Hyvän gelaton tuntomerkit ja paikat, joista sitä saa Roomassa

Italialainen jäätelö – tai oikeammin gelato – on tunnetusti maailman parasta. Moni Rooman kävijäkin hehkuttaa mielellään tai muistelee kaiholla, miten täällä saa parilla eurolla valita kaksi makua ihanien kuohkeiden jäätelövuorten valikoimasta pieneenkin jäätelöannokseen.

Niille, joille jo vesi herahti kielelle nuo jäätelöpilvet nähdessään, niin tiedoksi, ettei ole syytä. Juuri noista kauniista kuohkeista jäätelökasoista nimittäin kannattaa pysyä kaukana, jos mielii aitoa, oikeaa italialaista gelatoa. Kerron kohta miksi.Italialainen gelato ei oikeastaan ole jäätelöä. Sen valmistusprosessi on erilainen, sen rakenne on erilainen ja siksi sen maku on aivan erilainen. Gelato on ensinnäkin jäätelöä vähärasvaisempaa (Jes! Se ON totta: gelato on oikeasti suomalaista jäätelöä kevyempää, eikä vain tunnu siltä!). Gelato tehdään täysmaidosta, joten sen rasvapitoisuus on yleensä 5 – 8 %, kun taas kermajäätelön tai kasvirasvahömpötystenkin rasvapitoisuus on yli 10 (tarkastakaa vaikka Finelistä). Ja maidottomat hedelmä- ja marjamaut ovat siis myös rasvattomia.

Gelato jäädytetään nopeasti pienissä astioissa ja se on tarkoitettu nautittavaksi tuoreena. Ja nopeasti, ainakin kuumina kesäpäivinä, sillä gelato sulaa nopeasti…Gelato ei siis ole tarkoitettu säilytettäväksi kuten ilmavaksi vatkattu kermainen jäätelö. Tämän olen huomannut monta kertaa, kun olen hakenut gelateriasta jäätelöä kotiin. Pakastimeen laitettu loppujäätelö on seuraavana päivä muuttunut kivikovaksi möykyksi, eikä sen pehmennettyäkään rakenne ole sama. Hyvissä gelaterioissa myymättä jääneet gelatot heitetään pois päivän päätteeksi. Tiedän, hirveä ajatus.

Gelaton valmistusmenetelmästä johtuen kuohkeita jäätelöpilviä kannattaa karttaa: niiden ilmavuus on luultavasti saatu aikaan jollain keinotekoisella lisäaineella ja jäätelövuoret kielivät siitä, että gelatoa on valmistettu etukäteen suuria määriä, jolloin on todennäköisempää, että se ei ole ihan samana päivänä tehtyäkään. Myös epäilyttävän kirkkaanvärisiä gelatomakuja kannattaa varoa. Jokainen banaania tai omenaa syönyt tietää, ettei itse hedelmä ole kirkkaankeltaista tai -vihreää, joten ei pelkästä aidosta raaka-aineesta tehdyn jäätelönkään kuuluisi olla.

Yksi Rooman tervetulleimmista ruokatrendeistä onkin, että viime vuosina ympäri kaupunkia – myös kuuluisimpien nähtävyyksien lähistölle –  on ilmestynyt useita uusia gelaterioita, joissa myydään ilman lisä- ja väriaineita aidoista, tuoreista usein luonnonmukaisista raaka-aineista paikan päällä tehtyä gelatoa. Jäätelöä säilötään näissä paikoissa vielä usein kannellisissa ruostumattomissa terässäiliöissä, joissa gelaton lämpötila säilyy ihanteellisena. Tällaisia ovat esimerkiksi Flor- ja Grom-ketjut. Koska itse gelatoa ei näe, nämä gelateriat pyrkivät vakuuttamaan ostajan laadukkailla raaka-aineilla. Esimerkiksi Gromin listasta voi lukea, että sen espresso-jäätelö on tehty guatemalalaisesta kahvista, suklaajäätelö kolumbialaisesta laatusuklaasta ja sitruuna- ja mantelijäätelöiden ainekset tulevat tietenkin Sisiliasta.

Hyvää? No kyllä! Jäätelö maistuu juuri siltä, miltä pitääkin eli esimerkiksi päärynä maistuu päärynälle, eikä Ville Vallaton -puikolle. Mutta. Jotain näistä valkoisista teräspönttögelaterioista tuntuu kuitenkin puuttuvan. Ehkä ne ovat liiankin täydellisiä. Niissä ei ole sitä tiettyä tunnelma, joka perinteisessä gelateriassa syntyy, kun tiskin äärellä on vauvasta vaariin osoittelemassa, mitä makuja conoon tai coppettoonsa haluaa.

Tästä syystä oikeastaan melkein kaiken edellä kirjoittamani hyvän gelaton tuntomerkeistä voi unohtaa. Jos se kuumana kesäpäivänä turistien suosimasta jäätelöbaarista ostettu kirkkaanpunainen mansikkajäätelö oli mielestäsi maailman parasta jäätelöä, niin sitten se oli! Sillä kyllähän jäätelönautintoon vaikuttaa myös tilanne, tunnelma ja muutkin aistit. Olen itsekin ostanut monet jäätelöt asiantuntijoiden halveksumasta Blu Ice -ketjun gelaterioista ja ihan hyviä ne on olleet, ainakin syöjiensä mielestä. Eihän teollisesti valmistettu tai vähän väriaineita sisältävä jäätelökään nyt huonoa – tai ainakaan syömäkelvotonta – ole (ainakaan suomalaisista, jotka jostain käsittämättömästä syövät jäätelöä eniten Euroopassa). Ja sitä paitsi jos lempijäätelömakuina nyt sattuu olemaan vaikkapa Kinder, Nutella tai kirkkaansiniseksi värjätty minttu – kuten pojallani – niin siihen on aika turha ruveta sössöttämään jostain madagaskarilaisesta vaniljasta valmistetusta vaihtoehdosta.

Mutta suosittelen skuitenkin Blu Ice -ketjun asemesta kokeilemaan Gromia tai joitakin seuraavista suosikkipaikoistani. Eron kyllä huomaa!

Fior di Luna
Tämä pieni gelateria sijaitsee Trasteveren vilkkaimmalla turistikadulla, mutta on silti onnistunut säilyttämään kotoisen lähigelaterian tunnelman. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta paikkaa ei miltei edes huomaa, niin vaatimaton se on. Paikka käyttää yksinomaan luomu- ja reilun kaupan raaka-aineita. Täyteläisen tumman ja vaalean suklaan lisäksi paikasta saa mm. chilisuklaata, pistaasisuklaata, inkiväärisuklaata. Arvatkaa, miksi paikka on suosikkini…
Fior di Luna; Via della Lungaretta 96 (Trastevere)

Gelateria del Teatro
Tämän gelaterian ympäristö on ehkä Rooman viehättävin. Itse asiassa kauniin Via Coronarin poikkikujalla sijaitsevaa gelateriaa on jopa vähän vaikea löytää. Mutta etsiä se kannattaa, sillä jäätelö on loistavaa. Perinteisempien jäätelömakujen lisäksi tarjolla on eksoottisempiakin makuja kuten basilikavalkosuklaata, vadelma-salviaa tai punaviinisuklaata. Siis punaviiniä, suklaata ja jäätelöä samassa tuotteessa! Nerokasta. Ja kun jäätelön voi vielä istahtaa nauttimaan viehkeille vanhoille portaille…täydellistä.
Muokattu 3.6.2014: Gelateria del Teatro sijaitsee edelleen Via Coronarin ja Via S.Simonen kulmassa, mutta vanhan paikkansa vieressä. Nyt kujan perällä on La Pizza del Teatro, “Pizzan Michelangeloksi” kutsutun Gabriele Boncin palapizzapaikka. Suosittelemisen arvoinen sekin, vaikka kalliimpi olikin.
Lisäksi Gelateria del Teatro on avannut toisen jäätelöbaarin Ponte Garibaldin viereen. Tästä ei ruokaturistit vielä tiedä = ei jonoja!
Gelateria del Teatro, Via di San Simone 70 (Via Coronari 65)
Uusi paikka: Lungotevere dei Vallati 25 (Trasteveren tuntumassa, Ponte Garibaldin toisella puolen) 

Kuva täältä

Fatamorgana
Tästä Trasteveren Piazza Cosimaton kupeessa olevasta gelateriasta paikalliset hakevat jäätelönsä ja nauttivat ne piazzan tai sen leikkipuiston penkeillä istuskellen, piazzalla aina meneillään olevien lasten jalkapallo-ottelujen jälkeen tai lomassa tai niitä katsellen. Jäätelö tehdään ilman lisä- tai väriaineita ja ne ovat gluteenittomia. Täälläkin voi kokeilla myös uusia makuja, kuten vaikkapa pere e gorgonzola (päärynää ja gorgonzola-juustoa).
Fatamorgana Piazza Cosimato (Trastevere),  myös Via Bettolo 7 (Prati) ja Piazza degli Zingari 5 (Monti)

Della Palma
Okei,  tämä kivenheiton päässä Pantheonilta sijaitseva paikka on aikamoinen turistiansa, mutta hei, paikka, jossa on valittavana 150 jäätelömakua on nähtävyys. Valinnanvaraa siis riittää, ja joukosta löytyy hyviäkin. Kokeile vaikka vadelmasuklaata, jossa oikeita vadelmia suklaan joukossa. Tai jotain raikkaista jogurttijäätelöistä.
Della Palma Via della Maddalena 19 (lähellä Pantheonia)

Fonte della Salute
Tämä gelateria oli suljettuna remontin ajan pitkään ja sen uudelleen avaamista odotettiin hartaasti, sillä useammankin ystäväni mielestä se oli Rooman paras gelateria. En tiedä, onko paikka yhtä hyvä kuin ennen – mahdollisesti paikalle monen muun paikan tavoin menetti jotain uudistuksessa – mutta suosittelemisen arvoinen se on (vaikka ei ehkä ihan niin loistava kuin odotin). Gelato on tehty luomuraaka-aineista ja seinällä olevasta taulukosta voi kätevästi tarkistaa, mitkä maut sopivat vaikkapa laktoosi-intolerantikolle tai vegaanille. Paikan pistaasijäätelö on loistava ja omena-kaneli tuo joulun keskelle kesää. Plussaa myös kadulla olevista pöydistä, joihin voi istua nauttimaan jäätelönsä ilman lisämaksua.
Fonte della Salute Via Cardinal Marmaggi 2 – 6 (Viale Trasteveren kulmassa, lähellä Piazza Mastaita)

Cremi
Tämä Trasteveren pikkukujalla sijaitseva gelateria on pakko mainita, koska se oli kantapaikkamme Trasteveressa asuessamme. Ehkä se pääsi lasten suosikiksi, kun mukavat jäätelönmyyjät pyöräyttivät niille aina muita gelaterioita suuremmat gelato piccolot.  Tässäkin gelateriassa jäätelö tehdään itse paikan päällä ja se on tuoretta, mutta luulen, että osassa käytetään valmistusaineena jotain valmistuotetta (esim. pähkinässä). Mutta hedelmä- ja marjajäätelöt ovat aitoa tavaraa! Paikasta saa myös hedelmäsalaatteja (macedonia) ja -pirtelöitä (frullati).
Cremi Vicolo del Cinque 17 (Trastevere)

Listasta puuttuu vielä monta erinomaiseksi kehuttua paikkaa, joissa en itse ole ehtinyt käymään. Ja tietenkin kaikki nykyiset suosikkipaikkani. Sillä kyllä, Rooman parhaat jäätelöpaikat löytyvät mielestäni tietenkin Vihreältä kukkulalta, Monteverdestä.

Tykkää ja jaa: