Rooman nähtävyydet jonottamatta ja muut hermoja säästävät vinkit Rooman lomaa varten

hermoja_saastavat_vinkit

Matka Roomaan varattu? Ehkäpä tulet ikuiseen kaupunkiin ensimmäistä kertaa tai edellisestä kerrasta silloin joskus Interreilillä on vierähtänyt aikaa? Ja nyt haluaisit käydä ainakin Colosseumissa, Sikstuksen kappelissa, Pietarin kirkossa ja heittämässä kolikon Trevin suihkulähteeseen. Mutta niin valitettavasti haluavat  kaikki muutkin. Colosseumissa ja Vatikaanissa käy yli 5 miljoonaa turistia vuodessa ja jonot niihin ovat sen mukaisia.

Mutta ei hätää, paljastan nyt parhaat vinkkini, miten Rooman nähtävyydet voi nähdä (ainakin melkein) jonottamatta ja miten muutenkin voi välttyä parilta turhalta harmilta Rooman loman aikana.
Eli TOP 5 VINKKIÄ ROOMAN LOMAA VARTEN, per favore.

1. Vatikaani, Pietarin kirkko ja Sikstuksen kappeli

line-at-vatican-summer
Jono Pietarinkirkkoon. Kuva Romewise-blogista (http://www.romewise.com/visiting-the-vatican.html)

Kuten minkä tahansa Rooman matkaoppaan selailu nopeasti paljastaa, Sikstuksen kappelin ja Michelangelon freskot voi nähdä vain menemällä Vatikaanin museoon. Sisäänkäynti sinne puolestaan on korttelin päässä Vatikaanin aukiosta. Sisäänkäynnin tunnistaa korttelin mittaisesta jonosta.

Vatikaanin museoon kannattaa ehdottomasti ostaa liput etukäteen. Aina. Sillä jono on järkyttävän pitkä joka ikisenä päivänä, etkä varmasti halua käyttää tunteja jonottamiseen – ehkä jopa turhaan, sillä mitään takuuta sisälle pääsystä ei ole.

Liput saa Vatikaanin museon virallisilta sivuilta ja ne kannattaa varata/ ostaa etukäteen jo Suomessa, sillä täällä ostaminen ja tulostaminen on hankalaa. Valitset vain haluatko opastetun kierroksen (guided tours) vai pelkän pääsyn museoon (Admission tickets), sitten montako lippua haluat ja kuukauden, päivän ja kellonajan, jolloin haluat museossa vierailla. Lisäksi pitää antaa kaikkien lipunhaltijoiden nimet ja syntymäajat. Normaalilippu maksaa 16 euroa ja 6 – 18-vuotiaille sekä alle 26-vuotiaille opiskelijoille tarkoitettu alennettu lippu 8 euroa. Lisäksi jokaiseen lippuun – myös alennettuihin – lisätään 4 euron varausmaksu, mutta uskokaa pois, tämä ei ole se paikka, jossa kannattaa säästää. Sitten vain pyyhkäiset (tulostamaasi) lippuun merkittyyn kellonaikaan  koko jonon ohi suoraan sisäänkäynnille. Mikä VIP-tunne!

Turvatarkastuksen jälkeen sisällä printattu lippu täytyy vielä vaihtaa varsinaiseen lippuun, mutta se käy nopeasti.

Pietarin kirkko on ilmainen kuten kaikki muutkin kirkot Roomassa. Sisälle pääsee kuitenkin varmimmin osallistumalla opastetulle kierrokselle. Vatikaanin museon järjestämät perusopaskierros (Vatican museums and St. Peter’s Basilica, englanniksi) maksaa 37 euroa. Toinen vaihtoehto on yrittää livahtaa basilicaan Sikstuksen kappelin sivuovesta jonkun ryhmän vanavedessä. Tämä kikka on onnistunut meiltä ja joiltakin vierailtamme pari kertaa, eikä yrittämisestä ole mitään haittaa, vaikka ovivahti ei päästäisikään. Jos et halua tai voi osallistua opaskierrokselle, eikä livahtaminen onnistu, niin sitten ei valitettavasti muu auta kuin jonottaa Pietarin aukion reunalla. Nykyisten turvatarkastusten ja läpivalaisulaitteiden vuoksi jonot ovat mittavat (ks. kuva edellä), sillä nyt samassa jonossa ovat niin kirkkoon, kellotorniin kuin vain aukiollekin haluavat. (Ja läpivalaisulaitteita on tietenkin vain kaksi.) Paras aika on kuulemma myöhään iltapäivällä.

 2. Colosseum, Palatinon kukkula ja Forum Romanum

 

jonoa Colosseumille

Yllättävän harva turisti tietää, että näihin kolmeen otsikossa mainittuun paikkaan pääsee yhdellä ja samalla lipulla. Jonot Colosseumiin ovat aina järkyttävät, mutta samaan aikaan Palatinon kukkuloilla ja Forum Romanumissa sisäänkäynneillä voi jonossa olla vain muutama (kymmenen). Hanki siis lippusi niiden sisäänkäynniltä. Parhaat ajat ovat aamulla tai sitten kahden jälkeen iltapäivällä. Jos näilläkin sisäänkäynneillä on jonoa, niin käy vaikka kahvilla tai lounaalla ja palaa tarkastamaan tilanne myöhemmin. Lippu on voimassa kaksi päivää, joten ei hätää, jos Palatinossa vierähtäisikin aikaa yli Colosseumin sulkemisajan tai muuten vaan niin paljon, ettet enää jaksa muuta. (Minusta sekä Palatino että Forum Romanum hakkaavat Colosseumin kiinnostavuudellaan!) Ja taas se VIP-tunne, kun menet jonon ohi Colosseumiin!

Tarkennus: Lippu on siis voimassa 2 päivää, mutta sisältää vain yhden sisäänpääsyn ja vain yhden sisäänpääsyn joko Forum Romanumin tai Palatinon portilta. Eli toisin sanoen, jos ostat lipun ohjeeni mukaan vaikkapa Forum Romanumilta, niin käy samalla sitten kiertämässä Palatinonkin paikat: et pääse enää sisään, jos piipahdat välillä Colosseumissa. Etkä siis Colosseumiinkaan kuin kerran.

*Päivitys 5/ 2016*
Jos haluat pelata varman päälle, voit ostaa lipun myös etukäteen lippuportaalista, joka rokottaa vain 2 euroa varausmaksua. Etukäteen ostettujen lippujen suosion myötä jonot Colosseumilla ovat kasvaneet niin, että joidenkin arvioiden mukaan sisään pääsee nopeammin jonottamalla lipun Colosseumilla. Minun on kuitenkin vähän vaikea uskoa tätä.

3. Pidä passia mukana, jos olet alle 18- tai yli 65-vuotias

Miksikö? No, koska alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat EU:n jäsenet pääsevät ilmaiseksi moniin museoihin, muun muassa Colosseumiin, Palatinoon ja Forum Romanumiin. Toistan: alaikäiset ja eläkeläiset eivät maksa mitään. (Arvatkaapa, ottaako tämä amerikkalaisia kupoliin.) Lipputiskille joutuu  jonottamaan kuitenkin, pelkällä passilla ei pääse porteista sisään.

*Päivitys 5/ 2016*

Valitettavasti yli 65-vuotiaiden EU-kansalaisten ilmainen sisäänpääsy ei ole enää voimassa. Alaikäiset pääsevät edelleen sisään ilmaiseksi.

4. Ravintoloiden ja kauppojen aukioloajat

Jossain vaiheessa päivää nälkä iskee ja jotakin pitää syödä. Aika monet jopa matkustavat tänne juuri ruoan vuoksi… Nälkäkiukun estämiseksi on hyvä tietää, milloin sitä ruokaa saa ja milloin ei. Ravintoloiden lounasaika on yleensä n. 12.30 – 15 ja illallisaika alkaa n. klo 19.30. Eli viiden, kuuden aikaan on turha etsiä ruokapaikkaa, ainakaan mitään kunnollista. Älä sorru aina auki oleviin turistirysiin, vaan pidä nälkää loitolla vaikka pizzapalalla tai supplilla.  Jos menet ravintolaan heti aukeamisen jälkeen, löydät luultavasti henkilökunnan aterioimasta. Italialaiset tulevat lounaalle yhden jälkeen ja illalliselle yhdeksän maissa illalla. (Mutta älä anna tämän toki häiritä, mene pöytään, tilaa kannu viiniä. Sinua kyllä palvellaan, kunhan ehditään.)

Tällaisia kylttejä on yleensä turha hakea. Aukioloajat tulee vaan tietää.

Shoppailua haikailevien on hyvä muistaa, että kaupat ovat kiinni siestan aikaan. Tunnetuimmilla shoppailukaduilla ja ostoskeskuksissa kaupat ovat auki myös päivällä, mutta jos haluaa käydä H&M:n ja Zaran asemesta paikallisissa pikkuputiikeissa, niin ne ovat yleensä kiinni n. 12.30 – 16.30. Myös suurin osa supermarketeista on kiinni tuolloin (mikä on muuten hyvin rasittavaa, jos sattuu asumaan täällä).
Nämä ajat pätevät muuten myös muualle Italiaan, ei pelkästään Roomaan.

5. Liikkuminen Roomassa

Paras tapa liikkua Roomassa on jalkaisin. Rooman nähtävyydet eivät sijaitse mitenkään erityisen kaukana toisistaan, joten niissä voi hyvin käydä jalan, etenkin jos olet valinnut majapaikkasi Roomassa strategisesti keskeiseltä paikalta (esim. Trasteveresta tai Campo dei Fiorin läheltä). Todennäköisesti tulet käyttämään myös julkisia liikennevälineitä, joihin on syytä hankkia lippu etukäteen, sillä kuskit eivät myy lippuja ja automaattejakin on vain harvoissa busseissa.

Bussilippuja saa T-merkityistä baareista ja tupakkakaupoista
Lippuja saa T-merkillä varustetuista tupakkakaupoista (Tabaccheria) ja monista lehtikioskeista. Metro- ja juna-asemilla on lippuautomaatteja. Lippuja kannattaa ostaa useampi kerralla. Kertalippu maksaa 1,50 ja on voimassa 100 minuuttia leimaamisesta, mutta sisältää vain yhden metromatkan. Päivälippu (BIG, voimassa leimaamispäivän iltaan klo 24 asti) maksaa 6 €. Jos hotellisi sijaitsee historiallisen keskustan ulkopuolella, kannattaa harkita myös 3 päivän (BTI 16,50 €) tai 7 päivän (CIS 24 €) lipun hankkimista.

 

 

Koska edellä tuli jo teknisesti ottaen enemmän kuin viisi vinkkiä, niin laitetaan vielä yksi kaupan päälle.

6. Pidä mukana käteistä

Toki suuri osa kaupoista ja ravintoloista kortti käy. Mutta sitten on niitä, joissa se ei käy. Ja esimerkiksi taksissa kelpaa usein vain käteinen.  Ainakin 50 € on siis aina hyvä olla käteistä. Yritä maksaa aina mahdollisimman pienillä seteleillä ja mieluiten tasarahana, sillä paikallisissa kaupoissa ja ravintoloissa ei koskaan tunnu olevan vaihtorahaa.

Toivottavasti nämä vinkit säästävät edes vähän hermoja ja aikaa.
Ja tulethan tänne kommentoimaan, jos näistä oli apua!

Tykkää ja jaa:

81 Comment

 1. Ride says: Vastaa

  kiitti vinkeistä! 🙂 Olemme äitini ja 2-vuotiaan tyttäreni kanssa tulossa Roomaan toukokuun alussa, ensimmäistä kertaa 🙂

 2. Heli says: Vastaa

  Toukokuun alussa täällä onkin ihanaa. On vielä vihreää ja kukkivaa – kesällä ruoho ja lehdet tahtovat kellastua ja palaa – mutta ei toivottavasti liian kuuma. Käyhän katsomassa, jos ehdin kirjoittaa jotain lapsille mieluisista paikoistakin ennen toukokuuta 🙂
  2-vuotiaan kanssa liikkuminen täällä voi olla vähän hankalaa, kun toisaalta kannattais olla kunnon tukevat rattaat, jotka sitten taas ei mahdu busseihin ja ratikoihin.

  1. Heidi says: Vastaa

   Kyllä siellä hyvin pääsee rattailla menemään. Itse olen juossut vuosittain Roomassa lasten kanssa, kun pienin ollut 1v. välillä meillä ollut kunnon komppanja esim. 3 rattaat plus pyörätuolivanhus ja julkisilla kuljettu.

 3. Ride says: Vastaa

  Täytyy lueskella 🙂 Bongasin blogisi sattumalta jokunen aika sitten ja olen siitä asti lueskellut innoissani Rooman kuulumisia 🙂 Ajattelimme käydä tytön kanssa ainakin Bioparcossa. Hotellimme on aivan Espanjalaisten portaiden lähellä, joten etäisyydet ovat onneksi lyhyet melkeinpä joka paikkaan, helpottaa sitten tytön kanssa liikkumista kun täytyy päiväunia käydä välillä nukkumassa ym 🙂

 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 5. Salli / bvg sanoi…
  Hei, olen jo muutaman kommentin kirjoittanut, mutta lienee kadonneet..
  Löysin blogisi, kun googletin vinkkejä Roomaan, olen mieheni kanssa tulossa lokakuussa pidennetylle viikonloppumatkalle. Tykkään tavastasi kirjoittaa, ja ihania ideoita ruoka- ja jäätelöpaikoista olen saanut, ja muitakin kohteita, joissa pitäisi ehtiä käymään, niiden "pakollisten" lisäksi. Italiassa olen käynyt, Calabriassa, Milanoss j Torinossa, Rooma on ennennäkemätön
  Voi olla, että jatkossa vierailen täällä ahkerasti 😉
  Sateista alkusyksyä täältä Suomesta!

 6. Heli says: Vastaa

  Hei Salli. Hyvän ajan olette valinneet: lokakuu on minusta yksi parhaimmista ajoista käydä Roomassa. Täällä VOI vielä olla lämmintä ja aurinkoista ja turisteja on *suhteellisen* vähän. Rooma on aika erilainen kuin Milano ja Torino. Tule tänne sitten kertomaan mitä tykkäsit. Ja kiitos kehuista 😉

 7. Emma says: Vastaa

  Blogissasi on todella hyviä vinkkejä ja erityisesti tämä postaus on oikein hyödyllinen, kiitos! Olen lähdössä ensi viikolla ensimmäistä kertaa Roomaan, joten hyvä saada tietoa kaupunkia hyvin tuntevan ihmisen näkökulmasta 🙂

 8. Anonyymi says: Vastaa

  Hei! Onpa sinulla ihana ja todella informoiva blogi! Olemme lähdössä Roomaan, ja yllätyin Pietarin aukion turvatarkastuksista. Eikö aukiollekaan siis pääse jonottamatta? Entä pääseekö Vatikaanin museosta ulos aukiolle, jos "karkaa" kesken kierroksen?

 9. Heli says: Vastaa

  Kiitos! Valitettavasti Pietarin aukiollekaan ei pääse enää jonottamatta turvatarkastukseen. Tai ei ainakaan päässyt, kun viimeksi siellä kävin, mistä on kyllä aikaa. En oikein tiedä, mitä tarkoitat kesken Vatikaanin museon kierroksen karkaamisella. Jos olet ottanut opastetun kierroksen, niin ne päättyvät Pietarin kirkkoon ja sen jälkeen kirkossa ja aukiolla voi viettää niin kauan aikaa kuin haluaa. Sen sijaan tavallisella Vatikaanin museon lipulla ei pääse ulos aukiolle ollenkaan, ellei sitten onnistu livahtamaan sinne vartijoiden ohi jonkun opastetun ryhmän vanavedessä Sikstuksen kappelista.

 10. Hei Heli,
  Ollaan tulossa Roomaan maaliskuun alussa perheen kanssa ( 2 aikuista ja 14 v tyttö)
  Ihania,asiallisia vinkkejä olet antanut tässä. Kyselisin vielä vinkkejä siitä,miten on fiksuin tapa mennä Roomasta Toscanan?
  Ollaan perillä 5 päivä.
  Kiitos.

 11. Heli says: Vastaa

  Hmm, fiksuin tapa riippuu siitä, mihin päin Toscanaa on menossa. Se on aika iso paikka. Esimerkiksi Firenzeen pääsee helposti ja kätevimmin täältä junalla. Junia menee 40 minuutin välein, matka kestää nopeimmilla junilla n. 1,5 tuntia ja maksaa sekä Trenitalialla että Italotrenolla tällä hetkellä 19 €/ suunta aikuiselta maaliskuun alussa. Hitaammat junat ovat halvempia (9 euroa). Italotrenon junat eivät lähde Rooman pääasemalta Terminiltä, vaan Ostiensen asemalta, joka on B-metron Piramiden aseman takana. Aikatauluja katsoessa ja lippuja ostaessa kannattaa siis laittaa lähtöpaikaksi Roma (tutti stazione). Molemmilla yhtiöillä on usein myös tarjouksia, kannattaa tarkistaa nekin. 14-vuotias saa vielä lapsialennuksenkin (ilmaiseksi aikuisen kanssa). Firenzestä on sitten varmaan hyvät liikenneyhteydet muihin Toscanan historiallisiin kaupunkeihin kuten Sienaan.
  Jos taas olette menossa Toscanan maaseudulle, niin suosittelen auton vuokraamista. Kyliin pääsee varmaan busseillakin, mutta niiden aikataulujen selvittäminen voi olla työn takana. Auton vuokraaminen tulee täällä aika kalliiksi, sillä tietullit (Toscanassa paljon) ja bensan/ dieselin korkea hinta nostavat sen hintaa. Autolla ei myöskään kannata mennä Firenzeen, sillä siellä on paljon liikenteeltä rajoitettuja alueita ja parkkipaikan löytäminen varmaan hankalaa.
  Toivottavasti tästä oli vähän apua matkanne suunnittelussa!

  1. Hannele says: Vastaa

   Kiitos mainiosta blogista. Olen tulossa Roomaan lokakuussa kahden tyttäreni (8v & 15v) kanssa ja jäin vielä miettimään, että pääseväthän he kanssani etukäteen ostettujen lippujen jonossa vaikka heidän tapauksessa passit siis tulee esittää, onko kokemusta?

   1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

    En tiedä, minne olette liput etukäteen ostaneet, mutta eipä sillä ole väliä: kyllä pääsevät samassa jonossa, eikä sitä passiakaan yleensä kysellä. Toki se pitää mukana olla, JOS nyt juuri sillä kertaa kysytäänkin. Jos olette menossa Vatikaanin museoihin, niin kaikilla tulee olla henkilöllisyystodistus (passi) mukana.

 12. Juha says: Vastaa

  Heli, kiitos todella hyvästä informaatiosta.
  Ollaan myös tulossa Roomaan maaliskuun alkupuolella ja junaillaan siitä Firenzeen. Trenitalian sivulta näkyy tosiaan halvimmiksi lippuhinnoiksi 19 € per suunta, mutta erilaisia alennusluokkia on kasapäin. Onkohan tuo hinta vain ennakkolipulle, ja jos ostankin vasta asemalta, hinta onkin tuplat? Kun katsoin kokeeksi ensi viikon junia, ei siellä ole 19 € lippuja.

  Näyttää siltä, että halvimmat liput täytyy ostaa kuukausia etukäteen ja tulostaa itse. Onko noin?

 13. Heli says: Vastaa

  Moi Juha, matkustan niin vähän junalla täällä, että ihan varmasti en osaa sanoa. Muistelen kuitenkin, että tarjouslippuja on kuhunkin junaan rajallinen määrä ja sitten hinta nousee. Etenkin Firenzeen menijöitä on yleensä niin paljon, että lippuja on ylipäätään kuulemma vaikea saada joihinkin aikoihin. Kannattaa siis ehkä ostaa liput etukäteen, mutta VAIN jos olet ihan varma ajasta ja päivämäärästä. Sain juuri tällä viikolla karvaasti kokea, ettei niitä kaikkein halvimpia Economy-lippuja voi sitten vaihtaa (ostin vahingossa liput Bolzanoon väärälle päivälle). Firenzeen menee myös Italotreno, jolla on useammin tarjouksia.

 14. Hei, kiitos näistä vinkeistä 🙂 Toukokuussa edessä minimatka Roomaan 🙂

 15. Kiitti loistavista vinkeistä. Näillä varmasti säästyy aikaa huhti-toukokuussa, kun suuntaamme Roomaan 🙂

 16. Heli says: Vastaa

  Kiitos kommentista! Toivottavasti löydät täältä mukavia paikkoja, missä käydä sitten jo melkein kesäisessä Roomassa!

 17. Sanna says: Vastaa

  Tosi hyödyllisiä vinkkejä, kiitos!! Olen ekaa kertaa menossa Roomaan maaliskuun puolivälissä ja ehdottomasti ostamme liput Vatikaaniin etukäteen. Mietin, millaista säätä siellä on maaliskuussa, tarviiko vilukissa vielä talvitakin? sateleeko usein?

 18. Heikki says: Vastaa

  Kiitokset hienosta ja informatiivisesta blogista!

  Kun olemme juuri palanneet perheen hiihtolomamatkalta Roomasta, kerron tuoreita jonotuskokemuksia.

  Pietarin kirkon aukiolle pääsi tallustelemaan ilman jonotusta – tai ainakaan meitä ei tultu kieltämään, kun sinne menimme -, mutta jono itse kirkkoon oli niin pitkä, ettemme edes yrittäneet päästä sisään.

  Palatinon kukkulan lipunmyynnissä ei ollut minkäänlaista jonoa, joten sinne pääsi vaivatta (ja kun tulimme Vatikaanin suunnasta, oli bussin 81 pysäkki aivan portin kohdalla). Kun poistuimme Forumin kautta, oli siellä jo jonoa. Mutta Colosseumilla tilanne oli mutkikkaampi: Jonoja oli kaksi, nimittäin jono lippukassaan ja toisena lipullisten jono, sekin huomattavan pitkä. Onneksi lipullisten jono veti hyvin, joten selvisimme n. puolen tunnin jonotuksella.

  Vielä säästä hiukan, kun siitä on tiedusteltu tässä keskustelussa: Kokemuksemme mukaan hiihtolomaviikolla hyvä vaatetus oli kevyt talvitakki tai tukeva välikausitakki + kerroksia. Aamuisin ja iltaisin on viileää, päivällä auringonpaisteessa takki voi olla vähän liikaakin.

 19. Heli says: Vastaa

  Hei. Talvitakki on maaliskuussa luultavasi liikaa, vaikka paikalliset toppatakeissaan kulkevatkin. Päivälämpötila voi nousta reilusti yli 20, mutta illalla ja aamulla joku välikausitakki on tarpeen. Sateenvarjokin on hyvä pakata mukaan.Tässä jutussa olen kertonut enemmän Rooman maaliskuusta.

 20. Heli says: Vastaa

  Kiitos näistä vinkeistä! Kiertelin itsekin tällä viikolla nuo jonotuspaikat hiihtolomavieraidemme kanssa. Palatinon sisäänkäynniltä pääsi tosiaan ilman jonotusta, muilla jonot olivat mittavat. Tuo Colosseumin lipullisten jono kuulostaa aika erikoiselta, sillä minun ei ole koskaan tarvinnut jonottaa sinne. Mihin aikaa päivästä olitte siellä? Kevään tuntua on tosiaan ollut mukavasti tällä viikolla, vaikka illalla talvitakki onkin tosiaan tarpeen.

 21. Hei!

  Myös me palasimme perheen hiihtolomaviikon reissulta Roomasta perjantaina. Blogiasi on luettu ennen reissua ahkerasti ja olemme saaneet paljon hyvää infoa täältä. Kiitos!

  Jonotuksesta meillä saman kaltaisia kokemuksia kuin Heikillä. Forum Romanumin sisäänkäynniltä ostimme liput, ko. aamupäivän jonotusaika n 50 min. Palatinon sisäänkäynnin tarkkaa sijaintia emme siinä vaiheessa matkaa tienneet, joten emme lähteneet etsimään. Tämä nähtävyys oli kyllä tuon jonotuksen arvoinen. Seuraavana aamupäivänä (n. klo 10.30) Colosseumilla ei juurikaan ollut jonoa lippuluukulle (max 15 ihmistä), mutta lipullisten jono oli tosi tosi pitkä. Jonotimme noin 45 min ja totesimme, että jono ei liiku ja meidän edessämme oli n. 200 ihmistä. Hetken harkitsimme uusien lippujen ostoa, koska toinen jono kyllä veti. Meidän kohdallamme päinvastainen lipunosto olisi siis toiminut paremmin. Colosseum jäi siis tällä(kin) kerralla sisältä näkemättä, koska moneen muuhun näkemisen arvoiseen paikkaan pääsi kyllä ilman jonojakin. Liekö tähän vaikuttanut tuo postauksessasikin mainitsemasi lippuportaali, jonka nyt ovat ilmeisen monet turistit löytäneet – ainakin lipullisten jonossa lähes kaikilla oli tulostetut A4-liput käsissä.

  Joka tapauksessa iso kiitos sinulle blogistasi!

 22. Heikki says: Vastaa

  Tulimme Colosseumin jonoon n. klo 12.15. Kaksi pullonkaulaa lipullisten jonossa oli: ensinnä turvatarkastus Colosseumin ulkopuolella ja sitten metroportin tapaiset portit sisäpuolella. Jono siis meidän tapauksessamme kuitenkin koko ajan liikkui melko juoheasti eteenpäin.

  Jaamme kyllä Kirsi Karpin havainnon, että lippujono näytti melkein lyhemmältä; tosin näytti siltä, että lippujonoa oli enemmän myös Colosseumin sisällä.

  Mielessä on meilläkin käynyt, että kaikkein vähimmällä jonotuksella olisi ehkä päässyt aloittamalla heti aamulla Colosseumin lippukassalta ja jatkamalla Colosseumista Palatinoon.

  Kaunista kevättä Roomaan!

 23. Hanna says: Vastaa

  Hei! Olen mieheni kanssa tulossa Roomaan kesäkuun alkupuolella. Haluamme nähdä Vatikaanin ja Colosseumin. Kannattaako ostaa roomaliput.fi kautta etukäteen liput näihin 115€/nenä vaiko erikseen ehdottamallasi tavalla?

 24. Heli says: Vastaa

  No, se varmaan riippuu, minkälaisen kierroksen haluatte. MINUN mielestäni tuo 115 euroa kuulostaa aika kalliilta. Vatikaanin museoiden viralliselta sivulta (http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking) saa opastetun kierroksen Vatikaanin museoihin, Sikstuksen kappeliin ja Pietarinkirkkoon 37 eurolla (varma tapa päästä jonottamatta Pietarinkirkkoon). Lippu Colosseumiin, Forum Romanumiin ja Palatiumille maksaa 12 euroa ja vaikka ostaisi virallisilta sivuilta (http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm) liput ja opastetun kierroksen, jolla pääsee Colosseumin alle käytäviin, hintaa tulee käsittääkseni yhteensä 23 euroa (siis ainakin luulen, että kierroksen lisäksi pitää ostaa pääsylippukin). Yhteensä Colosseum ja Vatikaani maksaisivat siis 60/ nenä. Mutta kierrokset ovat sitten englanniksi (tai espanjaksi/ italiaksi/ saksaksi..) ja kokemukseni mukaan nämä viralliset oppaat eivät juuri elävöitä kierrosta kertomuksilla. Olen itse ollut Vatikaanin kierroksella ja se oli ihan hyvä. Kierros päättyi Pietarin kirkkoon, jonne sai jäädä vielä ihmettelemään niin kauaksi aikaa kuin haluaa.

 25. Anonyymi says: Vastaa

  Tarkennuksena Pietarin kirkkoon: aukiolle pääsee normaalisti ilman turvatarkastusta, poikkeuksena kuitenkin ainakin keskiviikkoaamut, jolloin on Paavin audienssi. Jos haluaa kirkkoon sisälle, yksi hyvä aika on mennä heti aamulla kahdeksan aikaan, silloin ei ole vielä kauheasti jonoa.

 26. Kuulin että Sikstuksen kappelissa saa viipyä vain viisi minuuttia. Onko se tosiaan niin? Ehtiikö siinä nähdä mitään?

 27. Heli says: Vastaa

  No ei minun kokemukseni mukaan. Eihän tuollaista voisi mitenkään kontrolloida. Voi olla, että ruuhkaisimpaan aikaan voi siellä voidaan jotenkin rajoittaa kerrallaan sisäänpääsevien määrää ja silloin ei ehkä muutenkaan ainakaan nauti näkemästään ihmismäärän vuoksi, mutta mitään aikarajoitetta paikalle ei ole.

 28. Anonyymi says: Vastaa

  Kolme eläkeläisladya on lähdössä maanantaina Roomaan. Pääsemmekö ilmaiseksi esim. Sikstuksen kappeliin ja Vatikaanin museoihin+

 29. Heli says: Vastaa

  Hei. Valitettavasti Vatikaanin museot eivät tunne edes eläkeläisalennusta, joten jos Sikstuksen kappeli on ohjelmassanne, kannattaa ostaa liput etukäteen tuon yllä olevan linkin kautta, niin välttyy ainakin jonottamiselta. Aikuisten lippu maksaa 16 euroa. Sen sijaan Colosseumiin (&Forum Romanumiin & Palatinon kukkulalle) ja muihin Italian valtion paikkoihin (esim. Ostia Antican raunioille) pääsee yli 65-vuotiaat EU-kansalaiset ilmaiseksi. Mutta eivät jonon ohi…Passia kannattaa siis pitää mukana. Nauttikaahan Roomasta!

 30. Anonyymi says: Vastaa

  Näin vähän oletinkin. Kiitokset vstauksestasi

 31. Anonyymi says: Vastaa

  Hei
  Rooman matka onnistui täydellisesti, ilmoja myöten! Tiedoksesi, että 65.v. täyttäneet eivät enää viime kesän jälkeen ole päässeet ilmaiseksi Colosseumille. Kaikki kuuluisimmat paikat tuli kuitenkin nähtyä, paljon jäi vielä näkemättä.
  Hyvää kevään jatkoa

 32. Anonyymi says: Vastaa

  Tulossa ensimmäistä kertaa Roomaan ja Vatikaaniin kesäkuulla viikoksi, eli aikaa on ihmetellä. Hotelli on tiedon mukaan 2 km päässä Rooman keskustassa. Kuinka turvallista on Roomassa liikkua jalkasin? Entä kesäkuun alun säät yleensä? Colosseum ei ole intresseissä päällimmäisenä, jätetään varmaan väliin mutta kuinka helposti Roomasta pääsee Venetsiaan?

 33. Heli says: Vastaa

  Rooman näkee parhaiten nimenomaan jalkaisin. Mutta mikään jalankulkijan ihannekaupunki se ei tästä huolimatta ole: jalkakäytävät ovat kapeita ja vielä ajokaistojakin huonommassa kunnossa (isoja reikiä) – jos niitä siis ylipäätään on – ja liikenne saattaa vaikuttaa aika kaoottiselta. Mutta autoilijat ovat toisaalta tottuneet huomaamaan joka puolelta eteen työntyvät skootterit, pyöräilijät ja jalankulkijat, joten teiden ylityksessä kannattaa vain rohkeasti lähteä ylittämään tietä ja luottaa siihen, että autot hiljentävät. Muuten ne eivät kyllä pysähdy, vaikka odottavan jalankulkijan näkisivätkin. Kannattaa muistaa myös, että Rooma on erittäin mäkinen kaupunki, joten kävely voi olla aika raskasta. Jos tiedät minne suuntaan "keskustasta" hotellinne on (missä kaupunginosassa), voisin arvioida jalkaisin liikkumista paremmin. Jos taas tarkoitit, onko Roomassa turvallista liikkua iltaisin, niin minun kokemukseni mukaan on.

 34. Heli says: Vastaa

  Venetsiaan pääsee mielestäni mukavimmin junalla, esim. Italotrenon nopeilla junilla matka kestää reilut 3,5 tuntia ja maksaa n. 30 euroa/ suunta. Mutta en yhdistäisi Venetsian matkaa Rooman lomaan, koska se on niin kaukana, että loma-ajasta menee turhaa aikaa hukkaan matkustamiseen. Venetsiaan ja Pohjois-Italiaan kannattaa tehdä ihan erillinen matkansa. Rooman lähellä riittää kyllä kohteita, joihin voi tehdä päivämatkoja, jos haluaa nähdä muutakin (esim. Tivoli, Sperlonga, Firenzekin on vain tunnin päässä). Sää voi kesäkuussa olla jo suomalaisittain kuuma, nytkin täällä on jo yli 30 astetta.

 35. Anonyymi says: Vastaa

  Colosseumille on tosiaan kaksi jonoa, ennakkoliput ja liputtomat. Turha ostaa ennakkoon, menee varttia ennen avaamista heti aamulla, niin liputtomien jonot on yleensä lipullisia lyhyemmät. Toimii.

 36. Anonyymi says: Vastaa

  Hei, viikon päästä Roomaan ekaa kertaa. Mukaan 8 ja 10 vuotiaat lapset. Osaatko sanoa, kelpaako lasten henkilöllisyystodistuksena KOPIOT passeista? Esim. Colosseumille taisi olla tuon ikäisillä vapaa pääsy, mutta alkuperäisiä passeja ei huvittaisi kanniskella mukana kaupungilla. Entäs junalla matkustaminen – haluaisivat käydä Rainbow magiclandissa. Kannattako ottaa juna Valmontoneen vai onko Rooman keskustasta suora bussiyhteys sinne? Ja hinnatkin kiinnostaisi 🙂 Kiitos tästä postauksesta, todella paljon hyötyä ollut matkan suunnittelussa!

 37. Heli says: Vastaa

  Moi, kyllä varmasti kopiot käy. Itse asiassa meidän ei ole koskaan tarvinnut näyttää yhtään mitään, on riittänyt, kun on sanottu olevamme EU:sta/ Suomesta. Ikäraja kun on 18.
  En ole tuolla Rainbow Magiclandissa käynyt, mutta niiden sivujen mukaan sinne on kuljetus ("Navetta", hih) Terminin asemalta, mutta se pitää etukäteen varata. Kuljettus & pääsymaksu maksaa 36 € (30 10-vuotiaaksi asti). ja lähtee Via Marsalalta 9.30, paluu huvipuistosta 17.20. Sinne pääsee myös junalla Valmontiin, josta on taas ilmainen navetta huvipuistoon. Sivut ovät käsittämätöntä kyllä vain italiaksi, mutta sieltä löytyy tietoa ja voi ostaa liputkin etukäteen.

 38. Anonyymi says: Vastaa

  Tutustuin blogiisi, kun päätimme lähteä Roomaan lomatmatkalle. Löysimme täältä paljon hyvin ja hyödyllisiä vinkkejä, jotka helpottivat lomamatkaa ja tekivät siitä ikimuistoisen. Kiitos!

 39. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 40. Mauno says: Vastaa

  Palasimme juuri Roomasta. Kiitos hyvistä neuvoista. Suurin kiitos vinkistä livahtaa Sikstuksen kappelista suoraan ryhmän perässä Pietarinkirkkoon. Toimi. Vältyimme parin tunnin jonotukselta.

 41. Heli says: Vastaa

  AIna kannattaa yrittää 🙂 Etenkin kun livahtaminen Pietarinkirkkoon ei ole mitenkään "laitonta": sehän on ilmainen ja olette jo läpäisseet turvatarkastuksen Vatikaanin museon sisäänkäynnillä. Kiva, jos muistakin neuvoista ollut hyötyä.

 42. Ihana viikon Rooman-matka ohi. Blogistasi saimme paljon hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä, kiitokset tästä. Liput ostimme kuten neuvoit Vatikaanin museon sivuilta jo Suomessa/tulostimme nettilipun, joka täytyi vaihtaa Vatikaanin museon turvatarkastusten jälkeen toisenlaiseen lippuun ja sitten vain museon sisälle. Suomessa varaamassamme lipussa oli kellonaika klo 9.30. Olimme jo hyvissä ajoin museolla, sisäänkäynnin lipuntarkastaja kertoi että pääsisimme sisälle klo 9.00. Ihaninta oli ettei tarvinnut jonottaa Lippu maksoi kuten blogissasi kerroit 16 euroa ja varausmaksu 4 euroa eli yhden lipun hinnaksi tuli 20 euroa. Yllätykseksemme löysimme itsemme myös ihastelemasta Pietarinkirkkoa sisältä. Me vain eksyimme tahattomasti jonkin turistiryhmän vanaveteen. Eli näinkin voi käydä, Julkisia kulkuvälineitä käytimme vain kerraan Vatikaaniin mennessä (pois tulimme kävellen). Nähtävyydet todellakin sijaitsivat kävelyetäisyydellä (ainakin jos on tottunut kävelijä). Hotellimme sijaitsi Terminin rautatieaseman läheisyydessä.

 43. Heli says: Vastaa

  Kiva kuulla, että blogistani on ollut hyötyä! Ja hauska juttu, että vahingossa päädyitte Pietarinkirkkoon 🙂 Ulosmeno Sikstuksen kappelista on aika hämäävä, kun ryhmiä on niin paljon. Ja musta tuntuu, ettei vartijat aina jaksa kaikkia eksyneitä käännyttää.

 44. Anonyymi says: Vastaa

  Moikka!
  Löysin tämän hyödyllisen postauksen äskettäin ja eksyin muutenkin lueskelemaan blogiasi innolla. Täytyy jatkaa selailua vastaisuudessakin, sillä suunnitelmissani olisi lähteä pitämään lomaa Roomassa toukokuun loppupuolella. Aiemmista matkoistani poiketen tämä reissu tulee kuitenkin tapahtumaan täysin itsekseni, ja haluaisinkin kuulla hieman neuvoja asiaan liittyen. Yöpyminen tulee tapahtumaan hostellissa Trasteveressä, josta olen saanut sen käsityksen että se olisi mukavaa ja "tunnelmallisempaa" seutua kuin esimerkiksi Termini. Lomaani tulee sisältymään nähtävyyksien katselua, kävelyä ympäriinsä ja luultavasti hieman shoppailuakin. Liput nähtävyyksiin aion ostaa etukäteen. Eniten minua huolestuttaa kuitenkin iltojeni kuluminen, sillä voisi kuvitella, että Italiassa yksin ravintolassa syövää nuorta naista katsotaan hieman pitkään. Mitä itse luulet? En ole muutenkaan maailman sosiaalisinta tyyppiä, joten (niin typerää kuin se onkin) pelkään että tilanne alkaa nolottaa minua liikaa ja pian löydänkin itseni joka ilta puistosta piknikiltä supermarketruokien kanssa. Sinänsä sekään ei ole paha vaihtoehto varsinkaan lounasaikaan, joka ei minua muutenkaan huoleta, mutta pelkään että illallisaika tulee olemaan pahinta. Eikö kuitenkin muuten ole niin, että Rooma on turvallisuudeltaan tavallista Eurooppalaisten suurkaupunkien tasoa, jolloin voisi kuvitella että kun maalaisjärkeä käyttää niin pelottavia tilanteita ei pitäisi tapahtua? Kiitos jos jaksat lukea maratonkommenttini, kaikki neuvot solo travelleria varten otetaan vastaan! 🙂

 45. Heli says: Vastaa

  Moi! Kiitos kommentistasi! Trastevere on todellakin hieman epämääräistä Terminin aluetta idyllisempi. Ja turvallisempi, en itse lähtisi mielelläni yksin iltaisin Terminin ympäristöön. Muuten Roomassa, etenkin sen keskustassa, on turvallista liikkua yksinäisen naisenkin. Turvallisempi kuin muut Euroopan kaupungit (tietysti maalaisjärkeä käyttäen), ainoastaan taskuvarkaita saa varoa. En silti menisi puistoihin etenkään iltaisin…Niissä ei ole valaistusta ja ne suljetaankin siksi pimeän tultua. Totta on, että Italiassa ei näy paljon yksin aterioivia ihmisiä, mutta ei se nyt ihan tavatonta ole, etenkään Roomassa, jossa riittää kyllä yksin matkaaviakin turisteja. Minäkin käyn usein yksin syömässä lounaalla ja joskus iltaisinkin. Rohkeasti vaan ravintolaan: yksin syödessä on mukava tarkkailla naapuripöytiä. Ja ateriaa odotellessa voi ottaa suojaksi vaikka puhelimen tai kirjan. Tai sitten voit osallistua jollekin ruokakierrokselle, niitä järjestetään myös iltaisin.
  Toukokuussa täällä on jo täysi kesä!

 46. Anonyymi says: Vastaa

  Kiitos paljon vinkeistä! Totta puhut tuosta puistoasiasta, kirjoittelin hieman miettimättä tuonne ennemmin… Täytyy vaan rohkeasti suunnata sinne ravintolaan kirjan seurassa! Ihanaa kuulla että pääsee rankan kevään jälkeen kesäsäähän sinne puolelle palloa, ai että!

 47. Anniina says: Vastaa

  Heippa Heli!
  Juhannuksena tulossa Roomaan viikoksi ja nyt lukenut lähes sun koko blogin läpi! ? Kiitos hyvistä vinkeistä ja paneutumisesta Roomaan! Mitä mieltä olet kannattaako ottaa hotsku ihan keskustasta, vai suositteletko ottamaan vähän kauempaa esim.noin puolen tunnin matkan päästä julkisilla, jossa tuntuu olevan hinnat huomattavasti alempia ja luonnollisesti tasokkaampia vaihtoehtoja?
  Kiitos jo etukäteen ja jatka samaan malliin! ???

  1. Heli says: Vastaa

   Kiitos luku-urakasta! Mitähän kaikkea niissä vanhoissa jutuissa onkaan…Hotellipaikan valinta riippuu vähän, millaista menoa haluaa iltaisin. Kauempana on rauhallisempaa ja hyviä ruokaravintoloita, mutta bilemeininki on enemmän keskustassa. Rooman “keskustan” määrittäminen on tosin hankalaa, useimmiten sillä tarkoitetaan kuitenkin historiallista keskustaa (Campo de’ Fiorin ja Piazza Navonan ympäristöä). Alue kannattaa miettiä huolella, sillä bussilla kulkeminen on aika tuskaisaa, metron tai raitiovaunun 8 reitin varrella pääsee nähtävyyksiin helpommin. Montin alue keskustan tuntumassa on aika kiva ja vähän edullisempi, kävellen pääsee hyvin joka paikkaan. Sieltä voi hotellin asemesta katsoa jotain pientä B&B-paikkaa. Myös Testaccio, Garbatella tai San Giovanni on minusta kivoja kaupunginosia ja tietysti tämä Monteverde.

 48. Anniina says: Vastaa

  Kiitos paljon Heli! On ollut kyllä ilo lueskella sun kirjoituksia ja fiilistellä tulevaa reissua! Mukavaa kesää sulle sinne kukkulalle! ?

 49. Johanna says: Vastaa

  Noi vuorokausiliput ovat ekasta leimaushetkestä voimassa sen 24 h, 48 h tms., ei sen vuorokauden loppuun milloin on leimattu. hinnat 1,5 kertalippu, 7 € 24 h, 12,5 € 48 h, 24 € 7 vrk

  Ennakkoliput todellakin kannattavat…

 50. Päivi says: Vastaa

  Moi! Ostin juuri liput Colosseumiin tuolta linkkaamastasi lippuportaalista Coopculture:n sivuilta ja odotin, että saisin meiliini lippu-pdf:n.

  Ei tullut, tuli vain italiankielinen maksuvahvistus UniCreditiltä, jossa varausnumero.
  Senkö printtaan mukaan vai pitäisikö tulla myös liput?

  1. Heli says: Vastaa

   Hei Päivi. En ole ostanut lippuja Colosseumiin, mutta muualle Coopculturen kautta homma on toiminut juuri niin, että nähtävyyden lipputiskillä vaihdetaan varausnumeroa vastaan lippu. Tiedetään, yksinkertaisemminkin asian voisi tehdä. Nyt jonottamaan joutuu kuitenkin, mutta yleensä etukäteen varanneille on sentään oma jono. Kannattaa varalta printata se varausvahvistus.

 51. Päivi says: Vastaa

  Hei Heli!

  Palasimme juuri Roomasta ja onneksi olimme lukeneet tämän kirjoituksesi huolellisesti.

  Colosseum-lippuasia ratkesi niin, että liput sisältävä viesti löytyi lopulta sähköpostini roskapostilaatikosta. Viesti ei näkynyt siellä pöytäkoneella, mutta kun kurkkasin kännykällä roskapostikansioon, niin siellä viesti oli. Printtasin liput ja pääsimme lipunostojonon ohi suoraan Colosseumin turvatarkastukseen ja joutuisasti sisään. Lippuja ei tarvinnut vaihtaa erikseen, viivakoodia näyttämällä portti avautui.

  Vinkkiesi ansiosta olimme ostaneet liput myös Vatikaanimuseoon ja kävelimme etukäteen ostetut liput käsissämme suoraan lipunostojonon ohi. Museossa piti printtilippu vaihtaa varsinaiseen lippuun, mutta jonoa ei ollut. (Itse museo oli ruuhkainen, mutta sentään pääsimme suoraan sisään)

  Grazie mille!

  1. Heli says: Vastaa

   Hienoa ja kiitos, että jaoit tämän myös täällä. Kommentistasi voi olla hyötyä muillekin!

 52. Jenny says: Vastaa

  Heippa, HELI!

  Kävimme 2 kesää sitten Roomassa ja näimme Vatikaanin museot…Pietarinkirkko jäi väliin sillä ko päivänä helle oli +36 astetta ja mulla jalkavaivaisena sen museokierroksen jäljiltä jalat tosi finaalissa. Nyt on matka varattu lokakuun loppupuolelle ja majoitus Vatikaanissa, vain 500 metrin päässä Pietarin aukiolta!

  Haluaisimme käydä tulevalla reissulla PELKÄSTÄÄN Pietarinkirkossa.
  Myydäänkö sinne ihan omia lippuja ja minkä hintaisia ne ovat?
  Olisiko paras aika poiketa kirkossa aamulla varhain vaiko vasta illemmalla – kuitenkin niin
  ettei pimeys ole vielä paha?

  Vinkkejäsi otetaan vastaan!

  1. helipekka says: Vastaa

   Hei Jenny. Hyviä uutisia: Pietarinkirkko on ihan ILMAINEN – kuten kaikki muutkin Rooman ja Vatikaanin kirkot. Vähän huonompia uutisia on sitten se, ettei jonotukselta voi välttyä. Jonoa Pietarinkirkkoon tulee turvatarkastuksen vuoksi, sillä turvalaitteita on vain pari. Jono vetää kyllä melko hyvin, eikä lokakuun lopussa varmaan ole ihan sellaisia jonoja kuin sesonkiaikaan. Paras aika kuulemma on neljän aikaan iltapäivällä tai aikaisin aamulla, mutta en osaa varmasti sanoa. Keskiviikkoisin jono on pahin, sillä paavilla on silloin audienssi Vatikaanissa ollessaan. Tähän täytyy varata lippu, mutta sekin on maksuton. Pietarinaukiolle pääsee ilman jonoja.

 53. Epe says: Vastaa

  Moi. Tällä sivulla on hyviä vinkkejä, kiitos! Olin 21.-24.4.2017 Roomassa ja Colosseumin liput oli hankittu etukäteen coopculture.it sivuilta ja Vatikaanimuseon liput biglietteriamusei.vativan.va -sivuilta. Vatikaanimuseo oli sunnuntaina kiinni, joten lauantaiaamuna menimme Vatikaanimuseoon. Jono oli aamulla klo 10 yli 200m, mutta ennakkolipuilla pääsimme jonon ohi. Colosseumiin oli sunnuntaina jo klo 10 jonkun verran jonoa (100m), joten ennakkolippujen avulla sisäänpääsy taas nopeutui huomattavasti. Menimme Colosseumin jälkeen Forum Romanum ja Palatino –aluelle Colosseumin vierestä Via Sacra-kadun sisäänkäynnistä. Jonoa turvatarkastukseen yli 100m ja jonotus kesti noin 45min – kaikilla jonossa olleilla oli ennakkoliput, eli ei päästy jonon ohi. Lähdimme pois Forum Romanumilta Via Cavour –kadun päässä olevasta sisäänkäynnistä. Tällä sisäänkäynnillä ei ollut jonoa turvatarkastukseen, lippukassallekin jonoa oli alle 20henkilöä. Colosseumilta kannattaisikin varmaan kävellä tälle sisäänkäynnille (matka n. 250m) ja mennä tästä ennakkolipulla sisään. Kummankin kohteen (Vatikaanimuseo ja Colosseum) ympärillä parveili oppaita, jotka neuvoivat ja ohjasivat oikeaan jonoon ennakkolipuilla tulevat.
  Suunnitelmissa oli tarkoitus käydä myös Pietarinkirkossa, mutta torilla oli lauantaina iltapäivällä arviolta 3tunnin jono kirkkoon. Olisi kannattanut ostaa ennakkoon sellainen museolippu, johon kuuluu myös pääsy Pietarinkirkkoon. Jonottaminen Pietarinkirkkoon ei meitä huvittanut, vaikka aurinko paistoikin ja lämpötila oli mukavat +22astetta. Mietimme jonoon jäämistä, mutta ensin lähdimme etsimään WC-tiloja. Menimme torin eteläreunan pylväikköjen välistä PIAZZA DEL SANT’UFFIZIO -kadulla olevaan myymälään, jossa oli WC:t (oliskohan kaupan nimi ollut Savelli). Samalla huomasin, että kaupan yhteydessä oli pieni matkatoimisto (Rosartour S.R.L.), joka mainosti “Skip the line” -palveluita. Kysyin tiskiltä, onko pelkkää kirkkokierrosta – sillä tiskillä mainostettiin yhdistelmää museo+kirkko, Sain vastauksen, että seuraava Pietarinkirkko kierros alkaa 15min päästä ja maksaa 15€/henkilö. Ostimme liput ja odottelimme vieressä olevassa kahvila-ravintolassa kierroksen alkua. Opas vei meidät ryhmäsisäänkäynnistä sisään kirkkoon, eli taas mentiin jonon ohi. Valittavana oli audioguide tai vaihtoehtoisesti älypuhelimeen ladattava opastus. Audioguidesta olisi pitänyt maksaa panttimaksu, me valitsimme älypuhelin-vaihtoehdon (omat kuulokkeet mukaan!). Tämä matkatoimisto siis vinkkinä kaikille kirkkoon haluaville!

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Kiitos vinkeistä! Myös Palatinon sisäänkäynnillä (Colosseumista Circo Massimolle päin) on yleensä pienet jonot, usein myös lippuluukulle. Matkatoimistolla Pietarinkirkon vieressä on hyvä sijainti ja tarpeeksi älliä pitää opastetun kierroksen hinta (ilmaiseen) Pietarinkirkkoon kuitenkin niin kohtuullisena, että vaihtoehto tuntuu ihan hyvältä. Roomassa ei kyllä kannata käyttää yhtään ylimääräistä aikaa jonottamiseen – kyllä sille voi tuntihintaa laskea 🙂 Minun mielestä tosin Pietarinkirkko on upeampi ulkopuolelta ja Roomassa on sisätiloiltaan kauniimpiakin kirkkoja, mutta ymmärrän kyllä, että käynti Pietarinkirkossa voi tuntua must-jutulta.

 54. Anni Parkkinen says: Vastaa

  Ciao Heli! Olemme mieheni kanssa muuttamassa heinäkuun puolella Maltalle ja road trippaamme muuttomatkan pakulla läpi Euroopan. Toki stoppaamme myös Roomassa ja käymme samalla Vatikaanissa. Kysynkin nyt että onko kuinka tuskaista ajaa omalla autolla Roomassa ja saako autoa parkkiin miten hyvin sillä olemme todennäköisesti ainakin yhden yön autossa?

  Bw; Anni

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Ajaminen Roomassa ei oo kamalaa – kunhan tietää, mihin menee. Mutta pakulla voi olla vähän haasteita: Rooman kadut ovat kapeita ja väärin parkkeerattuja ja tuplaparkkeerattuja autoja riittää. Auton parkkiin saaminen on myös iso ongelma. En suosittele siis keskustaan tai Vatikaaniin menemistä autolla ollenkaan. Historialliseen keskustaan ei ilman asukaslupaa saa ajakaan, siellä on siis varco eli rajoitettu ajo-oikeus. Siis ainakaan, jos aikoo pysähtyä. Suhteellisen lähellä keskustaa on esim. Camping Village, joka on kuulemma ihan ok leirintäalue. En tiedä, onko siellä vartioidut parkkipaikat. Automurrot ovat täällä myös tavallisia.
   Toisaalta esimerkiksi elokuussa parkkipaikkoja sitten riittää yllin kyllin, kun koko Rooma tyhjenee asukkaista. Heinäkuinen viikonloppukin voi olla ihan hyvää aikaa parkkitilan kannalta.

 55. Heidi Pukkila says: Vastaa

  Loistava blogi, kiitos! Eilen käytiin paljon nähtävyyksiä läpi, kun päästiin Colosseumille, se oli jo kiinni. Tänään sunnuntaina elokuun vika viikonloppuna, päästiin sinne klo 11. Oli vaikka minkäläistä “avuliasta assistenttiä” sen lyhyen matkan sisään metrosta porteille, ketkä tarjosivat n. 30 € lippuja. Mentiin liputtomien jonoon klo 11:07 ja oltiin liput ostettu klo 11:23. Nämä assarit sanoi, että ainakin yli tunnin jonot . Tosi sujuvaa. Nyt asteita +34, eikä tuulenvirettä. Istutaan juuri junassa suuntana Santa Marinella. Vaikka ranta ois tupaten täynnä, niin se tuulenvire tulee tarpeeseen. Kiitos hyvistä vinkeistä.

 56. Sitna says: Vastaa

  Hei, tästä postauksesta on vierähtänyt jo muutama vuosi. Asutko edelleen Roomassa? Olemme tulossa sinne syyskuun lopussa. Millaiset säät siellä nyt syyskuun alkupuolella (2017) ovat olleet?
  Viime vuonna olimme viikon Napolissa, ehdimme päivän viettämään Roomassa, mutta siinä ajassa ei millään ehditty kaikkea näkemään. Puolisoni kylläkin on ollut useampaan kertaan Roomassa. Minulle tämä en ensimmäinen pidempi reissu (viikko) Roomaan. Onko turvatarkastukset lisääntyneet terrorismin vuoksi?

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Hei, täällä yhä asutaan ja blogissa on tuoreempiakin juttuja Roomasta. Nyt täällä on ihan mun lempisää, 27 – 28 astetta lämmintä, aurinko paistaa, mutta ei enää niin tukahduttavasti kuin Luciferin aikaan. Illalla ja yöllä on jo viileää, joten joku villatakki tai kesätakki on tarpeen. Syyskuun loppupuolellakin päivälämpötila voi olla ja useimmiten onkin yli 25 astetta. Mutta myös sadetakki tai -varjo kannattaa pakata mukaan.
   Suurimpien nähtävyyksien, suosituimpien piazzojen ja metroasemien sisäänkäyntien luona on nykyään aseistetut sotilaat, mutta muuten turvatoimet eivät ole juuri lisääntyneet. Vatikaaniin (Pietarinkirkon aukiolle) on jo vuosia pitänyt kulkea läpivalaisulaitteiden kautta, mikä aiheuttaa jonoja.

 57. Kari Salovaara says: Vastaa

  Hei
  Kiitoksia hienoista vinkeistä, niiden avulla meillä oli loistava viikonloppu Roomassa.
  Terveisin
  Heli ja Kari

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Voi kiitos, todella mukava kuulla!

 58. Tiina Horppu says: Vastaa

  Hei!
  Kiitos hyvistä neuvoista! Matkustamme vihdoin jouluksi Roomaan (2017) viikoksi. Olen käynyt Roomassa muutamia kertoja eri vuoden aikoina, mutta aina saa etsiä tietoa kaupungissa selviämiseen. Onneksi löysin hyvän blogisi! Millainen sää yleensä on joulun aikaan? Pakkaamisvinkkejä kaipaisin.

  Lumiset terveiset Suomesta:
  Tiina

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Hei Tiina. Täällä tuskin tulee valkeaa joulua 😉 Lämpötilat on yleensä reilut 10 astetta, mutta parina uudenvuodenyönä on menty pakkasen puolelle (-5). Päivälämpötila auringossa voi nousta korkeammallekin, jopa lähelle 20 astetta. Harvinaista, mutta tämän syksyn jälkeen tuntuu hyvinkin mahdolliselta. Eli kerroksia ja ne paksuimmat talvitakit voi jättää kotiin (vaikka italialaiset täällä kulkevatkin untuvatakeissa). Sisälle sen sijaan kannattaa varata villasukat 🙂

 59. Kirsi Viitamäki says: Vastaa

  Hei Heli! Tulen teini poikiani kanssa kesäkuussa Roomaan. Itse käynyt Vatikaanin, Colosseumin ja Espanjalaiset portaat aiemmin ja vien sinne poikanikin, mutta osaatko sanoa jotain muita ehdottomia paikkoja 14-vuotiaalle ? Roomassa olemme muutaman päivän ja halusin ottaa hitaan junan Torre Annuziatan tai Pompeijin asemille. Millä nimellä on tuo normaali hidas juna ja lähteekö ne Terminin vai siltä toiselta Rooman asemalta? Loppuaika vietetään sitten Positanossa ja Sorrentossa ja taas Rooman kautta kotiin 🙂

  Kiitos, t.Kirsi

 60. Jari says: Vastaa

  Hei,
  kiitos hyvästä blogista, tästä on ollut paljon apua kun olemme valmistautuneet Rooman matkaan! Onko Vatikaanin museo kokonaan yksisuuntainen, vai voiko siellä palata taaksepäin? Ennakkoon ostettujen lippujen mukana tuli joku kartta, mutta siitä ei saa selvää voiko Pinacotecassa käydä reitin alussa ja jatkaa sitten normaalin kiertosuunnan mukaisesti kohti Sikstuksen kappelia? Ajatuksena siis yrittää livahtaa sieltä suoraan Pietarinkirkkoon. Vai onko ainoa mahdollisuus käydä Pinacotecassa vasta pois lähtiessä?

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Museossa voi periaatteessa liikkua myös vastavirtaan, mutta kaikkein ruuhkaisimpina aikoina yksisuuntaisuus on paras vaihtoehto. Mutta perusreitiltä voi poiketa myös muihin museoihin (esim. etruski- ja egyptiläinen museo ei kuulu perusreitille), joten ehkä Pinacotecaankin pääsee toista kautta. En valitettavasti osaa tämän tarkemmin vastata. Modernin taiteen osaston (mm. Van Goghin ja Gauguinin töitä) läpi kuljetaan kohti Sikstuksen kappelia ja aika harva sitä pysähtyy kiertämään. Hämmästyttävää.

 61. Milla says: Vastaa

  pitääkö liput tulostaa itse? raha meni tililtä mutta lippuja ei näy sähköpostissa?

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Puhutko Vatikaanin museoista? Kyllä, liput pitää tulostaa itse. Yleensä menee jonkun aikaa (muutama tunti) ennen kuin voucher tulee sähköpostiin. Jos menee pitempään, on jotain häikkää.

 62. Karri says: Vastaa

  Moi,
  Olen tulossa viikonlopuksi lasten kanssa Roomaan. Löysin vasta nyt blogisi. Siellä on viikonloppuna vatikaanin “ohi jonon” liput jo menneet ja maanantain “ohi jonon” liput on vasta iltapäivällä ja pitäisi jossain vaiheessa mennä lentokentälle. Mitä tehdä? Ehtiiköhän 1430 lipulla käydä vatikaanin pikapikaa läpi niin että on ulkona jo klo 17?

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   No kyllä sen liikoja pysähtelemättä ehtii reilussa tunnissa käydä, riippuu vähän tungoksesta Itse asiassa lasten kanssa ei paria tuntia pitempään tahdo saada oltua, vaikka aikaa olisikin. Kannattaa mennä sitä lyhintä reittiä.

 63. Anu says: Vastaa

  Hei,
  Olemme menossa Roomaan kesäkuun alussa ja tutkailin noita Colosseumille portaalista etukäteen ostettavia lippuja – mikä käytännön ero on open ticketillä ja päivämäärärajatulla lipulla? Hinta näyttäisi olevan sama…

  1. Heli Vihreältä kukkulalta says: Vastaa

   Hei Anu! Pahoittelen, että jouduit odottamaan vastausta: olen ollut ilman nettiyhteyttä. En osaa suoraan vastata käytännön hyödystä, sillä tuo etukäteen varattava aika on uusi juttu. Ehkä sillä voi varmistaa, että pääsee sisään Colosseumiin juuri haluamaansa aikaan tai ylipäätään kaikkein ruuhkaisimpana aikana. Avoimella lipulla taas voi mennä milloin vain. Molemmat liput ovat voimassa 2 päivää ensimmäisestä leimaamisesta, mutta kussakin kohteessa saa käydä siis vain kerran.

   1. Anu says: Vastaa

    Kiitokset vastauksesta, ehti hyvin, matkakuume vasta nousussa 🙂

 64. Iiro says: Vastaa

  Löysin blogisi kun olimme juuri poistuneet Sikstuksen kappelista. Kappeliin ja museoihin pääsi vaivattomasti jonottamatta kun oli netistä ostanut lipun vatikaanin museokierrokselle. Selailin sitten siinä Vatikaanin museokierroksen lopussa olevassa kahvilassa nettiä selvittääkseni miten Pietarin kirkkoon pääsee. Silmiini osui vinkkisi “eksymisestä” kappelissa. No toki olimme harmi kyllä jo ehtineet kappelista pois. Pietarin kirkon jonon mahdollista pituutta kauhistellen sitten päätimme lähteä kappeliin uudestaan (lyhintä mahdollista reittiä) yrittämään kikkaasi ja niin vaan turistilauman joukossa pääsimme suoraan Pietarin kirkkoon jonojen ohi. Ja jonot näyttivät olevan pitkät ja lämpötila ihana 33 astetta. Kiitos siis vinkeistä!