa, kun taas paras rokotetilanne on Molisessa, Laziossa, Apuliassa ja Toscanassa, joissa n. 87 % väestöstä on saanut vähintään yhden rokotteen. Italian koronavirusrokotetilannetta voi seurata ajantasaisesti ao- linkistä.

Lähteet

Tämän postauksen tiedot pohjautuvat Italian terveysministeriön tiedotteisiin.

Tykkää ja jaa:
RSS
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram

6
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
HeidiMaaritHeli Vihreältä kukkulaltaMikko / Matkalla Missä Milloinkin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Guest

Paljon kiinnostaisi lähteä Keski- ja Etelä-Eurooppaan reissuun. Tykkään kuitenkin yleensä käydä samalla reissulla useissa paikoissa. Viime kesänä se onnistui hyvin, mutta varsin haastavaa se rokotettunakin siinä mielessä on, että onko kaikki alueet hyviä muiden näkökulmasta ja toisaalta säännötkin muuttuvat myös todella nopeasti. Vaatii aika paljon suunnittelua ja jopa hieman tuuria, että kaikki menisi hyvin.

Maarit
Guest
Maarit

Hei, käykö maahantuloon pcr- testin sijasta antigeenitesti? Mikä on antigeenitestin hinta Italiassa keskimäärin?

Heidi
Guest
Heidi

Kiitos, Heli, yhteenvedosta.

Tiedätkö koskeeko Superkoronapassisäännökset myös lapsia? Olemme varanneet reissuun Roomaan joulun jälkeen, ja perheeseemme kuuluu 5- ja 8-vuotiaat lapset, joilla ei ole koronarokotetta. Mietimme, pääsevätkö he museoihin ym., koska superkoronapassin vaatimukset eivät täyty. Mietin siis, onko mitään järkeä lähteä koko reissulle.