Image Alt

Blog

Rooman nähtävyydet jonottamatta ja muut hermoja säästävät vinkit Rooman lomaa varten

Matka Roomaan varattu? Ehkäpä tulet ikuiseen kaupunkiin ensimmäistä kertaa tai edellisestä kerrasta silloin joskus Interreilillä on vierähtänyt aikaa? Ja nyt haluaisit käydä ainakin Colosseumissa, Sikstuksen kappelissa, Pietarin kirkossa ja heittämässä kolikon Trevin suihkulähteeseen. Mutta niin valitettavasti haluavat  kaikki muutkin. Colosseumissa ja Vatikaanissa käy yli 5 miljoonaa turistia vuodessa ja jonot niihin ovat sen mukaisia.

Mutta ei hätää, paljastan nyt parhaat vinkkini, miten Rooman nähtävyydet voi nähdä (ainakin melkein) jonottamatta ja miten muutenkin voi välttyä parilta turhalta harmilta Rooman loman aikana.
Eli TOP 5 VINKKIÄ ROOMAN LOMAA VARTEN, per favore.

1. Vatikaani, Pietarin kirkko ja Sikstuksen kappeli

line-at-vatican-summer

Jono Pietarinkirkkoon. Kuva Romewise-blogista (http://www.romewise.com/visiting-the-vatican.html)

Kuten minkä tahansa Rooman matkaoppaan selailu nopeasti paljastaa, Sikstuksen kappelin ja Michelangelon freskot voi nähdä vain menemällä Vatikaanin museoon. Sisäänkäynti sinne puolestaan on korttelin päässä Vatikaanin aukiosta. Sisäänkäynnin tunnistaa korttelin mittaisesta jonosta.

Vatikaanin museoon kannattaa ehdottomasti ostaa liput etukäteen. Aina. Sillä jono on järkyttävän pitkä joka ikisenä päivänä, etkä varmasti halua käyttää tunteja jonottamiseen – ehkä jopa turhaan, sillä mitään takuuta sisälle pääsystä ei ole.

Liput saa Vatikaanin museon virallisilta sivuilta ja ne kannattaa varata/ ostaa etukäteen jo Suomessa, sillä täällä ostaminen ja tulostaminen on hankalaa. Valitset vain haluatko opastetun kierroksen (guided tours) vai pelkän pääsyn museoon (Admission tickets), sitten montako lippua haluat ja kuukauden, päivän ja kellonajan, jolloin haluat museossa vierailla. Lisäksi pitää antaa kaikkien lipunhaltijoiden nimet ja syntymäajat. Normaalilippu maksaa 16 euroa ja 6 – 18-vuotiaille sekä alle 26-vuotiaille opiskelijoille tarkoitettu alennettu lippu 8 euroa. Lisäksi jokaiseen lippuun – myös alennettuihin – lisätään 4 euron varausmaksu, mutta uskokaa pois, tämä ei ole se paikka, jossa kannattaa säästää. Sitten vain pyyhkäiset (tulostamaasi) lippuun merkittyyn kellonaikaan  koko jonon ohi suoraan sisäänkäynnille. Mikä VIP-tunne!

Turvatarkastuksen jälkeen sisällä printattu lippu täytyy vielä vaihtaa varsinaiseen lippuun, mutta se käy nopeasti.

Pietarin kirkko on ilmainen kuten kaikki muutkin kirkot Roomassa. Sisälle pääsee kuitenkin varmimmin osallistumalla opastetulle kierrokselle. Vatikaanin museon järjestämät perusopaskierros (Vatican museums and St. Peter’s Basilica, englanniksi) maksaa 37 euroa. Toinen vaihtoehto on yrittää livahtaa basilicaan Sikstuksen kappelin sivuovesta jonkun ryhmän vanavedessä. Tämä kikka on onnistunut meiltä ja joiltakin vierailtamme pari kertaa, eikä yrittämisestä ole mitään haittaa, vaikka ovivahti ei päästäisikään. Jos et halua tai voi osallistua opaskierrokselle, eikä livahtaminen onnistu, niin sitten ei valitettavasti muu auta kuin jonottaa Pietarin aukion reunalla. Nykyisten turvatarkastusten ja läpivalaisulaitteiden vuoksi jonot ovat mittavat (ks. kuva edellä), sillä nyt samassa jonossa ovat niin kirkkoon, kellotorniin kuin vain aukiollekin haluavat. (Ja läpivalaisulaitteita on tietenkin vain kaksi.) Paras aika on kuulemma myöhään iltapäivällä.

 2. Colosseum, Palatinon kukkula ja Forum Romanum

 

jonoa Colosseumille

Yllättävän harva turisti tietää, että näihin kolmeen otsikossa mainittuun paikkaan pääsee yhdellä ja samalla lipulla. Jonot Colosseumiin ovat aina järkyttävät, mutta samaan aikaan Palatinon kukkuloilla ja Forum Romanumissa sisäänkäynneillä voi jonossa olla vain muutama (kymmenen). Hanki siis lippusi niiden sisäänkäynniltä. Parhaat ajat ovat aamulla tai sitten kahden jälkeen iltapäivällä. Jos näilläkin sisäänkäynneillä on jonoa, niin käy vaikka kahvilla tai lounaalla ja palaa tarkastamaan tilanne myöhemmin. Lippu on voimassa kaksi päivää, joten ei hätää, jos Palatinossa vierähtäisikin aikaa yli Colosseumin sulkemisajan tai muuten vaan niin paljon, ettet enää jaksa muuta. (Minusta sekä Palatino että Forum Romanum hakkaavat Colosseumin kiinnostavuudellaan!) Ja taas se VIP-tunne, kun menet jonon ohi Colosseumiin!

Tarkennus: Lippu on siis voimassa 2 päivää, mutta sisältää vain yhden sisäänpääsyn ja vain yhden sisäänpääsyn joko Forum Romanumin tai Palatinon portilta. Eli toisin sanoen, jos ostat lipun ohjeeni mukaan vaikkapa Forum Romanumilta, niin käy samalla sitten kiertämässä Palatinonkin paikat: et pääse enää sisään, jos piipahdat välillä Colosseumissa. Etkä siis Colosseumiinkaan kuin kerran.

*Päivitys 5/ 2016*
Jos haluat pelata varman päälle, voit ostaa lipun myös etukäteen lippuportaalista, joka rokottaa vain 2 euroa varausmaksua. Etukäteen ostettujen lippujen suosion myötä jonot Colosseumilla ovat kasvaneet niin, että joidenkin arvioiden mukaan sisään pääsee nopeammin jonottamalla lipun Colosseumilla. Minun on kuitenkin vähän vaikea uskoa tätä.

3. Pidä passia mukana, jos olet alle 18- tai yli 65-vuotias

Miksikö? No, koska alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat EU:n jäsenet pääsevät ilmaiseksi moniin museoihin, muun muassa Colosseumiin, Palatinoon ja Forum Romanumiin. Toistan: alaikäiset ja eläkeläiset eivät maksa mitään. (Arvatkaapa, ottaako tämä amerikkalaisia kupoliin.) Lipputiskille joutuu  jonottamaan kuitenkin, pelkällä passilla ei pääse porteista sisään.

*Päivitys 5/ 2016*

Valitettavasti yli 65-vuotiaiden EU-kansalaisten ilmainen sisäänpääsy ei ole enää voimassa. Alaikäiset pääsevät edelleen sisään ilmaiseksi.

4. Ravintoloiden ja kauppojen aukioloajat

Jossain vaiheessa päivää nälkä iskee ja jotakin pitää syödä. Aika monet jopa matkustavat tänne juuri ruoan vuoksi… Nälkäkiukun estämiseksi on hyvä tietää, milloin sitä ruokaa saa ja milloin ei. Ravintoloiden lounasaika on yleensä n. 12.30 – 15 ja illallisaika alkaa n. klo 19.30. Eli viiden, kuuden aikaan on turha etsiä ruokapaikkaa, ainakaan mitään kunnollista. Älä sorru aina auki oleviin turistirysiin, vaan pidä nälkää loitolla vaikka pizzapalalla tai supplilla.  Jos menet ravintolaan heti aukeamisen jälkeen, löydät luultavasti henkilökunnan aterioimasta. Italialaiset tulevat lounaalle yhden jälkeen ja illalliselle yhdeksän maissa illalla. (Mutta älä anna tämän toki häiritä, mene pöytään, tilaa kannu viiniä. Sinua kyllä palvellaan, kunhan ehditään.)

Tällaisia kylttejä on yleensä turha hakea. Aukioloajat tulee vaan tietää.

Shoppailua haikailevien on hyvä muistaa, että kaupat ovat kiinni siestan aikaan. Tunnetuimmilla shoppailukaduilla ja ostoskeskuksissa kaupat ovat auki myös päivällä, mutta jos haluaa käydä H&M:n ja Zaran asemesta paikallisissa pikkuputiikeissa, niin ne ovat yleensä kiinni n. 12.30 – 16.30. Myös suurin osa supermarketeista on kiinni tuolloin (mikä on muuten hyvin rasittavaa, jos sattuu asumaan täällä).
Nämä ajat pätevät muuten myös muualle Italiaan, ei pelkästään Roomaan.

5. Liikkuminen Roomassa

Paras tapa liikkua Roomassa on jalkaisin. Rooman nähtävyydet eivät sijaitse mitenkään erityisen kaukana toisistaan, joten niissä voi hyvin käydä jalan, etenkin jos olet valinnut majapaikkasi Roomassa strategisesti keskeiseltä paikalta (esim. Trasteveresta tai Campo dei Fiorin läheltä). Todennäköisesti tulet käyttämään myös julkisia liikennevälineitä, joihin on syytä hankkia lippu etukäteen, sillä kuskit eivät myy lippuja ja automaattejakin on vain harvoissa busseissa.

Bussilippuja saa T-merkityistä baareista ja tupakkakaupoista
Lippuja saa T-merkillä varustetuista tupakkakaupoista (Tabaccheria) ja monista lehtikioskeista. Metro- ja juna-asemilla on lippuautomaatteja. Lippuja kannattaa ostaa useampi kerralla. Kertalippu maksaa 1,50 ja on voimassa 100 minuuttia leimaamisesta, mutta sisältää vain yhden metromatkan. Päivälippu (BIG, voimassa leimaamispäivän iltaan klo 24 asti) maksaa 6 €. Jos hotellisi sijaitsee historiallisen keskustan ulkopuolella, kannattaa harkita myös 3 päivän (BTI 16,50 €) tai 7 päivän (CIS 24 €) lipun hankkimista.

 

 

Koska edellä tuli jo teknisesti ottaen enemmän kuin viisi vinkkiä, niin laitetaan vielä yksi kaupan päälle.

6. Pidä mukana käteistä

Toki suuri osa kaupoista ja ravintoloista kortti käy. Mutta sitten on niitä, joissa se ei käy. Ja esimerkiksi taksissa kelpaa usein vain käteinen.  Ainakin 50 € on siis aina hyvä olla käteistä. Yritä maksaa aina mahdollisimman pienillä seteleillä ja mieluiten tasarahana, sillä paikallisissa kaupoissa ja ravintoloissa ei koskaan tunnu olevan vaihtorahaa.

Toivottavasti nämä vinkit säästävät edes vähän hermoja ja aikaa.
Ja tulethan tänne kommentoimaan, jos näistä oli apua!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

88 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonyymi
Anonyymi
8 years ago

Kiitos paljon vinkeistä! Totta puhut tuosta puistoasiasta, kirjoittelin hieman miettimättä tuonne ennemmin… Täytyy vaan rohkeasti suunnata sinne ravintolaan kirjan seurassa! Ihanaa kuulla että pääsee rankan kevään jälkeen kesäsäähän sinne puolelle palloa, ai että!

Heli
8 years ago

Moi! Kiitos kommentistasi! Trastevere on todellakin hieman epämääräistä Terminin aluetta idyllisempi. Ja turvallisempi, en itse lähtisi mielelläni yksin iltaisin Terminin ympäristöön. Muuten Roomassa, etenkin sen keskustassa, on turvallista liikkua yksinäisen naisenkin. Turvallisempi kuin muut Euroopan kaupungit (tietysti maalaisjärkeä käyttäen), ainoastaan taskuvarkaita saa varoa. En silti menisi puistoihin etenkään iltaisin…Niissä ei ole valaistusta ja ne suljetaankin siksi pimeän tultua. Totta on, että Italiassa ei näy paljon yksin aterioivia ihmisiä, mutta ei se nyt ihan tavatonta ole, etenkään Roomassa, jossa riittää kyllä yksin matkaaviakin turisteja. Minäkin käyn usein yksin syömässä lounaalla ja joskus iltaisinkin. Rohkeasti vaan ravintolaan: yksin syödessä on mukava tarkkailla… Read more »

Anonyymi
Anonyymi
8 years ago

Moikka!Löysin tämän hyödyllisen postauksen äskettäin ja eksyin muutenkin lueskelemaan blogiasi innolla. Täytyy jatkaa selailua vastaisuudessakin, sillä suunnitelmissani olisi lähteä pitämään lomaa Roomassa toukokuun loppupuolella. Aiemmista matkoistani poiketen tämä reissu tulee kuitenkin tapahtumaan täysin itsekseni, ja haluaisinkin kuulla hieman neuvoja asiaan liittyen. Yöpyminen tulee tapahtumaan hostellissa Trasteveressä, josta olen saanut sen käsityksen että se olisi mukavaa ja "tunnelmallisempaa" seutua kuin esimerkiksi Termini. Lomaani tulee sisältymään nähtävyyksien katselua, kävelyä ympäriinsä ja luultavasti hieman shoppailuakin. Liput nähtävyyksiin aion ostaa etukäteen. Eniten minua huolestuttaa kuitenkin iltojeni kuluminen, sillä voisi kuvitella, että Italiassa yksin ravintolassa syövää nuorta naista katsotaan hieman pitkään. Mitä itse luulet? En… Read more »

Heli
8 years ago

Kiva kuulla, että blogistani on ollut hyötyä! Ja hauska juttu, että vahingossa päädyitte Pietarinkirkkoon 🙂 Ulosmeno Sikstuksen kappelista on aika hämäävä, kun ryhmiä on niin paljon. Ja musta tuntuu, ettei vartijat aina jaksa kaikkia eksyneitä käännyttää.

liisinkortit
8 years ago

Ihana viikon Rooman-matka ohi. Blogistasi saimme paljon hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä, kiitokset tästä. Liput ostimme kuten neuvoit Vatikaanin museon sivuilta jo Suomessa/tulostimme nettilipun, joka täytyi vaihtaa Vatikaanin museon turvatarkastusten jälkeen toisenlaiseen lippuun ja sitten vain museon sisälle. Suomessa varaamassamme lipussa oli kellonaika klo 9.30. Olimme jo hyvissä ajoin museolla, sisäänkäynnin lipuntarkastaja kertoi että pääsisimme sisälle klo 9.00. Ihaninta oli ettei tarvinnut jonottaa Lippu maksoi kuten blogissasi kerroit 16 euroa ja varausmaksu 4 euroa eli yhden lipun hinnaksi tuli 20 euroa. Yllätykseksemme löysimme itsemme myös ihastelemasta Pietarinkirkkoa sisältä. Me vain eksyimme tahattomasti jonkin turistiryhmän vanaveteen. Eli näinkin voi käydä, Julkisia kulkuvälineitä… Read more »

Heli
8 years ago

AIna kannattaa yrittää 🙂 Etenkin kun livahtaminen Pietarinkirkkoon ei ole mitenkään "laitonta": sehän on ilmainen ja olette jo läpäisseet turvatarkastuksen Vatikaanin museon sisäänkäynnillä. Kiva, jos muistakin neuvoista ollut hyötyä.

Mauno
Mauno
8 years ago

Palasimme juuri Roomasta. Kiitos hyvistä neuvoista. Suurin kiitos vinkistä livahtaa Sikstuksen kappelista suoraan ryhmän perässä Pietarinkirkkoon. Toimi. Vältyimme parin tunnin jonotukselta.

BeeWee
8 years ago

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Anonyymi
Anonyymi
8 years ago

Tutustuin blogiisi, kun päätimme lähteä Roomaan lomatmatkalle. Löysimme täältä paljon hyvin ja hyödyllisiä vinkkejä, jotka helpottivat lomamatkaa ja tekivät siitä ikimuistoisen. Kiitos!

Heli
8 years ago

Moi, kyllä varmasti kopiot käy. Itse asiassa meidän ei ole koskaan tarvinnut näyttää yhtään mitään, on riittänyt, kun on sanottu olevamme EU:sta/ Suomesta. Ikäraja kun on 18.
En ole tuolla Rainbow Magiclandissa käynyt, mutta niiden sivujen mukaan sinne on kuljetus ("Navetta", hih) Terminin asemalta, mutta se pitää etukäteen varata. Kuljettus & pääsymaksu maksaa 36 € (30 10-vuotiaaksi asti). ja lähtee Via Marsalalta 9.30, paluu huvipuistosta 17.20. Sinne pääsee myös junalla Valmontiin, josta on taas ilmainen navetta huvipuistoon. Sivut ovät käsittämätöntä kyllä vain italiaksi, mutta sieltä löytyy tietoa ja voi ostaa liputkin etukäteen.

Anonyymi
Anonyymi
8 years ago

Hei, viikon päästä Roomaan ekaa kertaa. Mukaan 8 ja 10 vuotiaat lapset. Osaatko sanoa, kelpaako lasten henkilöllisyystodistuksena KOPIOT passeista? Esim. Colosseumille taisi olla tuon ikäisillä vapaa pääsy, mutta alkuperäisiä passeja ei huvittaisi kanniskella mukana kaupungilla. Entäs junalla matkustaminen – haluaisivat käydä Rainbow magiclandissa. Kannattako ottaa juna Valmontoneen vai onko Rooman keskustasta suora bussiyhteys sinne? Ja hinnatkin kiinnostaisi 🙂 Kiitos tästä postauksesta, todella paljon hyötyä ollut matkan suunnittelussa!

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Colosseumille on tosiaan kaksi jonoa, ennakkoliput ja liputtomat. Turha ostaa ennakkoon, menee varttia ennen avaamista heti aamulla, niin liputtomien jonot on yleensä lipullisia lyhyemmät. Toimii.

Heli
9 years ago

Venetsiaan pääsee mielestäni mukavimmin junalla, esim. Italotrenon nopeilla junilla matka kestää reilut 3,5 tuntia ja maksaa n. 30 euroa/ suunta. Mutta en yhdistäisi Venetsian matkaa Rooman lomaan, koska se on niin kaukana, että loma-ajasta menee turhaa aikaa hukkaan matkustamiseen. Venetsiaan ja Pohjois-Italiaan kannattaa tehdä ihan erillinen matkansa. Rooman lähellä riittää kyllä kohteita, joihin voi tehdä päivämatkoja, jos haluaa nähdä muutakin (esim. Tivoli, Sperlonga, Firenzekin on vain tunnin päässä). Sää voi kesäkuussa olla jo suomalaisittain kuuma, nytkin täällä on jo yli 30 astetta.

Heli
9 years ago

Rooman näkee parhaiten nimenomaan jalkaisin. Mutta mikään jalankulkijan ihannekaupunki se ei tästä huolimatta ole: jalkakäytävät ovat kapeita ja vielä ajokaistojakin huonommassa kunnossa (isoja reikiä) – jos niitä siis ylipäätään on – ja liikenne saattaa vaikuttaa aika kaoottiselta. Mutta autoilijat ovat toisaalta tottuneet huomaamaan joka puolelta eteen työntyvät skootterit, pyöräilijät ja jalankulkijat, joten teiden ylityksessä kannattaa vain rohkeasti lähteä ylittämään tietä ja luottaa siihen, että autot hiljentävät. Muuten ne eivät kyllä pysähdy, vaikka odottavan jalankulkijan näkisivätkin. Kannattaa muistaa myös, että Rooma on erittäin mäkinen kaupunki, joten kävely voi olla aika raskasta. Jos tiedät minne suuntaan "keskustasta" hotellinne on (missä kaupunginosassa), voisin… Read more »

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Tulossa ensimmäistä kertaa Roomaan ja Vatikaaniin kesäkuulla viikoksi, eli aikaa on ihmetellä. Hotelli on tiedon mukaan 2 km päässä Rooman keskustassa. Kuinka turvallista on Roomassa liikkua jalkasin? Entä kesäkuun alun säät yleensä? Colosseum ei ole intresseissä päällimmäisenä, jätetään varmaan väliin mutta kuinka helposti Roomasta pääsee Venetsiaan?

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Hei
Rooman matka onnistui täydellisesti, ilmoja myöten! Tiedoksesi, että 65.v. täyttäneet eivät enää viime kesän jälkeen ole päässeet ilmaiseksi Colosseumille. Kaikki kuuluisimmat paikat tuli kuitenkin nähtyä, paljon jäi vielä näkemättä.
Hyvää kevään jatkoa

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Näin vähän oletinkin. Kiitokset vstauksestasi

Heli
9 years ago

Hei. Valitettavasti Vatikaanin museot eivät tunne edes eläkeläisalennusta, joten jos Sikstuksen kappeli on ohjelmassanne, kannattaa ostaa liput etukäteen tuon yllä olevan linkin kautta, niin välttyy ainakin jonottamiselta. Aikuisten lippu maksaa 16 euroa. Sen sijaan Colosseumiin (&Forum Romanumiin & Palatinon kukkulalle) ja muihin Italian valtion paikkoihin (esim. Ostia Antican raunioille) pääsee yli 65-vuotiaat EU-kansalaiset ilmaiseksi. Mutta eivät jonon ohi…Passia kannattaa siis pitää mukana. Nauttikaahan Roomasta!

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Kolme eläkeläisladya on lähdössä maanantaina Roomaan. Pääsemmekö ilmaiseksi esim. Sikstuksen kappeliin ja Vatikaanin museoihin+

Heli
9 years ago

No ei minun kokemukseni mukaan. Eihän tuollaista voisi mitenkään kontrolloida. Voi olla, että ruuhkaisimpaan aikaan voi siellä voidaan jotenkin rajoittaa kerrallaan sisäänpääsevien määrää ja silloin ei ehkä muutenkaan ainakaan nauti näkemästään ihmismäärän vuoksi, mutta mitään aikarajoitetta paikalle ei ole.

aumako
9 years ago

Kuulin että Sikstuksen kappelissa saa viipyä vain viisi minuuttia. Onko se tosiaan niin? Ehtiikö siinä nähdä mitään?

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Tarkennuksena Pietarin kirkkoon: aukiolle pääsee normaalisti ilman turvatarkastusta, poikkeuksena kuitenkin ainakin keskiviikkoaamut, jolloin on Paavin audienssi. Jos haluaa kirkkoon sisälle, yksi hyvä aika on mennä heti aamulla kahdeksan aikaan, silloin ei ole vielä kauheasti jonoa.

Heli
9 years ago

No, se varmaan riippuu, minkälaisen kierroksen haluatte. MINUN mielestäni tuo 115 euroa kuulostaa aika kalliilta. Vatikaanin museoiden viralliselta sivulta (http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking) saa opastetun kierroksen Vatikaanin museoihin, Sikstuksen kappeliin ja Pietarinkirkkoon 37 eurolla (varma tapa päästä jonottamatta Pietarinkirkkoon). Lippu Colosseumiin, Forum Romanumiin ja Palatiumille maksaa 12 euroa ja vaikka ostaisi virallisilta sivuilta (http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm) liput ja opastetun kierroksen, jolla pääsee Colosseumin alle käytäviin, hintaa tulee käsittääkseni yhteensä 23 euroa (siis ainakin luulen, että kierroksen lisäksi pitää ostaa pääsylippukin). Yhteensä Colosseum ja Vatikaani maksaisivat siis 60/ nenä. Mutta kierrokset ovat sitten englanniksi (tai espanjaksi/ italiaksi/ saksaksi..) ja kokemukseni mukaan nämä viralliset oppaat eivät juuri… Read more »

Hanna
Hanna
9 years ago

Hei! Olen mieheni kanssa tulossa Roomaan kesäkuun alkupuolella. Haluamme nähdä Vatikaanin ja Colosseumin. Kannattaako ostaa roomaliput.fi kautta etukäteen liput näihin 115€/nenä vaiko erikseen ehdottamallasi tavalla?

Heikki
Heikki
9 years ago

Tulimme Colosseumin jonoon n. klo 12.15. Kaksi pullonkaulaa lipullisten jonossa oli: ensinnä turvatarkastus Colosseumin ulkopuolella ja sitten metroportin tapaiset portit sisäpuolella. Jono siis meidän tapauksessamme kuitenkin koko ajan liikkui melko juoheasti eteenpäin.

Jaamme kyllä Kirsi Karpin havainnon, että lippujono näytti melkein lyhemmältä; tosin näytti siltä, että lippujonoa oli enemmän myös Colosseumin sisällä.

Mielessä on meilläkin käynyt, että kaikkein vähimmällä jonotuksella olisi ehkä päässyt aloittamalla heti aamulla Colosseumin lippukassalta ja jatkamalla Colosseumista Palatinoon.

Kaunista kevättä Roomaan!

Kirsi Karppi
9 years ago

Hei! Myös me palasimme perheen hiihtolomaviikon reissulta Roomasta perjantaina. Blogiasi on luettu ennen reissua ahkerasti ja olemme saaneet paljon hyvää infoa täältä. Kiitos! Jonotuksesta meillä saman kaltaisia kokemuksia kuin Heikillä. Forum Romanumin sisäänkäynniltä ostimme liput, ko. aamupäivän jonotusaika n 50 min. Palatinon sisäänkäynnin tarkkaa sijaintia emme siinä vaiheessa matkaa tienneet, joten emme lähteneet etsimään. Tämä nähtävyys oli kyllä tuon jonotuksen arvoinen. Seuraavana aamupäivänä (n. klo 10.30) Colosseumilla ei juurikaan ollut jonoa lippuluukulle (max 15 ihmistä), mutta lipullisten jono oli tosi tosi pitkä. Jonotimme noin 45 min ja totesimme, että jono ei liiku ja meidän edessämme oli n. 200 ihmistä. Hetken… Read more »

Heli
9 years ago

Kiitos näistä vinkeistä! Kiertelin itsekin tällä viikolla nuo jonotuspaikat hiihtolomavieraidemme kanssa. Palatinon sisäänkäynniltä pääsi tosiaan ilman jonotusta, muilla jonot olivat mittavat. Tuo Colosseumin lipullisten jono kuulostaa aika erikoiselta, sillä minun ei ole koskaan tarvinnut jonottaa sinne. Mihin aikaa päivästä olitte siellä? Kevään tuntua on tosiaan ollut mukavasti tällä viikolla, vaikka illalla talvitakki onkin tosiaan tarpeen.

Heli
9 years ago

Hei. Talvitakki on maaliskuussa luultavasi liikaa, vaikka paikalliset toppatakeissaan kulkevatkin. Päivälämpötila voi nousta reilusti yli 20, mutta illalla ja aamulla joku välikausitakki on tarpeen. Sateenvarjokin on hyvä pakata mukaan.Tässä jutussa olen kertonut enemmän Rooman maaliskuusta.

Heikki
Heikki
9 years ago

Kiitokset hienosta ja informatiivisesta blogista! Kun olemme juuri palanneet perheen hiihtolomamatkalta Roomasta, kerron tuoreita jonotuskokemuksia. Pietarin kirkon aukiolle pääsi tallustelemaan ilman jonotusta – tai ainakaan meitä ei tultu kieltämään, kun sinne menimme -, mutta jono itse kirkkoon oli niin pitkä, ettemme edes yrittäneet päästä sisään. Palatinon kukkulan lipunmyynnissä ei ollut minkäänlaista jonoa, joten sinne pääsi vaivatta (ja kun tulimme Vatikaanin suunnasta, oli bussin 81 pysäkki aivan portin kohdalla). Kun poistuimme Forumin kautta, oli siellä jo jonoa. Mutta Colosseumilla tilanne oli mutkikkaampi: Jonoja oli kaksi, nimittäin jono lippukassaan ja toisena lipullisten jono, sekin huomattavan pitkä. Onneksi lipullisten jono veti hyvin, joten… Read more »

Sanna
Sanna
9 years ago

Tosi hyödyllisiä vinkkejä, kiitos!! Olen ekaa kertaa menossa Roomaan maaliskuun puolivälissä ja ehdottomasti ostamme liput Vatikaaniin etukäteen. Mietin, millaista säätä siellä on maaliskuussa, tarviiko vilukissa vielä talvitakin? sateleeko usein?

Heli
9 years ago

Kiitos kommentista! Toivottavasti löydät täältä mukavia paikkoja, missä käydä sitten jo melkein kesäisessä Roomassa!

Kartsi
9 years ago

Kiitti loistavista vinkeistä. Näillä varmasti säästyy aikaa huhti-toukokuussa, kun suuntaamme Roomaan 🙂

Lomamatkailija
9 years ago

Hei, kiitos näistä vinkeistä 🙂 Toukokuussa edessä minimatka Roomaan 🙂

Heli
9 years ago

Moi Juha, matkustan niin vähän junalla täällä, että ihan varmasti en osaa sanoa. Muistelen kuitenkin, että tarjouslippuja on kuhunkin junaan rajallinen määrä ja sitten hinta nousee. Etenkin Firenzeen menijöitä on yleensä niin paljon, että lippuja on ylipäätään kuulemma vaikea saada joihinkin aikoihin. Kannattaa siis ehkä ostaa liput etukäteen, mutta VAIN jos olet ihan varma ajasta ja päivämäärästä. Sain juuri tällä viikolla karvaasti kokea, ettei niitä kaikkein halvimpia Economy-lippuja voi sitten vaihtaa (ostin vahingossa liput Bolzanoon väärälle päivälle). Firenzeen menee myös Italotreno, jolla on useammin tarjouksia.

Juha
Juha
9 years ago

Heli, kiitos todella hyvästä informaatiosta.
Ollaan myös tulossa Roomaan maaliskuun alkupuolella ja junaillaan siitä Firenzeen. Trenitalian sivulta näkyy tosiaan halvimmiksi lippuhinnoiksi 19 € per suunta, mutta erilaisia alennusluokkia on kasapäin. Onkohan tuo hinta vain ennakkolipulle, ja jos ostankin vasta asemalta, hinta onkin tuplat? Kun katsoin kokeeksi ensi viikon junia, ei siellä ole 19 € lippuja.

Näyttää siltä, että halvimmat liput täytyy ostaa kuukausia etukäteen ja tulostaa itse. Onko noin?

Heli
9 years ago

Hmm, fiksuin tapa riippuu siitä, mihin päin Toscanaa on menossa. Se on aika iso paikka. Esimerkiksi Firenzeen pääsee helposti ja kätevimmin täältä junalla. Junia menee 40 minuutin välein, matka kestää nopeimmilla junilla n. 1,5 tuntia ja maksaa sekä Trenitalialla että Italotrenolla tällä hetkellä 19 €/ suunta aikuiselta maaliskuun alussa. Hitaammat junat ovat halvempia (9 euroa). Italotrenon junat eivät lähde Rooman pääasemalta Terminiltä, vaan Ostiensen asemalta, joka on B-metron Piramiden aseman takana. Aikatauluja katsoessa ja lippuja ostaessa kannattaa siis laittaa lähtöpaikaksi Roma (tutti stazione). Molemmilla yhtiöillä on usein myös tarjouksia, kannattaa tarkistaa nekin. 14-vuotias saa vielä lapsialennuksenkin (ilmaiseksi aikuisen kanssa). Firenzestä… Read more »

Hannele
Hannele
6 years ago
Reply to  Heli

Kiitos mainiosta blogista. Olen tulossa Roomaan lokakuussa kahden tyttäreni (8v & 15v) kanssa ja jäin vielä miettimään, että pääseväthän he kanssani etukäteen ostettujen lippujen jonossa vaikka heidän tapauksessa passit siis tulee esittää, onko kokemusta?

Alma13 Alma
9 years ago

Hei Heli,
Ollaan tulossa Roomaan maaliskuun alussa perheen kanssa ( 2 aikuista ja 14 v tyttö)
Ihania,asiallisia vinkkejä olet antanut tässä. Kyselisin vielä vinkkejä siitä,miten on fiksuin tapa mennä Roomasta Toscanan?
Ollaan perillä 5 päivä.
Kiitos.

Heli
9 years ago

Kiitos! Valitettavasti Pietarin aukiollekaan ei pääse enää jonottamatta turvatarkastukseen. Tai ei ainakaan päässyt, kun viimeksi siellä kävin, mistä on kyllä aikaa. En oikein tiedä, mitä tarkoitat kesken Vatikaanin museon kierroksen karkaamisella. Jos olet ottanut opastetun kierroksen, niin ne päättyvät Pietarin kirkkoon ja sen jälkeen kirkossa ja aukiolla voi viettää niin kauan aikaa kuin haluaa. Sen sijaan tavallisella Vatikaanin museon lipulla ei pääse ulos aukiolle ollenkaan, ellei sitten onnistu livahtamaan sinne vartijoiden ohi jonkun opastetun ryhmän vanavedessä Sikstuksen kappelista.

Anonyymi
Anonyymi
9 years ago

Hei! Onpa sinulla ihana ja todella informoiva blogi! Olemme lähdössä Roomaan, ja yllätyin Pietarin aukion turvatarkastuksista. Eikö aukiollekaan siis pääse jonottamatta? Entä pääseekö Vatikaanin museosta ulos aukiolle, jos "karkaa" kesken kierroksen?

Emma
9 years ago

Blogissasi on todella hyviä vinkkejä ja erityisesti tämä postaus on oikein hyödyllinen, kiitos! Olen lähdössä ensi viikolla ensimmäistä kertaa Roomaan, joten hyvä saada tietoa kaupunkia hyvin tuntevan ihmisen näkökulmasta 🙂

Heli
9 years ago

Hei Salli. Hyvän ajan olette valinneet: lokakuu on minusta yksi parhaimmista ajoista käydä Roomassa. Täällä VOI vielä olla lämmintä ja aurinkoista ja turisteja on *suhteellisen* vähän. Rooma on aika erilainen kuin Milano ja Torino. Tule tänne sitten kertomaan mitä tykkäsit. Ja kiitos kehuista 😉

Salli / bvg
9 years ago

Salli / bvg sanoi…
Hei, olen jo muutaman kommentin kirjoittanut, mutta lienee kadonneet..
Löysin blogisi, kun googletin vinkkejä Roomaan, olen mieheni kanssa tulossa lokakuussa pidennetylle viikonloppumatkalle. Tykkään tavastasi kirjoittaa, ja ihania ideoita ruoka- ja jäätelöpaikoista olen saanut, ja muitakin kohteita, joissa pitäisi ehtiä käymään, niiden "pakollisten" lisäksi. Italiassa olen käynyt, Calabriassa, Milanoss j Torinossa, Rooma on ennennäkemätön
Voi olla, että jatkossa vierailen täällä ahkerasti 😉
Sateista alkusyksyä täältä Suomesta!

Salli / bvg
9 years ago

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Ride
10 years ago

Täytyy lueskella 🙂 Bongasin blogisi sattumalta jokunen aika sitten ja olen siitä asti lueskellut innoissani Rooman kuulumisia 🙂 Ajattelimme käydä tytön kanssa ainakin Bioparcossa. Hotellimme on aivan Espanjalaisten portaiden lähellä, joten etäisyydet ovat onneksi lyhyet melkeinpä joka paikkaan, helpottaa sitten tytön kanssa liikkumista kun täytyy päiväunia käydä välillä nukkumassa ym 🙂

Heli
10 years ago

Toukokuun alussa täällä onkin ihanaa. On vielä vihreää ja kukkivaa – kesällä ruoho ja lehdet tahtovat kellastua ja palaa – mutta ei toivottavasti liian kuuma. Käyhän katsomassa, jos ehdin kirjoittaa jotain lapsille mieluisista paikoistakin ennen toukokuuta 🙂
2-vuotiaan kanssa liikkuminen täällä voi olla vähän hankalaa, kun toisaalta kannattais olla kunnon tukevat rattaat, jotka sitten taas ei mahdu busseihin ja ratikoihin.

Heidi
Heidi
7 years ago
Reply to  Heli

Kyllä siellä hyvin pääsee rattailla menemään. Itse olen juossut vuosittain Roomassa lasten kanssa, kun pienin ollut 1v. välillä meillä ollut kunnon komppanja esim. 3 rattaat plus pyörätuolivanhus ja julkisilla kuljettu.

Ride
10 years ago

kiitti vinkeistä! 🙂 Olemme äitini ja 2-vuotiaan tyttäreni kanssa tulossa Roomaan toukokuun alussa, ensimmäistä kertaa 🙂

Anniina
Anniina
7 years ago

Heippa Heli!
Juhannuksena tulossa Roomaan viikoksi ja nyt lukenut lähes sun koko blogin läpi! ? Kiitos hyvistä vinkeistä ja paneutumisesta Roomaan! Mitä mieltä olet kannattaako ottaa hotsku ihan keskustasta, vai suositteletko ottamaan vähän kauempaa esim.noin puolen tunnin matkan päästä julkisilla, jossa tuntuu olevan hinnat huomattavasti alempia ja luonnollisesti tasokkaampia vaihtoehtoja?
Kiitos jo etukäteen ja jatka samaan malliin! ???

Anniina
Anniina
7 years ago

Kiitos paljon Heli! On ollut kyllä ilo lueskella sun kirjoituksia ja fiilistellä tulevaa reissua! Mukavaa kesää sulle sinne kukkulalle! ?

Johanna
Johanna
7 years ago

Noi vuorokausiliput ovat ekasta leimaushetkestä voimassa sen 24 h, 48 h tms., ei sen vuorokauden loppuun milloin on leimattu. hinnat 1,5 kertalippu, 7 € 24 h, 12,5 € 48 h, 24 € 7 vrk

Ennakkoliput todellakin kannattavat…

Päivi
Päivi
7 years ago

Moi! Ostin juuri liput Colosseumiin tuolta linkkaamastasi lippuportaalista Coopculture:n sivuilta ja odotin, että saisin meiliini lippu-pdf:n.

Ei tullut, tuli vain italiankielinen maksuvahvistus UniCreditiltä, jossa varausnumero.
Senkö printtaan mukaan vai pitäisikö tulla myös liput?

88
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x